שתף קטע נבחר

צילום: דוברות הדסה עין כרם, AFP

משרד הבריאות דורש הרחבת הסגר, שרים מסתייגים - והממשלה תכריע

שרי הממשלה יכריעו הערב בעניין ההכרזה על אזורים מוגבלים נוספים. ועדת השרים שהייתה אמורה להכריז בצהריים על הגבלות בשמונה ערים וב-15 שכונות בירושלים לא התכנסה על רקע טענות והתנגדות של שרים. ראשת העיר אור יהודה: "כל אחד הוא פצצה מתקתקת"

 

מחסומים של המשטרה בכניסה לבני ברק (צילום: דוברות המשטרה)
(צילום: דוברות המשטרה)

טרם הוכרז סגר על ערים נוספות, והבלגן חוגג: ועדת השרים שהייתה אמורה להתכנס בצהריים (יום ב'), כדי להכריז על אזורים מוגבלים בשמונה ערים ובכ-15 שכונות בירושלים, לא התכנסה על רקע התנגדות עזה מצד כמה מהשרים. חלקם תהו על סמך אילו קריטריונים ביקש משרד הבריאות להטיל את הסגר ולא קיבלו מענה. הנושא יובא הערב להכרעת הממשלה.

 

נגיף הקורונה - עדכונים אחרונים:

פרופ' סיגל סדצקי: "הלימודים לא יחזרו אחרי פסח"

רמת גן הציבה גדרות בגבול בני ברק למניעת מעבר הולכי רגל

מניין החולים בישראל עלה ל-8,649

ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון פונה לבית החולים

עובד בבית אבות בבני ברק נדבק בקורונה, כל הצוות נשלח לבידוד

 

משרד הבריאות לוחץ להחריף את המגבלות ולמנוע תנועה בין עיר לעיר, גם במחיר של הארכת הסגר אחרי ליל הסדר. מלכתחילה ההצעה שנבחנה הייתה כזו שמאפשרת לתושבים לצאת לעבודה, אך משרד הבריאות לוחץ להחריף את המגבלות ולמנוע את התנועה בין עיר לעיר - וזו הסיבה לדחיית הישיבה. במשרד אף מציעים להאריך את הסגר מעבר לערב חג הפסח שיחול ביום רביעי. בהמשך עלתה הצעה לרכך את הסגר כך שההגבלה היחידה תהיה איסור כניסה אל הערים ויציאה מהן (במקום חלוקה למרחבים שהתושבים יישארו בהם).

 

 

   

הערים שהיו צפויות להיכנס לסגר הן אלעד, מודיעין עילית, אשקלון, בית שמש, טבריה, ביתר עילית, אור יהודה, מגדל העמק והשכונות הבאות בירושלים: הר נוף, בית וגן, גבעת מרדכי, רמות, רמת שלמה, סנהדריה, שמואל הנביא, בית ישראל, הבוכרים, מאה שערים, גאולה, זכרון משה, מקור ברוך, גבעת שאול וקריית משה. גם הסגר על בני ברק צפוי להתארך בארבעה ימים.

 

שרי הממשלה מחו בפני מזכיר הממשלה על כך שהם אינם מעודכנים על הסנקציות החדשות למניעת התפשטות הקורונה, ואף אמרו כי גילו על כך בכלי התקשורת. חלק מהשרים אף אמרו שיש להם השגות על החלטת הוועדה, אך מזכיר הממשלה צחי ברוורמן אמר כי כשתהיה הצעה כזו - הם יקבלו אותה. השרים אף אמרו כי הם לא יודעים מה לענות לעיתונאים שפנו אליהם לקבלת תשובות - ואנשי ראש הממשלה בנימין נתניהו השיבו להם: "אתם לא חייבים למהר לענות".

 

מחסומים משטרתיים בכיכר רבין (צילום: מוטי קמחי)
השרים גילו על רשימת הערים בכלי התקשורת(צילום: מוטי קמחי)
 

כמה מהשרים העלו שורה של הסתייגויות, למשל העובדה שחלק גדול מהיישובים מבודדים (בניגוד לבני ברק, הצמודה לתל אביב ורמת גן כך שהקורונה יכולה להגיע גם אליהן). משרד הבריאות עדיין לא השיב להשגות - ובמקביל חברי ועדת השרים עדיין מתייעצים ומתלבטים בעניין.

 

הבוקר אמרה ראש שירותי הבריאות פרופ' סיגל סדצקי כי היא לא צופה שהלימודים יתחדשו אחרי פסח, וכי אסטרטגיית היציאה - שישראל עדיין לא נכנסה אליה - תהיה "בגלים". לדבריה, המשרד ינסה להקל על הציבור אחרי החג, אך הדבר יתאפשר רק אם הנתונים יראו על הקלה מסוימת בהתפשטות המחלה. "אנחנו לא רצים מרתון", אמרה סדצקי. "נבדוק אחרי פסח מה המצב, ולפי המצב ניתן הנחיות". 

 

אתמול בישיבה כעסו השרים יעקב ליצמן ואריה דרעי על כך שמשרד הבריאות מתמקד בריכוזים חרדיים - ודרשו לכלול ברשימת הערים שייכנסו להסגר גם מקומות חילוניים. השר ליצמן אמר היום כי "בעת חירום זו, בה כלל אזרחי ישראל מתמודדים באותה מידה, יש להפסיק את השיח המגזרי לטובת שיח מקצועי, ביטחוני ורפואי. הנגיף אינו מבדיל בין אוכלוסיות ומגזרים, ולכן העמדה המקצועית כפי שמובאת בדיונים היא כי עיר, אזור, יישוב או שכונה שבהם קיימת סכנת הידבקות דורשים הידוק תנועה וטיפול משותף של זרועות הביטחון, זאת ללא קשר לזהות האוכלוסייה או השתייכות מגזרית".

 

דרשו לכלול גם ערים שאינן חרדיות (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
דרשו לכלול גם ערים שאינן חרדיות(צילום: אלכס קולומויסקי)

למרות הטענות שהושמעו נגד הנהגת הציבור החרדי, שלא מיהר לשתף פעולה עם ההנחיות של משרד הבריאות, השר תקף גם את ראש העיר רמת גן שהקים הבוקר גדרות בין עירו לבני ברק, ואמר כי "אמירות לפיהן כביכול החרדים מדביקים בנגיף מוטעות ומסוכנות. הציבור החרדי ממושמע להנחיות ושומר על כללי הזהירות בהקפדה. בכל אוכלוסייה יש מיעוט קטן שאינו שומר מספיק, וכלפיו נדרשת אכיפה בידי הגורמים המוסמכים, אך אין להכליל וחלילה מלהפוך את משבר הקורונה לנקודת עימות בין האוכלוסיות והמגזרים בישראל".

 

ליצמן הוסיף כי "תושבי בני ברק ואיתם כלל הערים וריכוזי האוכלוסייה החרדית אינם אמורים לקבל יחס מפלה ומשפיל. אני קורא לראש עיריית רמת גן להימנע מצעדים מעוררי מדון וחיכוך בין האוכלוסיות".

 

ראשת העיר אור יהודה נגד משרד הבריאות

בינתיים, הכאוס בערים חוגג. ראשת העיר אור יהודה ליאת שוחט שהכריזה כבר אתמול על הסגר, אמרה לאולפן ynet כי מבחינתה הכניסה והיציאה לעיר תוגבל - והמשטרה תפעל באופן מוגבר לאכיפת הנחיות משרד הבריאות. "שיהיה ברור, הסגר כפי שמוגדר אצלנו הוא לא דומה למה שיש בבני ברק", אמרה שוחט. "אצלנו יהיו הגבלות על היציאה והכניסה מהעיר לצד אכיפה מוגברת של שוטרים".  

 

 

למרות שההחלטה לא התקבלה עדיין בקרב השרים, שוחט סיכמה עם המשטרה להטיל את הסגר בשעה 08:00. "בשעות הבוקר קיבלנו הודעה שזה יידחה, אז כתבנו שזה יקרה במהלך יום שני", אמרה שוחט. "אני עדיין מעריכה שכך יהיה".

 

לאור העובדה שמקרי ההדבקה הראשונים התרחשו באור יהודה (בחנות "הפיראט האדום"), ראשת העיר מתחה ביקורת על התנהלות משרד הבריאות שעדיין לא העביר אליה את שמות החולים. "לצערי, כאן הכול התחיל. פתחנו חמ"ל בעירייה שבו אספנו את נתוני החולים. לצערי, לא קיבלנו עד היום נתונים או שמות של מי חולה בעיר, וממה שאספנו באופן עצמאי עולה שרוב המקרים הם תוצאה של אירועי פורים ותפילות בבתי כנסת", אמרה שוחט. "יש פה משפחות שלמות שנדבקו כי לא הופרדו לבתי חולים ומלוניות - ואז נדבקו בבית".

 

 

אור יהודה לאחר פרסום הנחיות חדשות של משרד הבריאות (צילום: שמוליק דודפור)
אור יהודה (צילום: שמוליק דודפור)

- עדיין אין לכם נתונים של משרד הבריאות?

"זו קריאה שראשי הרשויות קוראים בקול גדול כבר שבועיים, מבקשים את הרשימות - לא כדי להפיץ, אלא באמת לעשות מהלכים מצילי חיים, לבודד את המשפחות, לסייע להן, לעזור להן. אני יצאתי בקריאה למשפחות, ומי שחזר אלינו בהודעה אנחנו בקשר רציף איתו, מסייעים בכל מה שצריך. לצערי לא הגענו לכולם. 

 

"רוב התושבים שומרים על ההנחיות, ממושמעים, נשארים בבתים", הוסיפה שוחט, "אבל כשאנחנו לא יודעים לבודד את החולים, אז כל אחד הוא מבחינתנו פצצה מתקתקת ברחבי העיר".

 

רפאל, תושב אור יהודה, אמר גם הוא במשדר ynet כי הגיע הזמן להטיל סגר על העיר - אבל "עם היגיון", כדבריו. "הגיע הזמן לעשות את זה", אמר. "זה לא בגלל מה שהולך בבני ברק, בכלל עדיף להיות בבית". רפאל הסכים עם ראשת העיר על כך שתושבי אור יהודה ממושמעים, ואמר שהמשטרה צריכה לנהוג באיפוק מולם. "אנחנו רואים בסרטונים איך השוטרים מתנהגים. לפי דעתי צריך קצת עדינות, אם מבקשים תעודת זהות אז לא צריך לתקוף".

 

הוא הוסיף כי "אנחנו לא בימים של רוגע, אנחנו בימי מלחמה. איך אמרו? אלה טילים שלא רואים. צריך לנהוג בעדינות עם אזרחים, גם הם בבלבלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות המשטרה
מחסום בבני ברק
צילום: דוברות המשטרה
מומלצים