שתף קטע נבחר

מי מחליט על סוף הסגר? טראמפ נגד המושלים

למרות שלא הוא זה שהטיל את הסגר במדינות ארה"ב – אלא מושליהן – טראמפ הכריז: "הסמכות להסירו שלי, אחליט בקרוב". החוקה אומרת אחרת, וניו יורק, ניו ג'רזי ועוד 4 מדינות הודיעו בהמשך: נתאם בינינו את ההחלטה. צרפת מאריכה את הסגר, מקרון מודה: "לא נערכנו כראוי"

 

 

על רקע סימנים אופטימיים בארה"ב שמעידים על האטה באזורים מסוימים בהתפשטות של נגיף הקורונה – במדינה שבה יש יותר קורבנות וחולים מכל מקום אחר בעולם, עם יותר מ-23 אלף מתים ו-586 אלף נדבקים – נראה שכעת נפתח בה קרב חדש. הנשיא דונלד טראמפ טען אמש (ב') כי הסמכות לפתיחתה מחדש של הכלכלה נתונה בידיו בלבד, בעוד כמה מושלים הודיעו שיפעלו יחד כדי לתאם את קבלת ההחלטה הזו.

 

משבר הקורונה - עוד מהעולם:

 

טראמפ, נזכיר, לא היה זה שהטיל את הוראות הסגר ברחבי ארה"ב. למעשה, הוא נמנע עד כה מהכרזה כוללת על סגר ברחבי המדינה, ועד עתה מושלים במדינות ספורות לא פרסמו הנחיה לתושבים להישאר בבתים. הנשיא כן המליץ לכלל תושבי ארה"ב לשמור על ריחוק חברתי והאריך את תוקף ההמלצות הללו עד לסוף החודש.

אנדרו קואומו דונלד טראמפ (צילום: AP, AFP)
שאלה חוקתית. מושל ניו יורק אנדרו קואומו והנשיא דונלד טראמפ(צילום: AP, AFP)

הלוויה של חולה קורונה ב מרילנד ארה
23 אלף מתו מקורונה בארה"ב. הלוויה במרילנד(צילום: AFP)

הלוויה של חולה קורונה ב מרילנד ארה
(צילום: AFP)

כעת, כמו במדינות רבות בעולם שכלכלתן נפגעה קשות מההגבלות שהוטלו במסגרת המאבק בנגיף, טראמפ מקווה לפתוח מחדש את הכלכלה כמה שיותר מהר, במיוחד כשבאופק הבחירות לנשיאות בנובמבר. הוא טען שנתונה לו הסמכות הבלעדית לקבל החלטה שכזו – למרות שכלי התקשורת האמריקניים מציינים שהחוקה מעניקה את הסמכות בענייני בריאות הציבור למושלים, וכאמור הם אלה שבכלל פרסמו את הנחיות הסגר. בבית הלבן לא הגיבו לבקשות עיתונאים להסביר את עמדתם בסוגיה החוקתית.

 

בציוץ בטוויטר טען טראמפ אמש כי יש כאלו שטוענים כי ההחלטה על "פתיחת המדינות" נתונה למושלים ולא לו כנשיא ולממשל הפדרלי. "בואו נבהיר... זו החלטה של הנשיא ומסיבות טובות רבות", הוא צייץ. "יחד עם זאת, הממשל ואני עובדים בשיתוף פעולה צמוד עם המושלים, וכך נמשיך לעשות. החלטה על ידי, לצד המושלים והמלצות מאחרים, תיעשה בזמן הקרוב", הוסיף. על דברים ברוח דומה חזר הלילה בתדריך היומי של הממשל.

 

שעות אחדות לאחר הציוץ הזה הודיעו המושלים של ניו יורק, ניו ג'רזי ועוד ארבע מדינות אחרות כי יפעלו יחדיו בכל הנוגע לקבלת החלטה על הסרה של ההגבלות ופתיחה מחדש של כלכלותיהן. המושלים הודיעו כי ישתפו מידע אחד עם השני ויקימו כוח משימה שינחה אותם בנוגע לקבלת החלטה כזו.

 

 
טראמפ עם ד
"לא התכוונתי לפטר אותו". טראמפ והמומחה פאוצ'י בתדריך(צילום: AP)

עם זאת, המושלים הדגישו שהמאבק בנגיף נמשך. "הבית עדיין בוער", אמר מושל ניו ג'רזי, הדמוקרט פיל מורפי. "אנחנו צריכים קודם לכבות את האש, אבל אנחנו כן צריכים להתחיל לחבר את חלקי הפאזל שאנחנו יודעים שנצטרך כדי להבטיח שהאש לא תוצת מחדש".

 

בתדריך היומי, אמר טראמפ כי הוא וממשלו "קרובים להשלים את התוכנית לפתיחה מחדש של הכלכלה", וציין כי מספר המתים ביממה בארה"ב מתחיל להתייצב. טראמפ גם תקף את כלי התקשורת בעקבות הביקורת שמוטחת על הדרך שבה טיפל במשבר בתחילתו. הנשיא הציג בתדריך סרטון שבו נראים פרשנים שאמרו בשלב מוקדם של התפשטות הנגיף כי הקורונה אינה חמורה יותר משפעת, עיתונאים ששיבחו את טראמפ וכעת מבקרים אותו ומושלים שמודים לו על הטיפול במגפה.

 

הסרטון הציג בין היתר את כתבת ה"ניו יורק טיימס", מגי הברמן, אומרת כי המהלך של טראמפ לעצירת הטיסות מסין "היה ככל הנראה יעיל". לאחר ההקרנה תקף טראמפ את העיתונאית, שנמנית עם מבקריו, וטען כי "זה עצוב מאוד שאנשים כותבים סיפורים שקריים". עם זאת, במקור אמרה העיתונאית כי למרות הצעד האפקטיבי של עצירת הטיסות מסין, "הבעיה היא שזה אחד הדברים האחרונים שעשה טראמפ במשך כמה שבועות". כלי התקשורת בארה"ב זיהו אי דיוקים נוספים בסרטון של טראמפ.

 

 
נשיא ארה
"לקח שעתיים להכין את הסרטון". טראמפ בתדריך(צילום: ABACA)

הנשיא האמריקני ספג ביקורת על כך שמי שהכינו את הסרטון היו אנשי הבית הלבן, שהם עובדים פדרליים שלא משתייכים לצוות הקמפיין שלו. לטענת טראמפ, "לקח להם שעתיים להכין את הסרטון, ויש יותר ממאה קליפים נוספים".  

 

במהלך התדריך הלילה דיבר גם המומחה של טראמפ למחלות זיהומיות, ד"ר אנתוני פאוצ'י, שאמר כי הנשיא נשמע להמלצותיו בעניין המגפה. שלשום אמר פאוצ'י בריאיון ל-CNN כי ארה"ב "יכלה להציל חיים" אם הייתה מגיבה בזמן למשבר הקורונה - והנשיא טראמפ צייץ מחדש ציוץ בטוויטר שקרא לפיטוריו.

 

בתדריך ביקש פאוצ'י לתקן את דבריו, ואמר כי "נשאלתי שאלה היפוטתית, ושאלות כאלה יכולות לגרום לך לקושי. נשאלתי אם היינו יכולים להציל חיים במידה שהיינו נוקטים בצעדים מוקדם יותר, והתשובה היא כן. אבל מנגד, אם היינו נוקטים בצעדים מאוחר יותר, היינו מאבדים יותר חיים. בסופו של דבר אתה יוזם בזמן מסוים. התשובה שלי נתפסה כהאשמה". הוא הכחיש שטראמפ לחץ עליו למנוע סגירת מקומות בתחילת המגפה, וטען כי השתמש ב"מילים לא נכונות" במהלך הריאיון. לאחר דבריו של פאוצ'יו, אמר טראמפ כי המומחה הרפואי שלו הוא "בחור טוב", וטען שלא התכוון לפטר אותו.

 

נשיא צרפת מודה: "לא נערכנו מספיק"

במדינות אחרות שאלת הסמכות על הארכה או סיום הסגר ברורה הרבה יותר, ובצרפת הודיע אמש הנשיא עמנואל מקרון שהסגר בארצו יוארך עד ל-11 במאי. בנאום שנשא אתמול לאומה – השלישי שלו מאז תחילת משבר הקורונה בצרפת – הוא הודיע גם שבתאריך הנ"ל יחלו להיפתח מחדש, באופן הדרגתי, מעונות היום, בתי הספר והאוניברסיטאות.

 

עד התאריך שבו נקב, מקרון הביע תקווה שהרשויות יוכלו לבדוק את כל מי שפיתח תסמינים של קורונה. אתמול דיווחה צרפת על עוד 574 מקרי מוות ובסך הכל גבה הנגיף במדינה את חייהם של 14,967 בני אדם – בנתון זה היא מדורגת רביעית בעולם. ברחבי צרפת אובחנו כחולי קורונה 98,076 בני אדם.

עמנואל מקרון נשיא צרפת בנאום לאומה על  משבר ה קורונה (צילום: MCT)
"לא היינו ערוכים מספיק". מקרון, בנאום שלו לאומה(צילום: MCT)

עמנואל מקרון נשיא צרפת בנאום לאומה על  משבר ה קורונה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

עמנואל מקרון נשיא צרפת בנאום לאומה על  משבר ה קורונה (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

מקרון הודה בנאומו כי צרפת לא הייתה "מוכנה מספיק" להתפרצות – והוסיף כי יהיו לכך "השלכות". הוא אמר כי ההגבלות שהוטלו במדינה מתחילות לתת את אותותיהן. "המגפה הזו מתחילה להאט. התוצאות כבר פה", הוא אמר בנאום ששודר בערוצי הטלוויזיה. הסגר בצרפת, נזכיר, נמשך כבר כמעט חודש, ובמסגרתו מותר לאזרחים לצאת רק לצורך הצטיידות במזון, לעבודה, לטיפול רפואי או לפעילות ספורט עצמאית. כל מי שיוצא החוצה נדרש לשאת עמו מסמך שמפרט את ההצדקה לכך.

 

"דרך ארוכה" בבריטניה, פתיחה הדרגתית בגרמניה?

בבריטניה, אמר היועץ המדעי הראשי של הממשלה כי ייתכן שייקח עוד זמן רב עד שניתן יהיה להסיר את ההגבלות בממלכה. הוא אמר כי ישנה "דרך ארוכה" – אולי חודש שלם – שבו הסגר צריך להמשיך להיות בתוקף. פטריק ולאנס אמר אמש בתדרוך הממשלתי היומי על המצב כי הסרת ההגבלות תוכל להיעשות רק כשבריטניה "תהיה בצורה בטוחה בצד השני". ולאס הזהיר כי מניין המתים היומי במדינה צפוי להמשיך לעלות השבוע. לדבריו, בהמשך המספר הזה "יתיישר" למשך שבועיים או שלושה ורק אז יתחיל לרדת. מוקדם יותר אתמול דיווחה בריטניה על עוד 717 מתים, ירידה קלה לעומת הנתון היומי הקודם.

 

במדינות אחרות באירופה גם מתלבטים כעת אם להאריך את הסגר. בספרד כבר אתמול הותר לעובדים בענף הבניין ובתעשיות הייצור לחזור לעבודה, החלטה שספגה לא מעט ביקורת בתוך המדינה, מחשש שהצעד יוביל לפגיעה בהישגים שהושגו עד כה במאבק בנגיף. באיטליה הקלות מצומצמות נעשו גם כן, אם כי בהיקף קטן הרבה יותר. כך למשל, עובדים בחנויות שמוכרות מוצרים חיוניים לתינוקות יוכלו לשוב לעבודה בארץ המגף.

 

 

50 ()
ההמלצה של האקדמאים הגרמנים: פתיחה הדרגתית. בבית חולים בהמבורג

  (צילום: AFP)
בבריטניה מעריכים: "הדרך להסרת הסגר ארוכה". לוקחים דגימות בלונדון(צילום: AFP)

בגרמניה המליצה אתמול האגודה האקדמית למדעים על הסרה הדרגתית של ההגבלות, לאור מגמת הירידה במקרי ההדבקה שנרשמת שם בימים האחרונים. האקדמיה הגרמנית פרסמה את ההמלצות שלה לקראת ההחלטה הצפויה בימים הקרובים על-ידי הקנצלרית אנגלה מרקל וראשי הממשלות ב-16 מדינות המחוז של גרמניה, בשאלת הארכת ההגבלות. הללו הוטלו באמצע מרץ ותוקפן אמור להסתיים ביום ראשון.

 

עוד בנושא: חנויות ואז קניונים – באירופה כבר יש לו"ז חזרה לשגרה

 

לפי המומחים הגרמנים, יש להתחיל עם פתיחה של בתי ספר יסודיים וחטיבות ביניים. הם המליצו גם לפתוח מחדש חנויות ומסעדות, כל עוד הנחיות הריחוק החברתי נשמרות בהקפדה. בדו"ח שפרסמה האקדמיה הודגש כי הסרת ההגבלות צריכה להיעשות לצד הוראה לכלל התושבים לעטות מסכה – אם כי לא בהכרח בכל יצאה מהבית, אלא "כשלא ניתן לכבד את הנחיות הריחוק החברתי".


פורסם לראשונה 13/04/2020 23:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP, AFP
טראמפ ומושל ניו יורק קואומו
צילום: AP, AFP
מומלצים