שתף קטע נבחר

צילום: AFP, MCT

דיפלומטיית המסכות של סין

בצל ההאשמות שגרמה למגפה עולמית, בייג'ינג יוצאת לקמפיין למירוק תדמיתה. מטוסים עם ציוד רפואי נוחתים במזרח אירופה, ושם כבר אומרים: "אין סולידריות אירופית, רק סין יכולה לעזור". בבריסל, וושינגטון ופראג מזהירים: "זה מבצע תעמולה, ויהיה לו מחיר"

כשהמשלוח הראשון של ציוד רפואי מסין למלחמה בקורונה נחת בבלגרד, נשיא סרביה היה שם ונישק את דגל סין. בהונגריה, פקידי ממשל המעיטו בערכו של הסיוע מהאיחוד האירופי, ושיבחו את העזרה שהגישה להם בייג'ינג. בצ'כיה, הנשיא אף הצהיר כי סין היא היחידה שבאה לעזרת ארצו כשזו נזקקה לציוד מגן לנוכח התפשטות הנגיף.

 

משבר הקורונה – עוד מהעולם:

 

נגיף קורונה סין סרביה בלגרד שלט חוצות שי ג'ינפינג עם הכיתוב
נשיא סין בשלט חוצות בבלגרד. הכיתוב: "תודה, האח שי"(צילום: רויטרס)

בעוד באזורים אחרים בעולם סין מנסה להילחם בתדמית השלילית שיצרה לה בשל הטיפול הכושל שלה בנגיף הקורונה בתחילת ההתפרצות, בחלקים ממזרח אירופה בייג'ינג אינה מתקשה לשמר את השפעתה, השפעה שהשיגה בשנים האחרונות בעמל רב תוך מאבק כוחות עם האיחוד האירופי ועם רוסיה.

 

במערב, נזכיר, טוענים כי בראשיתה של התפרצות הקורונה בווהאן שבמרכז סין לא התייחס המשטר הסיני ברצינות למשבר, וזאת מסיבות פוליטיות. כעת מנסה סין להדוף את הטענות האלה, ואת שיפור תדמיתה היא מקדמת בין השאר באמצעות "דיפלומטיית מסכות" – שליחת ציוד רפואי. כך היא מקווה להציג את עצמה כמדינה נדיבה וכבעלת ברית יעילה.

נגיף קורונה ציוד רפואי מ סין נוחת ב הונגריה בודפשט (צילום: רויטרס)
ציוד רפואי מסין שנחת בבודפשט(צילום: רויטרס)

סין מגבירה כבר שנים את השפעתה הפוליטית והכלכלית בדרום-מזרח אירופה, והיא עושה זאת באמצעות מיזמי השקעה שהיא מקדמת במסגרת תוכנית "דרך המשי החדשה" שלה. ניסיונותיה למרק את תדמיתה אחרי ההתפרצות הראשונית מצאו קרקע פורייה במדינות כמו סרביה והונגריה, שמנהיגיהן הפופוליסטיים מקיימים יחסים קרובים עם בייג'ינג ומוסקבה.

 

משלוחי הסיוע זכו לתשבחות גם באיטליה, בספרד, בהולנד, בסלובקיה ובצ'כיה, אם כי חלק מהערכות לבדיקת קורונה ומהמסכות שנרכשו מחברות סיניות גרמו לטרוניות בכמה מקרים משום שלא עמדו בתקנים המקומיים.

נגיף קורונה סין סרביה דגלי המדינות ב בלגרד (צילום: AP)
דגלי סין וסרביה בבלגרד, השבוע(צילום: AP)

"אנחנו חייבים להיות מודעים לכך שבפוליטיקת-הנדיבות הזו יש רכיב גיאו-פוליטי, כולל מאבק על השפעה", כתב לאחרונה על סין שר החוץ של האיחוד האירופי ג'וזף בורל. "חמושים בעובדות, עלינו להגן על אירופה נגד אלה שמשמיצים אותה".

 

נשיא סין, אח שלי

פקידי ממשל סינים מקפידים לדחות את הטענות שבאמצעות הסיוע הרפואי למדינות אחרות במהלך ההתמודדות עם הנגיף מנסה סין לקצור רווחים פוליטיים. לדבריהם, הטענות הללו נובעות מתפיסות שגויות בנוגע למטרותיה של סין, תפיסות המושרשות במערב. דוברת משרד החוץ הסיני, הואה צ'וניינג, אמרה לאחרונה כי בייג'ינג עושה כל שביכולתה כדי לעזור למדינות להציל חיי אדם.

נגיף קורונה סין סרביה משרד עירייה בלגרד כרזה
כרזה עם הכיתוב "חברים מברזל, בטוב וברע!", במשרד מוניציפלי בבלגרד(צילום: AP)

בסרביה, מדינה שבימים אלה היא מועמדת לקבלה לאיחוד האירופי, ניפקו בשבועות האחרונים פקידי ממשל וכלי תקשורת ממלכתיים הצהרות הממעיטות בערך המענקים וההלוואות – בשווי מיליוני אירו – שבריסל העבירה לארצם. מנגד, הם שיבחו את סין על הציוד ששלחה לה, הן זה שנרכש והן זה שנתרם. ארגוני אופוזיציה סרביים דרשו לחשוף את פרטי הסיוע הסיני כך שאפשר יהיה להשוות בינם לבין הסיוע שמגיע מהאיחוד האירופי, סיוע שהוא כנראה גדול בהרבה, אבל הקריאות הללו נפלו על אוזניים ערלות.

 

הנרטיב הפרו-סיני בסרביה כלל אפילו שלטי חוצות בשבחו של נשיא סין שי ג'ינפינג. נשיא סרביה אלכסנדר ווצ'יץ' מקפיד לתאר אותו שוב ושוב כ"אחיו". נוסף על כך הועלו הצעות להקים מונומנט לציון ידידותה של בלגרד עם בייג'ינג. "סולידריות אירופית לא קיימת, רק סין יכולה לעזור", אמר ווצ'יץ' בחודש שעבר כשהכריז על מצב חירום לאומי בשל משבר הקורונה – הכרזה שהרחיבה את סמכויותיו.

נגיף קורונה ציוד רפואי מ סין נוחת ב הונגריה בודפשט (צילום: EPA)
ציוד רפואי שהגיע מסין להונגריה. "כשזה ייגמר, אולי המדיניות תשתנה"(צילום: EPA)

הנציבות האירופית, שהיא הזרוע המבצעת של האיחוד האירופי, הבטיחה להעביר מיד 15 מיליון אירו כסיוע למערכת הבריאות של סרביה, ולהעביר לה עוד 78.4 מיליון אירו כדי לסייע לה כלכלית בתחומים אחרים. האיחוד גם העביר לסרביה שני מיליון אירו כדי שתוכל לשלם על ציוד החירום הרפואי – במשקל של יותר מ-280 טונות – שהמדינה קנתה.

 

אחרי שפקידים אירופים מתחו ביקורת על כך שווצ'יץ' שיבח את סין אבל התעלם מהסיוע שהגיש האיחוד האירופי התעקש הנשיא הסרבי בתגובה שהאיחוד אינו מוכן למכור או לספק לארצו מכונות הנשמה. בריאיון בטלוויזיה הודה ווצ'יץ' לאיחוד האירופי על הכסף, אבל התעקש שסין נתנה יותר. הוא לא פירט.

 

כולם עומדים בתור

עבור סין, סרביה והונגריה הן שער כניסה חשוב לאירופה באמצעות מיזמי התשתיות וההשקעות שהיא מובילה בהן. ההשקעות של סין בסרביה כוללות כ-6 מיליארד דולר בהלוואות להקמת כבישים מהירים, מסילות רכבת ותחנות כוח, וכן חוזים לפריסת רשת 5G ומערכת מעקב לזיהוי פנים. גורמים אמריקניים רשמיים הזהירו כי המדיניות הסינית עלולה להיות הטמנת מלכודת, שבסופו של דבר תעלה למדינות הלוות ממנה בריבונותן אם לא יצליחו להחזיר את ההלוואות.

נגיף קורונה סין סרביה בלגרד נשיא סרביה אלכסנדר ווצ'יץ' מקבל רופאים סינים בלגרד (צילום: AFP)
נשיא רביה ווצ'יץ' מקבל את פניהם של רופאים סינים בבלגרד(צילום: AFP)

בהונגריה, גורמי ממשל שיבחו שוב ושוב את סין ומדינות אחרות באסיה והודו להן על האספקה של מסכות, מכונות הנשמה וציוד רפואי נוסף הדרוש להן להתמודדות עם המגפה. במקביל, ראש הממשלה ויקטור אורבן ושרים בממשלתו המעיטו בערך הסיוע שמגיש לארצם האיחוד האירופי. ברקע הדברים עומדת גם הביקורת – של גורמים באירופה ושל האופוזיציה ההונגרית – על הסמכויות הנרחבות שנטל לעצמו אורבן בצל המגפה, ואולי יש לומר "בחסותה".

 

"כל אירופה, כולל מערב אירופה, תמיד יודעת למתוח ביקורת יוצאת דופן, ולעתים קרובות מאוד היא מוכנה לחנך ולהרצות על מהות הדמוקרטיה, אבל כשצריך ציוד רפואי כולם עומדים בתור בסין", אמר בשבוע שעבר שר החוץ ההונגרי בפרלמנט. "אז יכול להיות שכשייגמר משבר הקורונה, המדיניות של אירופה כלפי יחסיה עם המזרח תצטרך לעבור איזו הערכה-מחדש".

נגיף קורונה ציוד רפואי מ סין נוחת ב הונגריה בודפשט (צילום: EPA)
ציוד סיני בבודפשט, החודש. "איפה מכונות ההנשמה?"(צילום: EPA)

אתמול נחת בוורשה מטוס עם 80 טונות של ציוד מגן רפואי שנקנה מסין. את המשלוח ארגנו חברות פולניות ממשלתיות, וראש הממשלה מתיאוש מורבייצקי, שהגיע לקבל את הטיסה, שיבח את העובדה שפולין הצליחה להשיג ציוד רב כל כך בשעה של תחרות בינלאומית עזה על הציוד הזה. המשלוח הזה בא אחרי שסין כבר תרמה לפולין מסכות וציוד הגנה אחר בחודש שעבר.

 

לקריאה נוספת:

"איפה הסולידריות?": שעת מבחן באיחוד האירופי

 

CHOICE, ארגון העוקב אחרי ניסיונות ההשפעה של בייג'ינג במזרח אירופה, הזהיר החודש בדו"ח שפרסם כי סין "נעשית פעילה יותר ויותר בתחומים פוליטיים, כלכליים וחברתיים באזור".

 

בצ'כיה, הנשיא מילוש זמאן, הידוע בעמדותיו הפרו-רוסיות ופרו-סיניות, אמר בנאום ב-19 במרץ שסין היא "המדינה היחידה שעזרה לנו להשיג ציוד מגן". מרטין האלה, מומחה לענייני סין, דחה את הטענה הזו ואמר כי מה שעושה סין הוא "מבצע תעמולה אדיר". בריאיון לטלוויזיה הממלכתית בצ'כיה אמר שלא מדובר בסיוע, אלא ב"משלוח מסחרי רגיל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נשיא סין, שי ג'ינפינג. על שלטים בבלגרד
צילום: AP
מומלצים