שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי, ראובן כהן/דוברות עיריית חיפה

רמדאן עצוב: מסגדים ריקים בצל הקורונה

במסגד הגדול במכה הרחבה נטושה, באינדונזיה האימאם מטיף בטלפון כי למתפללים אסור להיכנס. ובכל זאת, לא כולם מבינים את הסכנה: בתמונות מתימן ואפגניסטן נראים המוני מוסלמים מתפללים במרחק נגיעה זה מזה

עבור מוסלמים ברחבי העולם, חודש הרמדאן, שהחל בשבוע שעבר, מצוין הפעם כפי שלא צוין מעולם, בצל הגבלות-הקורונה החמורות שהוטלו ברבות ממדינות האיסלאם. באסיה נותרו נטושים מסגדים שבתקופה הזו של השנה עמוסים בדרך כלל במתפללים.

 

משבר הקורונה - עוד מהעולם:

 

  (צילום: רויטרס)
כך נראתה בימים האחרונים הכעבה במכה(צילום: רויטרס)

  (צילום: רויטרס)
חללים ריקים במסגד הגדול במכה(צילום: רויטרס)
כחמישית מאוכלוסיית העולם גרה בדרום-מזרח אסיה, ורבים מהתושבים שם מתגוררים בשכונות עניות וצפופות שאין בהן אמצעים בסיסיים הנחוצים לשמירה על היגיינה, כמו מים זורמים. מומחי בריאות מזהירים שההתפשטות המהירה של הנגיף באזור הזה עלולה לגרום בקלות לקריסת מערכות הבריאות שם, והחשש היה שחודש הרמדאן, שבו נוהגים מוסלמים להתפלל בהמוניהם יחד ולערוך סעודות גדולות עם חבריהם וקרוביהם, יאיץ עוד יותר את ההתפשטות.

 

באינדונזיה, המדינה המוסלמית הגדולה בעולם, נשאר ריק מסגד איסתיקלל – המסגד הגדול ביותר בדרום-מזרח אסיה. ברמדאן של השנה שעברה נהגו לגדוש אותו מדי יום אלפי מתפללים, אבל כעת הם נדרשים להישאר בבית ולהתפלל שם. באינדונזיה עומד מספר הנדבקים הרשמי בנגיף הקורונה על 8,882 ומספר המתים מהנגיף על 743.

 

בבירת בנגלדש, דאקה, ננעלו שעריו של מסגד מוחמד חניף ג'אמה. בקראצ'י שבפקיסטן מסיירים שוטרים ליד מסגד פאיזן א-מדינה, אחד המסגדים הגדולים בעיר, כדי למנוע ממתפללים להתאסף. פקיסטן דיווחה עד כה על יותר מ-11 אלף נדבקים בקורונה, בכללם 237 מתים.

  (צילום: רויטרס)
אימאם נושא בטלפון דרשה ממסגד שנסגר למתפללים בג'קרטה, אינדונזיה(צילום: רויטרס)

  (צילום: AP)
רחבת מסגד בניו דלהי, הודו, השנה ולפני שנתיים(צילום: AP)

  (צילום: AFP)
המסגד בהודו ב-2018 וברמדאן הנוכחי(צילום: AFP)

  (צילום: gettyimages)
מסגד פאתיח באיסטנבול, טורקיה, ריק מאדם(צילום: gettyimages)

  (צילום: AFP)
המסגד הגדול במכה, סעודיה(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

כך זה נראה כשהמסגד מלא (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כך זה נראה כשהמסגד מלא(צילום: AFP)

  (צילום: רויטרס)
במסגד בדאקה, בנגלדש(צילום: רויטרס)

בהודו, רק חמישה מתפללים הגיעו לתפילת הערב ביום הראשון של הרמדאן במסגד ג'אמה בניו דלהי, מסגד מהמאה ה-17. בשנה שעברה זרמו מתפללים בהמוניהם אל המסגד. בהודו דווחו עד כה 26,496 נדבקים ו-824 מתים מהנגיף.

 

מסעודיה, "שומרת המקומות הקדושים" של האיסלאם, מגיעות תמונות בלתי נתפסות: העיר הקדושה מכה ריקה כמעט לחלוטין, וחצר המסגד הגדול של מכה, שלעתים קרובות הומה אדם, נותרה ריקה גם היא ברובה. מלך סעודיה סלמאן פרסם לרגל הרמדאן הצהרה שבה מסר: "אני כאוב על כך שהחודש הקדוש מגיע בנסיבות שאינן מאפשרות לנו לקיים תפילות יחד". סעודיה כבר הודיעה כי השנה לא יצוין החאג', העלייה השנתית לרגל למקומות הקדושים. העלייה לרגל, אחת מחמש המצוות המרכזיות באיסלאם, תימנע השנה הן מאזרחים זרים והן מאזרחים סעודים.

  (צילום: רויטרס)
המסגד הגדול בצנעא, תימן(צילום: רויטרס)

  (צילום: AFP)
במסגד בצנעא. רק נדבק אחד, לכאורה(צילום: AFP)

  (צילום: AP)
במסגד בקאבול, בירת אפגניסטן. הרשויות מתקשות לאכוף(צילום: AP)

  (צילום: AFP)
גם באידליב, סוריה, המסגדים פתוחים, ויש מי שמנסה לחטא(צילום: AFP)

  (צילום: EPA)
במסגד באידליב(צילום: EPA)

ובכל זאת, לא כולם מקפידים על הריחוק הפיזי הנדרש בימים אלה. באפגניסטן, שבה החל הנגיף להתפשט בין השאר אחרי שהמוני אפגנים העובדים באיראן שבו לארצם בחודשיים האחרונים, מדווחים כי הרשויות מתקשות לאכוף את ההגבלות שהטילו. בעיר הראת שבמזרח המדינה, העיר השלישית בגודלה באפגניסטן, מדווחים על שיעור גבוה של נדבקים. עד כה דיווחה אפגניסטן על 1,531 נדבקים בנגיף ו-50 מתים ממנו, אבל לכול ברור כי בפועל מספר הנדבקים בנגיף שם גבוה בהרבה, וכי הנתון הנמוך נובע בעיקר מחוסר יכולתה של אפגניסטן לערוך בדיקות רבות.

 

תמונות של מוסלמים מתפללים בצפיפות גדולה הגיעו בימים האחרונים הן מאפגניסטן והן מהמסגד הגדול של צנעא, בתימן, מדינה מוכת-מלחמה שלעת עתה דיווחה רשמית רק על נדבק אחד בנגיף. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
רחבת הכעבה ריקה מאדם במכה
צילום: רויטרס
מומלצים