שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי, ראובן כהן/דוברות עיריית חיפה

המשטרה סגרה את מירון בגדרות: "זה צובט בלב. אנשים יקרסו פה"

מדי שנה מגיעים להילולה במירון כחצי מיליון איש, אלא שהשנה, בצל מגבלות הקורונה, ייראה ל"ג בעומר אחרת לגמרי, עם סגר ואיסור להשכיר צימרים - ובאזור מירון התושבים מודאגים: "האירוח פה הוא מטה לחמם של התושבים"

 

עכשיו זה כבר ברור: השנה לא ייראו התמונות המוכרות של מאות-אלפים חוגגים את הילולת רבי שמעון בר יוחאי בהר מירון. התקנות לשעת חירום שמתייחסות לאירוע, האמור להתקיים ביום שני הבא, אוסרות על כינוס המוני ומטילות למעשה סגר על אזור הר מירון לסירוגין מהיום (ה') עד ל-17/5.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>

 

גם בימים רגילים מגיעים אלפים למקום ציון קבר רשב"י, הנחשב לאתר הדת השני במספר המבקרים בישראל (אחרי הכותל המערבי). כעת הציון עצמו נעול, וברחבה הסמוכה מתקיימות תפילות שבהן משתתפים פחות מ-20 איש. מתחם הקבר, המשתרע על פני עשרות דונמים, נראה כמעט ריק.

 

קראו עוד בערוץ היהדות:

 

בשנים רגילות, כמה ימים אחרי פסח, כבר ניתן למצוא באתר משפחות שמגיעות עשרות שנים ברצף, מתמקמות במקומות השמורים להן ב"חזקה" - ומתגוררות במקום שבועות ארוכים, עד אחרי החג. כעת אין אוהלים, ואת היערות והחניונים המקיפים את מירון סגרה המשטרה בגדרות.

 

"אנחנו מקפידים שלא ייכנסו פולשים ליערות, כדי שנוכל לשלוט על ההתקהלויות", הסביר קצין אג"ם במשטרת צפת, רב-פקד ערן קטלן. "בשבוע שעבר היו כמה ניסיונות. בחלק מהמקרים זה נגמר באזהרות, ובחלק מהמקרים בקנסות. אנחנו עדיין מקפידים ושומרים באזור ובסביבת מירון עם צוותי מג"ב וכוחות מעובים.

 

"באתר עצמו, נכון לעכשיו, הציבור נשמע להנחיות. לגבי השבוע הבא, אנחנו נערכים במחסומים מרובים כדי למנוע מסתננים. אנחנו ממתינים לנהלים ולתקש"ח החדש, ונפעל על פיהם".

 

"האירוח פה הוא מטה לחמם של התושבים"

מדי שנה מגיעים למקום במהלך ההילולה כחצי מיליון איש. הדבר דורש היערכות שנמשכת קרוב לחצי שנה, שכוללת מערך תחבורה של אלפי אוטובוסים, חניונים ועוד. גם המשטרה, מג"ב, מד"א, כיבוי אש וארגוני ההצלה השונים שולחים כוחות גדולים במיוחד לאבטח את האירוע. בשל היקפו, מהווה האירוע בסיס כלכלי רחב היקף לאלפי משפחות המתגוררות במירון וביישובים הסמוכים.

 

הר מירון (צילום: אביהו שפירא )
הר מירון בסגר(צילום: אביהו שפירא )

 

"הנושא הכלכלי פה הוא מאוד משמעותי", אמר ל-ynet ראש המועצה האזורית מרום הגליל, עמית סופר. "האירוח פה הוא מטה לחמם של התושבים. אפשר לומר שזה אחד ממקורות ההכנסה העיקריים, בעיקר ב'פיק' של ל"ג בעומר. אנשים מסתמכים על ההכנסה הזו. ברור עם זאת, שהנושא הבריאותי חיוני. אנחנו סומכים על הגורמים הבכירים שיידעו לאזן בין השיקולים הכלכליים לנושא בריאות הציבור. אני גם מבקש לחשוב איך לשפות את תושבי הסביבה על אובדן ההכנסה, המשמעותי כל כך לאזור".

 

סופר אומר כי על הריקנות והיעדר השמחה במירון השנה, הוא מקווה שניתן יהיה לפצות בהילולה בשנה הבאה.

 

"אצלנו חיים על הצימרים"

אריה שלג, תושב מירון ובעל צימרים, מדגיש כי הצימרים במירון הם בעלי אופי שונה מהמקובל: "אין לי פה בריכה או דברים כאלה. האנשים שבאים לצימרים במירון באים להתפלל. הם באים בגלל הציון של רבי שמעון בר יוחאי שנמצא במושב, מתפללים וחוזרים הביתה.

 

הר מירון (צילום: אביהו שפירא )
הר מירון(צילום: אביהו שפירא )

 

"ביישוב שלנו 80%-90% מהתושבים חיים מהצימרים האלה. לא מדובר רק על ל"ג בעומר. בכל שבת יש פה 4,000-3,000 איש שבאים להתארח. בזמן כזה בכל שנה, אנחנו כבר מלאים ויש אנשים ששומרים מקום שנה מראש".

 

לדבריו, עד להחלטת הממשלה קיבלו "הוראות סותרות. אתמול אמרו לנו שאסור להשכיר את הצימרים לאורחים לל"ג בעומר, וקצין משטרה פה אמר לי שאפשר לארח, 'אבל אם תהיה החלטת ממשלה שאומרת שאסור - אנחנו נוציא את האורחים'... אם לא יהיו דברים ברורים, אני חושש שהכול יקרוס".

 

כאמור התקנות שאישרה אמש הממשלה, מטילות סגר על אזור הר מירון, מקום קבר הרשב"י וסביבתו במהלך החג, וגם לפניו ולאחריו, למעשה עד ה-17/5 - למעט לתושבים או לעובדים באזור. התקנות אף אוסרות השכרת יחידת אירוח או צימר בשטח מירון.

 

"זה צובט בלב"

אחד המפעלים הגדולים באזור בתקופת ההילולה, הוא הכנסת האורחים, אחת המצוות שבאות לידי ביטוי בהספקת מזון ושתייה למאות אלפי החוגגים. ארגונים רבים עוסקים בנושא בהתנדבות. בן ציון פרלמוטר מבית שמש, אחיו של מנהל אחד מארגוני הכנסת האורחים הגדולים, הגיע כמדי שנה לעזור בהתנדבות בחלוקת המזון.

 

  ()

 

"באנו לעזור וגם באנו להיות אצל רבי שמעון. רבי שמעון קורא לאנשים אז הם מגיעים", אמר. "אנחנו לא יודעים מה הולך להיות השנה. אנחנו רק יודעים שכמעט לא יהיו אנשים. הדלקות יהיו רק של האדמו"ר מבויאן, והדלקה של הספרדים ושל הציונות הדתית. בשנה רגילה מגיעים עוד עשרות ומאות רבנים שמדליקים פה, השנה לדאבוננו לא ייתנו להם להדליק.

 

"זה צובט בלב. כל שנה אנחנו מאכילים פה מאות-אלפים. השנה כבר קנינו את כל הדברים. כל הבשר במקפיא וכל הדברים נמצאים כבר פה. מחכים כל דקה שיגידו לנו שאפשר להתחיל לחלק את האוכל, ונתחיל לבשל".

 

לפני כשבוע אישרו ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש המל"ל מאיר בן שבת, את קיומה של הילולת ל"ג בעומר במתכונת מצומצמת. על פי המתווה שאושר, רק שלושה רבנים ואדמו"רים ייהנו השנה מהזכות להדליק מדורה במתחם קבר רשב"י – נציג אחד מהזרם החרדי האשכנזי, אחד מהספרדי ואחד מהציונות הדתית (כל אחד בשעה אחרת) - ולא יתקיימו עשרות ההדלקות המסורתיות.


פורסם לראשונה 06/05/2020 20:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
זה ייראה אחרת
צילום: אביהו שפירא
מומלצים