שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי

ראשי ערים על בלגן החופש הגדול: "תוהו ובוהו, אין הנחיות"

בריאיון לאולפן ynet ראשי הערים של ראשון לציון וקריית אונו תיארו את הקשיים בפתיחת "בתי הספר של החופש הגדול", שהוקדמה ברגע האחרון ל-1 ביולי: "מתקשרים לכל מורה, גננת וסייעת, יש קושי גדול במציאת עובדים". הם מתחו ביקורת על הממשלה: "לא מקנה ביטחון, אין מדיניות ברורה"

  

 

לאחר שפורסם כי מנהלי מחלקות החינוך ברחבי הארץ מבקשים לדחות בחמישה ימים את פתיחתו של "בית הספר של החופש הגדול", שהוקדם ברגע האחרון ל-1 ביולי, ראש העיר ראשון לציון רז קינסטליך, וראש העיר קריית אונו ישראל גל, טענו היום (רביעי) בריאיון לאולפן ynet כי "המערכת היסטרית". הם סיפרו על הקשיים במציאת כוח אדם לעבודה בתקופה זו, על "הוראות שמשתנות בכל בוקר", ועל התסכול שהם חשים מול פניות התושבים - שאין להם תשובות עבורם.

 

חופש גדול, בלבול ענק: בתיה"ס לא ערוכים, סייעות וגננות רוצות תוספת שכר

מההתעקשות על למידה מרחוק ועד בית הדין: כך התפתחה סאגת סיום שנת הלימודים

בית הדין דחה את בקשת המדינה, שנת הלימודים לא תוארך

המדינה תממן חלקית את בית הספר של החופש הגדול. גלנט: "נמצא פתרון"

 

"יותר מ-13 אלף תלמידים נרשמו לבית הספר של החופש הגדול", ציין קינסטליך, "זה בלגן גדול. יש קושי עצום בלמצוא עובדים לתקופה הזאת, מדובר במאות אנשי צוות. יש גם חוסר ודאות עצום - יהיה שיפוי או לא, ההורים יצטרכו לשלם או לא, כמה הם יצטרכו לשלם. במיוחד בתקופה הזו, במשבר הקורונה, מצפים מאיתנו ברשויות המקומיות לתת את התשובות ולא ממשרדי החינוך או האוצר. אבל אין לנו תשובות ואנחנו מחכים להנחיות ברורות". 

רז קינסטליך ראש עיריית ראשון לציון ישראל גל ראש עיריית קריית אונו (צילום: עידו ארז, גיא יחיאלי)
קינסטליך וגל. "שהממשלה תיתן תשובות למשפחות"(צילום: עידו ארז, גיא יחיאלי)

 

קינסטליך סיפר שהם "מדברים באופן פרטני עם כל מורה, גננת וסייעת, מנסים לשכנע ולהסביר את חשיבות המהלך - יש פה ממש חמ"ל שיוצר קשר עם כל אחד ואחת". לדבריו, לא מדובר בעניין של כסף, אלא שהצוותים מעוניינים לסיים את שנת הלימודים שאליה הם מחויבים, ולחזור לבתיהם. "הקושי הגדול, אני מצפה שהממשלה תיתן את התשובות למשפחות", הוא אמר.

חזרה ללימודים (צילום: AFP)
בתי הספר של החופש הגדול: יתחילו ב-1 ביולי?(צילום: AFP)

  ()
  

ראש העיר בירך על ההסכם שנחתם אמש עם הסייעות, בין השלטון המקומי לבין ההסתדרות, וקיווה כי הדבר יסייע להם במציאת כוח אדם. כזכור, הסייעות בגני הילדים ביקשו תוספת שכר ביולי, בדומה לגננות ולצוותי ההוראה שיסכימו לעבוד בקיץ, וסירבו לעבוד בחודש אוגוסט. ההסכם שהושג מאפשר את העסקת הסייעות בכל הארץ במהלך החודשים יולי ואוגוסט, ולפיו הסייעות שיעבדו יקבלו תוספות שכר שיגיעו לאלפי שקלים. ימי החופשה השליליים שהן צברו לחובתן בחודשי הקורונה - יימחקו.

 

כאמור, גם ראש העיר של קריית אונו הצטרף לדברים ותיאר את הקשיים שבמצב הנוכחי. "המערכת היסטרית, ההוראות משתנות בכל בוקר מחדש. אי אפשר לעבוד ככה", אמר גל. "נראה שהמדינה, הממשלה שצריכה להראות יציבות, ודאות וחוסן, צריכה לתת ביטחון לתושבים, לא עושה את זה. יש בלגן גדול ואנחנו מתמודדים איתו". 

 

- אתם ערוכים לפתיחת "בית הספר של החופש הגדול"?

"אנחנו קבלני הביצוע, ואנחנו יודעים שב-1 ביולי נצטרך לפתוח את בתי הספר הללו. הלילה, בזכות ההתערבות של השלטון המקומי וההסתדרות - כמעט ללא התערבות של הממשלה - הושג הסכם עם הסייעות. גם הן הרגישו מקופחות, וגם איתן היינו צריכים לפתור את הבעיות. אנחנו נעשה הכול כדי לפתוח את המערכת בזמן. אנחנו קרובים לציבור, אבל נראה שהממשלה חיה במקום אחד והציבור חי במקום אחר. אנחנו נמצאים באמצע, אין לנו ברירה. אנחנו כראשי הרשויות חייבים לטפל בזה. מגיע להורים שקט, סדר, מגיעים להם ביטחון ויציבות", אמר גל. 

 

הוא המשיך בביקורת: "זורקים הכול עלינו ואנחנו צריכים להתמודד עם התושבים. אף אחד לא יודע מה קורה איתו - לא הורה, לא תלמיד. במדינה הזאת כל מטאטא יורה, ראינו את זה בסוף שנת הלימודים. פתאום כל ראש רשות החליט לקחת אליו את הסמכות לפי מה שטוב לעיר שלו, מה שיצר בלגן. חלק עשו קפסולות, חלק סגרו את מערכת החינוך. אין מדיניות אחידה, אין משהו ברור. הממשלה לא מתנהלת, לא מקנה ביטחון".

  (צילום: מוטי קמחי, אורי דוידוביץ', עידן ארבל)
(צילום: מוטי קמחי, אורי דוידוביץ', עידן ארבל)

כזכור, קייטנות "בית הספר של החופש הגדול" היו אמורות להתחיל ב-14 ביולי, בתום תשעת ימי הלימוד שעליהם התחייבה מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד בהסכם עם משרדי החינוך והאוצר. בן דויד איימה כי אם מורי כיתות י' לא ילמדו תשעה ימים נוספים - גם גני הילדים , בתי הספר היסודיים וחטיבות הביניים לא יוסיפו את אותם הימים. אולם יו"ר ארגון המורים העל יסודייםרן ארז התנגד לכך. הוא טען כי בן דויד לא מייצגת את כיתות י', והתעקש כי המורים שמילאו את המטלות הפדגוגיות שאליהן הם היו מחויבים - לא ילמדו ימים נוספים.

 

לאחר שביום שישי האחרון בית הדין הארצי לעבודה דחה את בקשת המדינה לכפות על מורי כיתות י' ללמד תשעה ימים נוספים, המדינה חזרה בה מההסכם עם הסתדרות המורים והחליטה כי "בית הספר של החופש הגדול" יחל לפעול ב-1 ביולי.

 

כאמור, השינוי המאוחר מקשה על הרשויות להתארגן בהתאם, בין היתר היות שרבים מהעובדים שגויסו לקייטנות בתאריך המקורי, ב-14 ביולי, הודיעו שהם לא יוכלו לעבוד ימים נוספים. ברשויות טוענים כי "משרד החינוך עדיין לא סיפק לבית הספר של החופש הגדול מתווה שלפיו אנחנו אמורים להקים את מאות כיתות הגן והחינוך היסודי ב-1 ביולי, עוד שבוע בלבד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז, גיא יחיאלי
רז קינסטליך וישראל גל
צילום: עידו ארז, גיא יחיאלי
מומלצים