שתף קטע נבחר

נתניהו חתם על צו לאיסור מכירת הסיגריה האלקטרונית ג'ול

לבקשת סגן שר הבריאות ועל פי המלצת הדרג המקצועי במשרד, חתם היום ראש הממשלה ושר הבריאות בנימין נתניהו על צו למניעת איסור יבוא ושיווק הסיגריה האלקטרונית ג'ול (JUUL). במשרד הבריאות טוענים כי ההחלטה התקבלה בגלל הסכנה הבריאותית החמורה שכרוכה בעישון המוצר. חברת ג'ול: "נעתור לבג"צ"

לבקשת סגן שר הבריאות ועל פי המלצת הדרג המקצועי במשרד, חתם היום (ג') ראש הממשלה ושר הבריאות בנימין נתניהו על צו למניעת איסור יבוא ושיווק הסיגריה האלקטרונית ג'ול (JUUL). במשרד הבריאות טוענים שההחלטה לאסור את יבואו ושיווקו של מוצר הסיגריות ג'ול, שמכיל ניקוטין בריכוז העולה על 20 מיליגרם למיליליטר, התקבלה בשל הסכנה החמורה לבריאות הציבור.

 

משרד הבריאות מודיע, כי בדומה לתקן באירופה, בגלל כמות הניקוטין הגבוהה שהמוצר מכיל, חל צו איסור יבוא ושיווק המוצר כמוצר צריכה כהגדרתו בפקודת הרוקחים.

 

הג'ול הושקה לפני כשנתיים והפכה ללהיט בארצות הברית בעיקר בקרב בני נוער. נכון לינואר 2018 הג'ול שולטת במחצית משוק הסיגריות האלקטרוניות הארצות הברית והיא הצליחה להגדיל את המכירות שלה ב-700% מאז שהושקה. על פי הערכה החברה מגלגלת למעלה מ- 450 מיליון דולר.

 

ג'ול juul ()
איסור יחול על יבוא ושיווק המוצר. ג'ול
 

למרות שהחוק אוסר על צעירים מתחת לגיל 18 לרכוש סיגריות אלקטרוניות או מוצרי טבק אחרים, בני נוער רבים עדיין מוצאים דרכים להשיג את המוצרים האלו. בחברת ג'ול ישראל טוענים שהם אוסרים על מכירת המוצר לקטינים ואף עשו כמה מבצעים לאיתור מוקדים המוכרים את המוצר לקטינים.

 

על פי נתוני ה- FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקאי) נמצא כי השימוש בסיגריות אלקטרוניות עלה מ -1.5% בשנת 2011 ל-16% בשנת 2015 בקרב תלמידי תיכון ומ-0.6% בשנת 2011 ל-5.3% בשנת 2015 בקרב תלמידי חטיבת הביניים. על פי הערכה, מעל 2 מיליון תיכון ותלמידי חטיבת הביניים בארצות הברית השתמשו בסיגריות אלקטרוניות.

 

עוד כתבות בנושא:

כך הפכה הסיגריה האלקטרונית ג'ול לטרנד חם אצל בני הנוער בישראל

מש' המשפטים לליצמן: הפעל סמכותך לחקיקה נגד סיגריות ג'ול ודומותיה

מחקר קובע: סיגריה אלקטרונית מזיקה לבריאות

 

"מאחר שהסיגריות האלקטרוניות עדיין חדשות יחסית, לא חלף מספיק זמן על מנת שיהיו בידינו תוצאות של מחקרים שילמדו אותנו על ההשפעות ארוכות הטווח של שאיפת האדים מהסיגריות האלו", הסביר בעבר פרופ' הרולד ג'יי פרבר, מומחה לרפואת ילדים מבית החולים של טקסס. "אין לנו את אותן שלושים שנות מחקר על משתמשים בסיגריות אלקטרוניות כמו שיש לנו על אנשים שעישנו סיגריות טבק. אבל אנחנו יודעים בוודאות מה ההשפעות של ניקוטין ואלו השפעות לא טובות".

 

בג'ול אין טבק אלא ניקוטין בלבד. אולם בניקוטין קיים רעלן המשבש את תפקודם התקין של תאי מערכת העצבים ויכול לשנות את כימיה במוח. "מדובר בחומר מסוכן מאוד עבור ילדים ובני נוער, כי המוח שלהם עדיין מתפתח וניקוטין הוא סם", אומר פרופ' פרבר.

 

ישראל היא המדינה השנייה בעולם שמשווקת את המוצר

את הג'ול המציאו ג'יימס מונסיס ואדם באוואן מסן פרנסיסקו, בוגרי אוניברסיטת סטנפורד שעישנו במשך שנים רבות והחליטו לפני יותר מעשור לעשות שינוי ולחפש חלופה אטרקטיבית לסיגריות. השניים הבינו שהם חייבים למצוא מוצר עם רמת ניקוטין שלא קיימת בשום מוצר אחר בשוק, שייצר חוויית עישון, וככה נוצרה הסיגריה האלקטרונית – ג'ול.

 

לפני כחודשיים ביקרו נציגי החברה בישראל והציגו את נתוני המחקרים שבוצעו על ידי החברה בארצות הברית שהראו כי אחוז בני הנוער המעשן ירד מ-15% ל-7%.

 

בחודש מאי האחרון החלו לשווק בארץ את הג'ול. ישראל היא המדינה השנייה בעולם שמשווקת את המוצר. "לפני שהחברה משיקה את המוצר במדינות אחרות, היא בודקת כמה פרמטרים, כמו שיעור האוכלוסייה המעוניינת להפסיק לעשן, מחירי הסיגריות במדינה והפתיחות להסדרת הרגולציה", הסבירו בחברה את הסיבה לבחירה בישראל. "בישראל, רוב האנשים המעשנים מעוניינים להפסיק לעשן. בשונה מרוסיה לדוגמא, בה 80% מהמעשנים אינם מעוניינים להפסיק. מחיר הסיגריות בישראל גבוה ולכן לא מתחרה עם המחיר של הג'ול. בנוסף לישראל וארצות הברית יש קשרים עסקיים מעולים, ומייסד החברה יהודי",הוסיפו.

 

לפני כשלושה חודשים שלח היועץ המשפטי לממשלה רז נזרי מכתב לליצמן, שבו הבטיח לבחון האם ניתן לאסור את השיווק והמכירה של הסיגריה האלקטרונית ג'ול מבחינה משפטית. "קראתי בעיון את עמדת הגורמים המקצועיים במשרד הבריאות בדבר הנזקים הבריאותיים הכרוכים בשימוש במוצר שבנדון ואנו שותפים כמובן לעמדתכם בדבר הצורך למצוא פתרון מיידי לסוגיה במטרה לצמצם את הנזקים האמורים", כתב נזרי לליצמן.

 

נזרי מזכיר כי בג"ץ פסל את החלטת משרד הבריאות לאסור על שיווקן של סיגריות אלקטרוניות בישראל. לכן, לדעתו, הדרך לפסילת שימוש בסיגריות שמסכנות בריאות, תהיה במסגרת השלמת הליך חקיקה להסדרת הייצור והשיווק של סיגריות אלקטרוניות. וכאמור היום החליט שר הבריאות בפועל נתניהו לחתום על הצו.

 

מחברת ג'ול נמסר: "אנו משתוממים נוכח ההחלטה אשר מונעת ממיליוני ישראלים אלטרנטיבה מזיקה פחות מעישון טבק הגורם לסרטן. משרד הבריאות פועל נגד האינטרס הציבורי כאשר הוא מתיר גישה למוצרים מסרטנים, במקום לאשר גישה למוצר שמשפר את חייהם של מיליוני בני אדם מסביב לעולם.

 

"ההחלטה שהתקבלה היום היא צעד מסוכן של משרד הבריאות נגד ציבור המעשנים והשלכותיה ייבחנו על ידי בג"ץ בקרוב. כל אזרח במדינה צריך היום לחשוב מדוע ראשי משרד הבריאות מתירים מכירת סיגריות ומוצרי טבק מסרטנים, אך מונעים מכירת מוצר מתקדם אשר הוכח כאלטרנטיבה מזיקה משמעותית פחות כנגד עישון טבק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
Photo: Bloomberg
הסיבה: כמות גדולה של ניקוטין. ג'ול
Photo: Bloomberg
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים