הנוער של היום כבר לא מעוניין בקייטנות שוקו ולחמנייה, גם לא בסוסים וכדורגל. הו, לא. בני הנוער של היום משקיעים את החופש הגדול בקורסים מקצועיים שיקדמו אותם אל עתיד מבטיח כאופנאים, שפים או עורכות דין ממולחות.
רבות מאיתנו כבר פנו אל מניקוריסטית וגילו שהיא בת 15. חלק מאיתנו גם התפתו ונהיו לקוחות מרוצות. זה היה הטרנד של החופש הגדול שעבר. המון בנות צעירות, מגיל 10 ועד 18, חלשו על בתי הספר למקצועות הציפורניים, רכשו השכלה בתחום ופתחו עסק מצליח.
השנה נראה שזה התרחב. בני הנוער של היום לא מעוניינים לבטל את זמנם בקייטנות שלא יתרמו לעתידם, ונראה שההורים מוכנים להשקיע את כספם בקורסים מקצועיים בנושאים שמעניינים את הילד, ואולי גם ייהפכו למקצוע ברבות הימים.
במחלקה ללימודי חוץ של שנקר יש הקיץ שלושה קורסים לנוער (13–17): סטיילינג, תפירה ואביזרים ועיצוב ואיור אופנה. האופנאים הצעירים מתנסים בקורסים רציניים של 12 מפגשים, שעתיים עד ארבע שעות בכל פעם והמחיר: 2,400–3,300 שקל.
בקורס לעיצוב ואיור אופנה, למשל, מלווים את כל תהליך העיצוב, מהרעיון הראשוני עד לשלב הביצוע. הסטודנטים הצעירים מתנסים בבחירת נושא ומקורות השראה לקולקציה, יצירת דפי השראה, פיתוחי בדים ובניית סקאלה צבעונית. בחלק האיורי הם לומדים רישום דמויות, תנועה, ציור פריטי לבוש, טכניקות צביעה מקובלות ואפשרויות פרזנטציה. הם לומדים את שפת הבסיס של האופנה ומתרגלים בנייה של פריטים מוכנים.
ארז עמירן, מעצב אופנה ומרצה בשנקר ומי שמנחה את הקורס לעיצוב ואיור אופנה: "זו כבר השנה התשיעית שאני מנחה את הקורס. התיכוניסטים מגיעים אלינו בקיץ, פעמיים בשבוע, עם ניצוץ בעיניים וצמא אדיר לעולם האופנה. הקורס בנוי בפורמט דומה לקורסים למבוגרים, אבל מותאם לגיל הצעיר, בדגש על איור אופנה, ציור דמויות, עיצוב בגדים, צביעה והיכרות עם הבסיס של בניית קולקציה. לחלק מהמשתתפים זה צעד ראשון בדרך מקצועית. אני כבר פוגש סטודנטים בוגרים שלמדו אצלי בקורס הזה כשהיו תיכוניסטים. זה מרגש ומעיד על העוצמה של החוויה שהם עוברים כאן.
"בניגוד לדימוי של 'קייטנת שוקו ולחמנייה', בני נוער היום מחפשים תוכן עמוק ומקצועי. הם מגיעים עם ידע מפתיע, דעות מוצקות על עולם האופנה ורצון אמיתי ללמוד ולהתנסות. לדעתי זה קשור לחשיפה ברשתות החברתיות. כשאני הייתי ילד, אם רציתי לדעת יותר על אופנה, הייתי צריך להתאמץ ולחפש מגזינים. היום בני נוער נחשפים דרך הרשתות לתצוגות אופנה, מעצבים, טרנדים. הם חיים את התחום. מה שמיוחד בגיל הזה הוא ההתלהבות הראשונית. הם עוד לא נתקלו בקשיים של התחום, ולכן יש בהם תשוקה אמיתית, בלי הציניות של המבוגרים".
סטאז' בהייטק
ומה עם הילדה רוצה להיות משפטנית? או מומחית ל־AI? בטכניון בחיפה מוצעים קורסי קיץ לנוער בתחומים כמו מדעים והנדסה, תוכנית Summer in Entrepreneurship with Internship שכוללת מרכיבים אקדמיים, סטאז’ בחברות הייטק ומבוא לבינה מלאכותית. הסדנאות מוצעות לתלמידות ותלמידים העולים לכיתה ה' עד י"ב ונערכות במתכונת של שלושה מחזורים לאורך הקיץ. הן מבוססות על השתתפות פעילה בניסויים במעבדות האוניברסיטה.
יש גם קורסי סייבר שמאפשרים לנוער לנצל את חופשת הקיץ כדי לרכוש כלים שיכשירו אותם לעולם העבודה המשתנה עם מסלולי לימודים בנושאי AI ו־Data Science, סייבר ורפואה (כולל כאלה שמתקיימים בתל אביב, בקמפוס הטכניון בשרונה), ויש גם תוכנית קיץ נבחרת, "רובופיסיקה" - בוטקאמפ של 65 בני ובנות נוער מצטיינים מהפריפריה שעולים לכיתה י"ב ולומדים פיזיקה, מתמטיקה ואנגלית כמקפצה לעתידם בצה"ל, באקדמיה ובהייטק. המחיר שלו מסובסד (500 שקל) והוא כולל שלושה סמינרים, אחד בקיץ ושניים המשכיים, כולל קורס פסיכומטרי, פרויקט גמר ונקודות זכות ללימודים גבוהים בטכניון.
באוניברסיטת תל אביב יש קורסי קיץ במסגרת "אוניברסיטת קיץ לנוער" לתלמידי כיתות י'–י"ב. למשל, "קורס מבוא לעולם המשפט" שעוסק בתחומים יסודיים כמו משפט חוקתי, פלילי, דיני נזיקין, חוזים וקניין וכולל דיונים בסוגיות אקטואליות, פסקי דין מרכזיים ומשחקי כיתה בחשיבה משפטית. חלק מהקורסים מעניקים קרדיט אקדמי ויכולים לעזור גם לקבלה עתידית לאוניברסיטה. קורסים מקוונים עולים כ־1,100 שקל לקורס (בתוספת דמי רישום), ויש גם תוכנית קיץ בתנאי פנימייה של חמישה שבועות עם מלגת הצטיינות ב־800 שקל בלבד.
נקניקייה על מקל
לילדים שמעוניינים להיות שפים כשיהיו גדולים מקיימים בבית הספר המקצועי לבישול "אורט דן גורמה" סדנאות בישול וקונדיטוריה תחת השם "השף הצעיר". הן מתאימות לילדים בני 9–14, ועלות סדנה בת שבוע היא 1,980 שקל. סדנה בת שבועיים עולה 3,600 שקל, כולל בופה בוקר וארוחת צהריים. הקורסים מתקיימים במטבחי לימוד מקצועיים, עתירי נירוסטה וציוד משוכלל, סינרים לבנים וכל הטקס. תוכלו למצוא שם "סדנת בישול פארקי השעשועים הגדולים" שבה לומדים בישול ברוח פארקי שעשועים בעולם כמו ה"סבן פלאגס": נקניקיות על מקל בציפוי קמח תירס, הום פרייז, רוטב ברביקיו אמיתי, סלט וולדורף וג'מבליה של אורז. יש גם קפיצה לדוכנים הסמוכים ל"לונדון איי" באנגליה, עם פאי בצק פריך במילוי בשר, שעועית נימוחה ברוטב עגבניות, פירה עם אפונה, ביצה סקוטית ופאי רועים.
בסדנת "קונדיטוריה סובבת עולם" לומדים להכין קרם ברולה, ברד פודינג, טרייפל אנגלי, קראק פאי, חטיף רוקי רואד, קנולי, מריטוצו, קנטוצ'יני ועוגת היער השחור בניחוח גרמני. ויש גם סדנת קונדיטוריה למלוחים, סדנת בישול עם להיטים עולמיים מהטיקטוק ועוד.
שף אבי שטייניץ, היועץ הקולינרי של "אורט דן גורמה": "היום ילדים ובני נוער יודעים טוב מאוד מה הם רוצים לעשות בעתיד. הם חשופים לאוכל איכותי ממטבחים מגוונים מרחבי העולם, מביקורים במסעדות בארץ ובחו"ל עם הוריהם, שם הם נחשפים לטעמים חדשים ולמנות מיוחדות. גם הדומיננטיות של הרשתות החברתיות מביאה אותם לפה, הם רואים את הטרנדים הקולינריים, וזה מושך אותם ללמוד איך מבשלים ואיך אופים. בשנים האחרונות אנחנו רואים גידול בביקוש מצד בני נוער לסדנאות בישול וקונדיטוריה".









