הכוח שבאיפור

"באיפור יש כוח": כך הפך המייק-אפ לכלי טיפולי

רויטל עמאר איבדה את בנה ניתאי בשביעי באוקטובר, וכעת היא מוצאת נחמה דווקא בתחום המייקאפ-הילינג. והיא לא לבד, עוד ועוד נשים משתמשות בטיפוח כאקט טיפולי לכל דבר. למי מתאימה תרפיה באיפור ואילו תועלות אפשר להפיק ממנה?

פורסם:
בבוקר 7 באוקטובר נכנסה משפחת עמאר לממ"ד בביתה שבקיבוץ עלומים, כמו כל תושבי האזור. בתוך דקות, ניתאי, בן 22 אז, קצין באוגדת עזה, החליט שהוא יוצא להילחם. "הוא אמר לנו, 'צריכים אותי', לבש מדים ויצא", מספרת רויטל עמאר, אמו. "הכול היה כל כך מבלבל ולא הבנו מה באמת קורה. אפילו לא התחבקנו. היום אנחנו יודעים שכנראה הוא נלחם באזור מסיבת הנובה ונהרג שם".
שנה וחודשיים לאחר מותו של ניתאי, החליטה עמאר לחזור לעבודת התזה שלה על איפור טיפולי. "לחזור לחיים", היא אומרת. "ניתאי היה ילד כל כך דומיננטי ונוכח. אני מרגישה שהוא אומר לי, 'אמא, נחת מספיק, את יכולה להמשיך הלאה', ואני מתכוונת לעשות את זה". הוא מאוד התעניין בתחום העיסוק שלי ותמך בי. הוא אפילו הזמין אותי להרצות עליו מול החיילים שלו. האמונה שלו בי היא חלק ממה שנותן לי כוח להמשיך".
4 צפייה בגלריה
רויטל ובנה ניתאי ז"ל
רויטל ובנה ניתאי ז"ל
רויטל ובנה ניתאי ז"ל. "האמונה שלו נותנת לי כוח להמשיך"
(צילום פרטי)
עמאר התחילה את דרכה המקצועית כמאפרת. "למדתי איפור בשנת 1996 אצל ירין שחף ועבדתי כמאפרת במשך שנים, אבל בשלב מסוים התחלתי להשתעמם. היה חסר לי משהו. רציתי ערך מוסף. הכיוון הטיפולי נולד אצלי לפני 16 שנים, כשביקשו ממני לאפר ב'בית חם' בשדרות - מסגרת שנותנת מענה חברתי, רגשי ופיזי לבנות שזקוקות לכך. הן מבלות שם את אחר הצהריים ובערב חוזרות הביתה. בניתי לבנות חוג איפור של שמונה מפגשים שעסקו בנושאים הכי פשוטים, כמו איפור עיניים ושפתיים. במהלך המפגשים הבנתי שקורה שם משהו מעבר. היו בנות שהתאפרו בצורה שנראית מוגזמת, והתחלתי לחשוב שאולי זה איזה מנגנון הגנה, מסכה. הייתה נערה שלא הרשתה לעצמה להתאפר בכלל, וניסיתי להבין מה זה אומר. מתוך המחשבות על המפגשים האלה החלטתי ללמוד עבודה סוציאלית, תואר ראשון ואחר כך תואר שני, וכל העבודות שלי התמקדו בנשים. בתואר השני החלטתי לחקור את הקשר שבין איפור לתרפיה. התזה שלי עוסקת בחיבור בין האיפור לתהליכים של ריפוי, ובוחנת את הכוח של האיפור כאקט טיפולי".
רויטל עמאר: "אישה שמתאפרת מסתכלת במראה, רואה את עצמה ומחליטה מה היא רוצה להיות, מה היא רוצה לשדר, ממה היא מרוצה, מה היא רוצה להסתיר ועם מה היא נלחמת"
איזה קשר מצאת שיש בין איפור לתרפיה?
"בשנים האחרונות נמצא שהרגלי טיפוח ויופי קשורים בצורה חיובית עם רווחה נפשית. באיפור יש כוח. איפור יכול להיות כלי שמתווך בין הפנימיות לחיצוניות וכלי השלכתי בדומה לשימוש באמנות או בפוטותרפיה. בנוסף, יש לו תרומה להעצמה נשית והעלאת הביטחון העצמי".
מה מייחד את השימוש באיפור ככלי טיפולי?
"אישה שמתאפרת מסתכלת במראה, רואה את עצמה ומחליטה מה היא רוצה להיות, מה היא רוצה לשדר, ממה היא מרוצה, מה היא רוצה להסתיר ועם מה היא נלחמת. כל אישה בוחרת אם להתאפר בכלל, ואם כן - מתי. איפור יכול להיות כלי מחזק מאוד. אחד המחקרים בתחום, שנערך בבית חולים בברזיל, הראה שנשים חולות סרטן שהעבירו להן סדנאות איפור דיווחו שהביטחון העצמי והחוסן שלהן עלו. בתוך הטיפולים הקשים ולעתים נשירת השיער, היכולת להיראות טוב ולחוש נשיות חיזקה אותן".
במסגרת קבוצות הנשים שעמאר מנחה היא משתמשת גם באיפור, ומופתעת בכל פעם לגלות את הכוח שלו להוביל לתובנות ולהתפתחות. "כשאני מתאפרת", היא אומרת, "אולי אני מנסה להסתיר את מי שאני באמת? אולי אני מנסה לטשטש משהו בפנים שרודף אותי מהילדות, כמו אף שאני לא מרוצה ממנו או תחושה שאני לא מספיק יפה? אולי אני דווקא נמנעת מאיפור כי אני לא מחוברת לצד הנשי שלי? איפור מסמן איזה רצון לבלוט, אבל האם לבלוט זה טוב בכלל? אולי אם אני בולטת, אני מזמינה הטרדות?".
הדבר הפשוט והיומיומי הזה, קו שחור בעיניים וקצת סומק, באמת יכול להביע כל כך הרבה?
"כולנו רוצות להיות יפות. הנראות היא אחד הדברים הכי בסיסיים אצל כל אחת, ולא משנה באיזו עמדה היא. זה לא אומר שאיפור זה משהו חיצוני או שטחי. אני מאמינה שאיפור הוא לא רק פאן ולהיראות טוב באירוע. הדרך שבה אנחנו מתאפרות קשורה לעולם הפנימי שלנו. לפעמים עולים במפגשים דברים שלא קשורים בכלל לאיפור. באחת הקבוצות שהנחיתי, למשל, בחרתי פעם אחת מישהי מהבנות להדגים עליה, והיא אמרה לי, 'אף פעם לא בחרו בי לשום דבר'. מישהי אחרת אמרה לי, 'איך אני אלך הביתה מאופרת? בעלי אף פעם לא ראה אותי מאופרת'. זה הביך אותה. כל אמירה כזאת היא פתח לבדיקה".

מה את מנסה לטשטש?

גם אורית יצחק, בת 56 ממשמר השבעה, התחילה את דרכה כמאפרת. לאחר 25 שנים כמאפרת בקולנוע ובטלוויזיה, כשהייתה בת 45, הרגישה שהיא מחפשת משהו עמוק יותר. "עשיתי קורס של תטא־הילינג והבנתי שמתחיל לקרות לי משהו בנושא האיפור", היא מספרת. האיפור כאיפור פחות עניין אותי. הבנתי שמה שקורה לנשים שאני מאפרת מול המראה הוא הרבה מעבר ללעשות אותן יפות יותר. יש משהו באיפור שנוגע בנושאים מהותיים ואישיים מאוד. פיתחתי שיטה בשם 'ביוטי תרפיה' - מדובר בארבעה מפגשים שבהם אני גם מלמדת איפור, אבל גם מובילה את האישה לשאלות מהותיות על עצמה, מהפנים החוצה: איך את מתבוננת על עצמך? מה את מנסה לטשטש ולהסתיר? מה את אוהבת בעצמך? האם את אוהבת את מה שיש? כשאנחנו שואלות את עצמנו את השאלות האלה עולים כל כך הרבה דברים מהעבר - ביקורתיות, דברים שהאמהות שלנו אמרו לנו. מספיק שאמא שלך לא הייתה מרוצה מעצמה - גם זה נחרת בך".
4 צפייה בגלריה
אורית יצחק
אורית יצחק
אורית יצחק. איפור מתאם גיל
(פגי פקר)
יצחק למדה שיטות כמו אקסס ברס, גוף־נפש, חוויה סומטית ותרפיה בתנועת עיניים, וכשהיא עוסקת באיפור טיפולי היא מביאה גם את המטען הזה. "התהליך שמתרחש בפגישות של איפור טיפולי הרבה יותר עמוק מאיפור חיצוני", היא אומרת. "הדרך שהנשים בוחרות להתאפר קשורה מאוד באמונות שלהן על עצמן. בתהליך הטיפולי אנחנו מדברות על האמונות האלה ועל השחרור שלהן, אם הן לא מתאימות".
ומה המטרה הסופית למעשה?
"המטרה הסופית היא ללמוד איך לבטא את עצמך, לאהוב את עצמך ולהיות שלמה עם עצמך. איפור מעורר אצלנו קונוטציה למשהו שטחי וחיצוני, אבל זה ממש לא נכון. איפור הוא חיבור לנשיות, דרך להוציא את עצמך החוצה ולהיות בטוחה בעצמך. יש נשים שלא מתאפרות בכלל, וזה בסדר גמור, אם הן שלמות עם זה. יש נשים שלא מסוגלות להסתכל על עצמן במראה, כי יש להן קושי עם המראה שלהן. לעומת זאת, יש נשים שלא ייצאו לזרוק את הזבל או ילכו לישון לא מאופרות. כל בחירה לגיטימית, אבל חשוב להבין מה עומד מאחוריה".
בשנה האחרונה התחילה יצחק להעביר סדנאות בבתי ספר לנערות צעירות. "המטרה שלי היא שהן ילמדו להתבונן על עצמן בצורה חיובית, לראות את הטוב שבהן, להבין איך מתאפרים בצורה תואמת לגיל ולא מוגזמת. הן רואות ביוטיוב ובטיקטוק דברים מוגזמים ומאמצות אותם, וזה חבל".
נתקלת בתגובות של הורים שמתנגדים לעיסוק באיפור?
"כמובן. אני מנסה להסביר שבגיל ההתבגרות כבר יש עניין של זהות נשית. הנראוּת חשובה, הן רוצות להיות יפות. המטרה היא להקנות להן ידע כדי שיידעו מה נכון להן מתוך חיבור לעצמן. נערה צעירה צריכה קונסילר, גלוס ומסקרה. לא מעבר לזה".

להתאפר מתוך שלמות פנימית

"כשיודעים איך להתאפר נכון, לא מתוך רצון להסתיר ולשים מסכה, אלא מתוך שלמות פנימית, זה עושה טוב", טוענת רותי יהושע, בת 60, מאמנת ומנחה בתחומי החברה. "אני מרגישה שהיכולת להתאפר נכון, בצורה שמתאימה לי, מחזקת את הנפש ונותנת לי מקום. בהתחלה כששמעתי על האיפור הטיפולי לא כל כך הבנתי את הרעיון. לא הבנתי מה הקשר בין האיפור לנפש. היום אני מבינה שכמו שיש טיפול בכתיבה למשל או בסטיילינג, יכול להיות גם טיפול באיפור.
4 צפייה בגלריה
רותי יהושע
רותי יהושע
רותי יהושע. המראה צריך לשקף את בפנימיות שלנו
(אלבום פרטי)
"המראה שלנו צריך לשקף את הפנימיות שלנו, כי כשרואים אותי לא רואים את הבפנים שלי אלא את מה שבחוץ. כשלומדים איך להתאפר נכון ומחליטים איך רוצים להיראות, מתוך בחירה, לא כי זה טרנד, זה מאיר ומעיר המון דברים. אני בוחרת להיראות טוב ולהרגיש טוב ומרשה לעצמי להביא את עצמי לעולם כפי שאני. הנראות שלי מסמלת מבחינתי את הרצון לדייק את עצמי, ולא חייבים מיליון צלליות בשביל זה. צריך רק לדעת איך לעשות את זה נכון ומה מתאים לי, זו מבחינתי אהבה עצמית".
לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.
The Butterfly Button