מרחביה, החצר הגדולה. מאיר יערי וגולדה מאיר התגוררו כאן

שורשים בעמק יזרעאל: מהיישוב הציוני הראשון עד היקבים המפנקים של ימינו

היו ימים: גולדה מאיר, לימים ראש ממשלת ישראל, עבדה כאן במטבח, ועולים חדשים חדורי מטרה ציונים חרשו ונטעו את שדות העמק. ביקור ב"חצר הגדולה" בקיבוץ מרחביה, מזכיר גם ימים שבהם ציונות הייתה יותר מעשים ממילים 

עודכן:
בימים אלה של מחלוקות, שסעים וקרעים בעם, מסקרן, מרתק וחשוב לשוב ולהיזכר בתחילת הדרך, במקומות, באנשים ובמעשים שהניחו את היסודות למדינת ישראל. ואין אולי מקום מתאים יותר לעשות זאת מאשר "החצר הגדולה" בקיבוץ מרחביה, שבלב עמק יזרעאל.
כאן, בשנת 1910, לפני 115 שנה, נוסדה הקואופרציה במרחביה – חווה חקלאית יהודית־ציונית, שאמורה הייתה להתנהל כמשק שיתופי ברוח חדשנית. הצלחתה, כך קיוו היזמים, נציגי הקונגרס הציוני, תוביל לעלייה המונית של יהודים לארץ ישראל, בדרך להגשמת חזונו של הרצל להקמת מדינה יהודית עצמאית. חברי הקואופרציה חוו קשיים עצומים כתוצאה מעוינות השכנים הערבים, השלטון הטורקי, תנאי השטח, מחלת הקדחת ומלחמת העולם הראשונה. היישוב התפרק ב־1918, אבל ברוחו ובדרכו הוקמו מושב מרחביה הסמוך (ב־1924), קיבוץ מרחביה (ב־1929) ועשרות קיבוצים, מושבים ויישובים נוספים בעמק יזרעאל.
מה לראות ולעשות כיום, באתר שבו שכנה הקואופרציה ההיסטורית?
"החצר הגדולה". שורת מבני אבן בלב קיבוץ מרחביה המסודרים בצורת ריבוע, ששימשו את המתיישבים הראשונים. תכנן את הפרויקט האדריכל אלכסנדר ברוולד, שברזומה שלו רשום גם בניין הטכניון ההיסטורי בחיפה. חלק מהמבנים שימשו למגורים (ובהם של מאיר יערי, מנהיג תנועת "השומר הצעיר" ומפלגת "מפ"ם" וחבר כנסת, ושל גולדה מאיר, שהתגוררה במרחביה בין השנים 1923-1921 ובין היתר עבדה במטבח). במבנים אחרים פעלו בית ילדים, אסם תבואה, בית מלאכה, לול, חדר אוכל ועוד.
11 צפייה בגלריה
קיבוץ מרחביה, מיצב במרכז המבקרים. חברי הקואופרציה
קיבוץ מרחביה, מיצב במרכז המבקרים. חברי הקואופרציה
קיבוץ מרחביה, מיצב במרכז המבקרים. חברי הקואופרציה
(צילום: צביקה בורג)
כיום זהו אתר היסטורי פעיל הזוכה לסיוע מהמועצה לשימור אתרי מורשת ומאכלס בית קפה־מסעדה, חנויות וכן מרכז מבקרים, המספר על תולדות היישוב וההתיישבות באזור, בתצוגות של טקסט ותמונות, סרטונים והדרכה.
כניסה וסיור בתיאום מראש ובתשלום, טל': 050-6687502 (יסמין).
"גולדה בחצר". בית קפה־מסעדה. את בית הילדים הישן של מרחביה שהיה חלק מ"החצר" ההיסטורית הסבה דורית שקלובסקי, בת הקיבוץ, לבית קפה־מסעדה מקסים, שמתמחה בארוחות בוקר מושקעות לצד סלסילות פיקניק ומנות טייק־אוויי.
11 צפייה בגלריה
גולדה בחצר. התמחות בארוחות בוקר
גולדה בחצר. התמחות בארוחות בוקר
גולדה בחצר. התמחות בארוחות בוקר
(צילום: צביקה בורג)
התפריט חלבי: ארוחות בוקר (82 שקל ליחיד, 156 שקל לזוג), שקשוקות (68-62 שקל ל"אדומה"/ "טבעונית"/ "ירוקה"/ "בלקנית"), מוזלי (38 שקל), קרואסון מקושקשת (59 שקל), קפה ומאפה (28 שקל) וגם פסטות, פיצות, כריכים, עוגות, שתייה קרה וחמה ועוד. אפשר לשבת בחצר המקורה ואפשר גם בפנים, בחללים שפעם שימשו כחדרי לינה לילדי הקיבוץ ונשמרו בעיצוב המקורי.
פתוח: שני-שבת, 14:00-8:00. טל': 052-3767150.
נאקה (NACCA) סבונים. רותי בן ארצי הכירה את עולם ייצור הסבון בעת ביקור בארגנטינה, למדה את התחום וכיום מייצרת סבונים בסטודיו שבחצר הגדולה ואף מדריכה במקום סדנאות בנושא, המתאימות לכל גיל ולכל אירוע – מימי הולדת ומסיבות רווקות ועד ימי גיבוש עסקיים.
11 צפייה בגלריה
NACCA. חלב נאקות בתכשירי הטיפוח
NACCA. חלב נאקות בתכשירי הטיפוח
NACCA. חלב נאקות בתכשירי הטיפוח
(צילוםן: צביקה בורג)
אפשר כמובן להיכנס, להתרשם מהמלאי הריחני והצבעוני ולהצטייד במבחר פריטי טיפוח העשויים מחומרים טבעיים ומחלב נאקות.
טל': 052-3250247.
רוניתא. לא לגמרי צפוי למצוא ב"חצר הגדולה" את "רוניתא", בוטיק קונספט לחובבות אופנה וסטייל, שנראה כמתאים יותר לקניון נוצץ בעיר גדולה, אבל מרחביה (והעמק בכלל) מפתיעים: גם כאן יש לא מעט חובבות אופנה, מסבירה המעצבת רוני בן דרור, בעלת המקום.
11 צפייה בגלריה
רוניתא. חיבור בין נשים לאסתטיקה
רוניתא. חיבור בין נשים לאסתטיקה
רוניתא. חיבור בין נשים לאסתטיקה
(צילום: צביקה בורג)
"הרעיון הוא חיבור נשים לאסתטיקה", היא אומרת, ואכן – על המדפים ומתלי הבגדים תמצאו מגוון יפהפה של פריטי ביגוד משל מעצבות מוכשרות, תכשיטים, ארנקים ותיקים, נעליים ואפילו בשמים. הכול ייחודי ומיוחד, כולל פריטים שתמצאו רק כאן.
פתוח: ראשון-חמישי, 17:00-9:00, שישי, 14:00-9:00. טל': 04-6898222. פייסבוק: רוניתא.
יקב נחמני. במרחק של כשלוש־ארבע דקות הליכה מהחצר הגדולה, במבנה אבן משנות ה־40 של המאה שעברה ששימש כבית הקירור לתוצרת החקלאית של הקיבוץ, ממוקם "יקב נחמני", יקב בוטיק מקסים ששורשיו בשנת 2003 ביישוב גן נר.
הסיפור החל כשאב המשפחה, דוד נחמני, קיבל מחבר כמות גדולה של עודפי ענבים שלא היה להם ביקוש. "תסתדר איתם", אמר לו החבר. נחמני נטל ספר שכתב באנגליה של שנות ה־80 סב המשפחה היינץ קורט, שעסק בייצור יין בבית, והחל להשתעשע בתחום. מפה לשם, בחלוף כמה שנים, זכו יינות "נחמני" בפרסים בינלאומיים, עד שלפני כשלוש שנים נטלו את המושכות שקד, בתו של דוד ובן זוגה שלומי. תחילה עקרו למבנה המקסים במרחביה, ובהמשך הקימו מרכז מבקרים, שכיום מארח לסדנאות, לטעימות וגם ללגימות של כיף.
11 צפייה בגלריה
יקב נחמני. האירוח מקסים והיינות כבר זכו בפרסים בינלאומיים
יקב נחמני. האירוח מקסים והיינות כבר זכו בפרסים בינלאומיים
יקב נחמני. האירוח מקסים והיינות כבר זכו בפרסים בינלאומיים
(צילום: צביקה בורג)
פלטת גבינות גדולה פלוס טעימות של ארבעה יינות עולה מ-140 שקל לאדם, ויש עוד אופציות. יינות היקב עשויים ענבי קברנה סוביניון, גרנאש, סירה, קברנה פרנק ויש גם יינות לבנים, מענבי שרדונה וסוביניון בלאן, שהם מסקרנים ומצוינים.
פתוח: ראשון-חמישי, 16:00-10:00 (בחמישי גם בין 23:00-19:00, אבל כדאי לוודא מראש), בשישי, 13:30-10:00. טל': 050-9349111. פייסבוק: יקב נחמני.

יש פינוקים בעמקים

מתחם האירוח "תמריס". ממוקם בקיבוץ יפעת. זהו בית אבן גדול בצבעי לבן וכחול ובסגנון המזכיר את איי יוון, עם שלוש יחידות אירוח בגודל ובעיצוב שונים, שכל אחת מהן מצליחה לשמור על פרטיות האורחים.
11 צפייה בגלריה
תמריס, קיבוץ יפעת. יופי של עיצוב, חמימות של אירוח
תמריס, קיבוץ יפעת. יופי של עיצוב, חמימות של אירוח
תמריס, קיבוץ יפעת. יופי של עיצוב, חמימות של אירוח
(צילום: צביקה בורג)
עיצוב הפנים חמים, מוקפד ועשיר, בלי עיגולי פינות ובלי לוותר על אף פינת פינוק, ממיטה רחבה, מצעים איכותיים, מגבות עבות ורכות ואף חלוקים, מטבחון מאובזר כולל מכונת קפה, נשנושים ומקרר מלא במשקאות ובחלב וחנייה צמודה. יש אפשרות לתאם טיפול ועיסוי או פשוט ליהנות מהשקט ומהסביבה הכפרית סביב.
הזמנות בטל': 052-8713387 (תמר). פייסבוק: תמר טוך.
"בלה", בית שערים. פרויקט קולינרי של חברי הילדות עידן ליפשיץ וליאור גולן, שבחרו לפני כ־13 שנה להקים בעמק מסעדה איטלקית ים־תיכונית, המתמחה בדגים טריים ובפירות ים, לצד בשרים, פסטות ופיצות. הוותק של "בלה" מצביע על כך שהרעיון הצליח והקו הקולינרי נשמר היטב.
11 צפייה בגלריה
בלה. הוותק של המסעדה מעיד על הצלחתה
בלה. הוותק של המסעדה מעיד על הצלחתה
בלה. הוותק של המסעדה מעיד על הצלחתה
(צילום: דוד מויאל)
במנות הראשונות תמצאו בין היתר בוראטה עם בצל סגול, עגבניות שרי וצנונית (68 שקל), כרוב שרוף (נפלא) עם טחינה גולמית, שקדים קלויים וויניגרט סויה־סילאן (55 שקל); במנות הביניים – קריספי קלמרי עם איולי צ'יפוטלה (64 שקל) או ניוקי ערמונים וכמהין עם פרמזן (83 שקל); בעיקריות – לינגוויני קאצ'ו א־פפה עם פלפל שחור, גבעת פקורינו וחלמון (82 שקל) או פילה דג שימאג'י עם בצל ירוק, שום קונפי וכמהין (133 שקל). כמובן, התפריט מתעדכן ומשתנה בהתאם לחומרי הגלם הזמינים ועונות השנה.
פתוח: שני-רביעי, 23:00-17:00; חמישי, 23:30-12:00; שישי, 23:30-17:00; שבת, 23:00-12:00. טל': 04-9830730.
יקב פיוז'ן', תמרת. בהכשרתו דורון יצחקי הוא מהנדס ומנהל חברות, אבל האהבה הגדולה שלו ליין הובילה אותו לדרך יוצאת דופן: להקים ולנהל יקב וליצר יינות (נהדרים!), רק בלי יקב של ממש. איך עושים את זה?
אחרי שלמד ייננות באוניברסיטת אדלייד שבאוסטרליה, השתלם והתנסה בייצור, בחר יצחקי בדרך שונה. במקום לטפח כרמים, לגדל ענבים ולנהל מערכי ייצור, שיווק והפצה, בוחר יצחקי ביקבים נבחרים בגרמניה ובצרפת, טועם, מנסה, מתרשם, מערבב ומשאיר את הנוסחה לבעלי היקב, שמכינים עבורו את היין המבוקש. התוצאה, Touch by Fusion, סדרת יינות מרתקים, ובהם ריזלינג שמקורו בכרמים בגרמניה וסירה וקברנה מאזור לנגדוק שבדרום צרפת.
11 צפייה בגלריה
דורון יצחקי, יקב פיוז'ן. יין, נשנושים ושיחה מרתקת
דורון יצחקי, יקב פיוז'ן. יין, נשנושים ושיחה מרתקת
דורון יצחקי, יקב פיוז'ן. יין, נשנושים ושיחה מרתקת
(צילום: צביקה בורג)
בתיאום מראש, אפשר להגיע לבית המשפחה בישוב תמרת, לטעום, לנשנש גבינות ובעיקר לשמוע מיצחקי על הרעיון, הדרך והיין. חוויה!
פרטים בטל': 054-4730430. א

תחנות על הדרך

בדרך לעמק עצרו בחיפה: מוזיאון מכבי חיפה. לחובבי כדורגל וספורט, אבל לא רק, מזומנת חוויה מרגשת במוזיאון המוקדש למועדון מכבי חיפה, קבוצה שנוסדה בשנת 1913. על שטח של כ־750 מ"ר פרוס מסע בזמן, מהימים הראשונים של המועדון, כשהשגת בגדים ונעליים היו משימה כלכלית קשה, דרך פריטים נדירים ובהם כרטיסים למשחקים היסטוריים, בגדים של כוכבים, גביעים וכדורים חתומים, תצלומים וסרטונים.
פינות מיוחדות מוקדשות לרגעי התהילה של המועדון כמו גם לשנים של אכזבות, לשוער האגדי אבי רן שנהרג בתאונת שיט בכנרת, לצלמי עיתונות שליוו את משחקי הקבוצה, לחוויות אורקוליות ועוד. אוהדים מושבעים יכולים לשוטט במשך שעות בין המוצגים, לאחרים זו חוויה מסקרנת, שמזכירה מוזיאונים דומים בחו"ל.
11 צפייה בגלריה
מכבי חיפה, המוזיאון. כמו במועדונים הגדולים בעולם
מכבי חיפה, המוזיאון. כמו במועדונים הגדולים בעולם
מכבי חיפה, המוזיאון. כמו במועדונים הגדולים בעולם
(צילום: צביקה בורג)
מיקום: אצטדיון סמי עופר, חיפה. פתוח: ראשון, רביעי וחמישי, 20:00-16:00; שישי, 14:00-10:00; שבת, 16:00-10:00. כניסה: 55-27.50 שקל, חינם לילדים עד גיל חמש. טל': 04-7704444. (הערה: המוזיאון סגור בשעות משחק באצטדיון, מומלץ לוודא לפני שמגיעים).
בדרך הביתה עלו לנוף הגליל: מסעדת רפאלו. לרשת המסעדות האיטלקיות "רפאלו", שיש לה סניפים בחיפה, בקריות ובעין שמר, נוסף לאחרונה סניף חדש בנוף הגליל.
המקום מעוצב למופת, עם דגש לבר משקאות מושקע ועשיר במיוחד, עם אקוסטיקה משובחת, שמאפשרת לשוחח בפרטיות. התפריט מורכב מפתיחים (למשל, ארטישוק אה־לה רומנה עם קרם פרש ופרמזן, 37 שקל), ראשונות (למשל, סוכריות פסטה במילוי גבינות, תרד, שאטה ובזיליקום, 64 שקל) ועיקריות (למשל, לינגוויני פילה לברק ואספרגוס, 99 שקל או טורטליני עגל עם קרם ארטישוק ובצלצלי שאלוט, 96 שקל). תפריט היינות מורכז מכ־50% ישראליים מיקבים קרובים ברמת הגולן והגליל, לצד יינות מצרפת, איטליה וספרד וכן קוקטיילים ומשקאות נוספים.
11 צפייה בגלריה
רפאלו, נוף הגליל. עיצוב יפהפה, תפריט מעניין
רפאלו, נוף הגליל. עיצוב יפהפה, תפריט מעניין
רפאלו, נוף הגליל. עיצוב יפהפה, תפריט מעניין
(צילום: צביקה בורג)
המחירים הוגנים, השירות משובח. שווה להגיע בסוף יום טיול בעמק וליהנות מהקולינריה היצירתית.
מיקום: קניון מול הרים. פתוח: ראשון-שבת, 24:00-12:00. טל': 077-3034020.
פורסם לראשונה: 12:14, 06.05.25
לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.
The Butterfly Button