החליטות שיעשו לכם את החורף

לחיזוק הגוף והנפש: מתכוני תה ברוח הרפואה ההודית

מילאנו את הספלים בחליטות מבושמות מרפואת האיורוודה, ותיבלנו את החגיגה בתותים, בקינמון ובג'ינג'ר לחימום הגוף ומצב הרוח (וגם להקלה על צינון, כאבי בטן ודלקות) - כנסו למתכונים

פורסם:
מה קורה כשעליסה קופצת למסיבת תה הודית? מילאנו את הספלים בחליטות מבושמות מרפואת האיורוודה, ותיבלנו את החגיגה בתותים, בקינמון ובג'ינג'ר לחימום הגוף ומצב הרוח. קבלו 10 חליטות לוהטות ליום גשום + שישה רעיונות נוספים לשדרוג כוס התה.

חליטת ג'ינג'ר

הג'ינג'ר (זנגוויל) הוא אחד הצמחים הפופולריים והמוערכים ברפואת האיורוודה, ויש המכנים אותו "ידידו הטוב ביותר של ההרבליסט" על שום שלל יתרונותיו הרפואיים. הוא מסייע במצבי צינון וליחה, שיעול וקשיי נשימה, וכן בשלל בעיות עיכול - תורם להסדרת תנועת המעיים, להמרצת העיכול, להקלת כאבי בטן (גם כאבי מחזור), בחילות והקאות ולטיהור רעלים ("אמה"). כמו כן הוא מסייע לשיפור זרימת הדם ונחשב כאפרודיזיאק (מעורר תאווה מינית).
9 צפייה בגלריה
מסיבת צ'אי
מסיבת צ'אי
להמרצת העיכול ולהקלת כאבי בטן. חליטת ג'ינגר
(צילום: דניאל לילה, סגנון: נעה קנריק)
מה צריך:
  • 1 כוס מים
  • שורש ג'ינג'ר טרי
  • אפשר להוסיף מעט קינמון, לימון, עלי למון גראס, נענע או מנטה
מה עושים:
  1. חותכים משורש הג'ינג'ר פיסה, מקלפים וחותכים לפרוסות (אפשר לגרר בפומפייה).
  2. מוסיפים לכוס 3-5 פרוסות או 1 כפית ג'ינג'ר מגורר (בהתאם למידת החריפות האהובה) וממתינים כ-10-15 דקות.
  3. ממתיקים לפי הטעם ושותים.

תה קינמון

באיורוודה נחשב הקינמון כממריץ של ה"אגני" (אש העיכול), כמגביר תיאבון, כמפחית "אמה" (רעלים בגוף) וכתבלין המשפר את זרימת הדם ותפקוד הלב. בנוסף הוא תומך בגוף במצבים של מחלות חורף ומקל על צינון, שיעול וגודש (סינוסיטיס וברונכיטיס). כמו כן הוא תורם לשיפור כוח הגברא ומסייע במצבים שונים של חוסר פוריות ובעיות גינקולוגיות על רקע קור ולחות.
כדאי לדעת: אם אתם כבר מנשנשים מאפה מתוק או קינוח, כדאי שתשדכו לו תה קינמון. מחקרים מלמדים כי התבלין הארומטי הזה מכיל חומרים המסייעים בהפחתת רמות הסוכר בדם, וככל הנראה יכולים לסייע למנוע או לעכב את התפתחות מחלת הסוכרת.
מה צריך:
  • 1 כוס מים רותחים
  • 1 מקל קינמון
  • 1 שקיק תה שחור רגיל (או תה קמומיל)
  • אפשר להוסיף: 1 כוכב אניס, 1 תרמיל הל
מה עושים:
  1. מניחים את מקל הקינמון בתוך כוס המים הרותחים ומכסים ל־10 דקות.
  2. מוסיפים את שקיק התה וממתינים כ-5 דקות.
  3. מערבבים, ממתיקים בהתאם לטעם ושותים.

חליטת קינמון מפולפלת למתקדמים

מה צריך:
  • 1 כוס מים
  • 1 כפית אבקת קינמון (או מקל קינמון בגודל 1/2 סנטימטר)
  • 1/4 כפית אבקת פלפל שחור
  • 1 כפית מיץ לימון
מה עושים:
  1. מביאים את המים לרתיחה בסיר קטן.
  2. מוסיפים למים הרותחים את אבקת הקינמון, אבקת הפלפל השחור ומיץ הלימון ומערבבים היטב.
  3. מסננים, ממתיקים לפי הטעם ושותים.
על הדבש ועל העוקץ: במתכונים רבים נהוג להמתיק את התה בדבש, אולם האיורוודה ממליצה שלא לחמם את הדבש מעל לטמפרטורה של 40 מעלות כדי לא לפגוע במבנה המולקולרי שלו. לכן כדאי להמתיק עם סוכר קנים, סוכר קוקוס, סירופ מייפל, סטיביה או תחליפים אחרים

סיידר חם טבעי

התפוח (המכונה Seva בסנסקריט) מעורר תיאבון ותחושת רעב, נחשב למזין מאוד, ובמקומות שונים בהודו יש שנוהגים להעניק אותו כ"פרסאד" - אוכל מבורך לגורו או לאלים. ברפואה ההודית המסורתית מומלץ לשתות מיץ תפוחים כדי להקל על דלקות במערכות העיכול והשתן וכן על מצבי מיגרנה ושלשולים. בנוסף, התפוח נחשב כנוגד דיכאון טבעי המשפר את מצב הרוח. תוספת הקינמון אף היא מבורכת (ראו "תה קינמון").
9 צפייה בגלריה
מסיבת צ'אי
מסיבת צ'אי
התפוח נחשב כנוגד דיכאון טבעי המשפר את מצב הרוח. סיידר חם
(צילום: דניאל לילה, סגנון: נעה קנריק)

כדאי לדעת: במתכונתו החיה והלא מבושלת נתפס התפוח ככבד לעיכול יחסית, ובמונחים איורוודיים מייחסים לו תכונות של קור ויובש (ולכן כמתאים יותר לקיץ לח וחם), אבל הבישול בשילוב תבלינים חמים ממתן את האיכויות האלה.
מה צריך:
  • 2 תפוחי עץ חתוכים
  • 1 מקל קינמון
  • 1 מקל וניל (לא חובה)
  • 4 כוסות מים
מה עושים:
  1. מכניסים את כל המרכיבים לסיר או לקומקום קטן, מביאים לרתיחה ומבשלים על אש בינונית למשך 20 דקות (עד להתרככות הפרי).
  2. ממתיקים בהתאם לצורך ושותים.

חליטת תותים ותה ירוק

מבחינה אנרגטית נחשבים התותים באיורוודה לחמוצים, מתוקים ומחממים, כשהחמיצות והמתיקות תורמות להמרצת העיכול, ונעשה בתות שימוש גם לטיפול באנמיה ולהרוויית צימאון. מכיוון שהתות עשיר בוויטמין C הוא מתאים מאוד לתקופה זו של השנה הרוויה בנגיפי חורף.
9 צפייה בגלריה
מסיבת צ'אי
מסיבת צ'אי
התות עשיר בויטמין C. חליטת תותים ותה ירוק
(צילום: דניאל לילה, סגנון: נעה קנריק)

כדאי לדעת: על פי האיורוודה, צריכת כמות מוגזמת של תותים עלולה לגרום לחוסר איזון שמתבטא בהקאות ובכאבי בטן. כמו כן מומלץ להימנע מלצרוך תותים (כמו גם פירות אחרים) בשילוב עם מוצרי חלב.
מה צריך:
  • 1 כוס מים
  • ¼1 כוס תותים טריים חתוכים (עדיפות לאורגניים או מהדברה ביולוגית)
  • שקיק תה ירוק
מה עושים:
  1. בסיר קטן מביאים לרתיחה את כוס המים וכוס התותים.
  2. כשהמים רותחים מוסיפים את שקיק התה ומשהים למשך 2-3 דקות.
  3. בספל נפרד ממלאים כמות נוספת של 1/4 כוס תותים טריים חתוכים ויוצקים עליה את התה המסונן.

גרסה מהירה לעצלנים

מה צריך:
  • 4 כוסות מים רותחים
  • 2 תותים
  • 1 כפית ג'ינג'ר טרי מגורר
מה עושים:
  1. מניחים את כל התותים והג'ינג'ר בסיר, יוצקים עליהם מים רותחים ומשהים למשך 5־10 דקות.
  2. מערבבים היטב וממתיקים לפי הטעם.

תה מבושם ליום גשום

התפוזים נחשבים באיורוודה לחמוצים, מרים ומתוקים בטעמם, למחממים מבחינה אנרגטית וכממריצי תיאבון המגבירים את ה"אגני" (אש העיכול). הם תורמים להקלה על עייפות, לטיהור הדם ולשיפור חוסנו של הגוף. באיורוודה נעשה שימוש נרחב ברימון (המכונה בסנסקריט Dadima) שנחשב לבעל טעם מקרר, מכווץ (עפיץ), מתוק וחמצמץ. הוא משמש בעיקר להקלה על מחלות שקיימת בהן מעורבות של חום (דלקות, צריבה, בעיות עור), וכן לסיוע במצבים של אנמיה, יתר לחץ דם, שלשול, טפילים ותולעים במערכת העיכול ולחיזוק הלב.
9 צפייה בגלריה
מסיבת צ'אי
מסיבת צ'אי
להקלה על עייפות, לטיהור הדם ולשיפור חוסנו של הגוף. תה מבושם
(צילום: דניאל לילה, סגנון: נעה קנריק)
מה צריך (ל-3 כוסות):
  • 1 כוס מיץ תפוזים סחוט טרי
  • 1 כוס מיץ רימונים
  • 1 כוס מים
  • 2 מקלות קינמון
  • 1 כפית ציפורן טחון
  • 2 שקיקי תה שחור
מה עושים:
  1. יוצקים את כל הנוזלים לסיר ומבשלים על אש בינונית.
  2. מוסיפים את מקלות הקינמון, הציפורן הטחון והתה שחור ומביאים לרתיחה.
  3. מסננים ומוזגים את התה לספלים. מקשטים בגרגרי רימון או בפרוסות פירות.

חליטת היביסקוס

אתם מכירים אותו בתור הגדר החיה בגינה שלכם או של השכנים, אבל מלבד יופיו יש להיביסקוס גם לא מעט תכונות רפואיות. באיורוודה הוא מכונה בשם Gurhal, וחליטה ממנו נחשבת כמסייעת בהסדרת האיזון ההורמונלי (בעיות הנלוות למחזור והפחתת גלי חום בגיל המעבר). כמו כן הוא מסייע בהפחתת לחץ דם (משתן ומדלל דם) ובהפרעות שקשורות בדימומים (דימום בחניכיים, מצבי אנמיה).
מה צריך (ל־8 כוסות):
  • 2 כוסות פרחי היביסקוס אדום טריים (או 1/2 כוס פרחי היביסקוס מיובשים)
  • 8 כוסות מים
  • אפשר להוסיף: 2-3 גבעולים של למון גראס או גרידת לימון
מה עושים:
  1. מניחים בסיר גדול את פרחי ההיביסקוס והמים ומביאים לרתיחה (אם מוסיפים למון גראס או לימון מגורר מכניסים גם אותם). אם משתמשים בפרח הטרי מומלץ להשתמש בעלי הכותרת בלבד ולהסיר את הגביע הירוק בבסיס הפרח שאליו מחובר הגבעול ואת החוט הדק שבאמצע הצמח.
  2. מערבבים היטב ונותנים לטעמים להתמזג במשך 15-20 דקות.
  3. מסננים וממתיקים לפי הטעם.
שימו לב: הצמח אינו מומלץ לשימוש לסובלים מיתר לחץ דם הנוטלים תרופות, לנשים המבקשות להרות (משפיע על רמות האסטרוגן) ולאנשים הנוטלים תרופות לטיפול בסרטן.

צ'אי הודי

שום מסיבת תה לא תהיה שלמה ללא המשקה המתקתק והארומתי הזה, המכונה בהודו גם Masala Tea. מלבד התה השחור שמכיל פוליפנולים (נוגדי חמצון), גם התבלינים שבו עתירים בנוגדי חמצון, מסייעים למערכת העיכול, נוגדי דלקת ותומכים גם במערכת החיסון. כוס צ'אי היא גם דרך נהדרת להתחיל את היום עם פחות קפאין מאשר בכוס קפה (25 גרם לכוס לעומת 50 גרם), וגם דרך נהדרת לסיים את היום בלי לחשוש שהשינה תברח מהחלון הודות לחלב.
9 צפייה בגלריה
מסיבת צ'אי
מסיבת צ'אי
תבלינים נוגדי דלקת התומכים גם במערכת החיסון. צ'אי הודי
(צילום: דניאל לילה, סגנון: נעה קנריק)
מה צריך (ל-5 כוסות):
  • 3 מסמרי ציפורן (או פחות מ־1/4 כפית תבלין טחון)
  • 2 פיסות עגולות של שורש ג'ינג'ר (או פחות מ־1/4 כפית תבלין טחון)
  • קורט אגוז מוסקט מגורר
  • 3 גרעיני הל מחורצים (או 1/4 כפית תבלין טחון)
  • 1 מקל קינמון (או 1/4 כפית תבלין טחון)
  • 1/2 כפית תה שחור
  • קורט פלפל שחור
  • ¼1 כוסות חלב או משקה חלב צמחי (לבחירתכם)
  • סוכר קנים, סילאן או דבש, לפי הטעם
  • לגיוון: אפשר להוסיף כוכב אניס או זרעי שומר
מה עושים:
  1. ממלאים סיר קטן ב-5 כוסות מים רותחים ומביאים לרתיחה נוספת. מוסיפים את התבלינים, טועמים ומתקנים תיבול. מבשלים כרבע שעה לפחות.
  2. מוסיפים את החלב עד לרתיחה, מסננים וממתיקים (לא חובה).

תה CCF להרגעת הבטן

אין כמו התה הזה המבוסס על זרעי כוסברה, כמון ושומר, שזכה גם לכינוי CCF כלומר - Cumin-Coriander-Fennel Tea כדי לסייע לנו בעיכול החמין של שבת או ארוחה אחרת שמאתגרת את המטבוליזם שלנו. על פי האיורוודה, שלושת התבלינים בתה הזה מסייעים לחיזוק אש העיכול, להקלה על גזים, נפיחות וכאבי בטן ולפעילות מעיים תקינה, ואף עשויים לסייע בתהליכי ניקוי והפחתה במשקל. מומלץ לשתות במהלך היום בין הארוחות.
9 צפייה בגלריה
מסיבת צ'אי
מסיבת צ'אי
להרגעת הבטן. תה CCF
(צילום: דניאל לילה, סגנון: נעה קנריק)

מה צריך (1-2 כוסות):
  • 1/2 כפית זרעי כמון
  • 1/2 כפית זרעי כוסברה
  • 1/2 כפית זרעי שומר
  • 1-2 כוסות מים
מה עושים:
  1. מרתיחים את המים ומוסיפים את התבלינים.
  2. מכסים וממתינים כ-5 דקות.
  3. מסננים או שותים עם התבלינים. אפשר להמתיק בהתאם לטעם אבל עדיף להימנע מהמתקה.

שישה רעיונות נוספים לשדרוג כוס התה

  • חגית אריאלי־שיינפלד היא מטפלת מוסמכת באיורוודה (רפואה הודית מסורתית)
לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.
The Butterfly Button