שתף קטע נבחר

בצל המחאה: אל-חרירי הודיע על התפטרותו

אחרי כמעט שבועיים שבהם שוטפים מפגינים את רחובות לבנון במחאה חסרת תקדים על המצב הכלכלי והשחיתות התייצב ראש הממשלה מול המצלמות והכריז: "הגענו למבוי סתום. אגיש את התפטרותי לנשיא". בכך נענה לדרישה מרכזית של תנועת המחאה. קודם לכן: פעילי חיזבאללה תקפו מפגינים

ראש ממשלת לבנון סעד אל-חרירי הודיע אחר הצהריים (יום ג') על התפטרותו על רקע גל המחאה השוטף את ארצו זה כמעט שבועיים. בכך נענה אל-חרירי לאחת הדרישות המרכזיות של המפגינים ברחובות ובכיכרות. שעה קלה לפני נאומו הותקפו מפגינים במרכז ביירות, לפי הדיווחים על-ידי פעילי חיזבאללה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

סעד אל חרירי התפטר (צילום: רויטרס)
אל-חרירי בהודעת ההתפטרות, אחר הצהריים(צילום: רויטרס)

לבנון הפגנות מחאה ביירות (צילום: EPA)
המפגינים ברחובות. זה לא רק הווטסאפ(צילום: EPA)

בהצהרה קצרה שנשא מעט אחרי 16:00 הודה אל-חרירי: "הגענו היום למבוי סתום. צריך לעשות צעד שיזעזע את המערכת כדי להתמודד עם המשבר, ולכן אגיש את התפטרותי לנשיא מישל עאון". שעה קלה אחר כך הגיש אל-חרירי את התפטרותו לעאון, אך מקור בלשכת הנשיאות מסר כי הנשיא שוקל את המכתב ולא יכריז היום על מינוי ממשלת מעבר.

 

עם הכרזת אל-חרירי על ההתפטרות פרצו מפגינים בצהלות שמחה ובמחיאות כפיים בכמה ממוקדי ההפגנות ברחבי לבנון. בהצהרתו קרא אל-חרירי ללבנונים לשמור על הסדר האזרחי, ולמפלגות הפוליטיות העביר מסר: "מאחריותנו לשמור על לבנון".

 

מאות אלפי מפגינים, מכל העדות בלבנון, שטפו בשבועיים האחרונים את הרחובות והכיכרות וחסמו כבישים במחאה על המצב הכלכלי של ארצם ועל השחיתות הפושה.

אנשים שמחים לאחר התפטרות של ראש ממשלת לבנון סעד אל חרירי ב ביירות (צילום: רויטרס)
חוגגים את ההתפטרות, אחר הצהריים(צילום: רויטרס)

אנשים שמחים לאחר התפטרות של ראש ממשלת לבנון סעד אל חרירי ב ביירות (צילום: AP)
(צילום: AP)

אנשים שמחים לאחר התפטרות של ראש ממשלת לבנון סעד אל חרירי ב ביירות (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

קהל צופה ב התפטרות של ראש ממשלת לבנון סעד אל חרירי ב ביירות (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

פעילי חיזבאללה הורסים אוהלים בביירות  ()
העימותים בין פעילי חיזבאללה למפגינים בביירות

הפגנות מחאה ביירות לבנון  (צילום: MCT)
המפגינים בלבנון יצרו שרשרת אנושית באורך 170 ק"מ(צילום: MCT)

הזרז המיידי להפגנות היה החלטת הממשלה להטיל את "מס הווטסאפ", מס על שיחות קוליות באפליקציית המסרים המיידיים, שנועד להפחית את ההפסדים של חברות התקשורת המקומיות, שתעריפיהן נחשבים גבוהים מלכתחילה. בעקבות מחאת ההמונים בוטל המס, אבל המפגינים ראו בעצם ההחלטה להטיל אותו רק דוגמה אחת מני רבות לניהול הכלכלי הכושל של ארצם, והודיעו כי ימשיכו במחאה.

 

במהלך ימי המחאה נדרש לעניין גם מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, שבלבנון יש לארגון הטרור שלו גם זרוע פוליטית החברה בממשלה. נסראללה הביע התנגדות נחרצת להתפטרות הממשלה, בטענה כי הכשלים שעליהם מתלוננים בצדק האזרחים הם כשלים בני עשרות שנים, ושממשלה חדשה תיאלץ להתמודד עם אותן בעיות ואין טעם בה. בנאום שנשא ביום שישי טען נסראללה כי גורמים זרים מעודדים את המחאה והזהיר שההפגנות יובילו למלחמת אזרחים.

הפגנות מחאה ביירות לבנון  (צילום: AP)
אש וכחות הביטחון של לבנון ברחובות(צילום: AP)

הפגנות מחאה ביירות לבנון  (צילום: AP)
(צילום: AP)

הפגנות מחאה ביירות לבנון  (צילום: AP)
תוכנית הרפורמה לא שכנעה. מפגינה בביירות(צילום: AP)

היום בצהריים, זמן קצר לפני נאום אל-חרירי, תקפו פעילי חיזבאללה, שהיו לבושים חולצות שחורות וחמושים במקלות, מפגינים במרכז ביירות. הם הרסו מחנה שהקימו המוחים בכיכר מרכזית, וכמה אוהלים של המפגינים הוצתו. כוחות הביטחון נפרסו באזור, ורשת "סקיי ניוז" בערבית דיווחה על עימותים בין כוחות הביטחון לפעילי חיזבאללה שניסו למנוע מהמפגינים להגיע למוקדי המחאות.

 

עוד קודם לכן התעמתו תומכי חיזבאללה וארגון אמל עם מפגינים במחסום בכביש ראשי בביירות. התקרית החלה כשתומכי הארגונים השיעיים היו בדרכם אל מחנה מחאה שהקימו המפגינים על גשר בבירה, בניסיון לאלץ אותם לפתוח את הכביש. עד ראייה סיפר שתומכי הארגונים השיעיים הפילו את האוהלים של המפגינים והמשטרה נאלצה להתערב.

הפגנות מחאה ביירות לבנון  (צילום: EPA)
האזהרה: כלכלת לבנון עלולה לקרוס(צילום: EPA)

לבנון הפגנות מחאה ביירות (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אל-חרירי נאלץ להודיע היום על התפטרותו אחרי שמאמציו הקודמים למצוא פתרון שיספק את המפגינים כשלו. בשבוע שעבר הציג את תוכנית החירום שהבטיח למפגינים, ובה שורת רפורמות הכוללות התחייבות שלא להטיל מסים חדשים בשנת התקציב הבאה וששכר הפוליטיקאים יקוצץ ב-50%. 

 

אתמול הזהיר נגיד הבנק המרכזי של לבנון שכלכלת המדינה עלולה לקרוס בתוך ימים ספורים, אם לא יימצא פתרון שישים סוף להפגנות. הבנקים בלבנון סגורים כבר עשרה ימים בשל הטלטלה, והם יישארו סגורים גם מחר. גם בתי הספר ובתי עסק רבים מושבתים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס,AFP
חרירי והמפגינים בלבנון
צילום: רויטרס,AFP
מומלצים