שתף קטע נבחר

אטיאס משווק בעיר החרדית חריש: "פתוח לכולם"

כשנה לאחר שאושרה התוכנית להרחבת העיר החרדית חריש בוואדי ערה, הודיע הבוקר שר השיכון אריאל אטיאס על שיווק הקרקעות בעיר, שיכללו תוספת של 5,100 יחידות דיור. אטיאס הבהיר כי המכרזים יהיו פתוחים לכלל האוכלוסייה ולא רק לחרדים. לפי ההערכות, דירה תעלה כ-500-600 אלף שקל

כשנה לאחר שמשרד הפנים אישר  להרחיב את העיר החרדית חריש בוואדי ערה באלפי יחידות דיור, כינס הבוקר (ב') שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס, מסיבת עיתונאים לרגל תחילת שיווק הקרקעות בעיר. מדובר בשיווק קרקעות של כ-5,100 יחידות דיור, שלטענת שר השיכון פתוחות לכולם - ולא רק לאוכלוסייה החרדית.

 

כתבות נוספות על העיר החרדית חריש :

 

נזכיר כי תוכנית המתאר חריש/1 לעיר חריש הופקדה ביולי 2010, למרות שהוגשו נגדה 720 התנגדויות. התוכנית עוסקת בהגדלת חריש להיקף של כ-10,300 יחידות דיור נוספות, תוך התאמת העיר לצרכי האוכלוסייה החרדית.

 

 

ואולם, הבוקר טוען משרד השיכון כי על אף אופיה - התוכנית תטיב עם האוכלוסייה כולה ולא רק עם הציבור החרדי. עוד הוסיף המשרד במסיבת העיתונאים כי התוכנית תפחית את מצוקת הדיור בערים עם ריכוזי אוכלוסייה חרדיים, כדוגמת ירושלים.

 

"המכרזים פתוחים לכולם, ואין לי ספק שהם יזכו להתעניינות רבה, ונזכה להקים עיר חדשה בישראל", אמר הבוקר השר אטיאס. הוא הוסיף כי "הגדלת היצע הקרקעות מורידה ביקושים ומחירים. מאז כניסתי לתפקיד שווקו קרקעות קרוב ל-120 אלף יחידות דיור. העיר חריש היא הראשונה בסדר גודל כזה שמשווקת מאז שנת 1994".

 

 

תוכנית השלד של העיר חריש (צילום: משרד הבינוי והשיכון) (צילום: משרד הבינוי והשיכון)
תוכנית השלד של העיר חריש(צילום: משרד הבינוי והשיכון)

 

לדברי אטיאס, "לאחר שלושה שיווקים שכשלו בקציר-חריש, הוכנה תוכנית מתאר חדשה ואני בטוח כי התכנון המודרני, המחירים ההגיוניים והקרבה לכביש 6 יביאו אלפי זוגות צעירים לעיר שתצמח ותשגשג. התכנון לקח בחשבון פתרונות תחבורה ותעסוקה מתקדמים".

 

רק לפני כחודש הודיע אטיאס כי לראשונה זה שנים יוציא לשיווק קרקעות המיועדות לציבור החילוני ולא לאוכלוסייה החרדית. מדובר במכרזי מחיר למשתכן לכ-3,250 יחידות דיור, וכן מכרזים למעל 900 יחידות דיור להשכרה ארוכת טווח, בשיתוף עם מינהל מקרקעי ישראל.

 

מנהל מינהל מקרקעי ישראל, בנצי ליברמן, שהשתתף גם הוא במסיבת העיתונאים התייחס לכמות יחידות הדיור שמשווק המינהל וסיפר כי "במרחב חיפה, מלבד חריש, עומד המינהל בפני שיווק של כ-15 אלף יחידות דיור - בחיפה, בעתלית, בנהריה, בעכו ובקריית ביאליק. שיווקן של יחידות דיור אלו ייתן אותותיו וישפיע גם על ירידת מחירי הדיור".

 

שר השיכון אריאל אטיאס בעיר חריש (צילום: ששון תירם) (צילום: ששון תירם)
שר השיכון אריאל אטיאס בעיר חריש(צילום: ששון תירם)

 

מחירי הדירות - מציאה

כיום חריש הוא יישוב קטן, חלק מהרשות המקומית קציר-חריש, שהוקמה ב-1993 לאחר איחוד היישובים קציר וחריש. בהתאם לתוכניות הממשלה, היישוב צפוי לגדול בתוך מספר שנים לכדי עיר ענק לציבור החרדי.

 

שטח התוכנית החדשה יהיה כ-3,630 דונם, והיא קובעת מסגרת לפיתוח אזור מגורים לצד אזור מסחר ותעסוקה. התוכנית קובעת את מערכת הדרכים הראשיות ומגדירה הוראות לפיתוח השטח, הנחיות סביבתיות והוראות להכנת תוכניות מפורטות.

 

כאמור, לדברי משרד השיכון המכרז יהיה פתוח לכל, אך מי שיתפוס את החלקים הדומיננטים בעיר יהיה ללא ספק הציבור החרדי, שמזה חודשים מתחיל לארגן קבוצות לרכישת הקרקעות ששיווקם מתחיל כעת.

 

מפת העיר חריש והאזור (צילום: משרד הבינוי והשיכון) (צילום: משרד הבינוי והשיכון)
מפת העיר חריש והאזור(צילום: משרד הבינוי והשיכון)

 

למרות זאת, קיימות גם קבוצות של המגזר הדתי-לאומי (כך לדוגמא, "באמונה" ועמותת נאות חנן ע"ש ח"כ לשעבר חנן פורת ז"ל פונות לציבור זה באינטרנט). בנוסף, ישנן גם קבוצות חילוניות שצפויות להתמודד במכרז.

 

מבחינת מחירי הדירות מדובר במציאה של ממש. מחירה של דירה בחריש יעמוד לפי הערכות על 500-600 אלף שקל, שכן הקרקע משווקת בסופו של יום ללא עלות. בנוסף, זכאי משרד השיכון יהנו מ-60 אלף שקל החזר וקבלן שיעמוד בבנייה תוך 26 חודשים יקבל גם השתתפות ניכרת בדמי הפיתוח.

 

הפגנה חילונית נגד העיר חריש. 720 התנגדויות (צילום: אתר panet.co.il) (צילום: אתר panet.co.il)
הפגנה חילונית נגד העיר חריש. 720 התנגדויות(צילום: אתר panet.co.il)

 

אטיאס: העיר - לא רק לחרדים

התוכנית להרחבת חריש זכתה להתנגדויות רבות, שהאחרונה שבהן נדחתה בעתירה לפני כארבעה חודשים. תושבי המקום טענו כי התוכנית תכפה עליהם התנהלות חרדית, ותשנה את אופיו של היישוב המורכב מכל גווני הקשת המגזרית. בעקבות זאת רוככו "המאפיינים החרדיים" של התוכנית.

 

משרד השיכון הצהיר בדיונים המשפטיים כי המכרזים יהיו פתוחים לכלל האוכלוסייה - ולא רק לחרדים, אולם לטענת המתנגדים לתוכנית, הצהרות אלו הן מס שפתיים ובסופו של יום העיר תהיה חרדית.

 

על פי טענה נוספת נגד אטיאס, השר דואג ליישום מהיר של תוכניות בינוי לאוכלוסיה אותה הוא מייצג. את הטענה הזו הודפים מקורביו וטוענים כי היא משוללת כל יסוד, שכן התוכנית תקועה בין מוסדות התכנון השונים מזה כ-20 שנה, וההחלטה לייעד אותה לציבור החרדי לא נפלה במשמרתו - אלא הייתה החלטתו של שר הפנים בשנת 2008, מאיר שטרית.

 

גורם במשרד השיכון מציין כי מאז שנות ה-90 לא תוכננה עיר דתית בישראל. האחרונה הייתה העיר אלעד ומצוקת הדיור במגזר זה היא קשה במיוחד. 

 

יצוין כי בשנים האחרונות נחשפת ירושלים לתופעה של כניסת קהילות חרדיות לתוך שכונות חילוניות, כמו שכונת קריית יובל. בשכונות נוספות, כדוגמת שכונת הגבעה הצרפתית, תושבים מדווחים על התחלת התופעה. לפי גישתו של אטיאס, יש להקים שכונות נפרדות לחרדים ולחילונים על מנת שלא לגרום לחיכוכים מיותרים בין הצדדים.

 

ההתקוממות נגד התוכנית הגיעה לא רק מכיוון החילונים אלא גם מכיוון החרדים. לצד חילונים שמחו בעיר ונוספים שהתקבצו מול משרד השיכון בירושלים, נראו גם מספר חרדים שהתגודדו מול המשרדים ומחו על פתיחת התוכנית לכלל האוכלוסייה. גורם במשרד השיכון אמר כי מחאת החילונים מחד והחרדים מאידך מצביעה כי מדובר בתוכנית הטובה לכולם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העיר חריש. תותאם לצרכי האוכלוסיה החרדית
צילום: נמרוד גליקמן
השר אטיאס. מקדם את התוכנית
צילום: גיל יוחנן
הפגנה נגד הרחבת העיר
צילום: אתר panet.co.il
מומלצים