שתף קטע נבחר

המדינה תהרוס כפר בדואי בנגב לטובת יישוב יהודי

המועצה לבנייה אישרה תוכנית להקמת היישוב חירן בצפון הנגב, שתיבנה במקום הכפר הבדואי אום אל -חיראן. בתנועת אור, אשר מקדמת את הקמת חירן, מבהירים שרוב התושבים כבר עברו ליישוב הבדואי חורה ושחלקם השתלטו על המתחם, אך במרכז עדאלה טוענים: ההחלטה משתלבת עם מדיניות נישול הבדואים

המועצה הארצית לתכנון ובנייה אישרה השבוע את תוכנית המתאר להקמת היישוב החדש חירן בצפון הנגב. היישוב יוקם במקום הכפר הבדואי אום אל-חיראן, לאחר דחייה סופית של ערר שהגישו מרכז עדאלה ועמותת במקום לועדת העררים של המועצה.

 

עוד על קרקעות בדואים בערוץ הנדל"ן:

 

מדובר במאבק משפטי ארוך נגד אישור תוכנית המתאר, שכעת עברה את כל שלבי תהליכי התכנון. במרכז עדלה מספרים כי "כ-500 תושבי אום אל-חיראן הגיעו למקום בשנות ה-50, לאחר שנעקרו מאדמותיהם באזור קיבוץ שובל". עוד מוסיפים במרכז כי במשך עשרות שנים ניסו בני הכפר לקבל ללא הצלחה אישורי בנייה להקמת בתיהם במקום כחוק.

 

היוזמה להקמת היישוב היא יוזמה של התנועה האידיאולוגית "אור". לדברי רוני פלמר, מנכ"ל האגודה, "ככל שאנחנו מכירים, כולל מסיור שנערך היום בבוקר, חצי מהאוכלוסייה במקום חתומה כבר על הסכמים מול המדינה ויש להם פתרונות ביישוב חורה. רק חלק קטן מהמתיישבים במקור מהמקום ורק הם יצטרכו להתפנות לאחר שביצעו פלישה לא חוקית לקו הכחול של היישוב".

 

פלמר מוסיף כי תנועת אור וגופים נוספים עוזרים לתושבים לעבור ליישוב חורה. לדבריו, "ביישוב יש גרעין דתי אך גם יש גרעין של בני היישוב מיתר החילוני שהיום נמצאים במצב של חוסר פתרונות דיור. חירן תוכנן ואושר כבר ב-1996 והבדואים התפשטו לשטח היישוב שתוכנן. חשוב לציין כי עד כה הוקמו עבור הבדואים תשעה יישובים חדשים בעשור האחרון, ובקרוב יקומו בין 20-40 יישובים נוספים".

 

השבוע, כאמור, דחתה ועדת המשנה לעררים של המועצה פה אחד את הערר שהגישו עדאלה ובמקום בשמם של תושבי אום אל-חיראן נגד החלטת הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בבאר שבע לאשר את תוכנית מתאר מס' 15/ 02/ 107 להקמת היישוב היהודי חירן.

 

היישוב הבדואי חורה. אפשרות מגורים עבור תושבי אום אל-חיראן (צילום: חיים הורנשטיין) (צילום: חיים הורנשטיין)
היישוב הבדואי חורה. אפשרות מגורים עבור תושבי אום אל-חיראן(צילום: חיים הורנשטיין)

 

"תושבי היישוב הבדואי יוכלו לבנות ביישוב החדש"

חברי הוועדה התייחסו בהחלטתם לתוכנית מטרופולין באר שבע שקבעה כי "היישוב חורה מספק את הפתרון היישובי הייעודי לבני שבט אבו אלקיעאן... וכן כי היישוב חירן אינו ייעודי לאוכלוסייה הבדואית". עוד הבהירו חברי ועדת הערר כי בהזדמנויות השונות שבהן הבהירו נציגי המדינה כי היישוב חירן מיועד לאוכלוסייה היהודית, הם התכוונו ליישוב לכלל האוכלוסייה, שהיהודים מהווים בה רוב.

 

לבסוף סיכמו חברי ועדת הערר כי בפני תושבי אום אל-חיראן שלוש אפשרויות: לעבור ליישוב חורה, לקנות מגרשים ביישוב חירן או לנסות להגיע להסכמה עם מינהל מקרקעי ישראל בדבר קידום תוכנית מפורטת עבורם בחלק מתארי בתוכנית המוצעת.

 

בעקבות ההחלטה אמרה עו"ד סוהאד בשארה ממרכז עדאלה כי "החלטת ועדת הערר משתלבת עם מדיניות נישול האוכלוסייה הבדואית בנגב מאדמותיה והריסת כפריה, כדי לרכזה בשטח קטן ולתכליות בלתי ראויות. במקרה דנן, בני שבט אבו אלקיעאן גורשו בשנת 1948 מאדמותיהם, שהועברו לשימוש אוכלוסייה יהודית, מגורשים כיום שוב כדי לפנות את השטח לשימוש אוכלוסייה יהודית".

 

הכפר אום אל-חיראן הוקם בשנת 1956 או בסמוך לכך, כאשר בני השבט התבקשו לעבור ממקום מגוריהם אז, ואדי זובאלה (כיום אדמות קיבוץ שובל), אל מקום מגוריהם הנוכחי. מאז מתגוררים בני השבט באותו מקום. ב-2004 הגישה מדינת ישראל 27 תביעות לפינוי וסילוק נגד כלל תושבי הכפר, המונים כ-1,500 נפש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עדאלה סוהאד
הכפר אום אל-חיראן
צילום: עדאלה סוהאד
היישוב חורה
צילום: הרצל יוסף
מומלצים