שתף קטע נבחר

5 סיבות לעשות דיאטה בלי להישקל

שינויים הורמונליים, מזונות עתירי מלח ועלייה במסת השריר - המשקל הביתי מציג לנו לעתים קרובות תמונה לא מהימנה ואף מתסכלת, כיוון שאנו מרזים ומתחטבים בעוד שהמספרים מראים אחרת. מתי עדיף לא להישקל?

האם המספרים על המשקל תמיד אומרים לנו את האמת? האם הם מבטאים תמיד שינויים ברקמת השומן? בתהליך ההרזיה, לא כדאי להסתמך על הנתונים שמציג המשקל הביתי, כיוון שלא מדובר בהכרח בתמונה המלאה והנכונה לגבי שיעור השומן בגופנו.

  

 

אתם בדיאטה ? קראו עוד:

 

משקל גבוה עשוי להצביע על נתונים פיזיולוגיים אחרים, ולא לתת לנו את החיזוק שאנו מחפשים לכך שירדנו במשקל. מדוע זה קורה?

 

1. שינויים הורמונליים

אצל נשים, בימים שלפני קבלת הווסת, עלולה להיות עלייה של 3-1 קילו בגלל שינויים הורמונליים הגורמים לצבירת נוזלים. בעת קבלת המחזור מתפזרים הנוזלים בהדרגה ומשקל הגוף חוזר למצבו האמיתי.

 

אצל חלק מהנשים העלייה במשקל עלולה להירשם שבוע לפני הווסת, ואצל אחרות רק יום-יומיים לפני כן. כל אחת צריכה להכיר את גופה ולהחליט מתי היא אינה נשקלת - כיוון שגם אם תרזה, התוצאות לא ייראו על המשקל.

 

2. תחילת אימונים

בשבועות הראשונים של תוכנית האימונים אנו עדיין לא בונים שרירים, כיוון שמדובר בתהליך האורך חודשים ואף שנים, אבל הגוף עובר כמה תהליכים הסתגלותיים שעלולים לגרום לו לצבור נוזלים ולהיות בפועל הרבה יותר כבד.

 

התסכול מהמשקל בתקופה זו עלול להיות גדול במיוחד, כיוון שהשקענו והתחלנו להתאמן - ואנו מצפים לשינוי כלפי מטה וכמובן לא כלפי מעלה. לכן, חשוב להימנע משקילה תכופה בשבועות אלה. הקשיבו לשינוי שמדווחים עליו הבגדים שאתם לובשים, ואל תחפשו את המספרים על המשקל.

 

3. בניית שריר

בתקופה ארוכה של אימונים רצופים, במיוחד כאלה המשלבים אימוני כוח ועלייה במסת השריר, משקל הגוף עלול לעלות - אם כי במקביל אחוזי השומן יורדים וניראה חטובים הרבה יותר.

 

מקובל לומר שרקמת שריר שוקלת פי שלושה מרקמת שומן, לכן ההיקפים יכולים להצטמצם בצורה מרשימה אך המשקל יישאר באותו מצב ואפילו יעלה. במקרים כאלו אל תסתמכו על המשקל אלא על מדידת השומן, שתעניק לכם משוב אמין על תהליך ההרזיה.

 

מתאמנים? עדיף שתמדדו אחוזי שומן במקום להישקל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מתאמנים? עדיף שתמדדו אחוזי שומן במקום להישקל(צילום: shutterstock)

 

4. צבירת נוזלים

רוב האנשים נשקלים בבוקר, הזמן שבו הם מקווים להיות הכי רזים. אבל מה קורה אם ערב קודם אוכלים מזון עשיר בנתרן, כמו סושי או אוכל מוקפץ בסגנון אסייתי? אצל חלק מהאנשים הדבר עלול לגרום לצבירת נוזלים, שתשפיע על השקילה.

 

גם אכילת פחמימות, ובמיוחד פסטה, עלולה לגרום לחלקנו לצבור נוזלים, לחוש נפיחות ולעלות במשקל בשעות שלאחר מכן. בעיה זו מוכרת במיוחד בקרב ספורטאים הנוהגים לאכול "ארוחות פסטה" גדולות בערב שלפני תחרויות - ובבוקר התחרות לקום עם שניים-שלושה קילוגרמים עודפים.

 

5. בשר

בשר הוא מזון כבד הדורש זמן עיכול ארוך יחסית. לבשר בקר, למשל, לוקח שמונה שעות להתעכל במלואה. כלומר, אכילה של סטייק עסיסי בערב עלולה לבוא לידי ביטוי בשקילת הבוקר, וכך גם שקילת ערב אחרי ארוחת צהריים בשרית. לכן, אם אכלתם ארוחה כבדה, ייתכן שכדאי לכם לוותר על השקילה ביום המחרת. תנו לגוף זמן לעכל לפני שאתם מתמודדים נפשית עם המספרים המאיימים של המשקל.

 

השפעות המזון על המשקל אינן ניכרות באותו האופן אצל כולם, וכל אחד מאיתנו מגיב אחרת לצריכת פחמימות, בשר, נתרן וכן הלאה. כמו כן, שינויים כאלה במשקל עשויים להיות בתחילה זניחים, אך להתגבר ככל שמתקדמים בגיל כיוון שהגוף משנה את קצב חילוף החומרים והעיכול. חשוב להיות ערניים ולבדוק אם מאכלים מסוימים משפיעים עליכם יותר מאחרים, ולכוון את השקילה בהתאם.

 

הסתמכות על המשקל הביתי עלולה כאמור להציג בפנינו תמונה חלקית ואולי מייאשת, בזמן שאנו אכן מרזים ומתחטבים. הקשיבו לשינויים בבגדים ולמחמאות של אנשים (אלו שאתם סומכים עליהם...). בכל מקרה, אל תישקלו יותר מפעם בשבוע, כיוון ששקילה יומית תבטא את מה שאכלתם בארוחה הקודמת או ביום האתמול, ולא את מצב המשקל האמיתי שלכם.

 

שילוב של שקילה ומדידת אחוזי שומן יעניק הבנה טובה יותר של היחס בין רקמת השריר לשומן, וכך תוכלו לקבל מידע מהימן על התחזקות הגוף. באופן זה העלייה במשקל או הדריכה במקום לא יתסכלו אתכם, כיוון שתדעו שהגוף ממשיך בתהליך ההרזיה שלו.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית ופיזיולוגית M.Sc, מנהלת תחום התזונה במרכז הרפואי "מדיקס" בתל אביב




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
השפעות המזון על המשקל אינן ניכרות באותו האופן אצל כולם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים