שתף קטע נבחר

לפיד: שהעבודה תצטרף, אבל יש בעיה עם עמיר פרץ

ראש הממשלה שרון הגיע לסיעת הליכוד ודיבר על אחדות המפלגה. מאחורי הקלעים, עסקה המערכת הפוליטית כולה באפשרות צירופה של מפלגת העבודה לממשלת אחדות. יו"ר שינוי לפיד התלבט: "רצוי שהעבודה תצטרף, אבל יש בעיה חמורה עם עמדותיו האידיאולוגיות של עמיר פרץ". פרץ הגיב: הוא צודק, תהום אידיאולוגית פעורה בינינו. רבני המפד"ל מתייעצים על פרישת המפלגה

"אני שמח שתוכנית ההתנתקות התקבלה ברוב של שרי הליכוד והצלחנו לשמור על אחדות הליכוד", כך אמר בצהריים (יום ב') ראש הממשלה אריאל שרון, בפתח ישיבת סיעת הליכוד בכנסת. ספק אם גם שרון עצמו האמין למשפטים האלה.

 

 

ראש הממשלה הודה בדבריו, שנמשכו כ-30 שניות, לשרה ציפי לבני "שעמלה על הניסוח שיהיה מקובל על מרבית שרי הליכוד". אבל גם הוא יודע שחברי כנסת רבים בסיעה מתכוונים לעשות לו חיים קשים, לגבי תוכנית ההתנתקות - ולגבי צירופה המתקרב של מפלגת העבודה לממשלה.

 

ח"כ גילה גמליאל כבר הזהירה את שרון בישיבה: "הגב שישבור את גב הליכוד יהיה צירוף העבודה לממשלה. לא נעבור על כך לסדר היום".

 

שר המשפטים, יוסף (טומי) לפיד אמר היום בנושא, במפגש עם כתבי הכנסת: "רצוי שהעבודה תצטרף לממשלה, אבל באחרונה הצטרפותו של עמיר פרץ עוררה בי הרהורים מחודשים, זאת מכיוון שהתוכנית הכלכלית שאותה מיישמת הממשלה, תוכניתה של שינוי, הוכיחה עצמה מעל ומעבר. יהיה לי קשה לקבל שותף שכל מה שאנחנו עושים הופך לרועץ בעיניו. יש בעיה אידיאולוגית חמורה עם עמדותיו של פרץ".

 

פרץ הגיב ל-ynet: "אחת המטרות המרכזיות של האיחוד בין מפלגת העבודה לעם אחד הנה הקמת מפלגה סוציאל-דמוקרטית שתביא לישראל מדיניות שונה בתחום הכלכלי-חברתי מזו שמייצגים לפיד ונתניהו. לפיד צודק בכך שתהום אידיאולוגית פעורה בינינו. אין ספק שכל הנהגת מפלגת העבודה לא תחיה עם מדיניות תאצ'ריסטית אותה הוא מייצג".

 

 

מנהיג מפלגת שינוי הביע תקווה שהמפד"ל לא תנטוש את הממשלה. לדעתו "פרישתם תהיה חזרה על יצר ההתאבדות של הימין. המפד"ל צריכה לשאול את עצמה מה יבוא במקום ממשלת ימין. זבולון אורלב צודק שהיכולת להשפיע מבפנים רבה יותר. לרבני המפד"ל אסור להתערב בניהול המדינה. אני מקווה שבמרכז המפד"ל השכל הטוב יגבר על היצר. במידה והם יפרשו הצורך להכניס את העבודה גובר".

 

לפיד הבהיר שוב: "לא נשב בממשלה עם המפלגות החרדיות, לא מפני שהם יהודים מתפללים אלא משום שהשקפות העולם מתנגשות באופן מוחלט, שלא לדבר על התוכנית הכלכלית שתרד לטמיון מיד עם כניסת החרדים. במקרה כזה לא מן הנמנע שנלך לבחירות".

 

ואילו ראשי המפד"ל נפגשו אחר הצהריים עם רבני הציונות הדתית, הרב אברהם שפירא והרב מרדכי אליהו, על מנת לשמוע את החלטתם בעניין פרישת המפלגה מהממשלה.

 

יו"ר סיעת המפד"ל, ח"כ ניסן סלומיאנסקי, הציע פשרה לפיה תדחה המפד"ל את פרישתה מהממשלה לתקופה של שלושה חודשים ובפרק זמן זה תבחן את התקדמות תוכנית ההתנתקות. השר זבולון אורלב קיבל את ההצעה, אך לעומתו השר אפי איתם דחה אותה על הסף.

 

בתום הפגישה יפרסמו הרבנים הודעה לגבי עמדתם אודות המשך דרכה של המפד"ל. 

 

שר האוצר בנימין נתניהו נפגש בצהריים עם הרב שפירא, בניסיון להשפיע על עמדתו. בשבוע שעבר נועד נתניהו עם הרב אליהו למטרה זהה.

 


הקואליציה השברירית של שרון

 

סביבת שרון: האחדות קרובה

 

בסביבתו של ראש הממשלה העריכו הבוקר כי ממשלת אחדות עם מפלגת העבודה תהפוך למציאות - והיא התסריט הפוליטי הסביר ביותר, מבחינת שרון. את ההערכה הזו חיזק הסקר של הד"ר מינה צמח, שהתפרסם ב"ידיעות אחרונות" ומצא כי יש רוב של כמעט 60% בציבור להצטרפות העבודה.

 

"אחדות עם מפלגת העבודה היא בלתי נמנעת - אי אפשר לנהל ממשלה על כרעי תרנגולת", כך העריך בשיחה ל-ynet מקורבו של שרון ויו"ר חברת החשמל, אלי לנדאו. "גם אם המפד"ל נשארת - אי אפשר לנהל עם זה ממשלה. נניח שימשכו את זה עוד חודשיים - ומה יקרה אחר כך? אם לא יצרפו אותם, הולכים לבחירות - ולאף אחד אין עניין בכך".

 

לנדאו הזהיר, עם זאת, כי ממשלת אחדות עלולה "להתפוצץ" על סוגיות כלכליות-חברתיות: "לא במקרה לנתניהו יש בעיה עם זה. יש לו בעיה עם העובדה שהוא ופרס נמצאים בהלך מחשבה אחר. עם עמיר פרץ בממשלה - תהיה בעיה".

 

ליאור חורב, יועצו האסטרטגי של שרון, משוכנע: "הפרישה של המפד"ל היא בלתי נמנעת. לגבי העבודה, צריך לזכור את שלושת התנאים של כניסת העבודה לממשלת אחדות: הממשלה מחויבת לתהליך מדיני, החלטת מזוז בקרוב ויציאת מפלגות הימין הקיצוני. אלה כל התנאים שצריכים להיווצר. הם עוד לא נוצרו במלואם".

 

ההערכה היא כי שרון ויו"ר מפלגת העבודה, שמעון פרס, יוועדו ביחידות מחר בנושא. פרס החליט להסיר היום את הצעת האי-אמון של הסיעה ולהעניק לשרון "רשת ביטחון". ועדיין, לראש הממשלה ממתין יום קשה בכנסת, שבמרכזו שתי הצעות אי אמון.


פורסם לראשונה 07/06/2004 13:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שרון. אחדות בליכוד?
צילום: איי פי
צילום: עמית שאבי
לפיד. פרץ בעייתי
צילום: עמית שאבי
צילום: סבסטיאן שיינר
שרי המפד"ל. פגישה עם הרבנים
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: ישראל הדרי
פרץ. בעייתי?
צילום: ישראל הדרי
מומלצים