שתף קטע נבחר

מזוז לרבנים: רסנו את עצמכם

על רקע שובו של "דין רודף" והתקדמות ה"התנתקות", קרא הערב היועץ המשפטי לממשלה לרבנים "לנקוט משנה זהירות ולרסן התבטאויות שעלולות להיות מובנות שלא כהלכה". בימים הקרובים יזמן מזוז דיון בהשתתפות ראשי מערכת המשפט במטרה לגבש עמדה בשאלה: מהי הסתה?. הערב דחתה ועדת שרים הצעה שרק שוטרים יפנו מתנחלים והשר הנגבי קבע: הצבא צריך לפנות, המשטרה אמורה להתמודד עם הפשע

היועץ עושה סדר: על רקע תוכנית ההתנתקות, וההתבטאויות האחרונות בעניין "דין רודף", קרא אחר הצהריים (יום א') היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, לרבנים  "לנקוט משנה זהירות ולרסן התבטאויות שעלולות להיות מובנות שלא כהלכה או לחדד שלא לצורך מחלוקות ושסעים בתקופה רגישה זו".

 

היועץ המשפטי לממשלה אף יזמן בימים הקרובים דיון בהשתתפות ראש השב"כ, הפרקליט הצבאי הראשי, נציגי המשטרה ובכירים במשרד המשפטים ובפרקליטות המדינה בנושא מדיניות העמדה לדין בגין הסתה לאלימות וקריאה לסרבנות על רקע התהליך המדיני.

 

הדיון ייבחן בהיבט הפלילי של התבטאויות, כגון זו של ראש לשכת ראש הממשלה אורי אליצור והרב נבנצל ויעשה ניסיון לגבש מדיניות כללית באשר לאכיפה הפלילית בהקשר זה.

 

במשרד המשפטים אומרים כי ללא קשר לשאלת קיומו של היבט פלילי בהתבטאויות האחרונות, "על רקע התקופה בה אנו נמצאים בתוך נתינת הדעת לכך שבנושאים אלה, ובעיקר כשמדובר בעבירות 'ביטוי שפתיים' המשפט הפלילי אינו חזות הכל", אמר דובר משרד המשפטים, יעקב גלנטי.

 

הבוקר, הזהיר ראש השב"כ, אבי דיכטר, בישיבת הממשלה, מהקצנה בימין הקיצוני. דיכטר סיפר על סגן אלוף שטייל עם אשתו בשוק סנהדרייה בירושלים, והוכה על-ידי תושבים משום שהיה שותף להריסת בית-הכנסת "מכללת כהנא" בתפוח.

  

את מגמת ההקצנה עליה דיבר דיכטר מזהים בשבועות האחרונים ביתר שאת במערכת הביטחון, בעקבות אזהרותיהם של רבנים. רק בשבוע שעבר הוזכר הצירוף הידוע לשמצה "דין רודף" בדבריו של רב העיר העתיקה, אביגדור נבנצאל. ואילו מפקד מחוז ש"י היוצא, ניצב שחר איילון, אמר בראיון ל-ynet כי היו איומים על שוטרים במחוז, כולל עליו באופן אישי.

 

גם מנהל לשכתו לשעבר של רה"מ דאז נתניהו, אורי אליצור: "כל הפעלת כוח, מלבד בנשק חם, היא לגיטימית. בדיעבד, גם מי שיפצע את אלה שבאו לפנות אותו – אקבל בהבנה את התנהגותו".

 

עצרת "למען ארץ ישראל" בכותל

 

בתוך כך, השתתפו הערב מעל אלף מתפללים בעצרת שארגנו רבני יש"ע בכותל המערבי. בעצרת השתתפו הרבנים הראשיים לשעבר, מרדכי אליהו ואברהם שפירא, וכן הח"כים יצחק לוי, צבי הנדל ואפי איתם.

  

העצרת התקיימה תחת הכותרת "תפילה וזעקה למען שלמותה וקדושתה של ארץ ישראל וביטחון יושביה". ומלבד תפילות, לא נישאו בה נאומים.

 

מי יעסוק בפינוי המתנחלים?

 

הערב דנה ועדת השרים לענייני חקיקה בשאלה מי יבצע את תוכנית ההתנתקות. הוועדה החליטה להתנגד להצעת החוק של יו"ר המפד"ל, אפי איתם, וח"כ אריה אלדד, לפיה רק המשטרה תהיה מוסמכת לפנות את המתנחלים בעת פינוי היישובים במסגרת תוכנית ההתנתקות, ולא הצבא.

 

ח"כ איתם טען בדיון כי "חיילי צה"ל נשבעים כדי להילחם כנגד אויבי המדינה. מתיישבי גוש קטיף אינם אויבים אלא חלוצים, ולכן כל משימת פינוי צריכה להיות מוטלת על כוחות המשטרה, שכן לשוטר יש אפשרות להתפטר מתפקידו, אם קיבל פקודה הנוגדת את מצפונו".

 

הוועדה דחתה את ההצעה בטענה שמדובר בהצעת חוק השקולה לחוק יסוד, ולכן אין בסמכותה לדון בה.

 

השר לביטחון פנים, צחי הנגבי, אמר הערב בטקס לציון עשור למשטרת מחוז ש"י, כי "משימת ההתמודדות בפינוי חייבת להיות מוטלת על גוף אחד וזהו צה"ל". לדבריו, "מי שיכול לגייס מילואים ולהביא רבבות זה הצבא. התפקיד של המשטרה הוא להתמודד עם נושא הפשיעה ותאונות הדרכים".

 

בהקשר זה אמר בראיון ל-ynet ניצב שחר איילון , מפקד מחוז שומרון ויהודה במשטרה, כי ישקול להעניק פטור לשוטר שינמק מדוע הפינוי מנוגד לצו מצפונו.  

 

שר הביטחון, שאול מופז, אמר בסוף-השבוע ל"ידיעות אחרונות" כי המשטרה, ולא צה"ל, היא שאמורה להיות אמונה על מלאכת הפינוי. גורמים ביטחוניים הסבירו הבוקר את עמדתו: "חיילי צהל נועדו להילחם נגד אויבים ולא נגד כוחותינו. גם פינוי המאחזים עצמו התבצע בעיקר על ידי כוחות משטרה ומג"ב".


פורסם לראשונה 04/07/2004 19:19

 

בהכנת הידיעה השתתפה אפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
היועץ מני מזוז. יזמן דיון
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
פינוי מאחז. מהי הסתה?
צילום: איי אף פי
צילום: עמית שאבי
הנגבי. "שהצבא יפנה"
צילום: עמית שאבי
צילום: איי פי
מתפלל בעצרת בכותל
צילום: איי פי
צילום: איי פי
העצרת בכותל. "תפילה וזעקה"
צילום: איי פי
מומלצים