שתף קטע נבחר

זירת הקניות

בריטניה וקנדה יקברו את גזי החממה באדמה

שתי המדינות הודיעו שכל תחנת כוח פחמית חדשה שתיבנה תחוייב לקלוט ולאחסן מתחת לאדמה את גזי החממה הנפלטים, בטכנולוגיה חדישה שעדיין אינה זמינה לשימוש. גם גרמניה הכריזה על צעד דומה

בעוד שבישראל מתקדמת תוכנית להקמת תחנה פחמית שנויה במחלוקת באשקלון, בריטניה וקנדה הודיעו השבוע על כוונתן להפסיק להקים תחנות כוח פחמיות רגילות, כדי שלא להגביר את פליטת גזי החממה שלהן.

 

שתי המדינות נקטו בצעדים לעבר ייצור חשמל בטכנולוגיה חדישה שטרם הוכח שהיא ניתנת ליישום, וששוחרי הסביבה והמדענים עדיין ספקנים לגביה - קליטה של הפחמן הדו-חמצני שנפלט בתהליך ואיחסונו כנוזל במאגרים תת-קרקעיים (מרבצי גז ונפט שנוצלו, מאגרי מי תהום שזוהמו, כורי פחם נטושים וכ"ד). על פי הערכות שונות, טכנולוגיה זו תהיה ישימה בעוד עשור שנים לפחות.

 

בריטניה הודיעה כי כל תחנת כוח פחמית חדשה שתוקם בממלכה (ומתוכננות לקום עוד ארבע בשנים הקרובות) תחוייב לכלול מערכות לקליטה ואיחסון של הפחמן (CCS). שר האנרגיה הבריטי אד מיליבנד אמר לעיתון "אינדיפנדנט" שאם הטכנולוגיה הזו תוכח כיעילה, כל תחנות הכוח הפחמיות בבריטניה יחוייבו להתקין אותה עד שנת 2020.

 

קנדה הודיעה על יעד דומה: השר להגנת הסביבה ג'ים פרנטיס אמר שכל תחנת כוח פחמית חדשה שתוקם במדינה תכלול טכנולוגיה לקליטה ואיחסון של הפחמן, ושתחנות ישנות יצאו בהדרגה משימוש.

 

פרשנים ציינו כי עבור קנדה לא מדובר במהלך מורכב מדי משום שממילא רוב התחנות הפחמיות שלה היו אמורות להיסגר עד 2025, ומשום שהפחם אחראי רק ל-18 אחוז מייצור החשמל במדינה, וניתן להחליף אותו במקורות אנרגיה מתחדשים כמו טורבינות רוח, תחנות הידרו-אלקטריות או באנרגיה גרעינית.

 

בגרמניה הפחם יישאר בראש

גם גרמניה, שם שריפת הפחם אחראית לכמחצית מייצור החשמל, שוקלת יישום של טכנולוגיית הקליטה והאיחסון של הפחמן. החודש אישרה הממשלה הגרמנית טיוטת חוק בנושא, שסוללת את הדרך לפיתוח הטכנולוגיה החדישה.

 

הפחמן - לאן?

 

אלא שהתוכנית הגרמנית אינה שאפתנית כמו זו של בריטניה או קנדה: היא מציעה שכל תחנות הכוח הפחמיות החדשות שייבנו יכללו הכנה ליישום הטכנולוגיה החדישה, כדי שאם תוכח כיעילה ניתן יהיה להתקין אותה בנקל, ולהפחית את פליטות הפחמן.

 

בינתיים, כל יצרניות החשמל הגדולות בגרמניה בוחנות את הטכנולוגיה החדישה בתחנות הקיימות שלהן, וגם משקיעות כספים בפיתוחה. חברת RWE למשל מתכננת להשקיע כמיליארד אירו בתחנת כוח ניסיונית שתקלוט ותאחסן פחמן, ותוקם עד 2014.

 

אך דווקא בשל ההבטחה שבטכנולוגיה החדישה, (ובשונה מהמצב בבריטניה וקנדה), גרמניה שואפת להמשיך ולנצל פחם כמרכיב העיקרי של משק החשמל שלה, ולהפחית בהדרגה את הניצול של גז טבעי ואנרגיה גרעינית. אירועי החורף האחרון הוכיחו לברלין שוב שרוסיה אינה ספקית גז אמינה, והאנרגיה הגרעינית נותרה שנויה במחלוקת כשהיתה. 

 

בחודשים האחרונים, בשל עלייה במחירי הבנייה וביקורת ציבורית, נמנעו חברות גרמניות מהכרזה על הקמת תחנות כוח פחמיות חדשות אך בשבוע שעבר הוכרז על הקמת 14 תחנות כאלה עד 2012. הטכנולוגיה החדישה תבטיח, כך מקווים בגרמניה, שלמרות השימוש הרב בפחם, כמות הפחמן שתיפלט לא תהיה גדולה.

 

המטרה: הפחתת פליטות לקראת הסכם חדש

כל המהלכים הללו קשורים במאמצים של המדינות השונות בעולם המפותח להפחית באופן ניכר את פליטות גזי החממה שלהן, לקראת החתימה על הסכם בינלאומי חדש בסוף השנה בקופנהאגן. ההסכם, שייכנס לתוקף ב-2012, יטיל על מדינות מכסות קבועות לפליטת גזי חממה.

 

בגרמניה למשל, חברת RWE יודעת שתחת ההסכם החדש, תוכל המדינה לאלץ אותה להפחית את פליטת הגזים שלה - כ-140 מיליון טונות CO2 בשנה. לקראת ההסכם היא צפויה לרכוש היתרים לקיזוז הפליטות הללו בשווי כ-2 מיליארד אירו (במחירים הנוכחיים).

 

על פי הערכות בשני דו"חות שפורסמו לאחרונה, כדי שרמת הטמפרטורה העולמית תישאר בגבול הבטוח מבחינת השלכות שינוי האקלים - כלומר לא תעלה יותר מ-2 מעלות צלזיוס לעומת הרמה ששררה לפני המהפכה התעשייתית - על מדינות העולם לחדול לחלוטין משימוש בתחנות כוח פחמיות שפולטות גזי חממה. 

 

זה כנראה לא יקרה, ולכן יהיה צורך לקלוט את גזי החממה ולאחסן אותם כדי שלא ייפלטו לאטמוספירה. הדבר תלוי כמובן בהוכחת היעילות של הטכנולוגיה החדישה, אך גם זה לא יספיק כנראה, ויהיה צורך להגביל גם את השימוש בשריפת נפט או גז לכרבע מהכמות הנשרפת כיום בעולם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המטרה: פחות גזי חממה באוויר. ארכיון
צילום: AFP
מומלצים