שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מי ישלם על זיהום הירקון לפני שנה? אף אחד

לפני כשנה זוהם נחל הירקון כתוצאה מהזרמת ביוב גולמי ואלפי ליטרים של סבון. שיקום הנחל נפגע קשות ונגרם לו נזק אקולוגי חמור. המשרד להגנת הסביבה פתח בחקירה אך לאחרונה התבשר אזרח מודאג שעקב אחר הנושא כי היא תיסגר מבלי שנמצאו האחראים לאירוע. "הנסיבות מורכבות", הסבירו במשרד

זה היה אחר מאירועי הזיהום הסביבתי הקשים של השנים האחרונות: אלפי דגים ובעלי חיים מתו כתוצאה מהזרמת שפכים בלתי מטוהרים לנחל הירקון. ברשות האחראית לנחל הגדירו את הנזק האקולוגי "חמור" ואמרו שהוא החזיר לאחור את העבודה הרבה שהושקעה בשיקומו. כעת מתברר שאיש לא ישלם על הנזק החמור.

 

בעוד כמה ימים ימלאו שנה לזיהום בירקון. במהלך השנה הזו חקר המשרד להגנת הסביבה את נסיבות האירוע - את השריפה שגרמה לתקלה במכון הטיהור הסמוך וגררה הזרמת שפכים גולמיים ואלפי ליטרים של סבון לנחל.


הסבון בירקון (צילום: דודו אזולאי)

 

הזיהום בירקון:

 

מי שעקב אחר הפרשה כל הזמן הזה היה ד"ר אהוד פינקלשטיין, אזרח מודאג ומהנדס כימיה במקצועו. פינקלשטיין פנה למשרד להגנת הסביבה כדי להתעדכן בממצאי החקירה, ובימים האחרונים התבשר כי משרד לא הצליח לברר מי אחראי לאירוע ולא ינקוט בצעדים כנגד איש מהמעורבים.  

 

כל בעלי החיים בנחל מתו

האירוע החל בשריפה במפעל רהיטים באזור התעשיה "נווה נאמן" בהוד השרון. השריפה התפשטה למפעל "סנו" הסמוך והאש אחזה במחסן בו הוחזקו חומרי ניקוי (דטרגנטים). במהלך פעולות הכיבוי התיזו הכבאים מים כדי לכבות את האש והמים שטפו כמויות גדולות של חומרי הניקוי לתוך מערכת הביוב האזורית.

 

התוצאה הייתה תקלה חמורה במתקן טיהור השפכים הסמוך. חומרי הניקוי הרבים פגעו בחיידקים המטהרים את המים והמתקן חדל לתפקד, ונאלץ להזרים שפכים גולמיים, יחד עם שאריות חומרי ניקוי, לאפיק הנחל.

  

עד מהרה התמלא הנחל בקצף לבן ובצחנת ביוב. כעבור שעות אחדות החלו לצוף על המים דגים. ביום שלמחרת התבררו מימדי הנזק: אלפי דגים מתים בקטע שזוהם - בין נחל קנה ל"שבע טחנות".


אלפי דגים מתים כתוצאה מהזיהום (צילום: דני צוקרמן)

 

ד"ר פינקלשטיין עקב אחר האירוע ופנה לפני מספר חודשים למשרד להגנת הסביבה כדי להתעדכן בממצאי החקירה. הוא קיווה שבמשרד יצביעו על הגורם האחראי לתקלה, או על הפעולות שנעשו כדי שזו לא תתרחש בשנית.

 

המשרד: נסיבות האירוע מורכבות ביותר

במכתב רשמי שנשלח אליו מהמשרד לפני כמה ימים התבשר שהחקירה תיסגר מבלי שתצביע על חשודים. מנהל מחוז המרכז במשרד, גדעון מזור, כתב במכתב כי אכן מדובר באירוע חמור שאף תוחקר ארוכות על ידי המשרד, ושאנשי המשרד פעלו "לתחקור כולל ומקיף להבנת נסיבות האירוע ואיתור גורמים אחראיים למצב שנוצר".

 

אך במשרד כתבו שמחוות הדעת המקצועיות שהתקבלו לאחרונה עולה כי "נסיבות האירוע מורכבות ביותר, אינן חד משמעיות, ובמצב הדברים הנוכחי אין ראיות כנגד מי מהגורמים, כך שיהיה בהם כדי גיבוש לכלל תביעה משפטית".

 

פינקלשטיין מאוכזב. "גם המשטרה סירבה לטפל בעניין ועתה גם המשרד, שאחראי בעצמו לרוב המחדלים בפרשה, לא מתכוון להאשים איש. מתברר כי ההצהרות על כך שיש כוונה לאכוף ביד קשה נגד מזהמים הן רק פוליטיקה".

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: בשל ריבוי הגורמים ומורכבותו של האירוע וחרף כל ניסיונות המחוז והמשטרה הירוקה, אין בידינו ראיות חד משמעיות כנגד מי מהגורמים כך שיהיה בהם כדי גיבוש לכלל תביעה משפטית.

 

האירוע נלמד בצורה מעמיקה וכמסקנה הוחלט על עריכת סקר מקיף שיכלול את מגוון האפשרויות לפגיעה בנחל ותגובות לכל אחת מהן, כחלק ממהלך כולל בו ישותפו גם רשויות מקומיות וגופים הקשורים לנחל. בהמשך, הכוונה גם להפיק לקחים ולפעול בצורה דומה בנחלים אחרים.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקצף בירקון, לאחר התקלה במכון הטיהור
צילום: דודו אזולאי
כל בעלי החיים במרכז הנחל מתו
צילום: דני צוקרמן
מומלצים