שתף קטע נבחר

דוקטרינת הדחייה של נתניהו

שוב ושוב מתחמק ראש הממשלה מהחלטות מכריעות. כדי לשמור על הקואליציה פותחים את הארנק, מה שלא בוער דוחים, ומה שבוער - דוחים עוד יותר

אנשי ראש הממשלה אוהבים להצהיר כי נתניהו קשוב לרחשי לב הציבור ופתוח להערות. אולם מהתנהלותו הפוליטית מאז נבחר לראשות הממשלה עולה, כי יותר ממה שהוא קשוב לעם - הוא קשוב לסקרים שנערכים עבורו, ובעיקר לדפיקות שמנחיתים על השולחן שותפיו הקולאיציוניים כשהם מחפשים הישגים.

 

בזו אחר זו, ובלי להסס, דחה נתניהו הכרעות גורליות "למועד מאוחר יותר", או התקפל במהירות בפני שותפיו הקואליציוניים - כדי לשמור על השקט. כך היה עם המע"מ על הפירות והירקות, וכך היה לאחרונה עם מס הבצורת.

 

אתמול, למשל, היה יום עמוס בדחיות: בצהריים החליט ראש הממשלה לדחות עוד קצת את הקץ בעניין פיצול סמכויות היועץ המשפטי לממשלה, ובכך הרגיז את שר המשפטים שלו - אולם השיג שקט מכיוונו של השותף האסטרטגי אהוד ברק. אחר כך, כאשר גילה במהלך ישיבת סיעת הליכוד כי ההצבעה על חוק המאגר הביומטרי יכול להסתיים בפיאסקו מביך נוסף במליאה - החליט לדחות את ההצבעה, ולהקים ועדת שרים שתבחן את הנושא. תאריך היעד עוד לא ברור.

 

מאוחר יותר, אחרי כמה דפיקות על השולחן מכיוון אביגדור ליברמן - שכלל לא התכוון ליצור משבר קואליציוני של ממש - נתניהו מיהר לפייס גם אותו, ולהבטיח כמה עשרות מיליוני שקלים עבור משרד הקליטה. מה הם כבר כמה מאות מיליונים לחרדים מחד, ולעולים מאידך, כדי לקבור סופית את הקיצוץ הרוחבי מלפני כמה שבועות, שגם הוא הצליח להרגיז את כל מי שרק אפשר - ובסוף קוצץ.

 

התמונות יחזרו שוב ושוב

בסך הכל, ההתנהלות הפוליטית של נתניהו אינה הפתעה של ממש. ראש הממשלה מתמיד באסטרטגיה שקבע לעצמו כשנכנס ללשכה, לפיה יש לעשות הכל כדי לשמור על יציבות הקואליציה, ולא לאפשר למרמור ולתסכול להצטבר באף מפלגה היושבת סביב שולחן הממשלה. לצורך כך, הומצאה דוקטרינת הדחייה. מה שלא בוער, דוחים. ומה שבוער, דוחים עוד יותר.

 

עד כה, מודים גם מבקריו, שיחק לו קלף: בכל פעם שהתכופף בפני הדרישות של ש"ס/העבודה/אגודת ישראל/ישראל ביתנו/הליכוד, הוא הצליח במשימתו. השקט נשמר, הקואליציה יציבה, ולפי שעה, אין עננים מאיימים באופק. אף אחד לא רוצה לפרק את הממשלה, אף אחד לא רואה אלטרנטיבה. אז אם כדי לשמור על השקט צריך לשלוף את הארנק - לא נורא. ויעלה כמה שיעלה.

 

השאלה היא - ואת השאלה הזו שואלים גם שותפיו לקואליציה - מה כל זה אומר על ראש הממשלה?

 האם התנהלותו מסמלת חולשה, או שמא חוכמה פוליטית וניסיון מצטבר של שנים באופוזיציה, שבהן נשבע לעצמו לא לחזור שוב על טעויות הקדנציה הראשונה, אותה סיים בבושת פנים.

 

שרים בכירים מאוד בממשלתו טוענים כי התנהלות הפוליטית נובעת דווקא מהעובדה שנתניהו מוקף באנשים לא מתאימים. "הוא אף פעם לא היה מנהל גדול", אמר אתמול אחד השרים. "הוא איש אינטליגנטי, אבל דוחה החלטות. והבעיה היא, שהוא מוקף באנשים שלא מנהלים אותו כמו שצריך. עד שלא יביא מישהו שינהל את העניינים כמו שצריך, התמונות האלה יחזרו על עצמן. שוב ושוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בינתיים שיחק לו קלף
צילום: AFP
מומלצים