שתף קטע נבחר

לא רק לצמחונים: לזניה עם גבינה ופטריות

תבנית של לזניה שחומה ומבעבעת תשמח את כולם, במיוחד הם צמחוניים. שחומה ומבעבעת, עם גבינה נמסה מלמעלה ושכבות נפלאות של רטבים, עלי לזניה ושפע פטריות. קבלו אותה

 

 

לזניה עם פטריות

תבנית בגודל 20 על 25 ס"מ

 

המרכיבים

100 גרם פטריות מיובשות, למשל שיטאקי אסיאתיות או פורצ'יני איטלקיות או אחרות

50 גרם חמאה

4 סלסלות (1 ק"ג) פטריות טריות, למשל שמפיניון, ירדן או פורטבלו או שילוב שלהן, פרוסות

עלים מ-2-3 גבעולי טימין

מלח, פלפל שחור

2 שיני שום, קלופות ופרוסות

כ-1 חבילה (500 גרם) עלי לזניה שלא זקוקים לבישול מוקדם

כ-3 כוסות רוטב עגבניות איכותי מוכן או רוטב עגבניות תוצרת בית (ראו מתכון בהמשך)

1/2 2 כוסות גבינת פרמזן מגוררת

שמן זית, לשימון התבנית

לרוטב הבשמל

50 גרם חמאה

3 כפות קמח

1/2 1 כוסות חלב

מלח, פלפל לבן או פלפל שחור גרוס

 

ההכנה

1. שמים את הפטריות המיובשות בקערה ומכסים במים חמים. שורים כך כעשר דקות. מסננים ופורסים את הפטריות.

2. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות).

3. הפטריות: מחממים את החמאה במחבת ומטגנים את הפטריות (כולל הפטריות המיובשות המסוננות) כמה דקות מעל להבה בינונית-גבוהה, עד שהן מזהיבות. מוסיפים את עלעלי הטימין, מלח ופלפל ואת השום ומטגנים עוד קצת (נזהרים לא לחרוך את השום). מכבים את הלהבה.

4. הבשמל: במחבת נפרדת, מחממים את החמאה מעל להבה בינונית, עד שהיא נמסה, אבל מקפידים שלא תשחים.  מוסיפים פנימה את הקמח ומערבבים בהתמדה כמה שניות - קל לעשות את זה במטרפה ידנית, שעוזרת למנוע גושים - וכשמתקבלת רביכה שנפרדת משולי המחבת, מנמיכים את הלהבה, יוצקים פנימה, תוך ערבוב, את החלב, ומערבבים בהתמדה, עד שמתקבל רוטב סמיך ומבעבע. מכבים את הלהבה ומסירים מהכיריים. מתבלים במלח ובפלפל ומערבבים.

5. הרכבת הלזניה: משמנים את התבנית. מניחים בתחתית התבנית את עלי הלזניה, זה לצד זה אבל לא בצורה חופפת. מורחים את עלי הלזניה בשליש מכמות מרוטב עגבניות, מורחים מלמעלה רבע מכמות מרוטב הבשמל, מפזרים שליש מכמות הפטריות וזורים רבע מכמות גבינת הפרמזן. מכסים בעלי לזניה ובונים באותו אופן עוד שתי שכבות המכילות כל אחת רוטב עגבניות, בשמל פטריות ופרמזן. מכסים את השכבה האחרונה בעלי לזניה, מורחים מעליהם את הבשמל שנותר וזורים את הגבינה שנותרה. אופים 40-35 דקות. הלזניה מוכנה כשהיא מבעבעת ויציבה, וכל הגבינה נמסה ומזהיבה היטב למעלה. מצננים קצת וחותכים לריבועים.

 

רוטב עגבניות רב תכליתי, בשידור חוזר

 

המרכיבים (3 כוסות רוטב)

2 ק"ג עגבניות תמר או עגבניות מ-4 קופסאות במשקל 400 גרם כ"א

1/4 1 כוסות שמן זית מעולה או 150 גרם חמאה

2 בצלים בינוניים, קלופים וחצויים

2 כפיות מלח

1/4 כפית פלפל שחור גרוס

 

ההכנה

1. אם משתמשים בעגבניות תמר, מרתיחים מים בסיר, חורצים צורת X בראש כל עגבנייה, מבשלים אותן כדקה, מוציאים בכף מחוררת וקולפים בקלות. מרוקנים מהגרעינים. אם משתמשים במשומרות: חוצים אותן ונפטרים מהגרעינים בכפית.

2. קוצצים את העגבניות דק ושמים בסיר. מוסיפים את השמן או החמאה, את הבצל, מלח ופלפל ומבשלים מעל להבה נמוכה, בבעבוע קל, 20-40 דקות, עד שנוצר בסיר רוטב סמיך. מוציאים את הבצל (הוא סיים את תפקידו ברוטב ואפשר להשליך אותו). מצננים. בשלב זה, כדי לעדן את הרוטב, אפשר להכניס לתוך הסיר מוט ריסוק ידני, ולטחון קצת, למרקם חלק יותר.

 

איך שומרים?

 עד ארבעה ימים במקרר או במכלים קטנים במקפיא, עד חודשיים.

 

 

אהבתם את המתכון הצמחוני ואתם רוצים עוד כאלה? לחצו כאן למתכוני ירקות, סלטים ומנות צמחוניות

 

רוצים עוד מתכונים עם פסטה?

פסטה עם גבינה בולגרית וביצים

פסטה עם שום ושמן זית

 

וגם: עוד לזניה עם ריקוטה וירקות קלויים

 

לכל המתכונים של שף

  


 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לזניה עם פטריות. ללקק את האצבעות
צילום: יוסי סליס
איילת הירשמן, עורכת שף
צילום: אוהד רומנו
לאשה בפייסבוק
מומלצים