שתף קטע נבחר

זירת הקניות

BP: עצרנו את דליפת הנפט במפרץ מקסיקו

85 ימים לאחר שהחל אסון הנפט החמור בתולדות ארה"ב, הודיעה חברת BP כי הצליחה לעצור את הדליפה. "מכסה" משופר שהותקן על פתח הבאר הדולפת עומד בלחצים. "אין יותר נפט שזורם למימי המפרץ", הודיעה סגן נשיא החברה. אך עד שזה קרה, זרמו למפרץ בין 100 לכ-200 מיליון גאלונים של נפט

כשלושה חודשים לאחר שהחלה אסון הנפט החמור בתולדות ארה"ב, הודיעה אמש (חמישי) חברת BP כי הצליחה לעצור את דליפת הנפט מהבאר התת-ימית במפרץ מקסיקו. "מכסה" משופר, שהוצב השבוע על פתח הבאר הדולפת קילומטר וחצי מתחת לפני הים, עומד לפי שעה בלחצים האדירים ומצליח להזרים את כל הנפט שפורץ ממעבה האדמה לצי של מכליות על פני המים. (צפו: מצלמות העוקבות אחר פתח הבאר בשידור חי)

 

הדליפה החלה ב-20 באפריל לאחר שפיצוץ עז גרם לשריפה גדולה, וכעבור יומיים הטביע את אסדת הקידוח "דיפווטר הורייזון". בפיצוץ נהרגו 11 בני אדם, וכתוצאה ממנו, ומטביעת האסדה, נגרם נזק כבד לסעפת הצינורות שהוצבה על פתח הבאר. נפט החל לפרוץ באופן בלתי נשלט מהפתח, ולזהם את מימי המפרץ.

 

תחילה ניסתה חברת BP לגמד את מימדי האירוע - לפחות באופן פומבי. מנכ"ל החברה אף אמר שמדובר באירוע מינורי. אך ככל שחלפו הימים התברר שכמות הנפט המזהמת את מימי המפרץ גדולה מאוד. בהמשך גם התברר שכבר מההתחלה העריכו בחברה שהדליפה רצינית, אך לא חשפו זאת מחשש שיידרשו לשלם סכומי כסף גדולים בקנסות ופיצויים.

 


נפט שנסחף וזיהום את הביצות של שפך המיסיסיפי (צילום: AP)

 

כל המאמצים לסתום את הבאר כשלו בזה אחר זה. החברה ניסתה להציב על הבאר הדולפת מתקן דמוי משפך ענק שיקלוט את הנפט - אך הוא נסתם. בהמשך ניסו לשאוב את הנפט ישירות מהצינורות הדולפים, אך הניסיון לא עלה יפה. אז ניסו להחדיר לפתח הבאר בוץ כבד מעורב בפסולת פיסות גומי כדי ליצור סתימה; גם "הזרקת הבוץ" לא הצליחה. מיליוני גאלונים של נפט עדיין פרצו באופן בלתי נשלט מהצינורות העקומים והשבורים.

 

עוד על הדליפה:

 

רק לפני כחודש הסתמנה פריצת דרך, כשעל פתח הבאר הדולפת הוצב מכסה ממנו שאבו את הנפט אל מכלית על פני המים. BP הודיעה אז שהפתרון הזה כנראה מוצלח מקודמיו, גם אם עדיין חלק מהנפט הצליח לחמוק ולדלוף לים. אט אט החלה BP להגדיל את כמות הנפט שהיא שואבת מפתח הבאר למעלה, אל פני השטח.

 

כשהגיעו לקצה כושר השאיבה הוחלט להציב על הבאר מכסה משופר, שיקלוט את כל הנפט הדולף. המכסה הותקן על הבאר בשבוע שעבר וביממה האחרונה החל הניסוי המכריע, שנועד לבדוק האם ניתן באמת לקלוט את כל הנפט שפורץ מהבאר. 

 

"אני מאוד מרוצה (להודיע) שאין עוד דליפה של נפט לתוך מימי מפרץ מקסיקו. למעשה, אני ממש נרגש מכך", אמר קנת וולס, סגן נשיא BP.

 

בימים הקרובים ימשיכו אנשי BP לעקוב אחר תפקוד הציוד, ולוודא שאכן אין דליפות. אך בכל מקרה, "המכסה" הוא רק פתרון זמני. במקביל ממשיכה החברה לקדוח שתי בארות נפט מקבילות. באוגוסט ינסו לפרוץ שוב אל אותה באר נפט כדי לסתום אותה באופן סופי.

 

הזוהר של אובמה הוכתם; האם ישלם את המחיר?

נשיא ארצות הברית ברק אובמה כינה את החדשות "סימן מעודד". הוא ספג ביקורת חריפה בחודשים האחרונים על האופן בו התמודד הממשל עם הדליפה החמורה. טענו שהתגובה הייתה איטית ומסורבלת, ושחלפו ימים ארוכים עד שבוושינגטון הבינו שמדובר באירוע חמור שיש לרתום משאבים גדולים כדי להתמודד איתו. 

 


שחף שזוהם בנפט (צילום: AFP)

 

 

בהמשך אכן השקיע הממשל מאמצים גדולים בנושא, גבה מ-BP מיליוני דולרים לכיסוי העלות ואף אילץ אותה להתחייב לקרן פיצויים של 20 מיליארד דולר. אך עדיין היו מי שהשוו בין התנהלות הממשל לבין הטיפול הכושל של הנשיא בוש בהוריקן קתרינה, וניבאו שאובמה ישלם על כך מחיר פוליטי כבד.

 

אך גם אם תיסתם הבאר הדולפת באופן סופי, את הזיהום הכבד שנגרם למפרץ מקסיקו יהיה קשה מאוד - אולי אפילו בלתי אפשרי - לשקם. על פי הערכות, בין 93 מיליון גאלונים ל-184 מיליון גאלונים של נפט זיהמו את המפרץ ב-83 הימים שחלפו מאז החלה הדליפה. המערכת האקולוגית נפגעה באופן שהיקפו לא ברור עדיין, ותעשיית הדיג המקומית קרסה כמעט לגמרי. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדליפה מפתח הבאר, לפני שנסתמה
צילום: AP
יעמוד בלחץ? "המכסה" המשופר
צילום: רויטרס
הנזק האקולוגי למפרץ עצום
צילום: רויטרס
האם ישלם את המחיר הפוליטי? אובמה
צילום: AP
מומלצים