שתף קטע נבחר

מצרים שוב דוחה את חידוש אספקת הגז

אספקת הגז לישראל הופסקה לפני שבוע וחצי על ידי מצרים לאחר פיצוץ צינור גז לירדן. אתמול הודיעה האופוזיציה המצרית כי היא דורשת לבטל את הסכם הגז בטענה שאינו חוקי. האם הצבא המצרי מנצל את התקלה כדי להתחמק מהכרעה בעניין?

11 ימים חלפו מאז הפיצוץ בצינור הגז ממצרים לירדן ועצירת אספקת הגז ממצרים לישראל - והאספקה עדיין לא חודשה. לאחר הפיצוץ, בשבת לפני שבוע וחצי, הודיעו השלטונות המצרים לרשויות בישראל כי אספקת הגז לישראל תופסק "למשך שבוע", מאחר והפיצוץ בצינור לירדן גרם נזק למערכת כולה. לאחר מכן עודכן תאריך החידוש ונמסר כי האספקה אמורה להתחדש מחר (ה').

 

 

אלא שחברת אמפל שבשליטת יוסי מימן הישראלי, השותף הישראלי (12.5%)בחברת הגז המצרית EMG המספקת גז לישראל, הודיעה הבוקר למשקיעים בבורסה בתל-אביב כי חידוש האספקה נדחה שוב, הפעם לתאריך לא מוגדר "בהמשך החודש". זאת, כשברקע עומד צו ביהמ"ש מצרי לעצור את אספקת הגז לישראל, ממנו התעלם עד כה ממשל מובראכ. גם אספקת הגז לירדן לא חודשה.

 

מצרים מספקת מאז 2007 כ-40% מהגז הטבעי שבתחנות הכוח של חברת החשמל, המהווה כ-45% מייצור החשמל בישראל. בסך הכל רוכשת ישראל ממצרים גז שמאפשר כ-20% מייצור החשמל בארץ.

 

מצרים, שחתמה על הסכם הגז עם ישראל בשנת 2005, מוכרת לישראל את הגז במחיר נמוך בהרבה ממחירי השוק העולמיים, והאופוזיציה המצרית מותחת ביקורת רבה על עסקת הגז. בית המשפט הכלכלי במצרים קבע ב-2008 שיש לפתוח את העסקה לדיון מחודש, בשל המחיר הנמוך של הגז ובינתיים לעצור את האספקה, אך ממשלתו של מובראק התעלמה מהפסיקה וערערה לבית המשפט העליון. בית המשפט העליון החליט פעמיים - ב-2009 וב-2010 שאספקת הגז תימשך באופן זמני עד שהוא יקבל החלטה סופית על הערעור - שטרם התקבלה.

 

בעקבות המהפכה במצרים, קראו אתמול ראשי קואליציית "25 בינואר" - ארגוני האופוזיציה המצריים - לעצור את אספקת הגז בטענה שהיא אינה חוקית בשל המחיר הנמוך. עדיין לא ברור כיצד יגיב השלטון הצבאי הזמני במדינה לקריאת האופוזיציה, והאם הפסקת האספקה המתמשכת היא רצף של תקלות טכניות אופייניות או דרך נוחה שהצבא משתמש בה כדי להתחמק מהכרעה בעניין.

 

החלופות: גז ישראלי וייבוא גז מונזל

שאר אספקת הגז של חברת החשמל מגיעה ממאגר ים תטיס השוכן במי ישראל ונמצא בשליטת דלק וישראמקו הישראליות ונובל אנרג'י האמריקנית. המאגר אמור להספיק עד שנת 2013, ואם האספקה ממצרים תופסק וים תטיס תהפוך לספק יחיד היא תספיק רק עד 2012. את מקומו אמור לתפוש מאגר תמר, גם הוא של דלק ונובל, אך ההערכה היא שתמר יתחיל לפעול רק ב-2014.

 

המשמעות היא שב-2013 עלול להיווצר "חור" באספקה שבו חברת החשמל, וגם תחנות הכוח הפרטיות הנמצאות בשלבי הקמה, יאלצו להשתמש בסולר. בעיה נוספת שתיווצר במצב כזה היא שדלק ונובל יהפכו לספק היחיד של המשק הישראלי ויש חשש שהן יעלו את המחירים וגם ישתמשו בכוחן כדי למנוע את מיסוי הגז.

 

כדי למנוע את הסיכונים הללו, מאיץ שר התשתיות, עוזי לנדאו, את הקמתו של מתקן לקליטת גז טבעי שהפך לנוזל (NLG). הוועדה הארצית לתכנון ובנייה אישרה השבוע את הקמתו של מתקן כזה בחדרה. הקמת המתקן אמורה להתבצע עד סוף 2012, ובכך לאפשר ייבוא גז טבעי נוזלי מרחבי העולם, במקביל לרכישת הגז הישראלי.

 

יוסי מימן לא הגיב לפניות חוזרות ונשנות בנושא מאז יום ראשון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פיצוץ הצינור לירדן: תירוץ לעצירת האספקה לישראל
צילום: AFP
מומלצים