שתף קטע נבחר

צילום: שאול גולן

מרד הקוטג': "עִמדו לבד במרכול ואִמרו - נמאס"

יותר מ-60 אלף איש כבר הצטרפו לעמוד הפייסבוק וקראו להחרים את הגבינה, אבל מובילי המחאה לא מתכוונים להעביר את המאבק לכיכרות: "במקום הפגנות, אנחנו קוראים לכל אחד לעמוד עם שלט מול רשת השיווק". מה תהיה המחאה הצרכנית הבאה?

לא יוצאים מהבית כדי לקנות את הגבינה עם הבית - וגם לא כדי להפגין נגדה. בתחילת השבוע, רגע לפני הפרסום ב-ynet, מנתה הקבוצה בפייסבוק שקראה להחרים את הקוטג' למשך חודש כמה עשרות אנשים. הלילה (יום ה') מספר העושים לייק לחרם הקוטג' הגיע כבר ליותר מ-60 אלף איש, והיד עוד נטויה. אחד ממנהיגי המחאה, יעקב לבי, סיפר כי האחראים לה שוחחו ביניהם ובחנו את המשך הצעדים, אך הפגנות המוניות אינן הפתרון לדעתו.

 

סערת הקוטג', הכותרות האחרונות

 

"רובנו עדיין לא הפנמנו את זה, אבל עניין ההפגנות בכיכר לא עובד יותר", אבל ל-ynet לבי, תושב בית שמש, שהדגיש את ההבדלים בין ישראל לאזרחי מדינות ערב שהתקוממו נגד משטריהן בחודשים האחרונים. "אנחנו לא המדינות שסובבות אותנו, אנחנו נשארים בבית כי טוב לנו יחסית. אבל המחאה הציבורית בפייסבוק היא התחליף לכיכר של פעם. אנחנו קוראים לכל אחד לעמוד עם שלט מול רשת השיווק, לעמוד מול המרכול השכונתי ולומר - נמאס לנו!".

 

מחאת הדלק לא צלחה, אבל מנהיגי "מהפכת הקוטג'", כפי שכונתה בסוכנות הידיעות הצרפתית, שגם היא סיקרה את הנושא החם ביותר בישראל השבוע - בטוחים שהפעם התוצאה יהיה שונה. לדברי לבי, נשוי ואב לשלושה שעובד בשוק ההון, "זה לא הולך להיגמר בקוטג'. נעסוק גם במיסוי הלא צודק, בחינוך הבעייתי, במע"מ. אבל לפני הכל - אנחנו לא רוצים שיעשקו אותנו, שלא יגנבו לנו את הכסף שאנחנו מרוויחים בעמל רב".

 

סמל ישראלי: "הקוטג' - הקש ששבר את גב הגמל"

לבי מסביר מדוע נבחרה הגבינה עם הגושים שמחירה האמיר בתקופה האחרונה, ומדוע סחפה את ההמונים: "קוטג' זה מוצר ישראלי וסמל ישראלי. זה לא מוצר מותרות, אבל אפשר להסתדר בלעדיו, לכן זה מתאים כסמל. כנראה שהפעם היה תזמון מוצלח, זה הקש ששבר את גב הגמל. לאנשים פשוט נמאס".

  

נטע שאמי, מורה לחינוך מיוחד ותושבת ירושלים, פירטה כיצד משפיעות עליות המחירים. "אנחנו זוג צעיר עם ילד ואני מרגישה את העליות ישירות לכיס. סל הקניות מאוד התייקר ולכן אנחנו קונים את המוצרים הזולים ביותר וחוסכים במותרות. אני מוצאת את עצמי מוותרת על מוצרי חלב לאחרונה". היא קראה לכל הישראלים "להתעורר ולצאת לרחובות", והאשימה את הממשלה: "המשכורות שלנו עלובות, והמחירים בשמיים - ונראה שלשרים לא אכפת".

 

גם ירושלמים אחרים, קרן וחנוך מרדכי, סיפרו כי הם מצמצמים לאחרונה את הקניות בסופרמרקט: "קשה מאוד לחיות כאן עם המחירים של הדלק, מוצרי החלב, הדיור". להבדיל מלבי, הם סבורים שלייק הוא לא הפתרון: "הגיע הזמן להרעיד את המדינה ולא רק בפייסבוק, כי הממשלה לא מאפשרת לאנשים כאן לנהל חיים נורמליים".

 

תושב כרמיאל סיפר כי מדי שבוע צורכת משפחתו, בת 5 נפשות, בין ארבעה לחמישה גביעי קוטג'. "כבר כמה חודשים שאני מחפש בכל פעם קוטג' מחברה אחרת שנמצאת באותו שבוע במבצע. גם ככה המחירים הולכים ועולים, ועכשיו פשוט נפל האסימון, שהיצרנים והמשווקים מנצלים אותנו, ואנחנו שותקים. גם מוצרי החלב האחרים מתייקרים, ובאופן כללי הסל המשפחתי התייקר בשנתיים האחרונות בכ-20-30 אחוז", אמר. "אני לא יודע אם המחאה הנוכחית תביא להוזלה במחירי הגבינה, אבל הגיע הזמן שצרכנים יגידו 'עד כאן'. אפשר להסתדר גם בלי".

 

עמיר פרץ תופס טרמפ: כל שבוע, מוחרם אחר

"קוטג', שאמור להיות מאכל פשוט שמתאים לכל אחד, הופך להיות גבינה לעשירים בלבד", הוסיפה בתו, 17. "אני מתגעגעת לטעם של הגבינה הזו, אבל יש גבול. זה יפה מאוד שגם הנוער משפיע דרך הפייסבוק ומביע את דעתו".

 

הגביע של המדינה הגיע אתמול גם לכנסת. לאחר שבדיון במליאה הגישה ח"כ רונית תירוש גביע קוטג' לראש הממשלה בנימין נתניהו, התייחסה גם יו"ר האופוזיציה ציפי לבני לנושא שבכותרות. היא אמרה לנתניהו כי "החרם על הקוטג' הוא מחאה על אי צדק, על פערים חברתיים שתופחים במשמרת שלך", ובירכה את מוביל המחאה, יצחק אלרוב. "המסים העקיפים הפכו להיות בלתי נסבלים, והבשורה הטובה היא שהציבור החל להתקומם. הקרב הבא יהיה המאבק על הבית".

 

פוליטיקאי אחר שתפס טרמפ על הקוטג' הוא ח"כ עמיר פרץ, שפתח עמוד פייסבוק, בו הוא קורא לחרם צרכנים. לדבריו, הוא מתכוון בכל שבוע להחרים מוצר אחר שמחירו עלה בתקופה האחרונה.

 

בהכנת הכתבה השתתף אחיה ראב"ד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סמל ישראלי. קוטג'
צילום: בן קלמר
הקוטג' מגיע למליאה
צילום: עמית שאבי
מומלצים