שתף קטע נבחר

הרפתנים: תוך שנתיים - מחסור במוצרי חלב טריים

רפתנים ובעלי מחלבות קטנות טוענים שייבוא גבינות קשות, לא יוריד מחירים, יעזור רק לרשתות השיווק ולצרכנים מהעשירונים הגבוהים, ויהרוס את משק החלב בישראל. "אם המחיר של החלב יעלה המדינה תתהפך, אבל לכך בדיוק יוביל הייבוא". איך קרה שמהפכת הקוטג' גרמה לפגיעה דווקא ברפתנים

"המחירים של מוצרי החלב לא ירדו, למעט מחירי גבינות הפרימיום לעשירונים העליונים, רפתות יסגרו, ומשק החלב המפואר של ישראל ירד לטימיון", כך טוענים רפתנים ובעלי מחלבות,  חודש וחצי אחרי שהחלה מחאת הקוטג'.

 

  • למה תנובה לא הוזילה את גבינת קוטג' עם זיתים?
  • מחאת הקוטג' לרפתנים: "השביתו את האספקה"
  •  

    איך קרה שרצון הצרכנים להוריד מחירים יוביל לפגיעה עתידית במשק החלב בישראל, שנחשב למפותח ביותר בעולם? כך לפחות טוענים רפתנים, בעלי מחלבות קטנות, ואפילו כמה יבואנים.

     

    לטענתם, החלטת רה"מ, לפי המלצות ועדת קדמי, לפתוח את השוק לייבוא גבינות קשות ואבקת חלב, לא תוזיל את הקוטג' ואפילו לא את גבינת עמק, אלא רק את מחירי גבינות הייבוא. בכך המדינה תסייע לבעלי הכנסה גבוהה, שנוהגים לקנות גבינות פרימיום. עבור החקלאים, שבנו כאן משק חלב שרבים בחו"ל מעתיקים את המודל שלו, פנייה לייבוא זה אבסורד שלא יאומן.

     

    "זו פגיעה במחלבות הקטנות", מסביר שייקה דרורי, מנכ"ל מועצת החלב, "מרבית המחלבות הקטנות מייצרות גבינות קשות, גם מעיזים וכבשים, והן לא יוכלו לעמוד בסובסידיות שנותנים בארה"ב ובשוק האירופאי. אז ודאי שהן שלא יוכלו לשרוד. זה לא טייקונים, אין להן כסף אחר.

     

    "בוועדת קדמי דיברו על עסקת חבילה, שבה כולם מקריבים משהו, אך הראשונה שברחה הייתה ממשלת ישראל. המדינה לא נתנה כלום. המדינה לא התייעצה איתנו, גם רשתות השיווק לא נתנו כלום, והמחלבות הגדולות יפגעו הכי פחות".

     

    יהיו תנודות תלולות במחירי מוצרי החלב

    ביום רביעי הקרוב, בשעה 16:00, תצא צעדה של רפתנים ויצרנים קטנים מרחבת מוזיאון ת"א לעבר המאהל ברוטשילד. הם יחלקו חלב במאהל ובמקומות נוספים בארץ. ריבוי המחאות לאחרונה לא הופך את הייאוש של אנשי החלב ליותר נוח. עבורם זו מלחמה על הפרנסה.

     

    בנוסף לפתיחת השוק לייבוא, המדינה מתכננת להוריד את מחיר המטרה של החלב - מחיר החלב הגולמי שמעבירות הרפתות למחלבות הגדולות. משמע, משכורת הרפתן תרד בכ-2,500 שקל בחודש, ולטענת הרפתנים, 400 רפתות ייסגרו. לפי הרפתנים, פתיחת השוק לייבוא, במקביל להורדת מחיר המטרה של החלב, רק יסייעו לחברות הגדולות להרוויח יותר כסף, ויביאו לסגירת רפתות ומחלבות קטנות, ולשוק חלב עם חוסרים, שמסתמך על ייצור בחו"ל.

     

    גם פרופ' איל קמחי, סגן מנהל מרכז טאוב, במכתב עמדה שכתב, טוען כי "ועדת קדמי הציעה צעדים שלא ישפיעו באופן ממשי על המחיר בטווח המיידי, ואף יחשפו את השוק הישראלי לתנודות מחירים בחו"ל". לפי קמחי, כיוון שבשנה וחצי האחרונות היתה עלייה מתמשכת במחירי החלב בעולם עקב גידול בביקוש, הסתמכות על יבוא עלולה לחשוף את הצרכן הישראלי לתנודות במחירים שלא היה רגיל אליהן.

     

    זה צעד שישרת רק את הצרכנים שיש להם

    גם אם נניח שוועדת קדמי החליטה להקשות על הרפתות במוסתר, הרי שבמוצהר היא ביקשה להקל על המחלבות הקטנות - הן יקבלו קדימות בייבוא אבקת חלב. אולם, צבי מאיר, מושבניק כבר 50 שנה, יצרן חלב ובעלים של מחלבת בית יצחק, חושב שההמלצות שאושרו יזיקו למחלבה שלו, ולא יועילו לצרכנים.

     

    "הגדלת הייבוא תהווה פגיעה קשה בנו היצרנים הבינוניים והקטנים", הוא טוען. "על סמך ניסיון העבר, מוצרי הייבוא מתחרים ישירות במוצרי המחלבות הקטנות שמייצרות את גבינות הפרימיום. אין ספק שרשתות השיווק יעודדו יבוא, זאת מפני שהרווח על מוצרי הייבוא גדול מהרווח על מוצרי המחלבות הקטנות.

     

    "אם מטרת הממשלה הייתה לחזק את המחלבות הקטנות, הרי שהתוצאה הפוכה, ובמקום לעשות זאת היא יוצרת תחרות ישירה עם מחלבות הבוטיק. הרי הייבוא לא יתחרה בגבינות עמק וכתר, שמהוות 70%-80% מהשוק. הוא יתחרה בנו במוצרי פרימיום. ולנו יש מחויבות חברתית ואישית, לא רק מחויבות לבעלי המניות כמו אצל אייפקס, ובניגוד למחלבות הגדולות, אין לנו תקציבים מהמדינה".

     

    מי כן יהנה מייבוא?

     

    "צרכני גבינות הייבוא הם מהעשירון הבינוני ומעלה, לכן מי שייהנה מגידול הייבוא הם דווקא לקוחות בעלי אמצעים שנהנים כבר היום מייבוא, לכן הממשלה צריכה לבוא לקראת צרכנים משכבות נמוכות יותר, ולא להוזיל את הייבוא לצרכנים שכבר היום קונים מוצרים אלה ללא בעיה.

     

    "הולכת להיות תחרות, אך הצעד לא ישרת את אנשי המחאה אלא את האנשים כשכבר היום יש להם. וזה מה שעצוב בכל הסיפור הזה. אם הממשלה רוצה להיטיב עם האנשים, שתגדיל את ההכנסה הפנויה לאנשים ותתן להם להחליט לבחור מה הם הולכים לקנות בזה".

     

    מה לגבי ייבוא אבקת חלב?

     

    "אבקת חלב זה למעשה עודפים של חלב, שאי אפשר לשמור אז מייבשים כאבקות. המוצר הזה נסחר בין מדינות, כדי לשמור על איזון בין עונות החורף לבין עונות הקיץ. לפעמים יש היצע גדול והמחיר יורד, ולפעמים ההיפך. לכן חשוב לבסס את משק החלב על ייצור מקומי, ולא על בסיס עודפים או חוסרים בשוק העולמי. אם המחיר של החלב יעלה, המדינה תתהפך, אבל הייבוא יגרום לכך".

     

    המדינה קובעת את שכר הרפתן, לא את שכר הרשתות והחברות

    יוסי מלול, רפתן ותיק מקיבוץ עין חרוד איחוד, וממובילי מאבק הרפתנים, מדבר על חוסר הצדק בכך שהמאבק היפה הזה, הוליד דווקא פגיעה בשכר הרפתנים. "המלצות ועדת קדמי מתמקדות ברפתנים,החולייה החלשה ביותר בשרשרת הרווח, ודווקא בבעלי ההון לא נוגעים. ושם נמצא הרווח", הוא טוען.

     

    "הרי הרפתן הישראלי מקבל את המחיר שהמדינה קובעת לו. אבל המדינה לא קובעת את הרווח של רשתות השיווק ושל החברות. ועל זה הרי הייתה המחאה.

     

    "בחשבון של מחיר החלב אין רווח לרפתן. יש שכר עבודה והחזר הון וריבית על ההשקעות שנעשו. ופגיעה במחיר לרפתן היא פגיעה בשכר העבודה שלו בלמעלה מ-2,500 ש' בחודש. אף אחד מאיתנו לא היה מקווה שיתעורר בוקר אחד ויורידו שליש משכרו. ההחלטה להוריד את מחיר החלב כפי שקדמי מציע בוריאציות שונות תפגע קשות ברפתנים ותביא לסגירה המונית של רפתות בישראל".

     

    הרס הייצור המקומי, פיתוח תלות ב-3 יבואנים

    גם מלול טוען שייבוא מוצרי חלב לישראל יפגע בצרכנים. "זה ינקז את הייבוא לשלושה יבואנים שימקסמו את היבוא לעצמם ומי שנשלם על זה יהיו את ואני כצרכנים. זה קורה בכל מוצרי הייבוא שמביאים לישראל. אם נהרוס את הייצור המקומי נפתח תלות ביבואנים"

     

    מה יקרה לייצור החלב בישראל בעקבות פתיחת השוק לייבוא?

     

    "הייבוא יקטין את ייצור החלב בישראל בצורה משמעותית, ויביא לתנודתיות רבה באספקה לצרכנים, גם בגלל המחירים בעולם וגם כיוון שמאות רפתות יסגרו, והייצור המקומי יקטן מאוד. נגיע למצב שבקיץ, עונה בה קשה לפרות לייצר חלב, יחסרו חלב או מוצריו במדפים כדרך קבע, כי לא יהיו מספיק פרות מקומיות לייצר את החלב הזה.

     

    "פרופ' קמחי מצא שהגבינות הקשות מהוות חלק מוויסות ענפי: בחורף, כשיש עודפי חלב, מייצרים גבינות קשות. יש להן אורך חיים גדול יותר לכן שומרים אותן בקירור, ומוכרים אותן גם בקיץ. אם לא נחזיק פרות בחורף, כי לא ישתלם לנו לייצר גבינות קשות, לא יהיו פרות כדי לספק את הצריכה למוצרים ניגרים בקיץ. התוצאה היא שתוך שנתיים, הצרכן הישראלי יפגע ממחסור במוצרי חלב טריים. כי אותם אי אפשר להביא מחו"ל. ומצד שני הוא ישלם מחירים גבוהים על מוצרי חלב מיובאים כדי להעשיר את קופתם של היבואנים.

     

    "משק החלב בישראל הוא המתקדם בעולם. מדינות מערביות מפותחות מגיעות לישראל כדי ללמוד איך מייצרים חלב ביעילות בתנאים קשים. ופיתחנו טכנולוגיות של ייצור בתנאים קשים ולמרות הכל, אנו משק החלב היעיל בעולם, מוקד ללמידה. אנשי המקצוע בישראל מקימים רפתות בסין, בהודו. מומחים ישראלים בונים עכשיו בוייטנאם רפתות של 30 אלף פרות. מאמצים את הטכנולוגיות הישראליות בעולם הרחב. ואת כל זה רוצים להרוג במחי החלטה בתהליך קבלת החלטות מחפיר שנמשך שבועות בודדים ב-6 פגישות מבלי שניתנה לנו הזדמנות לתת את רוחב היריעה. כשרק שרת החקלאות ניהלה קרב אמיתי בחסידי ההפרטה, שמביאים להרס התשתית הציונית. אנו מדברים מדם ליבנו. הצילו את משק החלב בישראל".

      

    מתי תשבשו את אספקת החלב?

     

    "שיבושים באספקת חלב לצרכנים נעשה רק כשהגרזן יהיה על הצוואר ממש. אנחנו מבקשים שלא יביאונו לעניין הזה. אנחנו יושבים על הקרקע, חולבים את הפרות, ולא חולבים את הצרכנים.  השיבוש יפגע בצרכנים והם החברים הכי טובים שלנו.

     

    "זה גם יפגע במוניטין שלנו: חלב זה מוצר בעייתי הוא מתחיל להתקלקל מהרגע שהוא יוצא מהפרה. החלב חייב להגיע טרי, בניגוד למדינות אחרות בעולם. שיבושים פירושם שחלב, שהוא מוצר בעל אורך חיים קצר, עשוי להתקלקל ולזהם את הסביבה וגם את השם של התעשייה שלנו, שהגיעה להישגים מאוד מרשימים. לכן השיבושים זה כלי אחרון בו ננקוט כשיכולו כל הקיצים. אנו רוצים לדבר עם הממשלה, רוצים להעביר לה את המסר שהיא הולכת לעשות שגיאה גדולה ברמה הצרכנית וגם ברמה הערכית".

    .  

    מה אתם דורשים?

     

    "אנו דורשים לבצע את רוח חוק החלב שעבר פה אחד על-ידי הממשלה עם 62 ח"כים מכל הסיעות, רק לפני 4 חודשים, והמטרה המרכזית שלו היא הבטחת אספקת חלב איכותית, במחירים סבירים לאוכלוסיה בישראל.

     

    "אנו שוקלים צעדי מחאה מגוונים שיתבצעו עוד לפני קבלת ההחלטה בממשלה. הבג"ץ נתן למדינה ארכה להשיב עד ה-15 באוגוסט ואם נצטרך לנקוט בצעדים משפטיים נוספים ננקוט בהן. הכל כדי לומר לממשלה שההחלטה שלהם אנטי ציונית ואנטי ערכית ונוגדת את מדיניות פיזור האוכלוסייה בפריפריה".

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    המקצוענים
    אין למחלבות הקטנות סובסידיות כמו באירופה וארה"ב. שייקה דרורי
    הרס התשתית הציונית. יוסי מלול
    באדיבות התאחדות מגדלי הבקר
    מומלצים