שתף קטע נבחר

סופרטאנקר הנדל"ן: היוקרה של נתניהו על הכף

חוק ועדות הדיור הלאומי נכנס הערב לשלב החקיקה הסופי, לפני שהכנסת יוצאת לפגרת הקיץ. אנשי המאהל מתנגדים לתוכנית בטענה שהיא לא פותרת את מצוקת חסרי הדיור, וכבר מזהירים: "אישור החוק יהיה בעיטה בפרצוף". הערכות: במקום להביע התנגדות מפורשת - ח"כים פשוט לא יגיעו להצבעה במליאה

חוק ועדות הדיור הלאומי (חוק הוד"לים - צ.ל.) נכנס היום (ב') לשלב החקיקה הסופי, במטרה לסיים אותה לפני יציאת הבית לפגרת הקיץ בראשית השבוע הבא. לפי מתווה הדיונים שערך יו"ר הכנסת ראובן ריבלין, הקריאה השנייה של הצעת החוק תתחיל הערב ותמשך מחר, עד להצבעות הסופיות מחרתיים (ד').

 

 

בקריאה השנייה מנמקים הח"כים את ההסתייגויות שלהם מהצעת הממשלה, ומעלים את החלופות שלהם. המליאה מצביעה על כל הסתייגות ואחר כך על כל סעיף בנפרד. בקריאה השלישית ההצבעה היא על החוק במקשה אחת. אם אחת ההסתייגויות מתקבלת בהסכמת הוועדה שהכינה את החוק, ההצבעה על אותו סעיף נערכת על הנובח המתוקן. אם אין הסכמה, הסעיף חוזר לוועדה לדיון נוסף.

 

הממשלה יכולה למשוך בכל שלב את החוק לפני אישורו, אם מתקבלות הסתייגויות המשנות את מהות החוק וכיוונו. הסכנה הזאת אורבת במיוחד לפתחו של חוק הוד"לים, נוכח המחלוקת הציבורית עליו, החוצה את המחנות הפוליטיים על רקע מחאת האוהלים.

 

משבר פוליטי בפתח?

מתנגדי החוק טוענים שהוא מיותר ולא פותר את מצוקת הדיור של חסרי האמצעים. אך עד כה הצליחה הממשלה לנצל את הרוב האוטומטי שלה בכנסת לדחיית המתנגדים. הפעלת המכבש הקואליציוני התבצעה בקלות בוועדה המשותפת (לוועדות הפנים והכלכלה - צ.ל) שהכינה את החוק לאישור הסופי. ועדה זו מנתה 12 ח"כים עם רוב של 5:7 לקואליציה.   

 

גם במליאת הכנסת מוטלת משמעת קואליציונית בהצבעות פוליטיות קריטיות, אלא שהפעם זה יהיה קשה. ההכרעה היא בסוגיה בעלת משמעות חברתית רחבה וחריגה. תמיכה בהצעת הממשלה עלולה להכביד על מצפונם של ח"כי קואליציה לא מעטים. 

 

בכנסת מריחים בחירות והח"כים לא ירצו להסתכן באובדן התמיכה של המפגינים. משום כך הם עלולים "להצביע ברגליים", כלומר להיעדר מההצבעה. גם זה קורה לא אחת, בדרך כלל בהסכמה, כשהם לא מסכנים את הרוב המובטח. אלא שהפעם זה עלול לצאת משליטה, בממדים שיקשו להרתיע אותם בסנקציות. מצב זה עלול לקרב את המשבר הפוליטי, ואולי גם את קץ הממשלה והכנסת הנוכחית.

 

הדירות הראשונות - בעוד 5 שנים

הצעת החוק המוטלת על הכף מורכבת ברובה מפרטים טכניים, שתכליתם להאיץ את הליכי התכנון והבניה למגורים בהקמת ועדות מיוחדות לאישור תוכניות הבניה. הן ידונו רק בתוכניות ל-200 יחידות דיור לפחות כל אחת, שיקבלו את המותג "דיור לאומי". החוק מפרט את הרכב הוועדות, הליכי האישור, וקובע להן לוח זמנים נוקשה, שבועות ספורים לכל שלב. כל התהליך אמור להימשך כשנה עד שנה וחצי במקום 3-5 שנים כיום.

 

גל ההתנגדויות החל ממניעים סביבתיים. אלה ניזונו מלקחי המודל הדומה שהופעל לפני כ-20 שנה לבנייה חפוזה של מגורים לעולים מרוסיה, שגרמה נזקים לסביבה. גם הפעם, פרקליטי הסביבה לא שותפו בוועדות.

 

המבקרים טענו כי התכנית בכלל מיותרת, כשבצנרת הביורוקרטית תקועות תוכניות מאושרות ל-160 אלף יחידות דיור, אותן ניתן לבנות מיד אם יסולקו הפקקים, זאת כאשר יעד הוד"לים נקבע לספק 150 אלף יחידות ב-3 שנים. הביקורת גם הצביעה על ניגודי עניינים בהעסקת יועצים חיצוניים וסכנת המינויים הפוליטיים. מכאן היא התרחבה נגד התעלמות התכנית מפתרונות למצוקת חסרי הדיור.

 

עד אז העבירה הוועדה המשותפת את רוב סעיפי החוק בתיקונים מינוריים. לקראת סיום עבודתה החלו הלחצים להוסיף לתוכנית את הדיור בר-השגה. תחת הלחצים התנהל התהליך בשליפות ובזיגזגים, וגם כאן התקבלה תוצאה מינורית.


מפגינים במוצ"ש. הח"כים חוששים מאובדן התמיכה (צילום: בן קלמר)

 

תחילה הוחלט להוסיף לתוכנית בניית דירות קטנות עד 75 מ"ר. אחר-כך נוספה גם בנייה להשכרה לתקופות של 10 שנים לפחות. אבל במקום לקבוע יעד של דיור בר-השגה נכנסה האפשרות המעורפלת לבנייה להשכרה ב"הישג יד" ב"כללים שייקבעו", ללא גבולות וערכים. מצד שני התברר, כי החוק קיצר את לוח הזמנים לתכנון, אבל התחלות הבנייה יכולות להידחות בשנתיים וחצי, כך שהדירות הראשונות יהיו מוכנות רק בעוד 5 שנים.

 

הח"כים לא בקיאים בחוק

רוב הח"כים שיידרשו להצביע על חוק הוד"לים, אינם בקיאים בפרטיו וסביבותיו. הם מושפעים יותר מאווירת הרחוב והשתקפותו בתקשורת. יו"ר הכנסת מבקש בכוונה לקבוע דיון מרתוני ממושך שיחל היום ויימשך עד יום ד', בהיקף שניתן בדרך כלל לדיוני התקציב. 

 

ריבלין שואף לא להגביל לפחות את חופש הדיבור ולשחרר קיטור כמעט בלי הגבלת זמן. הדיון הממושך יכול לסייע לממשלה להפעיל מאחורי הקלעים את לחציה על הח"כים, ללכת בתלם הפוליטי שלה.

 

יוקרת ראש הממשלה מוטלת על הכף, ושיקול זה עשוי להשפיע על אישור מתווה הדיון הרחב שמציע ריבלין. אלא שמרחב הזמן עלול לשחק גם לטובת מתנגדי החוק, לאור הגיבוי הציבורי הרחב. כך או אחרת – חוק שנוי במחלוקת עלול להתקבל או להידחות משיקולים לא מושכלים, והמלה האחרונה טרם נאמרה.

 

אנשי המחאה: "חוק אלים שיוצא נגד העם"

"המטה לתכנון אחראי", שכולל כ-30 ארגוני סביבה וחברה, פנה אתמול (א') לראש הממשלה בבקשה, שלא לקדם את הצעת החוק. "אנו קוראים לך, על רקע המחאה הציבורית החברתית הנרחבת שבבסיסה מחאה נגד מדיניות דיור אנטי חברתית בישראל, שלא לקדם את הצעת חוק הווד"לים", נכתב בפנייה, "מדובר בהצעת חוק עוקפת דיני תכנון ובנייה רגילים ונורמאליים, דבר שיש בו כדי לפגוע באינטרסים הציבוריים והחברתיים."

 

בארגונים הדגישו כי יש אלטרנטיבות, ביניהן פתרון הכשלים התוקעים את 160 אלף יחידות הדיור המאושרות ותגבור המערך המקצועי ברשויות. במטה מדגישים כי שלושה תיקונים ש"בבחינת קווים אדומים", הם לא לאפשר לתוכנית שמקודמת בוד"לים לסתור תוכנית מחוזית, שילוב דיור בהישג יד באופן מפורט ומפורש, והוספת זכויות ערר על תכניות שיאושרו בוד"לים.  

 

גם במטה מחאת האוהלים מתריעים כי אין לאשר את החוק כמו שהוא. "אם ראש הממשלה רוצה להראות נכונות לדבר עם העם שלו, שימשוך את החוק. 'חוק הונדלים' הוא חוק אלים שיוצא נגד העם", מסרה ל-ynet סתיו שפיר, ממנהיגות המחאה.

 

"החוק לוקח את המצב הנוכחי שבו בעלי ההון שולטים בשוק הנדל"ן, ואף מעצים אותו. הוא יאפשר לעודד בנייה מופרזת ללא ביקורת ומבלי לשלב דיור בר השגה ודיור ציבורי בבעלות המדינה, כפי שדרשנו", הוסיפה שפיר. "אם החוק יעבור זו כפי שהוא עכשיו, זו הצהרת מלחמה נגדנו ונגד מאות אלפי האנשים שצועדים איתנו. זו תהיה בעיטה בפרצוף המחאה".

 

בילי פרנקל השתתפה בהכנת הידיעה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים