שתף קטע נבחר

המכשול האחרון הוסר: נדחו העתירות נגד העסקה

477 אסירים ישוחררו מהכלא מחר בבוקר, וגלעד שליט יחזור הביתה אחרי יותר מחמש שנים בשבי - לאחר שבג"ץ דחה את עתירות המשפחות השכולות. השופטים כינו את הדיון "טעון ומטלטל" וכתבו: "החלטת השחרור לא נפלה כרעם ביום בהיר"

אור ירוק לעסקה: המכשול האחרון בדרך לשחרור גלעד שליט משבי חמאס הוסר הערב (יום ב') על-ידי שופטי בג"ץ. השופטים דורית ביניש, חנן מלצר ואליעזר ריבלין דחו את ארבע העתירות שהוגשו נגד עסקת השבויים שבמסגרתה ישוחרר מחר בבוקר החייל החטוף בתמורה ל-1,027 אסירים ביטחוניים.

 

 

השופטים ביניש, מלצר וריבלין קבעו בשורה התחתונה כי החליטו לא להתערב בהחלטת הממשלה ולכן דחו את העתירות. בפסק הדין שכתבה הנשיאה ביניש היא כתבה כי "ההחלטה על שחרור האסירים לא נפלה כרעם ביום בהיר על כתפי המשפחות. כבר לפני כשנתיים פנו חלק מהם לבית משפט זה ונקבע על ידינו ההסדר האמור של אפשרות להתנגד מראש לשחרור. היה גם ידוע שמונה שליח מיוחד מטעם הממשלה המקיים משא ומתן לתכלית זו".

 

הדיון בבג"ץ, בו השתתפו נועם שליט ובני משפחות שכולות, היה סוער ביותר. השופטים כינו אותו "טעון ומטלטל" והסבירו כי ההכרעה מערבת שיקולי ביטחון, שיקולי מוסר ושיקולים ערכיים. הם אמרו כי אותה הכרעה "מסורה בעיקרה לרשות המבצעת - הממשלה הנבחרת - שהחליטה ברוב המכריע לטובת שחרור החייל".

 

עסקת גלעד שליט - הכתבות האחרונות:

  

לדברי השופטים, "אל מול אינטרס ההגנה על הציבור וכאבן של המשפחות השכולות, מונחת על הכף השנייה של המאזניים ההכרעה בדבר גורלו של חייל, המוחזק תקופה ארוכה ביותר בידי ארגון טרור בלא קשר עם העולם החיצון. חייל אשר הגורמים המופקדים על הצבא ועל הביטחון רואים לעצמם חובה להבטיח את שובו הביתה, להוריו ולמדינה. חייל שנשבה, בהיותו בתפקיד בשליחות הצבא, ואשר כדברי ראש הממשלה, אפשר ש"חלון ההזדמנויות" להצלתו הולך ונסגר נוכח האירועים וההתפתחויות באזורנו".

 

המשפחות השכולות העלו בדיון את הטענה שבעלי תפקידים קודמים, כראש המוסד לשעבר מאיר דגן, התנגדו לעסקה דומה. דגן אף צוטט כאומר כי "העסקה הנוכחית גרועה מזו שאולמרט סירב לה". השופטים התייחסו לכך ולטענה כי שחרור האסירים יוביל לחטיפות נוספות וכתבו כי יש לזכור שהנסיבות הן דינמיות. הם הדגישו את תפקידה של הממשלה: "בידיה הערכת המצב, בידיה ההחלטות הגורליות ביותר לחיי המדינה ועליהם האחריות לתוצאות החלטותיהם. החלטתה מצויה בליבת סמכותה".

 

נגד קריטריונים: "מו"מ בתנאי אילוץ"

שופטי העליון התייחסו גם לטענה כי יש לקבוע קריטריונים קבועים ומוסדרים מראש לניהול משא ומתן עם חוטפים ואמרו כי מקרה זה ממחיש את הקושי הרב הטמון בכך. "אלו משאים ומתנים המתנהלים בתנאים של אילוץ ותוך מעורבות של גורמים זרים, וכל הכרעה היא תלוית נסיבות ומחייבת לשקול נתונים רבים העומדים זה מול זה", כתבו. 

 

בדיון קראו נציגי משפחות השכול לשופטים לפסוק נגד העסקה והתלוננו על כך שהמדינה לא הודיעה להן באופן אישי על שחרור הרוצחים של יקיריהם. נציגי המדינה ומשפחת שליט, שהצטרפה כמשיבה, טענו מאידך כי העסקה רגישה וכל דחייה מסוכנת ועלולה לפגוע בחייל החטוף.

 

נשיאת בית המשפט העליון ביניש הודתה במהלך הדיון כי מדובר בפסיקה מורכבת: "הבעייתיות המוסרית המשפטית פרושה בפני כולנו, בתוך עמנו אנחנו יושבים. הדילמות הן קשות מאוד. המחיר הוא באמת ביטול של החלטות משפטיות, של פסקי דין, של מאמץ של גורמי הביטחון וגורמי המשפט, וכולם כדי שהאנשים האלה יהיו מאחורי סורג ובריח. זה נתון ידוע. זו נקודת פתיחה קשה". 

 

בתום הדיון התייצב שליט האב מול המצלמות ואמר כי הוא מבין את כאבן של המשפחות השכולות. "אנחנו גם משפחה שכולה", אמר אביו של החייל החטוף, שאיבד את אחיו במלחמת יום הכיפורים, "אנחנו מודעים לזה שזו עסקה קשה, היינו מאושרים אם גלעד היה משתחרר בעסקה יותר קלה". הוא גם מתח ביקורת על המתנגדים לעסקה: "אני מצר על כך שהם לא היו איתנו כשניסינו לייצר לחץ על ממשלת ישראל להפעיל לחץ על חוטפיו של גלעד". חלק מבני המשפחות השכולות במקום צעקו לעברו: "תתבייש לך, דם בנינו על הידיים שלך".

 

האחים סחיווסחורדר נגד נועם שליט

זמן קצר קודם לכן, נרשמה דרמה מחוץ לאולם. שבואל סחיווסחורדר, שאיבד חמישה מבני משפחתו בפיגוע במסעדת סבארו בירושלים לפני עשור והשחית השבוע את האנדרטה לזכר ראש הממשלה יצחק רבין, התפרץ מול המצלמות וצעק: "אני הולך לבצע תג מחיר במרצחים".

 

נועם שליט בדיון בבית המשפט העליון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נועם שליט בדיון בבית המשפט העליון(צילום: גיל יוחנן)
 

גם אחיו, מאיר סחיווסחורדר, יצא נגד עסקת שליט: "אני לא חושב שהחיים שלו שווים יותר מהחיים של כל אחד אחר במדינה הזו". הוא תקף באופן אישי את נועם שליט: "שלכל הפחות ישים

סרט שחור בבית שלו, יגיד שביום השמח שלו הוא לא באמת שמח, הוא עצוב על הכניעה של כל עם ישראל. הוא בא לפה לחפש את התקשורת ובא לנעוץ את המסמר התקשורתי של הקמפיין".

 

עסקת השבויים צפויה לצאת לדרך מוקדם בבוקר. שליט יועבר מרצועת עזה למצרים ומשם לבסיס צבאי בישראל, שם יעבור בדיקה רפואית ראשונית. לאחר מכן ימריא לבסיס תל נוף, שם יתאחד עם בני משפחתו ולאחר מכן יוטס לביתו במצפה הילה. במקביל, תשחרר ישראל את 450 האסירים ו-27 האסירות שעמדו במוקד העתירות שהעיבו על העסקה.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש
צילום: גיל יוחנן
מחכים לגלעד
צילום: אבישג-שאר ישוב
נועם שליט בבית המשפט. "עסקה קשה"
צילום: גיל יוחנן
הפגנה נגד שחרור האסירים
צילום: אוהד צויגנברג
מאיים בתג מחיר. שבואל סחיווסחורדר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים