שתף קטע נבחר

כמו צועני, אבל חסידי

מה עושים חסיד ברסלב וחסיד חב"ד עם ניגוני חסידות ויז'ניץ? אלבום ניגונים שלוקח את האדמו"ר לסיבוב בשכונה הצוענית

כשחסיד ברסלב וחסיד חב"ד נפגשים, זה עלול להוביל לקרב-רב (הרב שלי צדיק יותר). במקרה של חיליק פרנק ונאור כרמי, המפגש הוליד דיסק - שלישי במספר - של ניגונים מחצרות חסידים, שהוקדשו הפעם לחסידות ויז'ניץ.

 

עוד בערוץ היהדות  - קראו:

 

פרנק וכרמי מקפידים לא לשעמם את עצמם, וכל אלבום מביא צליל אחר. הפעם העיבודים לוקחים את המאזין לערבות רומניה – מקום הולדתה של החסידות – עם נגנים מולדבים ועיבודים צועניים.

 

 

"לא הכרתי את הניגונים הללו קודם לכם", כרמי מודה. "חלק ניכר מהניגונים של חסידות ויז'ניץ נלקחו מהצוענים. כתוב על אדמו"רי ויז'ניץ שהיו עוברים בין הצוענים, וככה מוצאים ניגונים. בחרתי ללכת למקור הראשוני של הניגונים הללו. לשילוב של הצועני עם החסידי, אז הבאנו שני נגנים מהאזור הזה ממש, סניה ואמיל קרויטר, שינקו את המוזיקה הצוענית בבית, והם וירטואוזים ברמות בינלאומיות".

 

נגנים ממולדביה  (צילום: אליהו ינאי) (צילום: אליהו ינאי)
נגנים ממולדביה (צילום: אליהו ינאי)
 

 

על אף שהשניים לא רואים שטריימל ממטר, ואחד מהם לא מדבר מילה בעברית, צמד הקרויטרים – מעיד כרמי – הם יהודים חמים, "והיה לנו קשר מאוד טוב איתם. לכל יהודי יש חלק אלוקה ממעל, והוא קשור להשם בדרכו, גם אם בצורה שאינה נגלית אפילו לעצמו".

 

 

בשנתיים האחרונות מופיעים פרנק וכרמי בסדרה של ניגונים מחצרות חסידים, וכל קונצרט מוקדש לחסידות אחרת, בהספק מרשים למדי – "לפעמים חודש ולפעמים חצי שנה", כפי שמעיד כרמי. ההכנות לכל קונצרט שכזה אינטנסיביות, מטבע הזמנים, ועבור כרמי, מוזיקאי מחונן וחוזר בתשובה, הן מחדשות בכל פעם פן מוזיקאלי חדש.

 

איך מחליטים איזה ניגון לבחור, ועוד ללא רקע מנטלי?

 

"שותפי, חיליק פרנק, בא מהעולם הזה. ואנו גם עושים תחקירים. את הניגונים שהחלטנו לעבד לאלבום הנוכחי, קיבלנו בצורה ממש לא טובה. בביצוע די מזעזע, למען האמת, סטייל בני ברק. זה לא הקו שלנו. הייתי צריך לברור את הניגונים, לחפור ולהוציא את היופי - כשושנה בין החוחים".

 

האלבום על 11 רצועותיו הוקלט בשתי הופעות חיות שהתקיימו בבית אבי חי בירושלים. כרמי מעיד כי הכרטיסים לכל אחת מהופעותיהם נמכרים כמעט חודש מראש, וגם בעולם הלא-יהודי קיים "שוק" למוזיקה החסידית שהם מטפחים.  

 

 

"המוזיקה הזאת מגיעה מהחברה הכי שמורה וסגורה בעולם", הוא אומר. "הגיע הזמן להוציא אותה החוצה, וזה מה שקורה. כחוזר בתשובה, אני יכול להגיד שזה כמו מוזיקה אחרת שעשיתי, אך זו גם שפה. מי שכתב אותה הם צדיקים; אנשים נטולי אגו ותודעה מה יגידו עליהם – אם זה כן או לא נשמע טוב. לכן אין במוזיקה הזו שום ביקורת עצמית, אלא רק אהבה וכיסופים, משהו נקי מאוד, וזה מגיע למאזין. הניגון מחבר את האנשים לאינסוף".

 

בעוד "מנגנים ויז'ניץ" יוצא לחנויות, כרמי ופרנק כבר עובדים על ההפקה המושקעת הבאה: קונצרט עם הסימפונט רעננה, ואוספים חומרים לשלושת האלבומים הבאים בתכנון – עוד השנה: "ניגוני מירון, שזה למעשה שילוב חזק של מוזיקה מזרחית ומוזיקת כלייזמר; ניגונים מגליציה עם רביעיית כלי מיתרים, והופעה נוספת שעתידה לעלות על דיסק – ניגוני חסידויות לימים הנוראים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אליהו ינאי
חיליק פרנק נאור כרמי וחברים
צילום: אליהו ינאי
מומלצים