שתף קטע נבחר

המבקר: ליקויים מתמשכים בקבר רשב"י במירון

שלוש שנים אחרי שקבע כי קיימת סכנה ממשית למבקרים בקבר רשב"י במירון, מפרסם מבקר המדינה דו"ח מעקב: חלק מהליקויים תוקנו, אך "עדיין ניכרות בעיות ניהול, פיקוח ואכיפה"

לפני שלוש שנים בדיוק, בדצמבר 2008, חשף מבקר המדינה ליקויים קשים בניהול ותחזוקת קבר רבי שמעון בר-יוחאי במירון, ובהיערכות להילולה ההמונית השנתית בל"ג בעומר - וקבע כי סכנה ממשית נשקפת לחייהם של למעלה ממיליון וחצי מתפללים המבקרים במקום מדי שנה. ומה השתנה מאז? דו"ח מעקב שמתפרסם בצהריים (יום ב') מגלה כי חלק מהליקויים תוקנו על-ידי הרשויות, אך "עדיין ניכרות בו בעיות הנוגעות לניהול, לפיקוח ולאכיפת החוק".

 

עוד בערוץ היהדות - קראו:

 

משרד המבקר בדק את הנושא בין החודשים אוקטובר 2010 ופברואר 2011, כחלק מהביקורת במשרד התיירות. עיקרי המסקנות: החלטת הממשלה לקדם הקמת גוף ממלכתי שיהיה אחראי על האתר טרם יושמה, ההיערכות לל"ג בעומר שופרה אך הרשויות המוסמכות לא הטילו על גורם כלשהו את האחריות לארגון האירועים, ולא יוחדה תשומת לב מספקת לאירועים גדולים אחרים המתקיימים במקום במשך השנה.

 

אחד הליקויים עליהם מצביע המבקר הוא היעדר תכנית כוללת לשיפור מערך התנועה במירון, למרות חוות הדעת החמורה שפרסם ב-2008 בעניין זה. לדבריו, הדבר נצרך כדי לאפשר תנועה חופשית של כלל כלי הרכב - ובייחוד רכב הצלה - באירועים רבי משתתפים. עם זאת הוא מציין כי הוקם מעבר תת-קרקעי להולכי רגל, והוא מקל במידה ניכרת את תנועת המכוניות לאתר.

 

על פי דו"ח המעקב, ברמת התחזוקה של המקום נרשם רק "שיפור מסוים" ורוכלים ממשיכים לפעול בו באופן בלתי-חוקי באין מפריע. כמו כן לא נהרסו או הוכשרו תוספות לא-חוקיות שנבנו במתחם הקבר.

 

מי מנהל את קופות הצדקה?

ביחס ל"ועדת החמישה", האחראית (בין היתר) על ניהול קופות הצדקה וכספי התרומות, נכתב כי הפיקוח שלה בנושא היה חלקי בלבד ולא מבוקר בידי רואה חשבון כמתחייב בגופים ציבוריים, והדבר אינו תואם סדרי מינהל תקין.

 

בהמלצות משרד מבקר המדינה לשיפור הלקויים נכתב כי "פיקוח מדוקדק מצד ועדת החמישה - שהוסמכה על פי החלטת בית המשפט העליון לנהל את אתר הקבר ולפקח על הפעולות הנעשות בו - וכן מימוש סמכויות אכיפה על-ידי המועצה האזורית מרום הגליל, מינהל מקרקעי ישראל, המשטרה והממונה על המקומות הקדושים ורב הכותל, והשלמת מהלך הפקעת המתחם, עשויים לסייע להשליט סדר במקום.

 

"על הממשלה לקבוע את מידת מחויבותה לסייע למועצה האזורית לטפל באתר ולחילופין לאכוף על המועצה האזורית, באמצעות משרד הפנים, למלא את תפקידה. על ועדת החמישה לעודד שיתוף פעולה בין מוסדות המדינה ובין ארגוני החסד והדת הפועלים במקום, כדי לנצל את היתרונות של המגזר הממשלתי ושל הארגונים הפועלים ללא כוונת רווח לניהול אפקטיבי ולפתרון הבעיות הקיימות. כך יתאפשר מתן שירות ראוי לציבור המבקרים הגדול באתר דתי זה".

 

"משקיעים ומשפרים"

ממשרד התיירות נמסר בתגובה: "משרד התיירות רואה חשיבות גדולה ומשקיע מאמצים רבים במתחם קבר הרשב"י בשנתיים האחרונות, זאת מעצם היותו המקום הקדוש המתויר ביותר בישראל אחרי הכותל המערבי, ורואה

חשיבות רבה בשיפורים שכבר נעשו במקום, עליהם הצביע גם מבקר המדינה בדו"ח.

 

"נוכח מצבו של המתחם בשנים האחרונות, וברוח דו"ח המבקר, הביא משרד התיירות בשבוע שעבר לאישור הממשלה את הצעת שר התיירות, סטס מסיז'ניקוב, להקמת חברה ממשלתית חדשה, בפיקוח השר, אשר תטפל במתחם ותסדיר את הפעילות בו. החברה תהיה אחראית על הטיפול בליקויים הבטיחותיים והחזותיים בשטח ותנהל את מתחם הקבר, באופן שוטף ובזמן הילולת רשב"י בל"ג בעומר. כן תוקם באתר נקודת משטרה ותבוצע תכנית לשיפור התשתיות התחבורתיות באזור, בהיקף תקציבי של 27 מיליון שקלים. תקציב פעילות כללי של החברה, יקבע בהמשך.

 

"כל הנושאים התקציבים אשר הוזכרו בטיוטת הדו"ח, כבר נבדקו וטופלו על ידי המשרד מול הגורמים הרלוונטיים, בהתאם לאישורים הנדרשים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההילולה במירון
צילום: AFP
מי אחראי על ארגון האירועים?
צילום: AP
מומלצים