שתף קטע נבחר

האוצר הגיש שוב את הצעתו לרפורמה בענף החלב

ההצעה לרפורמה בענף החלב תעלה פעם נוספת לדיון בממשלה, ביום א' הקרוב. הורדת המכסים לא הוכללה בהצעה, בגלל החלטת בג"ץ, אך למרות מחאת הרפתנים לא נערכו בה שינויים מהותיים. הרפתנים: "זה מחטף. נחדש את המאבק"

למרות מאבק הרפתנים, משרד האוצר הניח היום (ד') שוב את ההצעה לרפורמה בענף החלב, והיא תובא לדיון והצבעה בישיבת הממשלה ביום ראשון הקרוב (29 בינואר). ההצעה מתבססת על המלצות תת הוועדה לבדיקת משק החלב של ועדת קדמי, וכבר הוגשה לממשלה אך בשל מחלוקות בין השרים לא אושרה. לא ברור אם תאושר הפעם, שכן ההתנגדויות לה לא התפוגגו.

  

  • הרפתנים: תוך שנתיים - מחסור במוצרי חלב טריים

  • רה"מ: יופחת מחיר החלב, והשוק ייפתח לייבוא

  • שרת החקלאות תגיש תוכנית חלופית למשק החלב

  • עובדי הטונה: "1,600 משפחות בסכנת אבטלה"

 

האוצר ממליץ, בין היתר, על הורדת מחיר המטרה של החלב (החלב הגולמי), שיחושב לפי הרפתות היעילות ביותר, והגברת הפיקוח על המחלבות ורשתות המזון. במקביל, ועדת קדמי צפויה להגיש ביום א' את מסקנותיה בדבר הורדת מכסים כללית בענף המזון המעובד, מה שעשוי לתת תנופה גם להצעה לרפורמה בחלב.

 

ההצעה תובא לממשלה ללא ההמלצה להוריד את המכסים על גבינות קשות ואבקת חלב, אחרי שהצו שהוציא שר האוצר לפתיחה הדרגתית של שוק הגבינות הקשות לייבוא הוקפא על-ידי בג"ץ. כפי שנקבע בבג"ץ, נושא זה עדיין אמור לעלות לדיון ברשות המסים בשיתוף הרפתנים, ולא מן הנמנע שגם הצו הזה ייושם בסופו של הליך. גם חלק מההמלצות של תת הוועדה הקשורות לקשרים בין ספק וקמעונאי יוגשו במועד מאוחר יותר, יחד עם המלצות ועדת קדמי והממונה על ההגבלים העסקיים בנושא. 

 

הרפתנים מוחים ושוקלים לחדש את ההפגנות: "זה מחטף לא חוקי ולא הגיוני", מסרו בהתאחדות מגדלי הבקר. "בניגוד להחלטת בג"ץ, עדיין לא כללו אותנו בדיונים על הרפורמה בשוק החלב, כך שהחזרה לנקודת תחילת המאבק אינה הגיונית. אם יש צורך נחדש את מאבק הרפתנים".

 

באוצר טוענים שניסו לדון עם הרפתנים. גורם באוצר אמר ל-ynet: "הרפתנים ומשרד החקלאות לא הסכימו לדבר ולנסות להגיע להבנות. מחאת הקוטג' התחילה במוצרי החלב אם לא מטפלים בכל השרשרת הזאת, אי אפשר להוריד מחירים. החלטת הממשלה ידועה כבר חצי שנה, אז עכשיו הם מתעוררים"?

 

הרשתות והחברות ידרשו לשקיפות במחירי מוצרי חלב

לפי ההצעה, הפחתת מחיר המטרה של החלב תחול לפי המנגנון הבא: ב-2013 יחושב מחיר המטרה על בסיס 90% הרפתות היעילות ביותר, בשנת 2014 יחושב מחיר המטרה על בסיס 80% הרפתות היעילות ביותר, ומ-2015 יחושב מחיר המטרה על בסיס 70% הרפתות היעילות ביותר. 

 

במקביל, ועדת הבדיקה המליצה על סיבסוד רפתות קטנות. בשנים 2012-14 תשולם סובסידיה בגובה 2.7 אגורות לליטר חלב, מתוך אגרת מועצת החלב (עד 700 אלף ליטר חלב) ובנוסף יתכן גם מימון אגורה אחת מאגרת מועצת החלב על ידי מועצת החלב.

   

הוועדה המליצה גם על קיבוע מכסת ייצור החלב על בסיס שנת 2011 למשך חמש שנים, החל משנת 2012. לאחר שלוש שנים תוכל הממשלה לקבוע בהחלטת ממשלה את סיום קיבוע המכסות. אם המחלבות לא יעמדו במכסת הייצור (הנאמדת בכ-40 מליון ליטר חלב בשנת 2012), הוא יועבר לייצור תחרותי, שלא על בסיס מחיר המטרה, ויהיה שקול מול האפשרות לייבא גבינות קשות ואו אבקת חלב. גם ייצור שיעבור את המכסות בכל שנה, יועבר לייצור תחרותי, שלא על בסיס מחיר המטרה (ויהיה שקול מול האפשרות לייבא גבינות קשות ואו אבקת חלב).

 

הרשתות והחברות לא יוצאות ללא פגע מההצעה: הומלץ לחייב את רשתות המזון לסמן מוצרים שבפיקוח, כמו גם לחייבן לסמן מחירים באופן בולט יותר. רשתות השיווק אף ידרשו לדווח אחת לרבעון מהם שיעורי הרווחיות שלהן במוצרי החלב. בהתאם לכך, המדינה תשקול אם להכניס מוצרים אלה לפיקוח מלא. גם המחלבות, תנובה, טרה ושטראוס יידרשו לספק דוח"ות כספיים ונתונים נוספים, וכן יעברו בדיקת רואה חשבון מטעם הממשלה מידי תקופה, בהתאם לחוק פיקוח המחירים.

 

לפי ההצעה, הממונה על ההגבלים יבדוק אם יש בעייתיות בכך שחברות מחזיקות מחלבה, משחטה וגם מכון תערובת מזון לבהמות כנהוג היום. תת הוועדה של ועדת קדמי המליצה להכריז על מכוני התערובת ומרכזי המזון, יצרני המזון לפרות, כעל קבוצת ריכוז על פי חוק ההגבלים העסקיים.


פורסם לראשונה 25/01/2012 23:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
רפתן מפגין. "רפתות יסגרו"
צילום: צפריר אביוב
מומלצים