דיאטה: איך לא נשברים מול הממתקים בפורים?
רגע אחרי שהילדים חוזרים עם משלוחי המנות הביתה ורגע לפני שהבית שלכם נראה כמו של עמי ותמי, מציעה לימור עברון גילת להפנים את העובדה שהתאפקות מול הממתקים נועדה לכישלון. כך תצאו מהחג בשלום בלי להרגיש מסכנים
פורים הוא חג שמח, מלא תחפושות וצחוק, אבל אותי לא כל כך מצחיקים מפלי הממתקים שמתרוצצים להם בבית. לא שאקח לילדים ממתקים ממשלוחי המנות שקיבלו (בעצם, כבר קרה שפריטים "הועלמו" בדרך פלא וירדו לתהום הנשייה. מזל שהם היו צעירים מכדי לזכור), אך הדבר המטריד הוא שכל האווירה אומרת: חליק, היום תאכל – מחר דיאטה. הפלא ופלא, מחר מגיע ואותה סיסמה מתנגנת שוב ושוב, רגע לפני חג השבועות.
- כל הכתבות בנושא דיאטה
- בערוץ הבריאות ב-ynet
טורים קודמים של לימור:
- דיאטת אמא: איך לגרום לילדים לאכול בריא?
שנים ארוכות הייתי מחזיקה מעמד מצוין בחורף, והחל מפסח חוויתי דרדרת מזעזעת שהמחיר עליה היה יקר וכואב. מה אפשר לעשות נגד המפולת הזאת?
מה, כל הבית בעונש?
לפעמים אני נוכחת בוויכוחים סביב השאלה איזה אוכל ימלא את המקרר, המזווה והארונות במטבח הביתי. מי שמולי אומר את משפט המפתח שגורם לשערות גופי לסמור ולאדרנלין בדמי לנסוק. "איך אוציא דברים מהבית, מה הוא (הבית) בעונש?". ויש שממשיכים מול עיניי המשתאות ואומרים: "אני צריך להחזיק מעמד מול הפיתויים, הם (בני הבית) לא אשמים בזה".
אני מנסה להסדיר נשימה, מחשבות ומילים ואז פוצחת בהרצאה שהמסקנות שלה הן אלה: אנשים עם רגישות בתחום האוכל לעולם יהיו רגישים לכך. חשיפה, התעסקות וחיכוך עם אוכל טעים מדי יובילו במוקדם או במאוחר לנפילה. תאמינו לי, הייתי שם.
שנים התאמצתי להתנהג כאילו אני אישה נורמלית שמנהלת בית נורמלי. הדבר בלט בעיקר בזמן אירוח: כל הזמן ניסיתי לחשוב מה הם ירצו, מה ישמח אותם, נשארתי לאחר תום האירוע עייפה ומותשת, ואתם יכולים לדמיין לאן נעלמו שאריות המזון המפוארות שהכנתי "בשבילם".
עד שאתה לא מוכן לעשות בעצמך את השינוי, אין מה לדבר על הבית. כלומר, עד שאלה שמנהלים את הבית (וזה, להזכירנו, אנחנו ההורים) לא יגדירו מה מותר ומה לא מתאים, השינוי לא יתקיים. השינוי שאליו אני מתכוונת הוא: פחות ממתקים, פחות חטיפים, פחות מזון מעובד או מה שקראתי לו "אוכל מתחנף".
כמעט בכל בית יש לפחות בן משפחה אחד שהוא מאותגר מבחינת משקל. התאפקות מול שלל פיתויים לא מחזיקה מעמד לאורך זמן, וגם לא הוגן לבקש זאת. בשינוי הזה הבית ירוויח כפליים - גם בן המשפחה יחוש נתמך ולא עזוב מול מדבר הפיתויים, וגם הבית כולו יהפוך בריא יותר. חשוב להדגיש זאת דווקא עכשיו, בפתח אירועי החודשים הקרובים.
ממתקים בודדים ולא חבילות ענק
וחזרה לפורים: כשמדובר במשלוחי מנות, עדיף לקנות ממתקים בודדים באופן נקודתי לצורך המשלוחים ולא חבילות ענק שיתכרסמו על ידי באי הבית לדורותיהם, עוד בטרם ייארזו בצלופן מרשרש. אמנם זה יוצא יקר יותר, אבל למעשה יותר זול מכל הבחינות. אם אפשר לשלוח לקניות בן משפחה אחר, שפחות בעניין הממתקים, עדיף.
הפתרון המושלם מבחינת ההורים הוא משלוחי מנות שהתמורה עליהם חברתית, כמו תרומה לבתי חולים וכו' - העלות סבירה והמטרה חיובית ונחוצה. אבל אם להיכנס לרגע לנעלי הילדים, הם יהיו קצת מאוכזבים, הרי כל הכיף הוא לתכנן מה יהיה במשלוח, לקנות, לארוז, להשתתף בהגרלה שמשתווה בחשיבותה לגורל האטום באזור, לקבל את המשלוח שזכית בו ולהתבאס.
כפשרה, אני מציעה לקיים את התרומה, אבל לארגן החלפות של "ממתק שמח" - כל ילד רוכש ממתק אחד מושקע ומפונפן ב-10-5 שקלים עבור ילד אחר בכיתה, ואז יש משמעות להגרלה, למתח ולהתרגשות וכל זאת בעלות סבירה.
נסו להיות ממוקדים בכמות הממתקים שאתם מאפשרים לשהייה בבית, ועם שובם של הילדים ומשלוחי המנות הביתה החליטו על קצובה יומית סבירה והגיונית. רכזו את הממתקים במקום מסוים, מגירה או ארון, ואל תהפכו את הבית לביתם של עמי ותמי.
דבר נוסף, שרבים מתקשים ליישם, הוא בקשת עזרה. לא תמיד זה עוזר, אבל עצם היכולת לומר בקול את המילים "קשה לי" היא שלב חשוב בהתמודדות. אם יש מזל ופרטנר מבין, קל יותר לתכנן יחד מה יהיה בבית, מה לא יהיה ומה רק לפעמים. אם נתקלים בקיר, הידיעה שאתם לבד בסיפור ברורה, וגם בזה יש הרבה כוח. אם אין לי על מי להישען, אני חייב להישען על עצמי.
לסיכום, שילוב של פיתויים רבים עם אדם שמועד לאכילה יסתיים כמעט תמיד באופן עגום. כדי להקטין סטטיסטית את הסיכוי לאכילה בלתי מיטיבה, שווה להשקיע לפחות בצד של כמות הפיתויים במשוואה.
כדורי אנרגיה עם פרג
החומרים:
2 כפות פרג
2 כפות טחינה גולמית (רצוי מלאה)
2-1 כפות סילאן/מייפל/מולסה
1/2 כוס אגוזים, שקדים, גרעיני חמניה ודלעת - כתושים
3-2 תמרי מג'הול מגולענים
כמה כפות שיבולת שועל (לא חובה)
מעט פתיתי קוקוס לציפוי
אופן ההכנה:
1. מעבדים יחד במעבד מזון עם להב פלדה את כל החומרים, מלבד הקוקוס לציפוי. אם העיסה נוזלית מדי, מוסיפים קוקוס או שיבולת שועל.
2. נוטלים מהתערובת, מגלגלים לכדורים ועוטפים בפתיתי קוקוס.