שתף קטע נבחר

"החרדים מבצעים 'תג מחיר' באתרי העתיקות"

מתקפת הוונדליזם על אתרי העתיקות בארץ הגיעה לשיא עם החורבן בביה"כ בטבריה. עוזי דהרי, סמנכ"ל רשות העתיקות, חושב שהגיע הזמן לעצור את ה"פולסה דנורא" של החרדים

המראה שנתגלה לעיני הארכיאולוגים שלנו שלשום (ג') בגן הלאומי בחמת טבריה היה קשה מנשוא: אבני פסיפס רצפת בית כנסת - מהמפוארים שנתגלו בארץ - פוררו עד דוק ופוזרו במקום.

 

חור נפער בלב מה שהיה פעם דמות ארון הקודש, וגם בלב כולנו. כתובות גרפיטי מכוערות המטיחות את תג המחיר הבא: "קבר=אתר" רוססו על הקירות, מדגישות את עוצמת הזילזול במה שהוא נכס מורשת של כולנו. 1,600 שנה (ואף למעלה מזאת) עמד כאן בית הכנסת, מושך אליו מתפללים אז, והמוני מטיילים היום, אבל עבור מישהו - כל זה לא מעניין, לא רלוונטי. אבק.

 

עוד על ונדליזם בערוץ התיירות:

 

למצוא איזון בין צרכי פיתוח לשמירה על העתיקות

תפקידה העיקרי של רשות העתיקות הוא לשמור ולטפל בלא פחות מכ-30 אלף אתרי העתיקות הפזורים בכל רחבי הארץ. תיאורטית, יכולה הייתה רשות העתיקות לאסור בנייה בכל אתרי העתיקות שארצנו השתפעה בהם, ובכך למלא את ייעודה.

 

עם זאת, אנו רשות אחראית, המבינה שאת הארץ יש לפתח, ואנו עושים כל שביכולתנו על-מנת למצוא את האיזון הראוי בין צרכי פיתוח הארץ לבין השמירה על עתיקותיה.

 

בכל הקשור לחפירת קברים עתיקים, הפזורים באלפים רבים לארכה ולרוחבה של הארץ, אנו ברשות העתיקות זהירים שבעתיים, מכיוון שאנו מכירים בצורך לשמור על כבוד המת גם כאשר הדבר אינו מתיישב עם צרכי המחקר הארכיאולוגי והאנתרופולוגי. למרות זהירות זו, פיתוח הארץ דורש לעיתים קרובות חפירה ופינוי של קברים לצורכי הרבים, שכן במקום שבו חיו אנשים - גם מתו אנשים.


הוונדליזם בביה"כ בחמת טבריה, אתמול (צילום: מוטי דולב)

 

החרדים שמו לעצמם מטרה להיאבק בחפירת הקברים

בשל הרגישות הרבה שבחפירת קברים, מדיניות הרשות קובעת שהדרישה לחפירה תבוא מהיזם המפתח, ואנו חופרים בכל הזהירות הנדרשת, אוספים את העצמות על-פי דרישת המשרד לענייני דתות, מעבירים אליו את העצמות, ושם דואגים לקבורתן. זאת, מבלי לבצע כל מחקר אנתרופולוגי שיש בו משום פגיעה בכבוד המת.

 

לצערנו, קבוצות קיצוניות מבין העדות החרדיות, שלעתים מתחרות זו בזו, אשר אינן מקבלות את חוקי המדינה, אינן מכירות בסמכות המשרד לענייני דתות והרבנות הראשית, ואינן מבינות את משמעות המושג ההלכתי "דינא דמלכותא דינא", שמו לעצמן מטרה להיאבק בחפירת הקברים בדרך אלימה - תוך פגיעה אישית בארכיאולוגים, במשפחותיהם ובאתרי העתיקות.

 

"פולסה דנורא" הפכה לתופעה שבשגרה, הפגנות והפצעה של קבוצות תפילה בחפירות הפכו לדבר שבשגרה, אך חמורה מזה הפגיעה האישית במנהל רשות העתיקות, בעובדי הרשות, בארכיאולוגים ובבני משפחתם. מנעולי בתים של ארכיאולוגים ברשות העתיקות נסתמו בדבק, פצצות סירחון נזרקו לחצרות בתיהם, פשקווילים פורסמו ברחובות, אבל נראה שכעת קיימת הסלמה במאבק.


תופעה שבשגרה. הפגנה נגד פינוי קברים באשקלון (צילום: חדשות 24)

 

"תג מחיר" ארכאולוגי

לפגיעות אלו נוספה בשנים האחרונות התופעה של "תג מחיר", או כפי שכתבו שלשום על קירות בית הכנסת העתיק בטבריה שאותו החריבו: "על כל קבר - אתר", תוך שהם שוכחים שהם מתכנים בשם "אתרא קדישא" - שומרי האתרים הקדושים! לאור ההתנכלות לאתר חמת טבריה, נשגב מבינתי כיצד בית כנסת אינו מקום קדוש לציבור זה, וקבר (ובמקרים רבים שאינו של יהודים) כן.

 

לפגיעה החמורה בשתי מנורות בנות שבעה כנים, בארון הקודש ובסמלים יהודיים נוספים בבית הכנסת בחמת טבריה, יש להוסיף פגיעה באתרי עתיקות רבים ומגוונים בכל רחבי הארץ, יחד עם התנגדותם להרחבת בית החולים ברזילי באשקלון- למרות פיקוח הנפש שבבנייה זו, את הפקקים שאינם נפתחים בכניסה לעכו בשל התנגדותם לחפירת קברים פגאניים שמקום, את הרס הפסיפס היפהפה של הכנסייה הביזאנטית בחורבת מדרס, והרשימה ארוכה.

 

לעולם לא אבין מה חטאו אתרי העתיקות האילמים, המורשת התרבותית של כולנו בארץ הזו, ומדוע הם משלמים את מחיר השנאה, האטימות, הבורות, וחוסר הנכונות לפשרות של מנהיגי ציבור זה.


מה אשמות 2 מנורות שבעת הקנים? ההרס בחמת טבריה

 

המשטרה מגלה אזלת יד

ומה עלינו לעשות? רשות העתיקות ורשות הטבע והגנים מתמודדות עם סוגיות תקציביות קשות, וברור שלא ניתן להעמיד שומר בכל אחד מ-30 אלף אתרי העתיקות בארץ. לעתים כשיש שומר הוא מוכה או מוברח מהאתר בידי חבורת הבריונים המכנים את עצמם "שומרי האתרים הקדושים".

 

המשטרה מגלה אזלת יד בכל הקשור לתלונות הרבות שהוגשו לה ובפועל עדיין לא הורשע גם לא אדם אחד בשל פגיעה בארכיאולוגים או באתרי עתיקות ממניעים הלכתיים לכאורה. אני איני חושב שהמפתח לפתרון הסוגיה הוא בידינו – הוא מצוי כולו בידי מנהיגי ופרנסי העדות החרדיות וברשויות החוק, החינוך והאכיפה של מדינת ישראל.

 

יש לנו את כל הידע והיכולת לשקם את בית הכנסת העתיק בחמת טבריה, ואת זה נעשה מהר ככל האפשר. אני משוכנע שלזה ימצא תקציב. חבל לי שלשיקום ההרס הברוטאלי לא פחות של הכנסייה הנוצרית בחורבת מדרס עדיין לא נמצא תקציב.

 

יופייה של הארכיאולוגיה הישראלית הוא בגיוון הרב תקופתי, תרבותי, דתי ולאומי שבה. המורשת הלאומית שלנו מורכבת מפאזל שלם המתחיל בתקופות האבן ומסתיים בימינו. שומה עלינו לשמר את כל רבדיו ללא הבדל דת גזע ומין.

 

ארץ ישראל לא נתברכה במשאבי טבע רבים אבל נכסי התרבות והמורשת שבה לא יסולאו מפז ואלו מהווים מוקד עלייה לרגל לתושבי הארץ ולתיירים מכל העולם כולו. את הקבוצה הקיצונית שמכתימה ציבור שלם חייבים לתפוס ולהעמיד לדין. לצערנו, את הנזק שנעשה להיסטוריה ולמחקר, בחלקו כבר לא ניתן יהיה להשיב.

 

בכל מקרה, את כדור השלג הזה חייבים לעצור!

 

ד"ר עוזי דהרי הוא סגן מנהל רשות העתיקות


פורסם לראשונה 30/05/2012 17:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי דולב
אבני פסיפס בית הכנסת בחמת טבריה מנופצות
צילום: מוטי דולב
צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים
גרפיטי בחמת טבריה
צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים
מומלצים