שתף קטע נבחר

סליחה ילד, הקייטנה הזו לא בשבילך

בעוד שחבריו מגיעים כרגיל לגן שבו למדו כל השנה, ילד במוסד חרדי באלעד נשאר בבית לאחר שהוריו הסתכסכו עם ההנהלה. "אמרו לנו שכדאי שהילד לא יגיע, כדי למנוע אי נעימות", מספרים ההורים. המוסד: ההורה חתם על הסכם - והפר אותו

מה קורה כאשר הנהלת מוסד חינוך חרדי מסתכסכת עם הורה ששואל "איפה הכסף" ומסרב לעמוד בתשלומים של מאות שקלים בחודש? במקרה שאירע לאחרונה באלעד מתברר שבנו משלם את המחיר ונשאר מחוץ לכותלי המוסד בקיץ, בזמן ששאר חבריו ממשיכים לבקר בכיתת הגן. גם משרד החינוך, כך מסתבר, לא יכול לסייע לילד בן הארבע להצטרף לקייטנה שנבנתה "במיוחד בשבילו" - במטרה אחת ויחידה: לוודא שהוא לא ישתתף בה.

 

 

עוד בערוץ היהדות  - קראו:

 

סיפור זה, שהגיע לידי מערכת ynet, התרחש בעיר החרדית, שבה גני ילדים מתוקצבים באופן מלא על-ידי משרד החינוך כבר מגיל 3 ("טרום טרום חובה"). למרות התקצוב, בגני הילדים "שיר חדש" של עמותת "מרכז מוסדות חינוך אלעד" - השייכים לזרם ה"מוכר שאינו רשמי" - נדרשים ההורים לשלם 400 שקלים לחודש עבור יום לימודים שמסתיים בשעה 13:00. 

 

בדף הרישום לבית הספר - שחרדים רבים נוהרים אליו מאחר שנלמדים בו מקצועות הליבה - מובהר מהו גובה שכר הלימוד החודשי, וכן שיש לשלם אותו בהמחאות או בהוראת קבע. מי שלא ינהג ברוח זו - "מקומו לא יוכל להיות מובטח", נכתב. מכיוון שזהו בית הספר היחיד באלעד ברוח זו, הורים חרדים רבים הרוצים להעניק לילדיהם השכלה נאותה מוצאים את עצמם חותמים בלית ברירה. "מי שלא משלם לא יכול ללמוד שם", סיפרה ל-ynet אחת האמהות. "אומרים לנו את זה בפה מלא ושולחים לנו הביתה טופס תשלומים לחתום עליו, כתנאי".

 

בניגוד לניסוח בדף הרישום ולטענות ההורים, בבית הספר מבהירים כי "המוסד פועל בהתאם לתקנון מפורט, שאם הורה מוצא עצמו מתאים לדרישות - הוא חותם עליו ומאשר אותו. ללא כל קשר, ההורה מתבקש לאשר מראש את תשלומי ההורים על פעילות העשרה - וההורים עושים זאת מרצונם החופשי".

 

הורים שבמהלך שנת הלימודים לא שילמו את הסכום במלואו - זכו לקבל מכתב חריף ומאיים מעו"ד מטעם בית הספר(!), אבל זה עוד כלום לעומת מנת חלקו של הילד שהוריו הפסיקו את התשלומים כחודשיים לאחר תחילת השנה ופתחו במאבק. בעיני ההורים, תשלום שקרוב ל-5,000 שקל בשנה עבור פעילויות העשרה ימי לימוד בחופשים וטקסים, היה נראה מעט מוגזם, וכך גם לקצינת ביקור סדיר מטעם העירייה. ההורים דרשו שקיפות, כפי שמתחייב בחוק ובחוזר מנכ"ל הקובע כי "הורה שמבקש פירוט בנוגע לשימוש שנעשה בכספים שנגבו בשל הוצאה או בשל שירות שבית הספר נתן לילדיו, זכאי לקבל את העתק הדו"ח הכספי פעם בשנה ממנהל המוסד החינוכי או מיושב ראש ועד ההורים או מהרשות המקומית".

 

האב, קצין במשרת בקבע, האמין בצדקתו וסבר שבסופו של דבר דרישותיו יתקבלו. אלא שבפועל על ילדו נאסר להגיע לגן, אשר הפך במפתיע לקייטנה. הוראה שלא להכניס את ההורים למוסד החינוכי אף הועברה לשומר בכניסה.

 

בפנייה למשרד החינוך הוסבר לאב כי מאחר שתקופת הלימודים הנוכחית נחשבת כ"קייטנה", הרי שמדובר בעסק פרטי - והמשרד אינו יכול להורות על קבלת הילד. זה היה יכול להישמע הגיוני, לולא הייתה זו רק כיתת הגן של הילד שהפכה לקייטנה - בעוד ששאר הכיתות היו בסטטוס של "המשך לימודים". שלא לדבר על כך ש"מנהל הקייטנה" היה בכלל מחנך כיתה ג', שהמשיך כל אותה העת ללמד בכיתות.

המפקח הארצי על הקייטנות, דודו ביטס, טרח בעצמו לסור למוסד המדובר באלעד כדי לראות במו עיניו את הקייטנה הייחודית - וצפה בגני הילדים מנהלים ביחד את אותה "תוכנית לימודים", בה בשעה שרק גן אחד מהם מוגדר כקייטנה. ממשרד החינוך נמסר ל-ynet כי לאחר הביקור, הוחלט כי שני הגנים הנוספים יהפכו לקייטנות אף הם - ובהתאם לכך יש לקבל רישוי עסקים ואישור חינוכי.

 

כדאי שהילד לא יבוא לגן

"הסיפור של הקייטנה התחיל בכלל משיחת בירור שזומנו אליה אני ובעלי", משחזרת אמו של הילד. "נאמר לנו כי היות ואנחנו לא מוכנים לשלם את הסכומים האלה, ילדנו לא יוכל ימשיך את לימודיו במוסד. כל נושא הקייטנה בשלב הזה כלל לא הוזכר. רק יומיים לפני תחילתה, התקשר המנהל לביתנו והודיע לנו ש'המשך הלימודים' שעליו סוכם בתחילת השנה הופך לקייטנה 'וכדאי שהילד לא יבוא לגן, כדי למנוע אי-נעימות מאיתנו ומהילד".

 

ההורים סיפרו כי כל ניסיונותיהם לבטל את הסנקציה, או לנסות ולשלם תמורת הקייטנה ותשלומים פרטניים כמו מורת קריאה וחוג ג'ימבורי - נדחו. האב, שהבין כי הוא מוצג 'כסרבן תשלום', הקליט שיחה שבה נשמעת מזכירת הגן מסרבת לבקשתו לשלם - ואף אומרת לו כי מדובר בעניין וולונטרי בלבד - אך אם הוא בכל זאת מעוניין לשלם, שיפנה למנהל הגנים.

 

לטענת ההורים, בפגישה שהתקיימה בעקבות זאת עם אחד המנהלים הובהר כי לצד התשלום והחזרת הילד למוסד, הם נדרשים לחדול מניסיונותיהם להקים ועד הורים או לקבל הבהרות לאן בדיוק מועברים הכספים ומה נעשה בהם. ואם לא די בכך, לדבריהם, נמסר להם בצורה עקיפה שאם לא "יתקפלו" מדרישתם, הם יאלצו למצוא לילדם גן אחר לשנת הלימודים הבאה.

 

"זמנו אותנו לישיבה פדגוגית כמה פעמים, על המשך לימודיו", מספרת האם. "ישיבה פדגוגית היא רק התירוץ. מעולם לא שמענו שיש בעיה עם הילד, להפך. ברור לנו שכל הסיפור נועד להפחיד אותנו ולוודא שאנחנו באים לפגישה. במקביל העבירו לנו מסר באמצעות רב באלעד, שאם נעמוד בדרישותינו לשקיפות, המשך לימודיו של הילד בשנה הבאה מוטל בספק, ושכל הבקשות שלנו הם בעצם 'חוסר אמון במערכת".

 

הורים מפוחדים, המפקח קיבל פשקוויל

אגב, אביו של הילד המודר מהקייטנה לא לבד. לפני כחודש נערכה אסיפה שבה השתתפו כ-30 הורים, ולכולם טענות קשות כלפי המוסד ואופן התנהלותו. במפגש השתתף גם המפקח מטעם משרד החינוך, הרב יעקב אלביט, שהתבקש להתערב בנעשה ולתקן את הליקויים לכאורה.

 

אחת האמהות שהשתתפה במפגש שלחה מכתב למשרד החינוך, שבו נכתבו, בין היתר, הדברים הבאים: "בעבר נעשה ניסיון לאחד את כל ההורים לוועד, אולם המנהל שמע על כך והתקשר להזהיר את ההורה שטיפל בנושא לבל יבוצע הדבר. ההורים נלחצו וכך הרעיון לא יצא לפועל. אציין כי בשל היעדר האלטרנטיבה, אנו מרגישים כשבויים בידי ההנהלה, רוב ההורים מפחדים לפתוח את הפה ולפנות בדרישות להנהלה כי מעל כולם מרחף האיום שילדיו של אותו הורה יסולקו מבית הספר ואז לא תהיה אופציה אחרת אלא לעזוב את העיר".

 

כשדבר המפגש עם המפקח נודע, הופץ בתגובה פשקוויל נגד המפקח ונגד האב שהסתכסך עם ההנהלה. עותק מהמודעה נשלח באנונימיות גם למשרד החינוך. התלונות שנשמעו בפגישה הועברו על-ידי המפקח למנהלים. לטענת ההורים, בקשותיהם לא התקבלו.

 

במוסד החינוכי טוענים כי במקום פועל כבר כעת ועד הורים, המתכנס מעת לעת, מסייע בקידום בית הספר ומקבל את כל העדכונים הנחוצים. אלא שלדברי הורים רבים בבית הספר - אין גוף כזה, ואם יש, הרי שאין איש מכיר אותו ולא ברור כלל כיצד נבחר.

 

בינתיים הורים רבים באלעד ממתינים לראות מה יהיה גורלו של הילד הקטן, שכבר יותר משבועיים נמצא בביתו. האם הוא יזכה להתחיל את הגן בשנה הבאה יחד עם כל חבריו, או שמא יהפוך לקורבן בקרב שבין ההורים המוחים להנהלת בית הספר? ימים יגידו - ואולי גם ישפיעו על התשלומים שבהם ייאלצו לעמוד ההורים.

 

עו"ד יואב ללום מעמותת נוער כהלכה, המתמחה בדיני חינוך, מסר בתגובה: "מי שנמצא כאן בקייטנה הם מנהלי המוסדות החרדיים שזוכים לשיקים פתוחים ממשרד החינוך ולתקצוב מלא, אך כאשר זה מגיע לפיקוח ושמירה על האזרח וזכויותיו, שוכחים פתאום שבעל המאה שצריך להיות גם בעל הדעה. הגיע הזמן שבמשרד החינוך והעומד בראשו יתחילו לעשות סדר עם המנהלים שמצפצפים על הפיקוח, ויפסיקו להקים ועדות אשר משמרות את רמיסת זכויותיהם הבסיסיות ביותר של ההורים והתלמידים בישראל".

 

משרד החינוך: בכל מוסד נדרשת שקיפות

משרד החינוך שיגר ל-ynet תגובה שבה הובטח כי "הילד יהיה זכאי לעלות לכיתה א' במוסד המדובר". בהחלט מדובר בבשורה לא קטנה עבור ילד בן 4.

 

מעבר לכך, בתשובה לשאלות כלליות נמסר ל-ynet מהמשרד כי, ככלל, "דחייה של תלמיד כזה או אחר מקייטנה נוגדת את 'חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו' וצריכה להיות סיבה מאוד מיוחדת לדחייה". ואולם, כאשר התייחס המשרד לנסיבות המקרה המדובר, נאמר רק כי "לא מדובר בהפרה של 'חוק הקייטנות' שעליו אמון המשרד".

 

עוד נמסר ממשרד החינוך כי על בית הספר ליידע את ההורים על מעבר מסטטוס של "המשך לימודים" ל"קייטנה" וכי מוסד חינוכי אינו יכול למנוע הקמת ועד הורים, אם לרוב ההורים יש רצון בכך.

 

בעניין תשלומי ההורים אמרו במשרד החינוך כי "בכל מוסד באשר הוא נדרשת שקיפות באשר לתשלומי הורים, ואלו מיועדים אך ורק לפעילות שלשמה הם נגבו". בכל הנוגע לגובה התשלום עדכנו במשרד שלאחרונה הסתיימה עבודת ועדה הפועלת לגיבוש מדיניות והנחיות בנושא גביית שכר לימוד בחינוך המוכר שאינו רשמי, והמלצותיה צפויות להימסר בשבועות הקרובים לשר החינוך ולמנכ"לית המשרד.

 

המוסד החינוכי: טובת הילד לנגד עינינו

מן המוסד החינוכי נמסר ל-ynet כי לא מדובר בסכסוך כספי אלא בהפרת סיכום בין ההורה להנהלה: "ההורה הנדון בחר במוסד, ביצע רישום בתחילת שנה וחתם מרצונו החופשי מראש על התקנון והסדר תשלומי הורים. למרות האמור, ההורה בחר להפר את חתימתו והתעקש שלא לשלם. אף על פי כן, הנהלת המוסד החליטה להמשיך את לימודיו של התלמיד באופן רציף, עד לסיום שנת הלימודים בסוף חודש יוני.

 

"לנגד עינינו עמדה טובת הילד, ובשל כך, לאורך כל השנה, כשההורה הנדון פעל באופן שלא הולם בני תרבות, נהג המוסד בסבלנות רבה ואישר את המשך לימודי התלמיד, גם נוכח התנהגותו הכוחנית של אביו והבעת

אי אימון מובהק מצידו במערכת".

  

בעניין הפעלת כיתת קייטנה אחת נמסר כי "במוסד הופעלה הקייטנה הפרטית 'שיר בלב' באופן עצמאי. הנהלת הקייטנה הציגה בפנינו אישור מהמינהל לחינוך ונוער כנדרש. אם וכאשר יצביע משרד החינוך על נקודות וליקויים במסגרת הקייטנה, נעבירה להנהלת 'שיר בלב' ונבקשה כי תואיל לתקן ליקויים אלו כנדרש, כתנאי להמשך הפעילות עם המוסד".

 

בית הספר מבהיר כי הדוחו"ת הכספיים של המוסד מוצגים באופן ברור וגלוי לגורמים הרלוונטיים במשרדי הממשלה וברשות המקומית כנדרש בחוק. כמו כן, לדבריהם, הדוחו"ת מוצגים גם בפני ועד ההורים מעת לעת. למרות שבידי ynet הקלטות המוכיחות אחרת, במוסד החרדי טוענים שמעולם לא הורו שלא להכניס את הורי התלמיד לבית הספר, ומאחר ש"השמירה במוסד הינה מטעם העירייה, הרי שאפילו טכנית הנהלת בית הספר אינה רשאית ואיננה יכולה לתת הוראות והנחיות שלא להכניס בשערי בית הספר תלמיד כזה או אחר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב פרידמן
מי יכול ללמוד?
צילום: יואב פרידמן
וכמה זה עולה?
צילום: shutterstock
מומלצים