שתף קטע נבחר

הממונה על התקציבים: חבילת הקיצוצים מאוזנת

ועדת הכספים אישרה את העלאת המע"מ ב-1%. הממונה על התקציבים באוצר, גל הרשקוביץ, אמר בדיון כי החבילה כוללת העלאת מס ישיר על חלק מבעלי ההכנסות ומס עקיף על כל הציבור. "5 העשירונים הנמוכים לא משלמים מסים ישירים"

ועדת הכספים קיימה הבוקר (ד') דיון סוער על הקיצוצים והגזירות שאושרו הממשלה, על רקע המשבר באירופה וההאטה הכלכלית. הישיבה התקיימה בהשתתפות שר האוצר, יובל שטייניץ, ונגיד בנק ישראל, סטנלי פישר. בתום הדיון אישרה ועדת הכספים את העלאת המע"מ ב-1%, לשיעור של 17%, ב-1 בספטמבר. 11 ח"כים תמכו בהצעה, ו-6 התנגדו.

 

 

יו"ר הוועדה, משה גפני (יהדות התורה), התייחס בדיון להחלטה לדחות את מועד העלאת המע"מ בחודש, ואמר: "שר האוצר לא שינה את המועד בגלל לחץ שלי. יש בינינו דיאלוג מבורך. העלאת המע"מ אם תאושר מ-1 בספטמבר זו הוראה של שר האוצר. אני נגד כל פעולה חד צדדית של הממשלה ללא דיון מוקדם בוועדה. זו חובת הדמוקרטיה".

 

שטייניץ: קצב גידול המשרות עדיין גבוה

שר האוצר שטייניץ אמר בישיבה: "זו לא כלכלת בחירות אנחנו מנהלים כלכלה נטו". לדבריו, "למרות המשבר בעולם והגידול באבטלה, בישראל קצב ייצור מקומות העבודה מראשית השנה הוא עדיין 200% מהנורמה, גבוה מכל העולם. השינוי שגרם לגירעון הוא סימני ההאטה בעולם שהשפיעו עלינו. ירדנו לקצב צמיחה של 3% פלוס, מ-4.5%, והכנסות המדינה ירדו לעומת התחזיות. זה אילץ אותנו לבצע תיקון במתווה הגירעון".

 

לדברי שטייניץ, "נקודת השבר היתה הירידה בדירוג האשראי של גרמניה. אסור שיקרה לנו שנאלץ לשלם מיליארדים על ריביות אם נרד בדירוג האשראי. לנו אין רשת ביטחון כמו בגוש האירו, אם לא ננהג באחריות מצבנו יורע אפילו לעומת יוון וספרד".

 

ביחס להגדלת יעד הגירעון ל-3%, אמר שטייניץ כי המהלך אפשר למדינה להפחית את יעד גביית המסים ב-15 מיליארד שקל. "הנגיד רצה 2.5%, אבל הדיאלוג התנהל ברוח ידידותית. עכשיו חובתנו המיידית להראות לעולם שאנחנו לא ספרד, וכשקובעים יעד גירעון חדש אנחנו נוקטים בצעדים קשים לעמוד בו. זה לטובת אזרחי ישראל לעומת אזרחי ספרד שהתרסקו", אמר שטייניץ.

 

בנוגע להסכם הכלכלי עם הפלסטינים, אמר שטייניץ כי הוא נחתם לאחר מו"מ סודי שהחל במאמץ להילחם בהון השחור. לדבריו, זה "לא הסכם, אלא הבנות משותפות ועידוד להסכם שלום". 

 

פישר: אין לנו רשת ביטחון

הנגיד פישר הביע תמיכה בהחלטות הממשלה. בתשובה לגפני אמר הנגיד: "אני מציע לאשר, בתנאי שכל הכסף המתוכנן יגיע. אבל ייתכן שלא כולו יגיע ואז נצטרך למצוא מקורות נוספים. מה שכבר הוחלט מאד רציני. כי זה מאד אחראי להתחיל לטפל בבעיה כבר עכשיו. אסור לנו לומר 'יהיה בסדר' ולא לעשות כלום".

 

הנגיד הוסיף: "המשק הישראלי יכול לנהל את עצמו עם גירעון קטן אחרי תקופה ממושכת של עודף במאזן התשלומים. הציפייה היא שנצליח לשמור על אינפלציה נמוכה באמצע היעד.

 

"אנחנו מנהלים את עצמנו לא רע. שיעורי הריבית לאשראי לטווח קצר נמוכים ומצביעים על אמון במשק. אבל גם בתנאים האלה אנחנו משלמים ריבית של 40 מיליארד שקל שאפשר לעשות בהם המון לטובת במשק. ולכן אסור לתת לסכום הזה לעלות.

 

"הסכנה היא שמדינות יצאו מגוש האירו, ואז קשה לדעת איך זה ישפיע על המשק שלנו כמו גם על המשק האירופי בכלל. מה שאני כן יודע זה שאני וגם האחרים לא יודעים מה יקרה ועלינו לדעת להתנהל במספר תרחישים.

 

"העלאת הגירעון ב-15 מיליארד שקל אמנם מורידה את נטל המסים, אבל מעמיסה התחייבויות יקרות על גיוס האשראי. מה שחיוני שנעמוד ב-3%. כי אין לנו רשת ביטחון. אם לא נרסן את הוצאות הממשלה בהתאם אנחנו עלולים להגיע לגירעון מסוכן של 4.5% עד 6% מה שהממשלה מבקשת למנוע". 

 

הממונה על התקציבים: אנו לא במיתון

מנכ"ל האוצר, דורון כהן, הזהיר ש"הגירעון השוטף כבר מתקרב ל-4%, מאחר שחסרים לנו 3 מיליארד שקל רק במחצית הראשונה של השנה.

 

הממונה על התקציבים, גל הרשקוביץ, אמר בדיון: "המשק הישראלי לא נמצא במיתון. הצמיחה לנפש חיובית. חשבתי כי יעד הגירעון צריך לעמוד על 2.5%. אבל אחרי שהחלטנו על 3% כשאנחנו לא במשבר, על אחת כמה וכמה שחובתנו לעמוד בו ולבוא עם רשימת צעדים שתהלום את ההחלטה. זה התנאי שסוכנויות הדירוג הציגו במגעיי התכופים אתן. האמינות זה הנכס הכי חשוב במגרש הזה. חבילת הצעדים חייבת להיות אמינה.

 

הרשקוביץ הוסיף: "העלאת המע"מ מתבקשת בגלל מערכת המס הישיר הפרוגרסיבית. 5 העשירונים הנמוכים לא משלמים מסים ישירים. 70% מבעלי ההכנסות לא משלמים".

 

לשאלת גפני, למה להעלות את המע"מ ולא לבחור במקור הכנסות אחר, השיב הרשקוביץ: "כל מס פוגע בצמיחה ובתעסוקה. אבל החבילה כולה מאוזנת. יש העלאת מס ישיר על חלק מבעלי ההכנסות ומס עקיף על כל הציבור". 

 

ח"כ רגב: לבטל מס ההכנסה מתחת ל-10,000 שקל

ח"כ מירי רגב (ליכוד) התנגדה להעלות את המע"מ וקראה להפוך אותו לדיפרנציאלי. כמו כן דרשה לבטל את מס הכנסה מתחת להכנסה של 10,000 שקל תוך העלאה של 10% למס של בעלי הכנסה מעל 40,000 שקל.

 

ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד) הציג נתוני סקר שהזמין ממרכז המחקר של הכנסת שעמד על הנחיות הנהלת האיחוד האירופי למע"מ דיפרנציאלי. הוא הציע להגביל אותו על תשלומי החשמל והמים.

 

ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה) הוסיף כי ניתן ליישם מע"מ דיפרנציאלי לפחות כמו מס הבורסה. הוא תקף את התנהלות האוצר שלא קרא את הכתובת על הקיר לפני שנה והזהיר שהגירעון עלול להיות גדול יותר.

 

יו"ר העבודה, ח"כ שלי יחימוביץ, טענה שהבור בתקציב נפער בגלל מדיניות המסים השגויה של נתניהו שמבוססת על הטבות לבעלי ההון ודורשת מהחלשים לשלם את המחיר.

 

ח"כ רחל אדטו (קדימה) שאלה מדוע מעלים את המס על הבירה ולא על הוודקה. יו"ר מרצ ח"כ זהבה גלאון, חזרה על טענתה שמתן הפטור ממס מלא לרווחים הכלואים של החברות הגדולות זה "שוד לאור היום". שטייניץ השיב: "הברירה היתה שימשיכו לשלם אפס מס".

 

רגב הוחלפה, נציגי ש"ס ועצמאות תמכו ברגע האחרון

בתום הדיון המליצה ועדת הכספים, כאמור, על העלאת המע"מ ברוב של 11:6 שהוא גבוה מהרוב הקואליציוני הרגיל שעומד על 10:7. זאת כתוצאה מתמיכתו של ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי). 3 נציגי סיעות הקואליציה ח"כ שכיב שנאן (עצמאות) והח"כים יצחק וקנין ודוד אזולאי (ש"ס), באו במטרה להצביע נגד, אך במהלך הדיון קיבלו הנחה להצביע בעד, על רקע הסיכומים של סיעותיהם עם שר האוצר וראש הממשלה.

 

ח"כ מירי רגב (ליכוד) שהביעה התנגדות למע"מ הוחלפה ביו"ר סיעתה והקואליציה ח"כ זאב אלקין, שתמך בהצבעה. רגב טענה שהיא רק יוצאת ותחזור, אבל טוענת שכפו עליה להתחלף עם אלקין. נוסף אל אלקין תמכו מהליכוד הנציגים הקבועים - הח"כים ציון פיניאן וחיים כץ. את הנציגים הקבועים של ישראל ביתנו החליפו הח"כים אלכס מילר (במקום פאינה קירשנבאום) ודוד רותם (במקום ליה שמטוב). יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה) תמך כמובן מאליו.

 

המתנגדים היו ח"כי קדימה שי חרמש, שלמה מולה ומגלי והבה; ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה); זהבה גלאון (מרצ) וטלב אלסאנע (רע"מ) - כולם נציגים קבועים של סיעותיהם בוועדה.

 

המלצת הוועדה תובא להצבעה במליאת הכנסת בשבוע הבא.


פורסם לראשונה 01/08/2012 11:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
שטייניץ וגפני בוועדת הכספים
צילום: גיל יוחנן
גל הרשקוביץ
צילום: גיל יוחנן
סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים