שתף קטע נבחר

צילום: אביגיל עוזי

לטייל בין שיריו: חיים חפר והמקומות שכתב עליהם

מ"בית הערבה", דרך "היי דרומה" ועד "הנני כאן" - חיים חפר כתב על ארץ ישראל כאדם שלא מפסיק להתאהב בה. עם מותו המצער, בואו להיזכר במקומות שאליהם לקח אותנו בשיריו

על חיים חפר באמת אפשר לומר שפסקול חייו משקף את ארץ ישראל והישראליות. החל מימיו כעולה חדש מפולין, דרך ימיו כקיבוצניק בדפנה וכלה בהוויתו כפלמ"חניק ומשורר - חיים חפר הוא בבואה של ישראל שכולנו אוהבים ואולי כבר נשמטת מבין ידינו, עם דעיכתו של דור הנפילים שהולך ועוזב.
 
עוד בערוץ התיירות:
 
אמש, בגיל 86, מת חפר ועצב חדר לליבותיהם של כל אוהבי השירה והארץ. בראיון שנתן לפני מותו, ביקש שלא יגידו עליו שהלך לעולמו אלא שיאמרו: "הלך לו בכל דרך בארץ". כמה יפה ונכון שאדם כזה מבקש שיזכרו אותו כאחד שטייל ברגליו ובשיריו בכל ארץ ישראל.
 
וככזה, נגע חפר בשיריו באין ספור מקומות ותקופות בהיסטוריה הישראלית. הנה כמה מהמקומות שעליהם כתב את השירים הכי מפורסמים שלו - יצירות חייו שאנו מתענגים עליהם יום-יום, ועוד נמשיך להתענג עליהן במשך שנים לבוא.
 

בית הערבה

מילים: חיים חפר ועמוס קינן, לחן: שמוליק קראוס

קיבוץ בית הערבה הוקם לראשונה כקיבוץ ב-8 במאי 1939 כישוב לעובדי מפעל האשלג בים המלח. בגלל ריחוקו היחסי, שישמש הקיבוץ מחנה הכשרה ואימונים עבור פלוגות של הפלמ"ח.

 

ב-20 במאי בשנת 1948, עם הכרזת מדינת ישראל ופרוץ מלחמת העצמאות, פונה הקיבוץ לשפיים וחבריו ייסדו מאוחר יותר את קיבוץ גשר הזיו וכברי שבגליל המערבי.

 

ב-1980 הוקמה היאחזות נח"ל בשם "בית הערבה" כ- 5 ק"מ מערבית למקום שבו ישב בעבר הקיבוץ, ובשנת 1986 ההיאחזות אוזרחה. בשנת 2000 עבר קיבוץ בית הערבה המחודש לנקודת הקבע שלו, מערבית לכביש עוקף יריחו.

 

חפר כתב על אותם זכרונות מהישוב, שפונה עקב חשש למתקפה הירדנית, אבל חידש את ימיו כקדם ואריק איינשטיין מפליא בביצוע איטי ונוגה.

 

"עץ ירוק בארץ חרבה,

איך נשכח את בית הערבה".

 

 

הי דרומה - אילת

מילים: חיים חפר, לחן: מאיר נוי

שיר מימי מלחמת העצמאות שהושר על ידי הצ'יזבטרון. השיר נכתב לאור המבצע האחרון במלחמת השחרור - "מבצע עובדה" - שבו נכבשה אום-רשרש, היא אילת של ימינו.

 

חטיבת הנגב (פלמ"ח) וחטיבת גולני יצאו במקביל במרס 1949 לכיוון אילת, ושם, ללא קרב או ירייה אחת,

נכבשה משטרת אום-רשרש והונף מעליה דגל הדיו.

 

חפר כתב על השיר: "עוד החבר'ה שועטים לעבר אום-רשרש להניף בה את 'דגל הדיו' וכבר דהרו בדרך הערבה דרומה מפקד החזית, יגאל אלון, ובעקבותיו להקת הצ'יזבטרון. בתוך הניע-וניד על גבי הקומנדקאר נולדה השורה 'הי דרומה-עקבה'.

 

"בהגיע הצ'יזבטרון לאילת, כשבתי השיר נוצרים אגב מסע, הושר 'הי דרומה' ליד מדורה על חוף הים לפני לוחמי חטיבת הנגב וגולני. העיתון 'דבר' ציין את החדשה בדבר כיבוש אילת בכותרת: 'הצ'יזבטרון הופיע בעקבה'" 

 

במקור מילות השיר הן "הי דרומה עקבה". לימים, עם סיום המבצע ופרסומו, שינה חפר את המילה "עקבה" ל"אילת".

 

 

הסלע האדום - פטרה

מילים: חיים חפר, לחן: יוחנן זראי

חיים חפר בשנות ה-50 היה לישראלים רבים חלום לבקר בבירת הנבטים - פטרה - שבירדן. מעטים ואמיצים ניסו לחצות את הרי מואב ולהגיע ליעד הכסף, ועוד יותר עטים צלחו את הדרך העקלקלה.

 
ב-1954 ניסתה קבוצה של חמישה צעירים להגיע לפטרה, אך חבריה נהרגו בהיתקלות עם הירדנים. הם הוקסמו מסיפוריהם של מאיר הר-ציון ורחל סבוראי שהיו שם שנה קודם לכן, וההגעה לפטרה נחשבה כ"מבחן בגרות" של אותם הימים.
 
אריק לביא מיטיב לשיר את שכתב חפר על המיתוס של פטרה:
 
"מעבר להרים ולמדבר,

אומרות האגדות, ישנו מקום,

שאיש ממנו חי עוד לא חזר,

והוא נקרא הסלע האדום"

 

 

האיש מן הבקעה - בקעת הירדן

השיר נכתב על "ארץ המרדפים" שבבקעה, בתקופת המרדפים של צה"ל אחר חוליות מחבלים בשנות ה-60 וה-70. השיר נכתב ללהקת פיקוד המרכז על פי בקשתו של אלוף הפיקוד רחבעם זאבי (גנדי).
 
"בעננים תלויה הקשת

אך עוד לוחש מכשיר הקשר

מילה או שתיים כמו משק כנפיים

ענה לי,

רות סוף אומר האיש מן הבקעה"

 

 

הנני כאן  - ירושלים

מילים: חיים חפר, לחן: דובי זלצר

השיר נכתב במיוחד עבור סרטו האישי של יהורם גאון - "אני ירושלמי" ונכלל בפס הקול שלו (1971).

 

זהו שיר שזועק ירושלים, והוא מושר כשיר למושא אהבתם של שני המחברים (חפר וזלצר) והמבצע הבלתי מעורער שלו (ואני לא מתכוון להראל סקעת).

 

"הנני כאן, כמו ציפורים חגות

הנני כאן, מביט מן הגגות

הנני כאן, כמו אבן בגדר,

כמו סלע, כמו באר

אני האיש אשר תמיד חוזר, חוזר"

 

 

רחוב פנורמה - חיפה

מילים: חיים חפר, לחן: עממי מקסיקני

שיר שנכתב לתכנית של רביעיית מועדון התיאטרון, שעסקה בנושא ים וימאים.

 
גם אם יפליגו המלחים הציוניים לפנמה, או לפוארטו ריקו, ויפגשו בחורה בכל נמל, לא ישכחו את החתיכה מרחוב פנורמה, שבעיר הנמל חיפה. השיר כאן מבוצע על ידי התרנגולים.
 
"יש בחיפה חתיכה

היא גרה ברחוב פנורמה

את הלב היא מרתיחה

גם פה בנמל של פנמה"

 

 

היו זמנים - בית שמש

מילים: חיים חפר, לחן: משה וילנסקי

אחד מהשירים הכי מזוהים עם חיים חפר מספר על המשלט המשותף שעליו הוקמה עיר, כמילות השיר, והיה חלק ממוצבי הפלמ"ח במלחמת העמצאות.

 

משלט משותף? כן, בסיום מבצע "דני" ביולי 1948, חולק המשלט בין הכוח המצרי לפלמ"ח, כשהפרידו ביניהם רק 60 מטר בלבד. רק באוקטובר 48, במבצע "ההר", כבשה חטיבת הראל את המשלט.

 

היו עשרות משלטים בתקופת מלחמת העצמאות, ונהוג לשייך את המשלט, שלימים הוקמה על שטחו העיר בית שמש, למשלט המשותף. כמו כן, סמוך לבניין עיריית בית שמש נקרא רחוב בשם "המשלט" שהיה בסמוך למקום.

 

"היו זמנים,

אז במשלט ישבנו,

היו זמנים,

לחמנו ואהבנו,

עכשיו דבר אין להכיר -

על המשלט יושבת עיר,

אולי בזכות אותם זמנים... "

 

 

שושנה שושנה - תל אביב

מילים: חיים חפר, לחן: עממי איטלקי

שיר המתאר ליווי של ספינת מעפילים (כנראה האונייה "שבתאי לוז'ינסקי") בימי העפלה הבלתי-לגאלית בסוף ימי המנדט.

 

בצפון תל אביב היתה גרה אישה ושמה שושנה. בביתה ליד הים, פעלה תחנת שידור של הפלי"ם. בכל פעם שהתקרבה אוניית מעפילים היא שידרה את המידע למטה הפלמ"ח, כששם הקוד נקרא "שושנה".

 

לילית נגר שרה בקולה העדין את השיר שכבר הפך מזמן להמנונם של יורדי הים.

 

"שושנה, שושנה, שושנה

ירח נישא אל ענן,

כמוהו אלייך, שושנה -

בים עוד יפליג קפיטן"

 

 

"שאגו בחורים כי נגמר"

מילים: חיים חפר, לחן: דוד זהבי

ולסיום, בראיון שהעניק לפני כשלוש שנים סיפר חפר שהשיר שהוא הכי קשור אליו הוא "הן אפשר". אז השיר הבא, שהוא גם אחד השירים המרגשים ביותר שלו, מוקדש לחיים חפר. תודה על השירים והמקומות והתקופות שבזכותך טיילנו אליהם, לפעמים גם מבלי להיות.

 

"הן אפשר, הן אפשר,

שיהיה זה פשוט כבר מחר.

הן אפשר ובג'יפ שעבר,

שאגו בחורים כי נגמר"

 

 
תודה לאסף אשתר על עזרתו בהכנת הכתבה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כתב את פסקול חיינו. חיים חפר ז"ל
צילום: תומריקו
מומלצים