שתף קטע נבחר

לקראת בחירות: 55% בעד שימור החקיקה הדתית

רוב הציבור סבור כי אין לבטל את חוק החמץ, את ההגבלה על פתיחת עסקים בשבת - או את האיסור על גידול חזירים. עם זאת, בנישואים אזרחיים תומך רוב מוחלט של הציבור, ורק 4% תומכים בפטור גורף לבני הישיבות

הבחירות לכנסת בפתח, ובמוקדן סוגיות כלכליות, חברתיות וביטחוניות, אך מה על נושאי דת ומדינה ועל גיוס בני ישיבות ? רק לפני כחצי שנה, הבחירות כמעט הוקדמו, בין היתר, על רקע המאבק לביטול חוק טל. סקר ynet-גשר מגלה כי רוב הציבור הישראלי מתנגד לביטול גורף של החקיקה הדתית, אך תומך בגיוס חרדים, בהפעלת תחבורה ציבורית בשבת ובהכרה בנישואים אזרחיים

 

<<היכנסו לעמוד הפייסבוק של ynet יהדות>>

 

  • דתיים רעבים לאהבה: טיפול מיני זו לא מילה גסה

     

    הסקר נערך על-ידי מכון המחקר "פאנלס", באמצעות פאנל המשיבים האינטרנטי Panel4all, בקרב 508 מרואיינים - מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל (טעות הדגימה המירבית: 4.3%).

     

    55%: כן להגבלת פתיחת עסקים בשבת

    בחלק הראשון של הסקר נתבקשו הנשאלים לקבוע את עמדתם ביחס לחוקים דתיים: חוק החמץ, ההגבלה על פתיחת עסקים בשבת, האיסור לגדל חזירים וחוקים אחרים. 55% מהמשתתפים גורסים כי אין לבטל את החוקים, 40% מהמשתתפים בסקר תומכים בביטולם ול-5% הנותרים אין דעה בעניין.

     

    רק 40% תומכים בביטול החקיקה הדתית (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
    רק 40% תומכים בביטול החקיקה הדתית(צילום: אלכס קולומויסקי)

     

    מתוך 55% התומכים בשימור החוקים הדתיים, 43% ציינו את השמירה על זהותה היהודית של המדינה כסיבה לעמדתם זו, ו-12% חושבים כי יש להשאיר את החוקים על כנם, כדי לשמר את הסטטוס-קוו בין דתיים לחילונים. מתוך 40% המבקשים לבטל את החוקים, 20% ענו כך מכיוון שלדעתם חקיקה מסוג זה משניאה את הדת, וממילא ניתנת לעקיפה. רק 18% חושבים שהחקיקה הדתית איננה לגיטימית במדינה דמוקרטית וליברלית.

     

    פילוח לפי הגדרה דתית מלמד, כצפוי, כי 65% מהחילונים תומכים בביטול החוקים הדתיים, ואילו 89% מהחרדים, 78% מהדתיים ו-65% מהמסורתיים מתנגדים לכך.

     

    70%: להפעיל תחבורה ציבורית בשבת

    בסוגיית הפעלת תחבורה ציבורית בשבת, 70% מהנסקרים אמרו כי הם תומכים בכך באופן מלא ובכל הארץ (25%) או לכל הפחות חלקית, באזורים שבהם יש רוב חילוני (45%). לעומתם, 28% הביעו התנגדות לרעיון, בטענה כי הוא פוגע ברגשות דתיים ובקדושת השבת .2% מנשאלים לא השיבו לשאלה.

     

    מניתוח התוצאות עולה כי 53% מהחילונים ו-55% מהמסורתיים בעד הפעלת תחבורה ציבורית בשבת לפחות במתכונת חלקית, ואילו 86% מהחרדים ו-76% מהדתיים תומכים בשימור המצב הקיים.

     

    70% בעד תחבורה ציבורית בשבת. חרדים בהפגנה נגד פתיחת חניון קרתא בשבת (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
    70% בעד תחבורה ציבורית בשבת. חרדים בהפגנה נגד פתיחת חניון קרתא בשבת(צילום: אוהד צויגנברג)

     

    מהסקר עולה עוד כי 61% מהציבור סבורים כי על הכנסת הבאה לאשר חוק המכיר בנישואים אזרחיים בישראל (בהם 87% מהחילונים ו-57% מהמסורתיים), 31% מתנגדים לכך (77% מהחרדים ו-72% מהדתיים) ול-8% אין דעה בעניין.

     

    רק 4% בעד פטור לחרדים מגיוס

    ומה לגבי שירות חרדים בצה"ל – אחת הסוגיות הבוערות במדינת ישראל? 63% ממשתתפי הסקר קוראים לחייב את כל אזרחי המדינה לשאת בנטל (כש-22% חושבים שעל כל האזרחים להתגייס לצבא, ו-41% מהנשאלים סוברים כי התנדבות לשירות אזרחי גם היא חלופה סבירה), 19% סבורים כי יש לעודד גיוס לכל בכל דרך, אך לא בכפייה, 8% בעד קביעת מכסת "עילויים" שיהיה פטורים משירות, וגיוס של כל שאר בני הישיבות,

     6% תומכים בחידוש חוק טל ו-4% אומרים כי על המחוקק לפטור את כל החרדים מחובה אזרחית זו, כדי למנוע מלחמת אחים.

     

    66% מהחרדים סבורים כי יש לפטור את תלמידי הישיבות מגיוס – בחוק טל או בחקיקה אחרת, 88% מהחילונים ו-70% מהמסורתיים קוראים לחייבם לכל הפחות בשירות אזרחי, או לקבוע מכסת עילויים שיזכו לפטור, והדתיים מתלבטים בין עידוד גיוס שלא בכפייה (34%), ובין אישור חוק שיחייב גיוס בהיקף כזה או אחר (47%).

     

    מנכ"ל "גשר", אילן גאל-דור, התייחס לסקר ואמר כי עדיין יש פער משמעותי ביחס לחקיקה דתית בין דתיים לחילוניים. לדבריו, "הדבר אינו משקף דווקא פער ביחס לדמותה היהודית של מדינת ישראל, אלא ביחס לתהליך. אנו בגשר מאמינים שעל אופי המרחב הציבורי במדינה, להיקבע בהחלטה משותפת של כלל התושבים, ולא על ידי צד אחד".

     


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    תמיכה זערורית ב"תורתם אמנותם"
    צילום: רויטרס
    הרוב דווקא בעד חוק החמץ
    צילום: גיל יוחנן
    אילן גאל-דור
    מומלצים