שתף קטע נבחר

70%: בעד אוטובוסים בשבת בעיר שאינה דתית

רוב הציבור רוצה תחבורה ציבורית בשבת, אך מעדיף שהדבר ייעשה תוך התחשבות ברגשות הדתיים. עם זאת, רק שליש צפויים לנסוע באוטובוסים בשבת. ומה יהיה עם הסטטוס קוו?

ואף על פי כן, נוע תנוע בשבת? עיריית תל אביב החליטה השבוע לפעול למען תחבורה ציבורית בשבת - והציתה שוב את הדיון העתיק על דת ומדינה, ועל הסטטוס קוו שכבר חוגג 65 שנה. סקר ynet-גשר, שנערך השבוע, מגלה כי כ-70% מהאוכלוסייה היהודית בישראל בעד הפעלת אוטובוסים בשבת בערים שבהן יש רוב מובהק שאינו שומר שבת.

 

 

עוד בערוץ היהדות - קראו:

     

    מתוצאות הסקר, שנערך על-ידי מכון "פאנלס", באמצעות פאנל המשיבים האינטרנטי Panel4ALL, עלה כי כ-47% סבורים שיש להפעיל את מערך האוטובוסים בשבת באופן שלא יפגע ברגשות הדתיים, אך מצד שני יאפשר לחילונים להגיע למקומות הבילוי.

     

    19% חושבים שיש להפעיל בשבת את מערך האוטובוסים כפי שהוא פועל בימי חול ו-כ-4% תומכים בהפעלת מערך התחבורה הציבורית בשבת בידי נהגים שאינם יהודים. לעומתם, כ-29% התנגדו לתחבורה ציבורית בשבת.

     

    מניתוח התוצאות לפי מגזרים עולה כי רוב החילונים והמסורתיים (58% ו-52% בהתאמה) בעד הפעלת אוטובוסים בשבת באופן שלא יפגע ברגשות הדתיים. לעומתם רוב מוחלט של הדתיים והחרדים (77% ו-99% בהתאמה) מתנגדים לתחבורה ציבורית ביום הקדוש. 17% מהדתיים-לאומיים הסכימו עם הרוב החילוני-מסורתי.

     

    ומי ייסע בתחבורה ציבורית בשבת? כשליש (33%) מהמשיבים אמרו שישתמשו בשירות. לעומתם, 31% אמרו שלא ישתמשו בו מסיבות דתיות וכ-31% נוספים משתמשים בתחבורה פרטית. 5% לא השיבו לשאלה.

     

    בין הנשאלים שהשיבו כי לא ייסעו באוטובוס בשבת מטעמים דתיים, אמרו 63% כי יחרימו את חברת התחבורה שמפירה את הסטטוס-קוו, ואולי אף יפעלו להפצת החרם באמצעות הרשתות החברתיות ודרכים אחרות. 37% הצהירו כי לא ינקטו פעולות תגובה כלשהן.

     

    מה הסטטוס של הסטטוס קוו?

    הדיון הסוער סביב הפעלת התחבורה הציבורית בשבת כלל כמובן את צמד המילים "סטטוס-קוו", שיש המבקשים לשמר אותו, ויש הסוברים כי הגיעה העת לערוך שינויים בהבנות שהתקבלו לפני כ-65 שנה.

     

    בהתייחס לסוגיה זו השיבו 46% מהנשאלים כי יש לשנות את הסטטוס-קוו מאחר שהמציאות השתנתה. "יש לנסח הסכם חדש שמקובל על כל הצדדים". כ-17% סברו שיש לבטל כליל את הסכם הסטטוס-קוו, שכן זהו "כלי לכפייה דתית על הרוב". 

     

    29% סברו כי אין לערוך שינויים בסטטוס-קוו - אם מהסיבה כי הדבר עלול לגרום למלחמת אחים ואם מהסיבה

    שההסכם מתאים גם למציאות הנוכחית. כ-7% לא השיבו לשאלה. 

     

    מנכ"ל גשר, אילן גאל-דור:"הסטטוס קוו שנחתם על-ידי בן גוריון הוא היום "תפוח אדמה לוהט" לחברה הישראלית - הן בעניין התחבורה הציבורית והן לגיוס בני ישיבות. אנחנו בגשר מאמינים שיש לקדם שיח חברתי, לא דרך בתי משפט, להגיע להבנות חדשות בין דתיים לחילונים במדינת ישראל. כפייה חד צדדית תביא לחרם ותיסכול הצד השני.

     

    "זה הזמן להידברות ולא לכוחנות! הדתיים צריכים להכיר בצרכי החילונים, והחילונים צריכים להבין את מקור הדאגה של הדתיים - כך נוכל להגיע להסכמות".


    פורסם לראשונה 24/02/2012 09:25

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים