שתף קטע נבחר

המדינה תקים יישוב בדואי ליד שדה בוקר

כחודש וחצי לאחר שהחליטה להקים יישוב יהודי במקום כפר בדואי, אישרה היום המועצה הארצית לתכנון ולבנייה להקים יישוב קבע חדש לפזורה הבדואית ממערב לשדה בוקר. בשלב זה יתגוררו ביישוב כ-1,000 איש, אולם הוא מיועד ל-3,300 איש

הורסים - ובונים: כחודש וחצי לאחר שהמועצה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית להקמת יישוב יהודי במקום יישוב בדואי בנגב - הודיעה היום (ג') המועצה כי אישרה הקמת יישוב קבע חדש לפזורה הבדואית. היישוב יקום ברמת ציפורים, ממערב לשדה בוקר. התוכנית הופקדה להתנגדויות הציבור, שלו עומדים כ-60 יום להגיש התנגדות לתוכנית - אם יש כזו.

 

כתבות נוספות בנושא בדואים  בערוץ הנדל"ן :

 

במשרד הפנים מסבירים כי מטרת התוכנית, שהוגשה על ידי מינהל מקרקעי ישראל בשיתוף הרשות להסדרת התיישבות הבדואים בנגב, היא להסדיר את ההתיישבות לתושבי הפזורה ואת אספקת השירותים הנאותים לאוכלוסייה הבדואית.

 

היישוב ישמש ליישובה של האוכלוסייה הבדואית בהר הנגב, הנמצאת במרחב שבין שדה בוקר בואכה מצפה רמון. האוכלוסייה הקיימת במרחב מונה כ-1,000 נפש, עם צפי לגידול אוכלוסייה של 4% בשנה, כך שהיעד הוא ל-3,300 נפש - כ-700 משפחות. במטרה לאפשר את שיתוף הציבור - נציגי תושבי הפזורה ישבו בוועדת ההיגוי של התוכנית להקמת היישוב ברמת ציפורים.

 

שטחו של היישוב המתוכנן עומד על כ-1,000 דונם, ועל פי התוכנית ביישוב יוקמו מבני ציבור ואזורי תעסוקה לגידול בעלי חיים ולתיירות. יצוין כי הריכוזים הקיימים של הפזורה נמצאים בסמוך לשטחי אש של צה"ל ושמורות טבע, ובהם מכתש רמון, עין עבדת, נחל צינים, נחל אריכה ובמרחב דרך היין.

 

"האזור שמיועד להקמת היישוב נבחן בהתאם להנחיות המועצה הארצית, ונבחר לאחר בדיקת מספר חלופות - בהתייחס, בין היתר, למניעת פגיעה בערכי טבע ונוף, למגבלות משטחי אש", נמסר ממשרד הפנים. "תכנון היישוב נעשה בתיאום עם תושבי הפזורה והמועצה האזורית רמת הנגב, אשר תשקול אספקת שירותים ליישוב החדש".

 

המועצה הארצית הנחתה שהוועדה המחוזית תקבע עם הרשות להסדרת התיישבות הבדואים בנגב הסדרים לצורך העברת האוכלוסייה ליישוב הקבע. בנוסף, אישרה המועצה הארצית הסדרת הפזורה באזור רמת חובב בהרחבת היישוב הבדואי שגב שלום ובמסגרת שכונה חדשה מדרום ליישוב.

 

מאבק משפטי ארוך

ההחלטה של המועצה לתכנון ולבנייה מגיעה כחודש וחצי לאחר שהחליטה על הקמת יישוב יהודי במקום הכפר הבדואי אום אל-חיראן. אך במשרד הפנים מבקשים להבהיר כי התוכנית מקודמת במוסדות התכנון מזה שנים ואין מדובר בתוכנית חדשה שהגיעה בעקבות ההחלטה הקודמת.

 

נזכיר כי בחודש ספטמבר האחרון אישרה המועצה את תוכנית המתאר להקמת היישוב החדש חירן בצפון הנגב - במקום הכפר הבדואי. זאת לאחר דחייה סופית של ערר שהגישו מרכז עדאלה ועמותת במקום לוועדת העררים של המועצה. מדובר במאבק משפטי ארוך נגד אישור תוכנית המתאר, שעברה את כל שלבי תהליכי התכנון.

 

בתנועת אור, שיזמו את הקמת היישוב חירן, אמרו אז כי "ככל שאנחנו מכירים, חצי מהאוכלוסייה במקום חתומה כבר על הסכמים מול המדינה ויש להם פתרונות ביישוב חורה. רק חלק קטן מהמתיישבים במקור מהמקום ורק הם יצטרכו להתפנות לאחר שביצעו פלישה לא חוקית לקו הכחול של היישוב".

 

במרכז עדאלה בירכו על ההחלטה מהיום, אך הבהירו כי היא אינה מספיקה. לדברי ד"ר תאבת אבו ראס, מנהל משרד עדאלה בנגב, "אנו מברכים על כל הכרה או הקמה של יישוב חדש לבדואים, אך מדובר בכפר אחד שנמצא בתהליך הכרה כבר יותר מ-3 שנים".

 

עוד אמר כי "במקביל, הממשלה וזרועותיה מתכננים את פינויים של עשרות יישובים אחרים. אנו מזהירים ממציאות קשה ביותר בקרב הבדואים בנגב, המתבטאת במדיניות רדיפה של הבדואים בבתי משפט ובשטח תוך כדי הריסת בתים יומיומית, וקוראים לממשלה להתעשת ולהכיר בשאר הכפרים הבדואים בנגב".

 

רוני פלמר, מנכ"ל תנועת אור, התייחס אף הוא להחלטה להקים יישוב קבע לפזורה הבדואית. "תנועת אור מברכת על כל הסדרה של התיישבות בנגב ולכלל האוכלוסיות", אמר. עם זאת, הוסיף כי "תמוה בעיננו כיצד הגופים הדואגים כל כך לסביבה נעלמים, שעה שמדובר בהקמת יישוב חדש עבור אוכלוסייה בדואית - ועוד במקום בעל רגישות נופית כזאת כברמת ציפורים. יש דברים שהם 'מעל הטבע' ואלו בני האדם. אך זה נכון לכל המגזרים".

 

עוד אמר כי "הגיעה העת להבין שבנגב מתקיימת מערכה משותפת, שכוללת הסדרה של פערים שנוצרו עשרות בשנים עבור האוכלוסייה היהודית והבדואית, ויש כאן המשך טבעי של פיתוח ויישוב המדינה. במקום להתנגד - יש לחזק את הנגב במכלול המישורים וגם בתחום הדיור ושמירת החוק. אי שמירת החוק מפריעה לבדואים לא פחות מכפי שהוא מפריע לאוכלוסייה היהודית. אנו החיים בנגב עובדים ביחד מתחת למלבי הקיצונות ועושים פעולות מקדמות. הגיע זמן לעשות וביחד".

 

שמואל ריפמן, ראש המועצה האזורית רמת הנגב שבה יקום היישוב החדש, אמר כי "כמי שהיה מעורב במציאת חלופות מגורים עבור הקהילה הבדואית באזור, אני מברך על החלטת המועצה. נושא הקמת היישוב נדון במליאת המועצה, אך ברור לכולנו כי הדרך עד להקמת היישוב עוד רבה, והצלחת התוכנית תלויה רבות בנכונות הקהילה הבדואית ומנהיגיה להתכנס לתוך יישוב אחד - נכונות שהיא תנאי לקידום הקמת יישוב קבוע".

 

הכפר אום אל-חיראן. "יש פתרונות מגורים ביישוב חורה" (צילום: עדאלה סוהאד) (צילום: עדאלה סוהאד)
הכפר אום אל-חיראן. "יש פתרונות מגורים ביישוב חורה"(צילום: עדאלה סוהאד)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התיישבות בדואים בנגב
צילום: רועי עידן
מומלצים