שתף קטע נבחר

עזה מסמנת V ענק. המשמעויות של הישגי חמאס

"עזה יצאה לאוויר העולם", קובע המומחה לחמאס פרופ' שאול משעל בעקבות הפסקת האש, והוא לא בטוח עד כמה היא תחזיק מעמד. למה ישראל הפסידה בקרב ההרתעה, מה הרווח של מורסי ומול מה הוא עומד - ולמה צריך להביט עכשיו על הגדה?

חמאס עמד על הרגליים וניצח כמעט בכל החזיתות עם סיום מבצע "עמוד ענן" והסכם הפסקת האש השברירי מול ישראל: הוא הפך את עזה למוקד מדיני שאליו נשואות עיני העולם כולו, כפה על ישראל ויתורים וביצר את מעמדו בזירה הפלסטינית והערבית בכלל - כך סבור פרופסור שאול מִשעל, חוקר בכיר שמכיר היטב את התנועה שעכשיו הקימה לה כמעט מדינה.

 

הפסקת אש - הכתבות האחרונות ב-ynet:

ישראל נצרה אש: הירי מעזה המשיך, אין לימודים

נתניהו: להעניק הזדמנות להפסקת האש

שדרות הפחד: "ביבי מכר את הדרום"

הישג לחמאס: מרחיבים את פתיחת המעברים לעזה

 

"עזה יצאה לאוויר העולם", קובע פרופ' משעל. "הם חוגגים כאילו קם עם מחדש והתחיל ללכת - כשהם חדורי אמונה ותחושה שהצליחו להשיג מישראל מעל ומעבר, והכי חשוב שהם עומדים על הרגליים. כי ישראל לא הצליחה למוטט אותם ולהשיג את מטרותיה. הפעם אנחנו יצאנו עם ויתור גדול לחמאס. הם שודרגו למעמד בינלאומי. כולם שיחרו למוצא פיהם ולפתחם".

 

גם אם מדינת עזה לא תקום בינתיים - כי לאף גורם משפיע, אולי מלבד ישראל, אין אינטרס לכך כעת - הניצחון החמאסי לדעתו "שווה ערך למדינה, ויותר חשוב, הם הפכו מחוזרים על-ידי ארצות הברית וחלק ממדינות אירופה, והביקורים של שרי החוץ בעזה שמעולם לא היו. הם נכנסו דרך הדלת הראשית למועדון הבינלאומי. הם הצליחו להניע מכונה דיפלומטית מאוד מכובדת - להסכם עם המדינה הערבית הכי גדולה (מצרים) והמעצמה העולמית היחידה. אי אפשר לקחת את זה מהם".

 

משעל, מהחוג למדעי המדינה באוניברסיטת תל אביב, מתמחה בפוליטיקה הערבית והפלסטינית ובאיסלאם קיצוני וכתב את הספר "זמן חמאס". "אם הם לא היו חמאס", הוא מוסיף, "הייתי אומר שמגיע להם צל"ש לגבי ניהול הדברים. אנחנו צריכים להיות אמיצים להודות מה השגנו ומה לא, והמאזן לא נוטה לטובת ההישג. אני אומר את זה בהיסוס כי הימים הקרובים הם המבחן".

 

הכרחנו את חמאס להצטיין

למרות הפצצות צה"ל הכבדות, התושבים בעזה נשארו לצד חמאס. למה? "הם הכניסו מיליוני ישראלים לממ"דים, עשו דבר חסר תקדים בזה שהצליחו לפגוע בעומק ישראל, הן בירושלים והן בתל אביב, ולשנות את מאזן ההרתעה שישראל מתגאה בו. מבחינתם ההרתעה הישראלית כשלה. חמאס בעיני התושבים הפך רק יותר חזק, וזה חשוב לו במאבק עם גורמים יותר קיצונים - הג'יהאד, הסלפים ואחרים".

 

ילדי עזה חוגגים ניצחון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ילדי עזה חוגגים ניצחון(צילום: רויטרס)

והצד השני של המבצע (צילום: AP) (צילום: AP)
והצד השני של המבצע(צילום: AP)

 

הרווח המיידי הגדול של חמאס אמור להיות פתיחה של המעברים. מנגד, מסביר פרופ' משעל, "לא ברור עד כמה ישראל תצליח ביעד הקריטי - למנוע את הזרימה הבלתי פוסקת של נשק של טילים ארוכי טווח, וגם למנוע זליגת טכנולוגיה עילית של איראן לתוך עזה. יכול להיות שהיום הם יכולים לייצר בעזה משהו דמוי פאג'ר 5, אז הם ימשיכו. אני בספק אם הפסקת האש הזו תחזיק מעמד. היא שנויה במחלוקת ונתונה לפרשנויות".

 

אחד מסלעי המחלוקת הבולטים שאמור לעלות לדיון דרך המתווכים המצרים הוא "רצועת הביטחון" בסמוך לגדר. "לא מן הנמנע שבהמשך המשא ומתן חמאס יעלה דרישה לאזור חיץ מקביל בתוך ישראל. היצירתיות החמאסית לפעמים מפתיעה אותנו, למרות שהיא לא אמורה להפתיע - הם חיים לצדנו הרבה מאוד שנים והחיכוך לימד אותם הרבה דברים, הכריח אותם להצטיין מולנו. עם הזמן הם גם שדרגו את יכולת המשא ומתן והדיפלומטיה".

 

אינתיפאדה לבנה

פרופ' משעל מזכיר שכדאי לבחון את המצב במבט רחב יותר, ולבחון השלכות אחרות. "הפיגוע בלב תל אביב, ממש קרוב למטכ"ל, עלול להעיד על תחילתו של גל טרור לא סימפטי מהגדה המערבית. הפלסטינים לא רואים שם אופק מדיני ולכן הסיפור הזה יכול להתפרץ נגד רצון אבו מאזן והרשות. מהבחינה הזו לחמאס יש מטרה כפולה".

 

הפכו מחוזרים. הנייה וראש הממשלה המצרי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפכו מחוזרים. הנייה וראש הממשלה המצרי(צילום: רויטרס)

 

מכיוון שהגדה לא חמושה ונעדרת יכולות צבאיות בדומה לעזה, הוא מזכיר, ייתכן שההתפרצות שם תקבל ממד יותר עממי, לא חמוש, מה שהוא מכנה "אינתיפאדה לבנה". "ישראל לא מכירה דרכים לדכא התפרצות המונים שכזו. כוח הנשק לא יוכל לשמש מענה. יפעלו כלים שלובים - בעזה לא בטוח שהפסקת האש תחזיק, ומצד שני עוד חזית שמתפתחת בגדה".

 

ומה יעשה אבו מאזן שנחלש? "במצב הקיים אין שום סיכוי שיחזור בו מהבקשה להכרה באו"ם. אין לו שום תקומה אם לא יבקש. לכן יסרב לכל פיתוי או איום". השורה התחתונה, מנתח פרופ' משעל, "היא שמיצינו את כל הטקטיקות הכוחניות האפשריות נגד חמאס, ואת כל הטריקים והמניפולציות הפוליטיות נגד אבו מאזן. הסיפור הולך ונהיה פחות בעיה דו-צדדית בינינו לפלסטינים, ויותר בעיה אזורית ובינלאומית".

 

אובמה בחר באחים המוסלמים

כשהוא אומר בעיה אזורית, נכנס לתמונה "האביב הערבי". כי בימינו "אין שום שליט ערבי שיכול להשיג לגיטימציה אם לא יהיה זהיר ביחס שלו לסיפור הפלסטיני. היום זו חזית לא רק רב-צדדית אלא גם איסלאמית, שמתחילה במצרים ונגמרת בגבול ירדן-עיראק. לא בטוח שישראל שמה לב למשמעות האסטרטגית של השינוי האידיאולוגי הזה, שהכוח שאיתו צריך לנהל משא ומתן הוא כוח שאתה לא מאמין בו ותיארת אותו שנים כמשהו דמוני".

 

הלך עם האחים המוסלמים. הנשיא אובמה (צילום: AFP PHOTO / THE WHITE HOUSE / Pete Souza) (צילום: AFP PHOTO / THE WHITE HOUSE / Pete Souza)
הלך עם האחים המוסלמים. הנשיא אובמה(צילום: AFP PHOTO / THE WHITE HOUSE / Pete Souza)

 

מוחמד מורסי הוא עוד גורם שהתחזק מההסכם, לפחות מול אובמה. "ארה"ב למעשה הלכה עם המשטר של האחים המוסלמים, לא פחות מאשר עם חמאס. זו אמירה משמעותית", סבור פרופ' משעל. אבל לנשיא מצרים לא חסרות עדיין בעיות - ולא בטוח שבפעם הבאה כשנרצה את עזרתו מול

עזה, הוא יהיה שם ויוכל או ירצה לכפות על חמאס את מרותו. "יש לו אופוזיציה בתוך האחים המוסלמים, יש לו בעיה עם הדרגים הצבאיים שלא בדיוק אוהבים את חמאס (זו מורשת מובארק) והוא גם צריך להיות קשוב ל'רחוב הערבי'".

 

שאלה נוספת נוגעת למנצחים ולמפסידים בתוך חמאס. גם אם חאלד משעל ניהל את המשא ומתן בקהיר, כלל לא בטוח שראש הלשכה המדינית - שאמור לפרוש - יישאר במעמד של השפעה. אולי רק במקרה של פיוס רציני מול אבו מאזן. "הנהגת הפנים בעזה חיזקה את מעמדה, לחאלד משעל כבר אין את איראן", מעריך פרופ' משעל. "מצרים להבא תפעל מול הנהגת עזה. הם יישאו באחריות לכל הקשור בהפסקת האש, כי התנאים לא נוסחו עד הסוף".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל קרמר
פרופ' שאול משעל. "ספק אם הפסקת האש תחזיק"
צילום: מיכאל קרמר
בדרך לגל טרור? זירת הפיגוע בתל אביב
צילום: עופר עמרם
מומלצים