שתף קטע נבחר

שביל ישראל: כך תתכוננו לטיול מס' 1 בארץ

‭1,000‬ ק"מ מקיבוץ דן בצפון ועד אילת בדרום: איך תתארגנו לטיול הארוך בישראל, כמה זמן ייקח לכם לסיים אותו, איפה תמצאו 'מלאכי שביל' ומה לקחת - טיפים לפני שיוצאים לדרך

אפשר לטייל תמיד בשביל ישראל, אבל החודש הוא פתיחת העונה הרשמית לטיולים בשביל - שנחנך ב־‭.1995‬ למי שעוד לא הספיק לקחת תרמיל ומקל, כמה עובדות יסוד על השביל: מאורך ועד שיאי הליכה, מציוד ועד עונות מועדפות, מנופים ועד מקורות ההשראה.

 

עוד על שביל ישראל בערוץ התיירות:

 

איך נולד הרעיון?  

העיתונאי אברהם תמיר ז"ל ביקר בארה"ב וצעד בקטעים בשביל האפלצ'ים, שביל טיולים רציף שאורכו כ־‭3,500‬ ק"מ. הוא הציע את הרעיון לאורי דביר ז"ל, יו"ר הוועדה לשבילי ישראל בחברה להגנת הטבע. מלאכת הסימון ארכה עשר שנים, והסימונים מתוחזקים על ידי הוועדה לסימון שבילים.

 

איפה מתחיל, איפה נגמר?  

השביל הוא יוזמה של החברה להגנת הטבע. הרעיון: ליצור שביל הליכה רגלי לאורך מדינת ישראל. הוא מתחיל בבית אוסישקין (מוזיאון טבע) בקיבוץ דן בצפון (אם עוד לא הייתם - בקרו) ומסתיים בבית ספר שדה של החברה להגנת הטבע באילת.

 

הטיול שמתחיל בקיבוץ דן. "שביליסטים" בנק' ההתחלה בצפון (צילום: ישי לוין) (צילום: ישי לוין)
הטיול שמתחיל בקיבוץ דן. "שביליסטים" בנק' ההתחלה בצפון(צילום: ישי לוין)

 

אורך המסלול, וכמה זמן צריך?

קצת יותר מאלף ק"מ. בהתחלה היה 850 ק"מ, אבל עבר הרחבות. את הזמן הדרוש עליכם לתכנן על פי קצב ההליכה היומי שלכם וסוג

 הטיול שאתם מתכננים. גם אלה שיכולים לעמוד בקצב של 30 ק"מ ביום - מיטיבי לכת ממש - יזדקקו לחודש לפחות, ללא ימי מנוחה, ללא עצירות באתרים יפים, שמורות או יערות.

 

הממוצע הסביר יהיה חודשיים, לפי קצב של 20 ק"מ ביום בערך. גם זה למיטיבי לכת, אבל "לייט‭."‬ שלושה חודשים יאפשרו לכם ללכת כעשרה ק"מ ביום, לעצור ללינות במקומות מעניינים ולנוח כשצריך. רבים עושים כמובן רק מקטעים, בפרקי זמן של ימים אחדים עד שבועיים־שלושה. לפני שיוצאים לדרך כדאי שתהיו סגורים על הכושר שלכם ועל המטרות שלכם מהטיול: הנאה? תצפיות על בעלי חיים? קביעת שיא ישראלי חדש? זה יעזור לכם להחליט על כמות הימים הנדרשת.

 

לוגיסטיקה: מים, אוכל ולינה  

צריך לתכנן: מה הציוד? כמה אתם יכולים לסחוב? מה אתם הולכים לעשות בעניין המים? יש כאלה שמטמינים מראש שישיות של מים מינרליים, בעיקר בקטעים המדבריים, שבהם יש הליכה של יומיים-שלושה ללא מקום הצטיידות במים. כל אחד צריך לחשוב על הפתרון שמתאים לו, כולל הדודה ממצפה רמון שתביא מים לפי תיאום מראש.

 

אוכל: מומלץ להתמקד במזון שיש בו ערך תזונתי גבוה ומשקל קל: למשל פירות יבשים, אגוזים. את המנות העיקריות תשיגו לרוב בדרך, ובימים שלא - תוכלו לאכול את האוכל שבתרמיל. הרעיון הוא כמובן לסחוב כמה שפחות.

 

לינה: מותר ללון רק בחניונים או בתחנות העצירה של החברה להגנת הטבע, ולכן כדאי לתכנן את המסלול גם לפי קצב ההגעה המשוער ללינת הלילה.

 

כדאי לתכנן את המסלול לפי קצב ההליכה. מטיילים בשביל ישראל (צילום: אבנר ירון) (צילום: אבנר ירון)
כדאי לתכנן את המסלול לפי קצב ההליכה. מטיילים בשביל ישראל(צילום: אבנר ירון)

 

מלאכי השביל  

"מלאכי השביל" הם קבוצה נהדרת של אנשים, בעיקר באזור הדרום, המתגוררים ביישובים לאורך השביל. באתר "שבילנט" תמצאו את דרכי ההתקשרות איתם, וכך תוכלו לתאם מראש נ"צ להטמנת מים תמורת כסף. יש מלאכי שביל שמציעים מקומות לינה, הכוללים מזרנים, מקלחת ועמדת טעינה לטלפונים סלולרי בזול או בחינם.

 

מה רואים בדרך?  

את ארץ ישראל על כל הריה, נחליה, יערותיה, כפריה, עריה. ככל שתקדישו זמן רב יותר, תוכלו לראות גם בעלי חיים, ציפורים ואתרים היסטוריים.

 

מהי העונה הטובה ביותר לטיול ומאיפה מתחילים?  

בגדול זה מתחיל כעת, סוף החורף, בעיקר במדבר. בצפון מומלץ לטייל באביב. להולכים את השביל בבת אחת: מומלץ להתחיל כעת מהקצה הדרומי באילת ולעלות צפונה. ככלל, התקופה הנוחה יותר לטייל לאורך שביל ישראל היא מאוקטובר עד אפריל.

 

תראו אותם מאוקטובר ועד אפריל. שביליסטים על הדרך (צילום: אבנר ירון) (צילום: אבנר ירון)
תראו אותם מאוקטובר ועד אפריל. שביליסטים על הדרך(צילום: אבנר ירון)

 

שיאים לאורך המסלול  

  • קרלוס גולדברג השלים את השביל בסוכות 2007 ב־12 ימים, 13 שעות ו־37 דקות ברצף, מצפון לדרום (כולל נשיאת ציוד‭.(‬
  • ספי שטרן ואיתמר סגל מקדומים דיווחו על 22 ימים. אורכו של השביל היה אז 850 ק"מ, אבל גם כך, על פי דיווחם, עברו ‭38.5‬ ק"מ ביום בממוצע. השניים היו בני 16 וחצי בעת שערכו את המסע.
  • המטייל הראשון שעבר בשביל ברציפות לכל אורכו: יריב יערי מקיבוץ מעברות, שלא חיכה עד לחנוכה הרשמית וצעד כבר ב־‭.1994‬
  • נכון להיום, המטייל הצעיר ביותר שידוע עליו הוא שי כהן מקיבוץ בארי, שהלך את השביל ברציפות כשהיה בן 14 וחצי. המבוגר ביותר: גדעון מזור מכפר הס, שהשלים את המבצע בגיל 60 וחצי.
  • גבוה, נמוך: המקום הגבוה ביותר על השביל הוא פסגה בהר מירון, כ־‭1,200‬ מטרים מעל פני הים. הנמוך ביותר: סמוך למושבה מגדל, ליד הכנרת, כ־195 מטרים מתחת לפני הים.

 

ציוד לדרך  

מומחי רשת ריקושט ממליצים לא לצאת לדרך בלי הפריטים הבאים:

‭.1‬ חומר דוחה יתושים.

‭.2‬ מפות (ה-GPS לא קולט בחלק מהמקומות‭.(‬

‭.3‬ ערכת עזרה ראשונה.

‭.4‬ אבן אש.

‭.5‬ אולר.

‭.6‬ גרביים מתאימים, שינדפו זיעה וימנעו יבלות.

‭.7‬ נעלי הליכה מקצועיות, אטומות למים.

‭.8‬ תרמיל עם מערכת גב מתכווננת מחומר מנדף זיעה.

‭.9‬ שק שינה, רצוי מהסוג הקל שמתקפל לשק דחיסה עם רצועות כיווץ (מתאים לאביב, לקיץ ולסתיו‭.(‬

‭.10‬ כובע רחב שוליים ומנדף זיעה.

‭.11‬ מקל הליכה, רצוי עם ידית משולבת עם שעם לנוחות אחיזה ורצועה מרופדת להלבשה על פרק היד.

‭.12‬ מגבת ספורט סופגת לחות, שמנדפת ריחות ומתייבשת מהר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עכשיו מתלחילה העונה. מטיילים בשביל ישראל
צילום: אבנר ירון
מומלצים