שתף קטע נבחר

מחיר החשמל יעלה ב-6.5% בחודש אפריל

רשות החשמל החליטה לייקר את החשמל ב-3.8 אגורות לקילו-ואט לשעה. מדובר בהתייקרות שנייה מתוך שלוש שעליהן הוחלט בתחילת שנת 2012, בעקבות הפסקת הזרמת הגז ממצרים והמעבר לשימוש בחומרי גלם יקרים יותר

מליאת רשות החשמל , הגוף הציבורי הקובע את מחיר החשמל בישראל, החליטה היום (ד') על העלאת מחיר החשמל ב-6.5% במהלך חודש אפריל. החלטת הרשות תעמוד כעת לשימוע ציבורי ותיכנס לתוקפה בעוד שבועיים עד שלושה שבועות.

 

כתבות נוספות בנושא חשמל :

לעדכונים שוטפים - הצטרפו לדף הפייסבוק שלנו

 

שיעור ההתייקרות עשוי להיות נמוך יותר, במידה שהזרמת הגז ממאגר "תמר" תתחיל במהלך השבועיים הקרובים. בשלב זה, מעריכים במשק האנרגיה כי הגז לא יגיע לתחנות הכוח לפני תחילת חודש מאי.

 

אם אכן תאושר ההתייקרות, יעלה התעריף לצרכן ביתי בסכום של 3.8 אגורות לקילו-ואט לשעה (קווט"ש) ויעמוד על יותר מ-63 אגורות לקווט"ש. זאת, בנוסף לתשלום הקבוע של 15.79 שקל לחודש.

  

ההתייקרות הצפויה בחודש הבא, הינה השנייה מתוך שלוש התייקרויות שעליהן הוחלט בתחילת שנת 2012, בעקבות הפסקת הזרמת הגז מהמאגרים בחצי האי סיני והמעבר לשימוש בחומרי גלם יקרים יותר, כמו פחם, סולר ומזוט.

  

סגירת צינורות הגז בין ישראל למצרים, בעקבות הפלת שלטון מובארק, גרמה לחברת החשמל להפסדי עתק וחייבה העלאה של מחיר החשמל לצרכנים, על מנת למנוע קריסה פיננסית של החברה הממשלתית. בתחילת 2012 התקבלה הערכה, כי יש להעלות את מחיר החשמל בישראל בכ-50% על מנת לפצות את חברת החשמל על אובדן הגז כמקור להפקת חשמל.

 

העלאת מחיר שכזו הייתה עשויה להוביל לאינפלציה חמורה בארץ ואף לגל פיטורים, בשל מרכזיותו של החשמל כהוצאה הן עבור משקי הבית והן עבור מפעלים ועסקים. בשל כך הוחלט לחלק את ההתייקרות הגדולה לשלוש התייקרויות מתונות יותר, ובינתיים להעניק לחברת החשמל יציבות פיננסית על ידי מתן ערבות מדינה להנפקת אגרות חוב בהיקף של 2 מיליארד שקל, חילוץ סכום של 600 מיליון שקל מקופת הפנסיה של עובדי החברה ומתן הנחה של 90% במס על הדלק לחברת החשמל.

 

בפסח הקודם - החשמל התייקר ב-8.9%

ההתייקרות הראשונה, בשיעור של 8.9%, נכנסה לתוקפה באפריל שעבר. ההתייקרות הנוכחית הייתה אמורה להיות בשיעור של 4.4%, והתייקרות אחרונה נקבעה על שיעור של 3.7%, באפריל 2014. לפני כמה חודשים התברר, כי ההתייקרות השנייה צריכה לעמוד על שיעור גבוה יותר, של 10%-12%, מכיוון שהיקף השימוש בחשמל בקיץ האחרון היה גדול מההערכות המוקדמות שעליהן בוסס מתווה ההתייקרות.

 

צריכת החשמל בקיץ 2012 הייתה גדולה מההערכות (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
צריכת החשמל בקיץ 2012 הייתה גדולה מההערכות(צילום: אבישג שאר-ישוב)

  

קיץ 2012 היה חם במיוחד ועל פי נתוני חברת החשמל, מספר הימים שבהם נמדדו יותר מ-32 מעלות צלזיוס, עלה מ-36 ל-55. עקב כך, זינקה צריכת החשמל ב-15.6%, מ-1,451 קווט"ש ביולי-אוגוסט 2011, ל-1,678 קווט"ש ביולי-אוגוסט 2012. השימוש המוגבר בחשמל גרם לכך שההפסד לחברת החשמל כתוצאה מהמעבר לשימוש בדלקים יקרים, עמד על 8.5 מיליארד שקל, במקום 7.7 מיליארד שקל שהוערכו כאשר נקבע מתווה ההתייקרויות.

 

גורם נוסף שהוביל לצורך בייקור נוסף של החשמל היה שהגז הנוזלי (LNG) שהוכנס לשימוש לאחרונה, נכנס מאוחר מהצפוי ובמחיר יקר מהצפוי. כמו כן, כניסה מוגברת של יצרני חשמל מאנרגיות מתחדשות נקיות הובילה גם היא לצורך בהעלאת התעריף מעבר לצפוי.

 

מדוע התייקרות של 6.5%?  

בחודש האחרון, עסקה רשות החשמל בניסיונות למתן את ההתייקרות הצפויה . לעזרתה עמדה העובדה שהגז הטבעי של מדינת ישראל, ממאגר "תמר", צפוי כעת להגיע כבר בתחילת חודש מאי, ולא בסופו כפי שנחזה עד לפני חודש. כל הקדמה של חודש בהגעת הגז מ"תמר" מקזזת כ-200 מיליון שקל מהוצאות הדלקים של חברת החשמל ומאפשרת למתן את התעריף לצרכנים.  

 

אסדת הקידוח "תמר" (צילום: אלבטרוס צילומי אוויר) (צילום: אלבטרוס צילומי אוויר)
אסדת הקידוח "תמר"(צילום: אלבטרוס צילומי אוויר)

 

כמו כן, במהלך החודש האחרון התקבלו נתונים עדכניים בנוגע להיקף הצריכה בחורף האחרון, והם היו מתונים יותר ממה שנחזה, על סמך הצריכה בחורף שקדם לו. הקלה נוספת באה בעקבות ההחלטה להחזיר לציבור את עודפי הגבייה שנצברו בין השנים 2010-2009, בהיקף של 2 מיליארד שקל.

  

בשנים 2010-2009 אישרה רשות החשמל לחברת החשמל להעלות את התעריף ולצבור גביית יתר של 5 מיליארד שקל, על מנת לממן בניית תחנות כוח חדשות. בהחלטתה קבעה הרשות כי חברת החשמל תחזיר את הכסף לציבור בצורת קיזוז של התייקרויות עתידיות או הפחתה של מחיר החשמל בהדרגה, עד שנת 2025.

 

באוקטובר האחרון פרסם מבקר המדינה דו"ח חריף שבו תקף את ההחלטה וכינה אותה "הטלת מלווה חובה שלא על ידי הממשלה". בעקבות הביקורת החליטה רשות החשמל כי יתרת הסכום, 2 מיליארד שקל, תוחזר עד שנת 2017.  

 

ברשות החשמל חזרו וציינו היום כי הם מעוניינים גם להוציא את הכסף הצבור בחשבון הנאמנות של עובדי החברה. בחשבון זה צבור סכום של כמיליארד שקל שהופקד לאורך השנים ונועד לממן הטבות פנסיוניות לעובדים שפרשו.

 

ברשות סבורים כי יש לשחרר את הסכום מהחשבון ולהעבירו לחשבון השוטף של החברה על מנת לשפר את מצבה הפיננסי הרעוע. עם זאת, החלטה של בית הדין לעבודה מהקיץ האחרון קובעת כי יש לעשות זאת אך ורק בתיאום עם ועד עובדי החברה ולא במהלך חד צדדי. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חשבון החשמל יגדל, ובעתיד ימשיך לתפוח
צילום: רויטרס
מומלצים