שתף קטע נבחר

חטפתי א-גרויסע דו"ח בדרך לשטוקהולם

משטרת שבדיה לא מתעלמת מאף מיעוט, ובאתר שלה היא פונה גם אל דוברי היידיש, המוכרת שם כשפה רשמית. בעמוד "וואס צו טון אין א קריזיס" (מה לעשות בעת צרה), למשל, מתבקשים האזרחים להישאר בבית ולהקשיב להוראות ב"טעלעוויזשאן"

יהודי שבדיה יכולים להרגיש בטוחים. המשטרה במדינה הנורדית דואגת גם לקהילה היהודית המקומית, המונה 18 אלף נפש, ובאתר האינטרנט שלה, המתורגם לשפות נפוצות דוגמת אנגלית, ספרדית וצרפתית, היא פונה גם אל האזרחים דוברי היידיש

 

<< הכל על העולם היהודי - גם בפייסבוק שלנו. כנסו  >>

 

 

עמוד הבית של אתר המשטרה השבדית בגרסה דוברת היידיש מקדם את הגולשים בברכת: "ברוכים הבאים צו די שוועדישע פאליציי וועבסייט", ומפנה אותם אל מספר מדורים, בהם "פארבינד אייך מיט די פאליציי", המסביר כיצד ליצור קשר עם המשטרה (הטלפון למקרי חירום הוא 112 ולמקרים שאינם דחופים 114), "באריכטן א פארברעכן" - דיווח על פשע - המפרט לאיזה מאגפי המשטרה כדאי לפנות באלו נסיבות, ו"גיבט זיך איין פאר א פאספארט", המתאר את תהליך הוצאת הדרכון.

 

שוועדישע פאליציי וועבסייט. עמוד הבית של הגרסה היידית ()
שוועדישע פאליציי וועבסייט. עמוד הבית של הגרסה היידית
 

אבל המדור המרתק ביותר הוא "וואס צו טון אין א קריזיס" – מה לעשות בעת צרה. המלחמה האחרונה במדינה השישית בגודלה באירופה התרחשה ב-1814, אבל אף פעם לא מזיק לדעת מה צריך לעשות במקרה שתישמע אזעקה.

 

ובכן, על פי אתר המשטרה השבדית התשובה היא: "בלייבן אינעווייניג אין שטוב. צומאכן טירן, פענסטערס, און ווענטילאציע זיך צוהערן צו אייער לאקאלע ראדיא סטאנציע, ליינען געשריבענע טעלעוויזשאן אדער וועבזייטלעך" – הישארו בבית, סגרו דלתות, חלונות ומזגן. כמו כן, הקשיבו להודעות שיימסרו לציבור ברדיו, ובטלוויזיה.

 

רופא שיניים שובב

הרב חיים גרייזמאן, ילד ישראל שמכהן כשליח חב"ד בשטוקהולם, מסר ל-ynet כי הגרסה היידית של האתר הוקמה לאחר שהשפה זכתה, יחד עם ארבע שפות נוספות, להכרה כשפת מיעוטים רשמית בשבדיה, המובילה לתקצוב ממשלתי לפרוייקטים חינוכיים ביידיש.

 

"המשפחה שלי היא אחת המשפחות היחידות שעדיין דוברות יידיש גם עם הילדים הקטנים", מספר הרב גרייזמאן. "שאר דוברי הייידיש הם בגילאים מבוגרים יותר. לכן, מזמן לזמן אנחנו מתבקשים להגיע לפגישות ולראיונות כדי לקדם תוכניות חינוכיות ביידיש. גם בבחירות יש פה דפי אינפורמציה ביידיש, וכמדומני שעל פי חוק אפשר לבקש כל טופס או פרוספקט רשמי ביידיש, והרשויות יהיו חייבות לספק אותו".

 

לצד הנחיות הכלליות, מתייחסת המשטרה לבעיה שלא פעם באמת מציקה לקהילה היהודית: פשעים על רקע גזעני. בעיר מאלמו, למשל, אירעו בשנים האחרונות לא מעט תקריות אנטישמיות, כלפי 700 היהודים שמתגוררים בעיר.

 

"האס פארברעכנס זענען פארברעכנס וואס ווערן געטוען צוליב דעם אנגרייפער'ס נעגאטיווע צוגאנג צו געוויסע גרופעס אין די באפעלקערונג", כתוב באתר, ובעברית: פשעי שנאה הם פשעים שמבצועים בגלל גישה שלילית של התוקפים כלפי קבוצות מסוימות באוכלוסייה.

 

האתר מבהיר שאין לחשוש ויש להתלונן בכל מקרה "שבו חשתם נפגעים מפשע שנאה", ובתרגום ליידיש: "איר דארפט נישט באלאנגען צו איינע פון די

גרופעס צו ווערן באטראפן פון א האס פארברעכן". בהמשך, מבטיחה משטרת שבדיה לטפל ברצינות, ואף להגיש תביעות, נגד כל מי שיתקוף אזרחים ממניעים גזעניים.

 

במשטרה מפצירים בציבור לפנות אליהם גם בנושאים אחרים. אם תתקשרו למוקד החירום, תוכלו לקבל שירותי אמבולאנס (אמבולנס), פייער אפטיילונג (מכבי אש), פאליציי (שוטרים), אן-קאל דאקטוירים (רופאים), געזעלשאפטליכע דרינגענדע סערוויסעס (שיותים סוציאליים דחופים), וגם אן-קאל דענטיסטס. ואל תאמינו ל"גוגל טרנסלייט" הטוען כי מדובר ב"רופא שיניים שובב", הכוונה היא דווקא לשירות רפואת שיניים חירום.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
114 למקרים שאינם דחופים. ארמון המלוכה השבדי
צילום: AP
מומלצים