שתף קטע נבחר

גם בחורף: אל תפסיקו לשתות מים

כשמגיע החורף ונעשה פחות חם, אנחנו מרגישים צמאים פחות - והתוצאה היא שאנחנו שותים פחות, ומועדים להתייבשות. כמה צריך לשתות, איזה משקאות מומלצים והאם אפשר להגזים בשתייה? דיאטנית מסבירה

המים מהווים כ-60% ממשקלו של האדם הבוגר והם נמצאים כמעט בכל חלקי הגוף. בתאים, בדם, בלימפה ובנוזל-השדרה. אדם מסוגל לחיות ללא מזון במשך שבועות לעומת זאת אי-אפשר לחיות בלי מים יותר ממספר ימים בודדים.

 

לעוד כתבות - היכנסו למדור בריאות ויותר

 

המים מסייעים להובלת חומרי מזון וחמצן אל תאי הגוף; משתתפים בכל תהליכי חילוף החומרים; מאפשרים את פינוי הפסולת מהתאים; מסייעים לווסת את טמפרטורת הגוף (לדוגמא: הזעה ביום חם); שומרים על גמישות ולחות העור, מונעים עצירות ועוד.

 

בקיץ כשחם, אנחנו שותים הרבה כדי לרוות את הצימאון. לעומת זאת בחורף כשקר, אנחנו לא מרגישים צמא, ובמקרים רבים אנחנו לא שותים מספיק ולא מספקים לגוף את כל הנוזלים הדרושים לו לתפקודו התקין. בנוסף לכך, החימום שמופעל בחורף גורם לנו לאיבוד נוזלים ולהתייבשות.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

שתייה לא מספקת עלולה לגרום לכאבי ראש, לעייפות, לעצבנות, לפגיעה ביכולת הריכוז ולקשיים בתפקוד הגופני כולו. התייבשות חריפה עלולה לגרום לקריסת מערכות ולמוות.

 

עוד כתבות

מגנים מפני סרטן והזדקנות: למה נוגדי חמצון בריאים?

הגעתם לגיל 40? מה כדאי שתתחילו לאכול

קפה לבריאות: תורם למניעת סרטן, סוכרת ואלצהיימר

 

כמה צריך לשתות?

כמות הנוזלים המומלצת תלויה בגיל, במשקל, ובמצב הבריאותי. גבר ממוצע צריך לשתות כ- 10-12 כוסות מים ביום ואישה 8-10 כוסות ביום. (נשים מניקות וספורטאים צריכים לשתות יותר נוזלים מהממוצע).

 

כמות הנוזלים היומית תלויה גם ברמת הפעילות הגופנית - כאשר עוסקים בפעילות גופנית יש לצרוך יותר מהכמות המומלצת. כך גם בתנאים של ישיבה בחדר עם חימום הגורם לייבוש האוויר.

 

חלק מהנוזלים שדרושים לנו אנחנו מקבלים דרך מזונות שמכילים כמויות גדולות של מים. לדוגמא: ירקות ופירות מכילים מעל 90% אחוזים מים. כמויות משמעותיות של נוזלים נמצאים גם במוצרי חלב כמו גבינות, מעדני-חלב, יוגורטים וכדומה.

 

אפילו לחם פסטה דגנים וקטניות מכילים 20-40 אחוזים מים. כך שמי שמרבה למשל באכילת פירות וירקות, יכול בהחלט להסתפק בפחות מ-8 כוסות שתיה ביום.

 

מה כדאי לשתות?

השתייה המומלצת ביותר היא מים. אפשר לשתות מים רגילים מהברז, מים בבקבוקים ובמכלים, או מים מסוננים. המים, בניגוד למרבית המשקאות הקלים ולמיצי-הפירות, אינם מכילים סוכר, צבעי מאכל וכימיקלים שונים.

 

מי שלא מסוגל לשתות בחורף מים בכמויות גדולות, יכול להשלים את הנוזלים הדרושים לו בשתיית משקאות חמים כמו קפה ותה, מרקים מסוגים שונים (ירקות, עוף, קטניות וכד'), מיצי ירקות, חלב, שוקו, משקאות דיאטטיים, ומיצי פירות בכמות מוגבלת בגלל תכולת הסוכר הגבוהה.

 

האם שתייה מסייעת לדיאטה?

במרבית הדיאטות נהוג להמליץ על שתיה מרובה והקפדה על שתיה של 8-10 כוסות מים ביום. זאת מתוך הנחה שכאשר הגוף מקבל את כמות הנוזלים שדרושה לו הוא מבצע בצורה יעילה יותר את שריפת השומן, מזרז את חילוף החומרים ובכך מסייע להרזייה.

 

לעומת זאת, חוסר בנוזלים גורם לגוף לסטרס (לחץ), לאגירת נוזלים, לירידה בקצב שריפת הקלוריות ולהאטת תהליך ההרזיה. בנוסף לכך, קיימת השערה שבמהלך האבולוציה, תחושת הצמא השתבשה אצל רובנו ובמקומה מופיעה תחושת רעב.

 

כתוצאה מכך לעיתים אנחנו מתבלבלים בין תחושת צמא לתחושת רעב. לכן בפעם הבאה כשתרגישו רעב, במקום לרוץ למקרר ולנשנש משהו, כדאי שתנסו לשתות מים, תה, קפה, או מרק חם . יכול להיות שגופכם מאותת לכם שהוא זקוק לנוזלים.

 

להיזהר ממשקאות עתירי סוכר

בכל הגילאים, חשוב להקפיד על שתיית משקאות ללא סוכר. הדבר חשוב שבעתיים אצל ילדים ובני נוער. מחקרים מראים שהעלייה התלולה בהשמנה אצל ילדים בכל העולם המערבי נובעת בין היתר מהגידול בצריכה של משקאות קלים ממותקים בסוכר.

 

השתייה המומלצת ביותר לילדים, כמו למבוגרים, היא מים (ללא סוכר וללא קלוריות). אם ילד לא-מוכן לשתות מים, אפשר להציע לו תה צמחים קר, מיצי-פירות , ואפילו משקאות דיאט שניתן לדלל אותם במים על מנת להפחית את ריכוז הממתיקים.

 

טיפים: כיצד ניתן להגדיל את כמויות השתיה בחורף

לפזר 2-3 בקבוקי מים במקום גלוי ובהישג יד (ליד שולחן העבודה, ליד המחשב, בחדר השינה).

 

להוסיף למים עשבי תיבול כמו נענע, לימונית וכד' (ללא סוכר).

 

להקפיד לשתות בכל שעה-עגולה כוס מים או משקה חם.

 

בכל הפסקת קפה או תה, לשתות גם כוס מים.

 

לאכול מרק חם בתחילת כל ארוחה (אפשר גם כוס מיץ ירקות או פירות).

 

להניח על השולחן בכל ארוחה בקבוק מים גדול.

 

האם קיימת שתיית יתר?

שתייה מוגזמת של 20 כוסות ויותר, נחשבת לשתיית יתר. היא גורמת לדילול בריכוז של מרכיבי הדם ומלחים שונים כמו נתרן ואשלגן, דבר המונע את תפקודו התקין של הגוף.

 

במצב זה תיתכן פגיעה בתאי המח, הלב, וכלל האיברים בגוף. סימני שתיית יתר דומים לאלה של ההתייבשות וכוללים עייפות, בלבול, חוסר יציבות, חוסר ריכוז, עוויתות, ובמצבי קיצון לתרדמת ואף למוות.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גם בחורף אפשר להתייבש אם לא שותים מספיק
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים