שתף קטע נבחר

2013 בסביבה: העולם התחמם, אבל למי אכפת

רמת הפחמן הדו-חמצני באטמוספירה שברה שיאים, מזג האוויר הקיצוני הותיר אחריו שובל של הרס - והעולם כמנהגו נהג. מצד שני, האנרגיה המתחדשת והבנייה ירוקה צברו תאוצה ומודעות הציבור גדלה. סיכום שנה

המאורע המשמעותי ביותר בשנת 2013 מבחינה סביבתית התרחש בחודש מאי: בתחנה המודדת את ריכוז הפחמן הדו-חמצני באטמוספירה נרשם ריכוז שיא של 400 חלקים למיליון - הנתון הגבוה ביותר שנרשם אי פעם מאז החלו המדידות. חשוב לזכור כי מאז החל השימוש בדלק מחצבי (פחם, נפט וגז) עלה ריכוזו של גז חממה זה ב-40% ומדענים רבים פרסמו עבודות המראות כי כל ריכוז מעל 350 מסוכן לשלומו של כדור הארץ.

 

כתבות נוספות בערוץ כלכלה ירוקה וקיימות :

פרס לרב שגרם לחרדים באשדוד למחזר

תחרות סטודנטים תציל את חקלאות שפרעם?

זעם בעמק חפר: צינור דלק יוצמד לצינור הגז

צפו: כך ממחזרים בדלי סיגריות

 

התוצאה של עליית ריכוז גזי החממה באטמוספירה הורגשה היטב בכל רחבי העולם. אין כמעט אזור שלא נפגע בצורה כזו או אחרת. למרות ש-2013 היתה "רק" השנה השביעית הכי חמה שנרשמה אי פעם, אירועי מזג האוויר היכו קשות במהלך כל השנה. בצורות בברזיל, מספר רב של סופות טורנדו באוקלהומה ובטקסס, שטפונות באלברטה (קנדה), בקולורדו, במרכז אירופה ובצפון הודו, סופות טייפון בפיליפינים, בהודו, בווייטנאם ובלאוס, הוריקנים במכסיקו ועוד.

 

נזקי הטייפון בפיליפינים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נזקי הטייפון בפיליפינים(צילום: AFP)
 

חלק מאירועים אלה היו חסרי תקדים בעוצמתם וגרמו לאלפי הרוגים, מאות אלפי עקורים ולנזקים הנאמדים במיליארדי דולרים. איש לא טוען כי ההתחממות גורמת לאירועים אלה. הם גרמו נזקים גם בעבר, עוד לפני שהחלה ההתחממות. אולם אין היום כל צל של ספק, כי ההתחממות גורמת להקצנתם.

 

בחודש ספטמבר פרסם ה-IPCC (הפאנל הבין-ממשלתי לשינוי אקלים) את חלקו הראשון של הדו"ח החמישי שלו ובו הוא קובע בצורה החלטית כי ההתחממות היא מעשה ידי אדם ונגרמת בעיקר כתוצאה משריפת דלק מחצבי. עוד קבע הדו"ח כי הקהילה הבינלאומית אינה עושה מספיק כדי למנוע את עליית הטמפרטורה העולמית הממוצעת מעל 2 מעלות צלזיוס.

 

טיפ טיפה פחות גזי חממה ב-2013 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טיפ טיפה פחות גזי חממה ב-2013(צילום: AFP)
 

דו"ח זה לא הדיר שינה מאלפי המשתתפים שהגיעו בנובמבר לורשה לדיונים עקרים ואין סופיים בנושא אמנת האקלים. רק נציג הפיליפינים בכה בנאומו בפני המשתתפים, והכריז על שביתת רעב, עד שתתקבלנה החלטות מעשיות.

 

אובמה, צדיק בסדום 

עד היום, למרות הנזקים האדירים שגורמת ההתחממות בנפש וברכוש, אף מדינה לא החליטה לפעול בצורה יסודית ומקיפה כדי להפחית בצורה משמעותית את פליטת גזי החממה. ארגון האנרגיה הבינלאומי קבע בדו"ח שפרסם השנה שכדי להגיע ליציבות אקלימית צריך להפסיק את הגידול בפליטות בתוך 5-10 שנים ואחר כך יש להתחיל לרדת בפליטות בצורה משמעותית. כל שנה בה יישום הקביעות האלה מתעכב תגרום נזקים לעולם, בהיקף של 500 מיליארד דולר.

 

בשנה החולפת היו גם מספר אירועים חיוביים. הנשיא האמריקני ברק אובמה פרסם בפעם הראשונה תוכנית מקיפה לטיפול בבעיית ההתחממות. הוא קבע כי יש להפחית את השימוש בפחם באמצעות סגירת תחנות כוח פחמיות, אי בניית תחנות חדשות, שיפור היעילות בשימוש באנרגיה ונתן אור ירוק לתמיכה גדולה יותר באנרגיות חלופיות.

 

פאנלים סולאריים. העולם התחיל להבין (צילום: נועה מגר) (צילום: נועה מגר)
פאנלים סולאריים. העולם התחיל להבין(צילום: נועה מגר)
 

בארה"ב נרשמה מגמה ברורה של סגירת תחנות כוח פחמיות ואפילו ה-TVA (הארגון הממשלתי

היחיד המייצר חשמל בארה"ב ) סגר 8 תחנות. כמו כן, נסגרו מספר תחנות כוח גרעיניות. ואכן, בפעם הראשונה בהסטוריה, חלה בשנת 2013 ירידה מסוימת (אמנם קלה ביותר) בפליטות של גזי חממה.

 

בשנה שעברה נרשם גידול בשימוש במקורות חלופיים, בעיקר שמש ורוח, ואלה התפתחו השנה בקצב מהיר יותר מאשר כל שאר מקורות האנרגיה. בארה"ב החלה תנועה עממית נגד שיטת הפראקינג לייצור גז ודלק, הגורמת לנזקים קשים ביותר לסביבה, אשר מספר מדינות אסרו על השימוש בשיטה הרסנית זו.

 

בעולם הולכת ומתפשטת המודעות לנושא ההתחממות בציבור הרחב ונרשמה צמיחה מהירה של בנייה ירוקה כאמצעי לחסכון במשאבים, בעיקר באנרגיה ובמים.

 

לסיכום, לא ניתן לומר כי שנת 2013 הביאה מפנה כלשהו בהתייחסות העולמית לתופעה המאיימת על שלום הציוויליזציה שלנו ונותר לקוות כי מפנה שכזה יגיע, בטרם יהיה מאוחר מדי.

 

פרופ' אורי מרינוב הוא מרצה וחוקר בבית הספר לקיימות במרכז הבינתחומי הרצליה, אשר כיהן כמנכ"ל הראשון של המשרד לאיכות הסביבה

פורסם לראשונה 04/01/2014 16:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
היה לכם חם ב-2013
צילום: shutterstock
מומלצים