שתף קטע נבחר

צילום: EPA, AFP, רויטרס

חמושים בפרלמנט בקרים: דגל רוסיה הונף

המשבר הפוליטי באוקראינה הולך ומחריף מאז הדחת הנשיא הפרו-רוסי. קבוצה של חמושים השתלטה על בנייני הפרלמנט והממשלה בעיר סימפרופול

לקחו את החוק לידיים: חמושים השתלטו על בניין הממשלה ועל בניין הפרלמנט בחצי האי קרים שבאוקראינה. כך דיווחה היום (יום ה') סוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס". לפי שעה לא ברורה זהות החמושים שהשתלטו על מוקדי השלטון האוקראיניים, אולם כתב של סוכנות הידיעות רויטרס שנמצא במקום דיווח שדגל רוסיה הונף גם בבניין הממשלה וגם בבניין הפרלמנט בבירת האזור סימפרופול. במקביל, שר ההגנה של רוסיה מסר שמטוסי קרב של ארצו נמצאים בכוננות בגבולות המערביים.

 

פוטין במפגן כוח: תרגיל ענק בגבול אוקראינה

 

עוד חדשות בעולם :

האפיפיור פגש את 'תאומו', פעוט בן 19 חודש

היסטוריה במעוז הגברים: 5 שרות בנאט"ו

ארה"ב שוקלת: 3 הורים לתינוק אחד?

וטו באריזונה: אין למנוע שירות מלקוחות גאים

 

אמש פרצו עימותים אלימים בין מוסלמים טטארים, שתומכים בממשלת המעבר של אוקראינה ובתנועת האופוזיציה שהפילה את הנשיא ויקטור ינוקוביץ', לבין מפגינים פרו-רוסים. אדם אחד נהרג בעימותים שאירעו מחוץ לבניין הפרלמנט בעיר סימפרופול. הטטארים מבקשים להתקרב למערב, אולם חצי האי קרים בדרום-מזרח אוקראינה הוא אזור פרו-רוסי בעיקרו, והיה בסיס התמיכה של ינוקוביץ'. באזור זה יש רוב של דוברי רוסית, ומיליונים מביניהם רואים בעצמם רוסים לכל דבר.

 

הטורקים האתניים דוכאו קשות בעידן הסובייטי. הפגנת מוסלמים טטארים בחצי האי קרים (צילום: MCT) (צילום: MCT)
הטורקים האתניים דוכאו קשות בעידן הסובייטי. הפגנת מוסלמים טטארים בחצי האי קרים(צילום: MCT)
סוכנות הידיעות "אינטרפקס" ציטטה מנהיג טטארי מקומי, רפאת צ'ובארוב, שכתב בחשבון הפייסבוק שלו: "אמרו לי שבניין הפרלמנט ובניין מועצת השרים נכבשו על ידי גברים חמושים שלא נשאו עליהם סמלים שמזהים אותם". הוא הוסיף גם ש"החמושים לא העבירו עדיין כל דרישה".

 

מתיחות גדולה בין מזרח למערב

כ-100 שוטרים הגיעו לחזית בניין הפרלמנט בסימפרופול שדלתותיו נחסמו בארגזי עץ.

הרחובות שמקיפים את הפרלמנט ריקים ברובם מאדם למעט אנשים שיצאו הבוקר לעבודה. "שמעתי קולות ירי בלילה. ירדתי למטה וראיתי אנשים רבים נכנסים פנימה (לבניין הפרלמנט). כמה מהם עזבו. אני לא בטוח כמה עדיין נמצאים שם", אמר רומן, צעיר בן 30 מסימפרופול.

 

המתיחות הגדולה בחצי האי קרים, בין מזרח למערב באוקראינה ובין העולם המערבי לבין רוסיה החלה בשבת האחרונה, אז הדיח הפרלמנט בקייב את הנשיא האוקראיני הפרו-רוסי ויקטור ינוקוביץ' לאחר חודשים של מחאת אופוזיציה נגד שלטונו. הרשויות באוקראינה הוציאו צו מעצר נגד ינוקוביץ' בגין מעורבות ברצח המוני של מפגינים לא חמושים, אולם לפי שעה לאיש אין מושג היכן הוא מסתתר. מאז חודש נובמבר נהרגו בסביבות 100 בני אדם ומאות נפצעו בעימותים בין כוחות הביטחון האוקראיניים לבין מתנגדי ינוקוביץ'.

 

מתנגדים לשלטון החדש בקייב. מפגינים פרו-רוסים בסימפרופול (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מתנגדים לשלטון החדש בקייב. מפגינים פרו-רוסים בסימפרופול(צילום: EPA)

אדם אחד נהרג בעימותים בין מוסלמים טטארים לפרו-רוסים. אחד הפצועים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אדם אחד נהרג בעימותים בין מוסלמים טטארים לפרו-רוסים. אחד הפצועים(צילום: רויטרס)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

חצי האי קרים הועבר מרוסיה לאוקראינה בשנת 1954 בתקופת העידן הסובייטי כשהשליט היה ניקיטה חרושצ'וב. חלק מצי הים השחור של רוסיה מוצב בנמל סבסטופול ומדובר באזור האוקראיני היחיד שבו הרוסים האתניים עולים במספרם על האוקראינים האתניים, אף שבאזורים אחרים במזרח אוקראינה, הרוסית היא כאמורה שפתם הראשונה של התושבים.

 

חצי האי קרים הוא ככל הנראה המעוז האחרון הגדול של תומכיו של ינוקוביץ' המודח, ובממשלת המעבר החדשה הביעו חשש מקולות הבדלנות שעולים באחרונה מהאזור הפרו-רוסי.

 

הטטארים, קבוצה אתנית טורקית, סבלה מנחת זרועו האכזרית של שליט ברית המועצות יוזף סטלין במלחמת העולם השנייה וגורשו ב-1944 בהמוניהם למרכז אסיה הסובייטית בגלל החשד ששיתפו פעולה עם גרמניה הנאצית. לאחר שאוקראינה קיבלה עצמאות עם נפילת ברית המועצות ב-1991 שבו עשרות אלפי טטארים לארץ הולדתם.

 

עוד מאוקראינה, מנהיגי תנועת המחאה שהפילה את ינוקוביץ' הציעו את ארסני יצניוק כמועמדם לראש ממשלת המעבר הזמנית. יצניוק נחשב לאחד ממנהיגי האופוזיציה באוקראינה ושימש בתפקיד שר הכלכלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מפגינים פרו-רוסים מחוץ לבניין הפרלמנט בסימפרופול
צילום: EPA
צילום: AFP
מסתתר. ינוקוביץ'
צילום: AFP
מומלצים