שתף קטע נבחר

יהדות ארה"ב החליטה: נקדם נישואים אזרחיים בישראל

הפדרציה היהודית החליטה לקדם נישואים אזרחיים בישראל, בעקבות חשש להתרחקות משמעותית בין הקהילה בארה"ב לזו שבארץ, ועלולה להתפלג בעקבות זאת. גורם בארגון: "לא ייתכן מצב שבו יהודי אמריקאי לא יוכל להינשא בישראל". נשיא הקהילות האורתודוכסיות: "אנו רואים זאת בדאגה גדולה"

יהודי צפון-אמריקה יקדמו נישואים אזרחיים בישראל, כך החליטה הנהלת הקהילות היהודיות בצפון-אמריקה (JFNA) במהלך השבוע שעבר בניו-יורק. ההחלטה שעלולה לפלג את הפדרציה עצמה, התקבלה בתום הצבעה אנונימית של 153 חברי ההנהלה בוועידת האביב השנתית של ארגון הגג, המאגד תחתיו את הקהילות היהודיות בארצות הברית וקנדה.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

מקור בפדרציה מסר ל-ynet כי ההחלטה שהתקבלה היא, בין היתר, תוצאה ישירה של סקר מכון המחקר האמריקני "פיו" (PEW), שהצביע על התרחקות בין שתי הקבוצות היהודיות הגדולות בעולם: מדינת ישראל ויהדות צפון-אמריקה. בנוסף התקבלה ההחלטה לאחר המלצות שהגישה קבוצת החשיבה iRep המורכבת מחוקרים ישראלים ואמריקאים.

 

קראו עוד בערוץ יהדות:

 

גורמים בפדרציה מסרו בתגובה כי "נעשה הכל על מנת לחזק את הקשרים בינינו, ואנחנו מאמינים שנישואים אזרחיים יהיו הצעד הנכון וההכרחי לכך. לא ניתן שיהודים לא אורתודקסים ירגישו אזרחים סוג-ב' בישראל".

 

מנגד מסר הרב ד"ר אריה (לאונרד) מטניק, המשמש כנשיא איגוד הרבנים האורתודוקסים, ה-RCA (החברים אף הם בפדרציה), כי הוא מודאג מההחלטה המקדמת, לדבריו, התערבות בענייניה הפנימיים של מדינת ישראל.

 

פלטפורמה לדיון עבור הישראלים

ההחלטה הנוכחית היא תוצאה של עבודה ממושכת בת שלוש שנים על הסוגיות הבוערות ביחסי יהודי אמריקה וישראל. הקבוצה הוקמה ביוזמת הפדרציה, ושיתפה פעולה עם גופים חברתיים וחוקרים מישראל וארצות הברית - ומכלל גווני הקשת היהודית.

 

ההחלטה על קידום הנישואים האזרחיים בישראל נוסחה, ככל הנראה, במתכוון תוך בניית צעדים חיוביים של תמיכה וחופש ביטוי דתי, במקום שיח הקורא לביטול מוסד הרבנות. זאת, ככל הנראה, על מנת לגבש תמיכה רחבה בהנהלה - ולא לעורר מחלוקת עם הקבוצות האורתודוקסיות החברות בפדרציה.

 

עוד בטרם נפלה ההחלטה, צוטט ג'רי סילברמן, מנכ"ל JFNA, ב"ג'ואיש וויק" כי מטרת ההחלטה "היא לא לשלול את הלגיטימיות של הרבנות, אלא ליצור מודעות חינוכית למגוון הזרמים הדתים בישראל. אנחנו רוצים להיות פלטפורמה חזקה, שעליה יוכל הציבור הישראלי לקיים דיון בנושא באמצעות חינוך והסברה", כך סילברמן.

 

דואגים לעתיד הקשר עם ישראל

לדברי גורמים בפדרציה, העובדה כי אחוז נישואי התערובת בארצות הברית עומד כבר כעת על 50%, היה משתנה מכריע. ההחלטה שקיבלה

הקבוצה היא תולדה של הבנה כי הסוגיה עלולה להזיק בטווח הארוך למערכת היחסים בין יהודי ארצות הברית וישראל, בה בשעה שיותר מ-80% מיהדות ארה"ב וקנדה אינה אורתודוקסית.

 

"יש הרבה יותר יהודים בארה"ב שחיים בנישואים מעורבים", אומר גורם בפדרציה. "הרבה יותר צעירים שלא מרגישים חיבור למדינת ישראל, בין היתר בשל ביקורת בסוגיות מדיניות. אלה בדיוק הדברים שהפדרציה כארגון גג חייבת לקחת לתשומת ליבה, ולפעול לתיקון הבעיה.

 

"הקהילות בארצות הברית מייצגות מגוון רחב מאוד של זרמים. 'הפדרציה של סן-פרנסיסקו' היא לא 'הפדרציה של ניו-יורק', וגם כל פדרציה אזורית מייצגת בעצמה מגוון של קהילות קטנות שמסונפות תחתיה. זה החלק המרגש אך גם האתגר הגדול שלנו. אנחנו תמיד חושבים על צרכיה של יהודי ארצות הברית, לראות איפה נמצאים הנושאים הבוערים, ואיך מקדמים אותם נכון, ובין היתר זה באמצעות הקשר עם ישראל".

 

הגורם הוסיף כי "אנחנו לא רוצים לראות מצב שבו יהודי אמריקאי יעלה לישראל, ואם הוא לא יהודי על פי האורתודוקסים - הוא לא יכול להינשא, או לקיים כאן חיים נורמטיביים. זה מצב שבעינינו חייב להשתנות".

 

בהמשך ישיר להחלטה שהתקבלה, צפויה להתגבש בקרוב קבוצה נוספת שתתמקד בתמיכה בארגונים ישראליים ובאישי ציבור מקומיים, אשר יובילו ויחזקו את הלובי הישראלי בסוגיה. זאת לצד ועדה נוספת שתייצג את שלל נקודות המבט סביבה, ותגבש במשותף כלים מעשיים לקידום החוק בישראל.

 

במקביל בישראל כבר פועלים ארגונים שונים, ובהם קבוצות של חברי כנסת בקואליציה הנוכחית, לקידום חוק נישואין אזרחיים בישראל. כעת מקבל הלובי הזה גם תמיכה מורלית וכלכלית מיהדות ארצות הברית.

 

ההחלטה הוצגה בכלי התקשורת היהודיים בארה"ב כצעד נוסף של הפדרציה לסיום השליטה האורתודוקסית בענייני הפרט בישראל, בין היתר בסוגיית כגון נישואין, גירושין, גיור וקבורה, אולי כצעד ראשון בדרך להפרדה מלאה בין דת ומדינה.

 

האורתודוקסים בארה"ב: התערבות מסוכנת

נושא הנישואים האזרחיים נחשב "כנושא רך" באופן יחסי, וסוגיה בעלת תמיכה רחבה גם בקרב גורמים אורתודוקסיים. בפדרציה מעדיפים להציג את הנושא כאילו התקבל בהנהלה באופן גורף וכמעט ללא התנגדות, על אף הרגישות הרבה המיוחסת לו בישראל. ואולם בקרבי יהודי ארצות הברית כבר נשמעת ביקורת על ההחלטה להתערב בעניין "פנים-ישראלי", ועל ההטיה הגורפת של הפדרציה לכיוון הזרמים הלא אורתודוקסיים.

 

"יש כאן שתי סוגיות עיקריות", אומר הרב מטניק, נשיא ה-RCA. "ראשית, השאלה האם הפדרציה צריכה להתערב בהחלטות פוליטיות בישראל. אין ספק שהאתגר הגדול של מדינת ישראל הוא לחבר את המגוון היהודי הרחב של יהדות ארצות הברית אליה. אך לנקוט צעד בעניין, זה דבר אחר.

 

"הסוגיה השנייה היא בעצם ההשפעה על מערכת היחסים, ואני רואה את זה בדאגה גדולה. גם בחברה האורתודוקסית בארצות הברית יש דעות חלוקות בסוגיה, אם כי הקול המרכזי עודנו תומך ברבנות. צעד שכזה עלול להוביל לקונפליקט בתוך הפדרציה, מול הזרם האורתודוקסי".

 

הרב מטניק מזהיר מפני התבוללות, כפי שזו התבטאה בסקר "פיו" האחרון. "החוויה האמריקאית העשירה של יהדות, הובילה בסופו של דבר לעלייה ניכרת בנישואי התערובת ולהתבוללות, ואני תוהה האם נכון לקחת את האתגר הזה, שאנחנו מתמודדים איתו, ולכפות אותו גם על המציאות הישראלית. אני רואה בכך דבר בעייתי מאוד".

 

בפדרציה נדמה כי לא מתרגשים מן הקולות הללו, ומציגים במקביל שורה ארוכה של התערבויות "היסטוריות", כהגדרתם, בענייני דת ומדינה בישראל: מערך הגיור, קידום התפילה לקבוצות לא אורתודוקסיות ברחבת הכותל המערבי, פרויקט "תגלית" ועוד.

 

"המטרה שלנו היא לתמוך בקבוצות ויחידים בישראל שמקדמים את המטרות שלנו. אז בסופו של דבר, זה לתמוך באזרחי בישראל ובחופש הדתי שלהם", מציין גורם בפדרציה. "אין לדעת כמה זמן ייקח עד שנהיה מעורבים בנושא בצורה אפקטיבית ממש, אך כבר כעת מתגבשים מהלכים ותוכניות פעולה מול גורמים שונים בישראל, לקידום היוזמה לשלב המעשי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
רוצים להפריד כאן דת ומדינה?
צילום: shutterstock
מומלצים