שתף קטע נבחר

לא להאמין: כמה כפיות סוכר יש בגפילטע ובחלה

כוס יין אדום מכילה שבע כפיות סוכר, פרוסת חלה או תפוח בדבש יספקו לכם שלוש כפיות סוכר ואפילו סלט הירוק עשוי להיות שווה ערך לכמה פרוסות לחם. בארוחת ראש השנה תיתקלו בלא מעט סוכר גלוי וסמוי, שכדאי להיערך אליו מראש. צפו בדיאטנית מגלה איפה הוא נמצא - ואיך לצמצם את הנזק

בימים הקרובים נשב כולנו סביב שולחן החג, נאכל ונשתה לרוב - אבל כמה סוכר ייכנס לגופנו? אנחנו כבר יודעים שאסור לנו להפריז באכילה בכלל ובאכילת קינוחים בפרט כדי לשמור על הגזרה, אבל האם אנחנו יודעים גם כמה סוכר מתחבא בשאר המנות?

 

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

התחלתם דיאטה ? קראו עוד:

כך תחסכו 655 קלוריות בארוחת ראש השנה 

מחקר ישראלי: ממתיקים מלאכותיים גורמים לסוכרת

הטריקים של חברות המזון - שגורמים לנו להשמין  

 

יין, מיץ ומשקאות קלים

מיץ ענבים. בכוס (250 מ"ל) של מיץ ענבים תירוש ישנן 220 קלוריות, וכמעט כולן מפחמימות - דבר השווה ערך לכמעט תשע כפיות סוכר.

 

שתיית חמש כוסות כאלה במהלך הארוחה מוסיפה לגוף 1,100 קלוריות - 44 כפיות סוכר, כמעט כוס סוכר שלמה. מספר הקלוריות הזה שווה ערך כמעט לתפריט יומי מינימלי, העומד על 1,200 קלוריות.

 

יין אדום חצי יבש. בכוס (200 מ"ל) יין אדום חצי יבש, למשל פטיט סירה, נמצא 170 קלוריות, שהן כשבע כפיות סוכר.

 

משקאות קלים. בבקבוק קולה קטן (350 מ"ל), נמצא כ-150 קלוריות שהן כשש כפיות סוכר. אם אתם מעדיפים סיידר, מיץ אפרסק או מנגו, תמצאו 110 קלוריות בכוס משקה קל (250 מ"ל), שהן כארבע כפיות וחצי סוכר.

 

מיצים סחוטים. אם ננסה ללכת על שיא הבריאות, מיץ תפוזים או מיץ גזר, נרוויח אמנם ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון אך נקבל גם כמות מכובדת של סוכר. לדוגמה, בכוס מיץ גזר בינונית (350 מ"ל) יהיו כ-150 קלוריות, שהן שש כפיות סוכר.

 

מיצי פירות טבעיים סחוטים אינם מומלצים לצריכה עם האוכל, והם אף לא מומלצים לחולי סוכרת כיוון שהם עלולים לגרום להיפוגליקמיה. 

 

חלה

ניתן להניח שעל שולחן החג תוצג חלה, אבל לפני שאתם בוצעים אותה לפרוסות נדיבות זכרו כי בחלה מתוקה ביתית יש כוס סוכר על כל קילוגרם קמח, וסך הכל 50 כפיות סוכר(!). אם חתכנו כעשר פרוסות מהחלה, פירושו של דבר הוא שיש כחמש כפיות סוכר בכל פרוסה.

 

חלה רגילה ביתית מכילה כשמונה כפיות סוכר על כל קילוגרם קמח, וסך הכל 32 כפיות סוכר. אם חותכים לעשר פרוסות, מקבלים כשלוש כפיות סוכר בכל פרוסה.

בחלה מתוקה ביתית יש כוס סוכר על כל קילוגרם קמח (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בחלה מתוקה ביתית יש כוס סוכר על כל קילוגרם קמח(צילום: shutterstock)
 

תמרים

מעבר לכך שהם אחד מסמלי ראש השנה, תמרים צהובים מהווים פתרון מצוין למי שחש צורך במשהו מתוק, ולא רק אחרי האוכל. הפיגמנט הצהוב מספק נוגדי חמצון, הם עשירים בסיבים תזונתיים התורמים לתחושת השובע ולפעילות תקינה של מערכת העיכול, יש בהם ויטמינים - בעיקר ממשפחת ויטמין B - ומינרלים כמו אשלגן, סידן ומגנזיום. ובנוסף, יש בהם סוכר.

 

שתי יחידות של תמר רגיל או ארבע יחידות של תמר צהוב נחשבות כמנת פרי, כך שיש לשים לב לכמות הנאכלת. בארבעה תמרים צהובים יש ככפית סוכר, ומומלץ לשלב איתם שקדים לא קלויים או אגוזים, שימתנו את עליית הסוכר בדם ויאזנו צריכת השומן והחלבון לצד הפחמימה שבתמר.

 

תפוח בדבש

רבע תפוח עם טבילה בשתי כפיות דבש יספק כשלוש כפיות סוכר.

 

רימון

הרימון עשיר בוויטמינים C, E, K וויטמינים ממשפחת B, חומצה פולית, סידן, ברזל, מגנזיום, אבץ ואשלגן - וכמובן בסוכר.

 

מיץ סחוט טרי מרימון שלם יספק לגופנו כשש כפיות סוכר, ואותה כמות תהיה בכוס גרגירי רימון (כ-200 גרם). ההבדל העיקרי הוא שאכילת הגרגירים מספקת עוד סיבים תזונתיים, ובכך ממתנת את עליית רמות הסוכר בדם.

רבע תפוח בדבש = 3 כפיות סוכר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רבע תפוח בדבש = 3 כפיות סוכר(צילום: shutterstock)
  

סלטים

סלט ידוע כמזון בריא העשיר בוויטמינים, במינרלים, בנוגדי חמצון, בסיבים תזונתיים ובמים. ברוב המקומות ההמלצה היא לאכול ירקות ללא הגבלה, אך אני ממליצה על איזון ואכילה במידה גם כאן.

 

בירקות כמעט שאין קלוריות, ורוב הקלוריות מגיעות מהרוטב. נסו את הרוטב הבא לסלט אישי, והכפילו את הכמות לפי מספר הסועדים: כף שמן זית, שתי כפות מים, מיץ מחצי לימון, מלח ופלפל לפי הטעם. אפשר להוסיף כעשירית כפית סוכר, אם חייבים. ערבבו הכל בצנצנת ושפכו מעל הסלט.

 

בחרו עבור הסלט בירקות ירוקים, עליים וכתומים - ורק נגיעות של ירקות אדומים. בעגבניה בינונית יש כ-40 קלוריות, שהן שוות ערך לפרוסת לחם קל אחת. כלומר, סלט עם שלוש-ארבע עגבניות מהווה תחליף לשתי פרוסות לחם רגיל או לארבע פרוסות לחם קל. בפלפל אדום יש כ-60 קלוריות, דבר השווה ערך לכמעט פרוסת לחם רגיל או לפרוסה וחצי של לחם קל.

 

למרות צבעו הלבן-ירוק, גם בקולרבי יש לנהוג במשנה זהירות. יחידה בינונית מכילה כ-80 קלוריות, שהן שוות ערך לפרוסת לחם רגיל או לשתי פרוסות לחם קל.

 

גפילטע פיש

גפילטע פיש מקופסה, לפי מתכון מסחרי מתוק, מכיל כשתי כפיות סוכר בכל קציצה השוקלת כ-100 גרם, ללא הרוטב.

 

קינוחים

רוב האנשים חושבים כי הקינוח הבריא ביותר אחרי האוכל הוא פרי או סלט פירות, ושהדבר עדיף מקינוח מתוק אחר. האומנם? כשהם נאכלים במידה (שתיים-שלוש מנות פרי ביום) פירות יכולים לספק לגוף ויטמינים, מינרלים, מים, סוכר וסיבים תזונתיים. הפירוק שלהם נעשה במעי הדק, לכן הזמן הטוב ביותר לאכול פירות הוא על קיבה ריקה דווקא, בבוקר או כארבע שעות לאחר ארוחה.

 

כאשר הקיבה מלאה, הפירות שאכלנו לא יכולים לעבור במערכת העיכול, לכן הם יישארו שם ויעברו תהליך תסיסה, הגורם להפרשת רעלים, לעייפות, לצרבת, לנפיחות בבטן, לגזים ולתחושה כללית פחות טובה. כקינוח, אם כן, עדיף לאכול שתי קוביות שוקולד מריר מינימום 70% מוצקי קקאו ולא סלט פירות "בריא".

 

עם זאת, אננס טרי ופפאיה הם היוצאים מהכלל. יש בהם אנזימי עיכול שדווקא עוזרים בפירוק האוכל, לכן ניתן לשלב אותם בארוחה. במקומות רבים בעולם יש האוכלים כקינוח בטטה שנצלתה בתנור בשלמותה, בזכות מתיקותה.

 

לסיכום, שימו לב שהסוכר שאנו צורכים לא נמצא רק בכפיות הסוכר בתה או בפרוסות עוגה, אלא בהרבה מזונות נוספים. נסו למתן את צריכת הסוכר הגלוי והסמוי, שימו לב לכמויות הרוטב בסלט וסיימו את הארוחה במעט שוקולד מריר - ותעברו בשלום את ארוחת החג לפחות מבחינה תזונתית.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית B.Sc לעמותת "מהיום - הפורום לאורח חיים בריא"



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ישראל אלפסה
שתי כפיות סוכר בכל קציצת דג מקופסה
צילום: ישראל אלפסה
ד"ר רק שאלה
מומלצים