שתף קטע נבחר

הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    אורז מלא מתקלקל יותר מהר? האמת על תוקף המזון במטבח שלכם
    איזה אורז נשמר טוב יותר, איך הכי כדאי לאחסן שמן זית, עד מתי אפשר לאכול קופסת שימורים שנשכחה על המדף, ואיך יודעים אם אבקת האפייה עוד בתוקף? כל מה שרציתם לדעת על אחסון מוצרי המזון היבשים

    זה הזמן לגשת למזווה הביתי ולעשות סדר. כולנו היינו רוצים להימנע ממצב שבו אנחנו זורקים מזון, אבן בואו נודה על האמת: לכולם יש במטבח מוצרי מזון שכנראה התוקף שלהם כבר פג מזמן.

     

    אולי קניתם כמות גדולה מדי באיזה מבצע מפתה, או שרכשתם תבלין אקזוטי לתבשיל חד פעמי, וכעת הוא מבלה על המדף עם מוצרים נוספים שעדיף שכבר יגיעו לפח. אז איך אפשר לדעת מתי הזמן הנכון להיפטר ממוצרי המזון היבשים? לפניכם כמה מהפריטים הנמצאים בכל מזווה ביתי:

     

    פסטה יבשה יכולה להמתין במזווה עד שנתיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
    פסטה יבשה יכולה להמתין במזווה עד שנתיים(צילום: shutterstock)

     

    פסטה יבשה: עד שנתיים

    יש אומרים שפסטה יבשה, אם היא נשמרת בתנאים נאותים, יכולה להישאר במצב טוב לאורך זמן בלתי מוגבל. עם זאת, מחלקת החקלאות של ארצות הבריאות ממליצה לשמור פסטה לא יותר משנתיים. שמרו את הפסטה באריזה אטומה לאוויר במקום קריר ויבש.

     

    קחו בחשבון שהפסטה מושפעת משינויים קיצוניים במזג האוויר, כפי שקורה בקיץ הישראלי. הכללים הללו נכונים לפסטה, ועוד יותר חמורים כאשר מדובר בנודלס או באטריות המכילות ביצים.

     

    אוהבים פסטה? הטריק שיחסוך לכם קלוריות

     

    אורז לבן מחזיק מעמד זמן רב יותר מאורז מלא (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
    אורז לבן מחזיק מעמד זמן רב יותר מאורז מלא(צילום: shutterstock)

     

    אורז מלא ואורז לבן: חצי שנה ובלתי מוגבל, בהתאמה

    מעניין לדעת כי בעוד לאורז מלא חיי מדף קצרים יחסית של עד חצי שנה, לאורז לבן יש חיי מדף בלתי מוגבלים. אורז מלא (אדום, חום או שחור) מתקלקל מהר יותר מאורז לבן בגלל תכולת השמנים הטבעיים שבגרעין.

     

    כשהאורז נשמר כראוי באריזה אטומה, האורז המלא יהיה בתוקף עד שישה חודשים מקסימום. כדי להאריך את חיי המדף, שמרו את האורז במקרר או בפריזר. מצד שני, באחסון נכון, אורז לבן יכול להחזיק מעמד לזמן בלתי מוגבל במזווה שלכם. שמרו את האורז במקום קריר ויבש, בארון סגור הרחק מאבק, חרקים ושאר מזיקים.

     

    מלא, אדום או בר: איזה אורז הכי בריא לאכול?

     

    הקפידו להרחיק כל לחות מהקמח (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
    הקפידו להרחיק כל לחות מהקמח(צילום: shutterstock)

     

    קמח לבן וקמח מלא: שישה עד תשעה חודשים ועד שלושה חודשים, בהתאמה

    כמו באורז, גם הקמח המלא אינו מחזיק מעמד לאורך זמן כמו הקמח הלבן, בגלל שהשמנים הטבעיים בגרעין הופכים את המזון למעופש עם הזמן. בכל מקרה, שני סוגי הקמח אינם שורדים לנצח, ובעוד קמח מלא נשאר בתוקף למשך כשלושה חודשים, קמח לבן יכול להיות בשימוש למשך שישה עד תשעה חודשים.

     

    לשמירה מירבית על חיי המדף, מומלץ לשמור את הקמח האריזה אטומה במקום יבש וקריר. אם הקמח אינו מאוחסן כראוי, הוא יפגוש את האויב הטבעי שלו - הלחות. הלחות מזמנת יחד עימה גם תולעים שיהנו לחיות בתוך הקמח.

     

    לא מה שחשבתם: לחם מקמח מלא בריא יותר מלבן?

     

    שימורי עגבניות מחזיקים מעמד כשנה וחצי, בעוד אפונה ירוקה תהיה טובה גם אחרי חמש שנים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
    שימורי עגבניות מחזיקים מעמד כשנה וחצי, בעוד אפונה ירוקה תהיה טובה גם אחרי חמש שנים(צילום: shutterstock)

     

    קופסאות שימורים: עד שנתיים

    בשנת 1974 פורסם בארצות הברית כי מעבדת מזון ערכה בדיקה לקופסת שימורים עם תירס משנת 1934, ומצאה כי התירס אכיל לגמרי, אך חסר את הערכים התזונתיים שבשימורי תירס פחות עתיקים. למרות המידע הזה, בכל הנוגע לאכילת מזון ישן, עדיף להיזהר מאשר להצטער.

     

    טווח הזמן הבטוח לקופסאות שימורים הוא כעיקרון שנתיים. עגבניות משומרות מומלץ לא לשמור יותר משנה עד שנה וחצי, הכימיקלים הטבעיים שבמזון מסוג זה, מתחיל להגיב לפחית השימורים, משפיע על הטעם ומפחית את הערכים התזונתיים. מזונות בעלי חומציות נמוכה, כמו למשל אפונה ירוקה, יכולים להחזיק מעמד בפחית גם חמש שנים.

     

    שמרו את השימורים במקום קרירי ומוצל, ולעולם לא קרוב לתנור, מתחת לכיור או במקום אחר בו יפגשו טמפרטורות קיצוניות.

     

    7 טעויות בהכנת מזון במטבח - שמסוכנות לבריאות

     

    חשבתם ששמן זית נשמר היטב במקרר? טעיתם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
    חשבתם ששמן זית נשמר היטב במקרר? טעיתם(צילום: shutterstock)

     

    שמן זית: עד 20 חודשים

    שמן זית הוא מוצר עדין, שצריך להיות בשימוש עד 20 חודשים, ויש מחמירים הטוענים שיש להשתמש בשמן הזית תוך חודש או חודשיים. ישנן שלוש סכנות לשמן זית: חום, אויר ואור. מומלץ לשמור את שמן הזית במקום חשוך או במיכל כהה עם פייה סגורה. 

     

    אם רכשתם כמות גדולה של שמן זית, מומלץ להעבירו למיכלים קטנים ולשמור אותם במקום אפל וקריר. ישנו מיתוס האומר כי שמן זית נשמר היטב במקרר, אך כאמור זהו מיתוס שאינו מבוסס. 

     

    מדריך השומנים הבריאים: הטוב, הרע והבריא

     

    כדי שהשניצל יצא טעים, בדקו שאין עובש על פירורי הלחם (צילום: index open) (צילום: index open)
    כדי שהשניצל יצא טעים, בדקו שאין עובש על פירורי הלחם(צילום: index open)
     

     

    פירורי לחם: שישה חודשים

    פירורי לחם הם מוצר יבש, לכן הם מחזיקים מעמד לאורך זמן ארוך יחסית ללחם רגיל. חשוב לשמור את פירורי לחם הרחק מלחות, אם אינכם רוצים לגלות עליהם עובש. אחסנו את פירורי הלחם במקום יבש וקריר.

     

    אם פירורי הלחם מאוחסנים כראוי, הם יכולים להישמר אף מעבר לשישה חודשים, אך חשוב לבחון בטרם שימוש שאין עליהם עובש או ממצא אחר שנראה מדאיג.

     

    מוצרי מזון מחיטה מלאה: בריאות או עבודה בעיניים?

     

    עוגיות פיננסייר. לא לשכוח להוסיף אבקת אפייה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
    עוגיות פיננסייר. לא לשכוח להוסיף אבקת אפייה(צילום: shutterstock)

     

    אבקת אפייה: חצי שנה עד שנה

    להבדיל מקרובת המשפחה, סודה לשתייה השורדת לנצח, אבקת אפייה רגישה ללחות ולכן התוקף שלה פג יסית מוקדם. אבקת אפייה צריכה להישמר במיכל אטום לאויר ובמקום מוצל וקריר.

     

    למרבה המזל יש דרך פשוטה לבדוק אם אבקת האפייה טובה לשימוש: ערבבו מעט מים חמים עם כפית אבקת אפייה. אם האבקה מבעבעת - היא טרייה, אם לא - היפטרו ממנה.

     

    הכי מנחמת: כך תעשו "דיאטת עוגות"

     

    עוגיות שוקולד צ'יפס. השאלה האם השוקולד צ'יפס ישרוד שנתיים עד שתכינו את העוגיות הקלאסיות? (צילום: יעל גרטי) (צילום: יעל גרטי)
    עוגיות שוקולד צ'יפס. השאלה האם השוקולד צ'יפס ישרוד שנתיים עד שתכינו את העוגיות הקלאסיות?(צילום: יעל גרטי)

     

     

    חטיפי שוקולד ופתיתי שוקלד: ארבעה עד שישה חודשים ועד שנתיים, בהתאמה

    אתם בטח תוהים מדוע אנחנו מתייחסים ברשימה זו גם לשוקולד, שהרי הוא לרוב נאכל עוד לפני שהתוקף שלו עלול לפוג. אבל רק למקרה, שישנם קוראים בעלי יותר כוח רצון מאתנו, דעו שחטיף שוקולד נותר טרי במשך ארבעה עד שישה חודשים. ניתן להאריך את תוקפם, אם תשמרו את חטיפי השוקולד בפריזר.

     

    אחסנו את השוקולד במיכל אטום לאויר או עטפו בפלסטיק נצמד כדי למנוע חדירת לחות וזיהומים. חברת נסטלה טוענת כי שוקולד צ'יפס לאפייה, יכולים להישמר על המדף טריים למשך שנתיים.

     

    תתפלאו: מה יותר בריא, חטיף בריאות או שוקולד? 

     

    אם הצבע שלהם דוהה או הריח לא נעים - זה הזמן לזרוק את התבלינים (צילום: sutterstock) (צילום: sutterstock)
    אם הצבע שלהם דוהה או הריח לא נעים - זה הזמן לזרוק את התבלינים(צילום: sutterstock)

     

    תבלינים: חצי שנה עד שנה

    יש מגוון אפשרויות לאיחסון תבלינים, והמטרה היא לשמור על איכויות הטעם והטריות שלהם. יש הטוענים כי חיי המדף של תבלינים טחונים נעים בין חצי שנה לשנה. בעוד אחרים אומרים שניתן לשמור תבלינים אף למשך שלוש עד ארבע שנים. תבלינים שלמים נשמרים טוב יותר מאשר תבלינים טחונים.

     

    נכון שלא ייגרם שום נזק אם תשתמשו בתבלינים אחרי ארבע שנים, אך הטעם והאיכות שלהם נפגמים עם הזמן. תדעו אם התבלינים כבר לא טריים, כשהצבעים שלהם מתחילים לדהות או הריח שלהם נעשה בלתי נעים.

     

    אחסנו את התבלינים במיכלים אטומים כדי להגן עליהם מחדירת לחות. הקפידו שהכפית שהכנסתם לתבלין יבשה, ולעולם אל תזרו תבלין ישירות מהמיכל לתבשיל רותח מכיוון שאדי התבשיל מחדירים לחות למיכל.

     

    לא רק לתיבול: התבלינים שירפאו כל מחלה

     

    יין אולי משתבח עם הזמן, אבל לאחר הפתיחה עדיף לשתות עד 8 חודשים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
    יין אולי משתבח עם הזמן, אבל לאחר הפתיחה עדיף לשתות עד 8 חודשים(צילום: shutterstock)

     

    אלכוהול: שישה עד שמונה חודשים

    רבים מאמינים כי אלכוהול יכול לשרוד לנצח, האמת היא שזה נכון לגבי בקבוקים חתומים וסגורים. בקבוק אלכוהול פתוח הוא כבר סיפור אחר לחלוטין. גם אם הבקבוק לא יתקלקל, מרגע פתיחתו האלכוהול חשוף לחמצון ולתהליכי התאדות.

     

    בקבוק פתוח מאבד מאיכות המשקה שלו אחרי שישה עד שמונה חודשים, הפחות מחמירים ובעלי החך הפחות עדין, יכולים להמשיך ולשתות מהבקבוק הפתוח גם למשך שנה. אחרי שנה האלכוהול מתאדה, מתחילים תהליכי חמצון והטעם של המשקה נעשה שטוח ופחות עמוק.

     

    ליקר מתקלקל מהר יותר, במידה ואוחסן במקום חמים. ליקרים חלבים או כאלה המכילים ביצים (אייריש קרים לדוגמה) חייבים להיזרק לפח אחרי 18 חודשים. אחסנו את בקבוקי האלכוהול בטמפרטורת החדר (ואין הכוונה לחדר ישראלי ממוצע באמצע אוגוסט), בתוך בקבוק אטום.

     

    מדריך: כל משקאות האלכוהול - והמחיר הקלורי

     

    ויש גם מוצרים ששורדים לנצח:

    סוכר, חומץ, תמצית וניל, דבש, מלח, קורנפלור וסודה לשתייה. 

      






    פורסם לראשונה 08/06/2015 12:21

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: shutterstock
    מה לזרוק ומה לשמור במזווה הביתי?
    צילום: shutterstock
    מומלצים