שתף קטע נבחר

שוקולד - אאוט, קקאו - אין: המאכלים הבריאים לט"ו באב

שוקולד נחשב למאכל מסורתי לט"ו באב, אבל עכשיו מסתבר שאפשר גם להעדיף מאכלים בריאים יותר המבוססים על קקאו. דיאטנית מציעה מבחר לאוהבים

מזונות לאהבה: ט"ו באב ממש מעבר לפינה, וכמו בכל מועד חגיגי רומנטי, מכירות השוקולדים יזנקו כי לרובנו זו אחת הדרכים הידועות לומר "אני אוהב אותך".

 

השוקולד ידוע בתור מזון בעל השפעה אופורית ומרגיעה הודות לשילוב המנצח של טעם מיוחד הגורם הנאה, מרקם הנותן תחושה נעימה בפה והפחתת לחץ וחרדה. בנוסף, השוקולד מכיל רכיבים חלבוניים ושומנים ואנדורפינים אשר אחראים למצב הרוח הטוב, לריכוז ולמרץ.

 

כאשר משלבים את השוקולד עם פחמימות בכלל מתקבלת חגיגה - הפחמימות תורמות גם הן את תרומתן לייצור הסרוטונין מחומצת האמינו טריפטופאן האחראית גם היא לרוגע ולמצב רוח טוב.

 

קראו עוד

לט"ו באב: המאכלים שיגבירו את התשוקה

להגברת התשוקה והפוריות: 7 מזונות שיעזרו

 

מתי שוקולד בריא עבורנו?

אכילת שוקולד היא אכן בריאה במידה אך רק כאשר הוא מריר נקי. רובנו נעדיף אותו כמה שיותר מתוק ואם אפשר גם בלווי מאפה טעים ופריך. וכך השוקולד, הופך הרבה פעמים לאויב.

 

לא רבים מודעים לכך, אך שוקולד גורם להרגשה נעימה ומשכרת בעיקר בגלל הקקאו שהוא מכיל וכך, אם נאכל במקום מאכלים המכילים קקאו, נוכל להגיע לאותה תחושה חמימה ומפנקת מבלי להסתכן בנזקים בריאותיים.

 

בשילוב עם פחמימה בריאה שתחליף את הבצק שבקרואסון שוקולד, או הקמח שבסופלה חמים, נהנה משצף סרוטונין למוח שיביא לרגיעה, הפחתת תיאבון ושובע, הרגשה טובה של התרוממות רוח, וכל זאת מבלי להסב לעצמנו נזקים בריאותיים.

 

אנשים בעלי בעיות רפואיות שונות, לדוגמת סוכרת, יסבלו אף יותר מעליות מהירות ברמות הסוכר בדם שמתרחשות עם אכילת מאפי שוקולד. כאשר רמות הסוכר עולות חשים בתופעות לוואי בלתי רצויות דוגמת: סחרחורות, כאבי ראש, קצת לב מואץ ועוד.

 

 

 

פינוקים בריאים

כאשר רמות הסוכר בדם לא מאוזנות לאורך זמן, הדבר עשוי להוביל לסיבוכים קשים כמו מחלות לב וכלי דם - ידוע כי כל אדם הסובל מסוכרת הוא בסיכון פי 3 לחלות במחלת לב. השומן הנמצא במאפי השוקולד הינו שומן טראנס אשר נאסר לשימוש בארה"ב וידוע בהשפעתו המזיקה על כלי הדם.

 

יום האהבה הוא הזדמנות מעולה לבחון את הרגלי צריכת השוקולד שלנו ביום יום, שכן מה שנחשב פעם לפינוק מיוחד שנאכל לעיתים רחוקות באירועים מיוחדים, הפך בעשורים האחרונים לזמין מאי פעם וגם להרבה פחות בריא.

 

כיום, שוקולדים רבים או קינוחים המשלבים שוקולד, עמוסים בפחמימות ושומנים, לצד שומן טראנס, תוספי צבע וריח וכימיקלים שונים שפוגעים בבריאות ובגזרה.

 

הם אמנם לא ממותגים כרומנטיים, ותצטרכו להשקיע קצת במטבח, אבל המאכלים הבאים המשלבים בין פחמימה בריאה לבין קקאו, מובטחים להסב לגם עונג הזהה לזה שמתקבל אחרי אכילת שוקולד.

 

1. דייסת קוואקר עם קקאו

רכיבים:

3 כפות קוואקר, 1/2 כוס חלב, 1/2 כוס מים, כפית דבש וכפית קקאו.

 

אופן ההכנה:

לחמם את המים והחלב, להוסיף את הקוואקר ולבשל עד רתיחה. לסיום יש לתבל בדבש וקקאו.

 

ערכים תזונתיים למנה: 140 קק"ל 3 גרם שומן. 15 גרם פחמימות

 

2. פנקייק מקמח מלא ברוטב טחינת שוקולד

רכיבים לפנקייק:

ביצה, כוס חלב, כף שמן, 3 כפות דבש, כוס קמח מלא, כפית אבקת אפייה גדושה, קורט מלח, זרזיף תמצית וניל.

 

אופן ההכנה:

לערבב את כל הרכיבים עד לקבלת בלילה אחידה. לשמן טיפה את המחבת ולצקת מעט מהבלילה ,כשנוצרות בועות להפוך.

 

רכיבים רוטב:

2 כפות טחינה גולמית, 2 כפות דבש, 2 כפות קקאו.

 

אופן ההכנה:

לערבב את כל החומרים. ניתן לחמם מעט. לצקת כף מהרוטב על הפנקייקים.

 

ערכים תזונתיים למנה (60 גרם ):

150 קק"ל, 6 גרם חלבון, 4 גרם שומן, 22 גרם פחמימות, 3.5 גרם סיבים.

 

מוסיפים שוקולד לפנקייקיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מוסיפים שוקולד לפנקייקיים(צילום: shutterstock)

 

3. חיטה מבושלת עם קקאו קינמון צימוקים ושקדים

לחיטה יתרונות בריאותיים רבים היא דגן מלא, עשירה בסיבים תזונתיים, בעלת אינדקס גליקמי נמוך והסוכר משתחרר ממנה באופן מבוקר ואיטי, נותנת תחושת שובע לאורך זמן.

 

רכיבים:

1/2 כוס חיטה לפני בישול, מים לבישול, 1/4 כוס צימוקים טבעיים, 1/4 כוס שקדים, כף קקאו.

 

אופן ההכנה:

לבשל את החיטה במים עד התרככות מלאה- (מרקם לעיס וטעם אגוזי), להוסיף הצימוקים והשקדים ולבשל עוד 10 דקות. ניתן להוסיף סילאן טבעי להמתקה נוספת. לקראת סוף הבישול יש להוסיף את הקקאו.

 

ערכים תזונתיים למנה:

126 קק"ל, 3 גרם חלבון, 20 גרם פחמימות, 4 גרם שומן, 2.5 גרם סיבים תזונתיים.

 

המשקה האולטימטיבי לאהבה (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
המשקה האולטימטיבי לאהבה(צילום: דודו אזולאי)

 

4. שוקו חם עם המבוסס על שוקולד מריר

עשיר במגנזיום, פלבונואידים ונוגדי חמצון.

 

רכיבים:

4 קוביות שוקולד מריר, כוס חלב.

 

אופן ההכנה: להמיס את השוקולד ולערבב עם החלב החם.

 

ערכים תזונתיים למנה: 100

קק"ל ,17 גרם פחמימות, 4 גרם שומן, 3 גרם חלבון.

 

5. חטיף תמרים חלבה ושוקולד

רכיבים: 24 כפות אורז תפוח ללא סוכר ומלח, 1/2 חבילה תמרים בווקום, 3 כפות טחינה גולמית, 3 כפות קקאו, 1/4 כוס מים.

 

אופן ההכנה: לערבב את התמרים עם המים, הטחינה והקקאו. להוסיף את שאר המצרכים. על גבי נייר אפיה ליצור גלילים ולהדק היטב. לעטוף בנייר אפיה ולהכניס למקפיא. לפרוס לפרוסות בעובי של 1 ס"מ.

 

ערכים תזונתיים למנה (15 גרם):

60 קק"ל, 2 גרם שומן, 8 גרם פחמימות, 2 גרם חלבון, 1 גרם סיבים.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית מומחית לסוכרת ומנהלת מחלקת תזונה בביה"ח "לניאדו", יועצת לא.י.ל - אגודה ישראלית לסוכרת ומטפלת ב-NLP ודמיון מודרך

  



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא חייבים שוקולד בט"ו באב
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים