שתף קטע נבחר

הצצה ראשונה: הסוכנות ממגנת קהילות יהודיות בעולם

110 בתי כנסת, 80 בתי ספר וגני ילדים, 75 מרכזים קהילתיים ומבני קהילה נוספים הם מקצת הפרויקטים של הקרן לסיוע חירום בטחוני לקהילות יהודיות, הנחשפת כאן לראשונה לקראת יום השואה הבינלאומי. עד כה סייעה הקרן של הסוכנות היהודיות ל-200 קהילות וארגונים יהודיים, והקצתה סכום של 33.5 מיליון שקלים למיגון מבני הקהילות היהודיות

אתונה: התקנת חלונות ממוגני ירי ()
אתונה: התקנת חלונות ממוגני ירי

 

הצצה ראשונה: הסוכנות היהודית ממגנת מוסדות יהודיים בעולם. הארגון העוסק לרוב בעלייה וציונות בקרב קהילות יהודיות בעולם, מסייע בארבע השנים האחרונות להתמגנות נוכח עלייה בתקריות אנטישמיות.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>  

 

110 בתי כנסת, 80 בתי ספר וגני ילדים, 75 מרכזים קהילתיים ומבני קהילה נוספים הם מקצת הפרויקטים של הקרן לסיוע חירום בטחוני לקהילות יהודיות, הנחשפת כאן לראשונה לקראת יום השואה הבינלאומי שיחול מחר (יום ו').

 

קראו עוד בערוץ היהדות:

  • "בחיים לא תקבלי גט": כך תזהו סרבן פוטנציאלי

     

    בין היתר, 115 קהילות מיגנו את הכניסות למבנים בסיוע הקרן, 90 קהילות התקינו מערכת טלוויזיה במעגל סגור, הותקנו גדרות מסביב ל-50 מתקנים של הקהילות היהודיות - ו-30 מוסדות הוסיפו שערים ומנעולים לביטחונם של אנשי הקהילה. כמו כן, נתרם ציוד מיגון ואמצעי הגנה נוספים לקהילות.

     

    "כדי שלא תהיה עוד טולוז"

    הקרן הוקמה לאחר הפיגוע בטולוז בשנת 2012, שגבה את חייהם של מורה ושלושה תלמידים בבית הספר היהודי. המחבל נכנס בחופשיות לתוך בית הספר ללא כל אמצעי בטחוני שיכול היה לעצור אותו: שער, מצלמה, שומר או תא סינון. ביוזמת יו"ר הסוכנות היהודית, נתן שרנסקי, נרתמו למיגון מוסדות יהודיים כדי למנוע את הפקרתם.

     

    התקנת גדר גבוהה סביב מתחם של מרכז קהילתי יהודי במדינה בדרום-אמריקה ()
    התקנת גדר גבוהה סביב מתחם של מרכז קהילתי יהודי במדינה בדרום-אמריקה

     

    "אנחנו יודעים שמחבל שמחפש לפגוע ביהודים יחפש את המטרה הרכה ביותר, וכל אמצעי בטחוני שעומד בדרכו – עשוי לתרום להרתעתו", מסביר ג'וש שוורץ, מזכ"ל הסוכנות היהודית ומי שמרכז את הטיפול בקרן לסיוע חירום בטחוני.

     

    "שאלנו את עצמנו אילו קהילות נוספות בעולם נמצאות במצב דומה; בכמה בתי ספר כאלה אין להם אמצעים למגן את עצמם. זה קרה במקביל לעלייה באנטישמיות בעולם, חזרת פעילי דאעש מסוריה ועיראק לאירופה, עלייה ברמת האיום וגם במספר הפיגועים רצחניים. בתיאום עם הממשלה החלטנו להקים את הקרן לסיוע בטחוני לקהילות יהודיות, המבוססת על הערך שכל ישראל ערבים זה לזה".

     

    33.5 מיליון שקלים למיגון מבני הקהילות היהודיות

    הקרן פועלת על ידי גיוס תרומות מהעם היהודי, וללא מימון ממשלתי. עד כה סייעה הקרן ל-200 קהילות וארגונים יהודיים ב-47 מדינות ברחבי העולם, והקצתה סכום של 33.5 מיליון שקלים למיגון מבני הקהילות היהודיות.

     

    הקהילה היהודית המעוניינת בסיוע התמגנות צריכה להגיש בקשה מנומקת דרך האינטרנט מה היא צריכה: גדר, אזהרה, מצלמות, שערים, תאי סינון, בטונדות, זכוכיות ממוגנות נגד ירי, מערכות אינטרקום ונעילה וכך הלאה.

     

    קב"טים מטעם קרן החירום מגיעים לעתים לקהילה, ובוחנים את הבקשה שלה למיגון. לא מעט פעמים הקב"ט גילה שהבקשה איננה פרקטית. לדוגמה, אחת הקהילות ביקשה להתקין 20 מצלמות, אך הקב"ט הגיע למסקנה שאפשר להסתפק בהרבה פחות.

     

    לא בצפון-אמריקה

    הקרן החליטה שלא לממן שמירה פיזית על מוסדות יהודיים, מסיבות כלכליות: בצרפת לבדה יש 700 מוסדות יהודיים. בכלל הזה היה חריג אחד: אחרי הפיגוע ב"היפר כשר" הייתה מצוקה קשה מאוד בקהילה, ומחסור חמור בשומרים יהודים מיומנים.

     

    הקרן החליטה לתת מענקים לבתי הספר לעודד לקיחת שומרים בשיטת ההשוואה: על כל שקל שנתנה הקרן, הקהילה נתנה שקל. אחרי 3 שנים הקהילה מתחייבת לקחת על עצמה את כל המימון. "היום יש עוד 23 שומרים יהודים מיומנים בבתי הספר בצרפת, וזה תודות למאמצי הקרן", אמר שוורץ.

     

    הקרן אף החליטה שלא לרכוש נשק, אלא להתמקד במיגון. "אנחנו עוזרים ליהודים לשמור על עצמם. חשוב להדגיש שהסוכנות לא אחראית לבטחון היהודים בתפוצות, אבל באווירה של פחד יהודים פשוט לא יגיעו למוסדות הקהילה, ולא יתקיימו חיים יהודיים וציוניים. במצב כזה אי אפשר לעודד עלייה, ולכן יש לנו אינטרס לסייע ליהודים להגיע בביטחה לפעולות הציוניות".

     

    על התורמים הגדולים לקרן נמנים קרן ג'נסיס והפדרציות של צפון-אמריקה. קהילות צפון-אמריקה החזקות והעשירות יודעות לדאוג לעצמן, אומרים בסוכנות, ולכן הקרן לא פועלת שם, אלא מסייעת בעיקר לקהילות דלות משאבים וגם לקהילות בארצות מצוקה.

     

    כך, 58% מהסיוע הגיע לקהילות יהודיות באירופה; 15% - למדינות חבר העמים; 15% למדינות אמריקה הלטינית, והיתר לשאר העולם. שוורץ מוסיף כי למיטב ידיעתו רוב הממשלות במערב לוקחות ברצינות רבה את השמירה על הקהילות היהודיות, ובהחלט מקצות משאבים לעניין.


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים